Οι πρωταθλητές Νικς, ο Τζόρνταν, Κόμπε VS Σακ και το ξύλο

Οι Νικς που θεωρούνται δικαίως ως η πιο αποτυχημένη ομάδα της τελευταίας 10ετίας, ο Πάτρικ Γιούιν που υπήρξε ένας από τους μεγάλους άτυχους, η βραδιά του Τζόρνταν, η κόντρα του Κόμπε με τον Σακίλ, το μήνυμα του Λεμπρόν και το μοναδικό χριστουγεννιάτικο ξύλο.

Οι πρωταθλητές Νικς, ο Τζόρνταν, Κόμπε VS Σακ και το ξύλο

Του Τάσου Μαγουλά

Οι Νιου Γιορκ Νικς, έχουν έναν τίτλο που δύσκολα θα χάσουν και είναι αυτός του…πρωταθλητή Χριστουγέννων. Η ομάδα η οποία έχει παίξει τις περισσότερες φορές σε αγώνα στις 25 Δεκεμβρίου κι έχει ρεκόρ σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρώτα από όλα πέτυχε τις περισσότερες νίκες με 22 κι έχει υποστεί τις περισσότερες ήττες με 27. Οι 49 χριστουγεννιάτικοι αγώνες από το 1947, είναι ρεκόρ. Ακολουθούν οι Λέικερς με 40 έχοντας όμως δύο διαφορετικές πόλεις ως έδρα.

Υπέστησαν την βαρύτερη ήττα στην ιστορία τους, το 1960 από τους Σίρακιουζ Νάσιοναλς με 162-100 και παράλληλα το 2013 η νίκη της Οκλαχόμα Σίτι με 123-94 στο Μάντισον, αποτελεί την μεγαλύγτερη διαφορά ήττες για γηπεδούχο στην ιστορία.

Ο Μπερνάρντ Κινγκ με 60 πόντους το 1984 στην ήττα των Νικς από τους Νετς με 120-114 τα Χριστούγεννα του 1984, κατέχει το ρεκόρ σκοραρίσματος για τα εορταστικά παιχνίδια.

Επειδή τα Χριστούγεννα όλα γύριζαν γύρω από τους Νικς, ε, γύρω τους, από πάνω τους, περνούσε και ο Τζόρνταν ή ακόμα και ο Πίπεν στην πιο παραδοσιακή κόντρα των εορτών.

Την σκυτάλη πήραν οι Λέικερς στα 00ς έχοντας αρκετές διαφορετικές μάχες με τους Χιτ.

Το πρώτο τζάμπολ: Ποιος θυμάται τους οδοστρωτήρες;

Το 1947 οι Νικς φιλοξένησαν στην Νέα Υόρκη τους κοντογείτονες από το Ρόουντ Άιλαντ, Πρόβιντενς Στιμρόλερς. Οι …οδοστρωτήρες πέρασαν στην ιστορία ως η πρώτη ηττημένη ομάδα και δεν έχουν τίποτε άλλο να θυμούνται στα τρία χρόνια που άντεξαν στο επαγγελματικό μπάσκετ. Η Νέα Υόρκη νίκησε με 89-75 και οι …Ροδίτες πέρασαν σε κάποιες υποσημειώσεις της ιστορίας. Η αναμέτρηση κέντρισε τόσο το ενδιαφέρον του κόσμου, ώστε από τότε αποφασίστηκε το ΝΒΑ να έχει αγώνες τα Χριστούγεννα.

Οι πρωταθλητές Νικς, ο Τζόρνταν, Κόμπε VS Σακ και το ξύλο

Μία από τις λίγες φωτογραφίες που σώζονται με τους Στιμρόλερς να αμύνονται απέναντι στους Λέικερς της Μινεάπολις.

Ένας είναι ο…βασιλιάς

Μετά τον Έλβις, το ΝΒΑ είχε τον δικό του βασιλιά. Χωρίς στέμα αλλά με παρακαταήθηκε ένα αξεπέραστο ρεκόρ. Ο Μπερνάρντ Κινγκ με την φανέλα των Νικς πέτυχε 60 πόντους, ρεκόρ, που έως τώρα δεν έχει απειληθεί. Ήταν τα Χριστούγεννα το 1984 και κανείς δεν θυμάται πως η Νέα Υόρκη ηττήθηκε από τους Νετς.

Τα δύο μεγάλα βράδια του Γιούιν

Ο Πάτρικ Γιούιν υπήρξε ένας από τους μεγάλους άτυχους, διότι όχι μόνο έπεσε πάνω στον Μάικλ Τζόρνταν αλλά και στην ακόρεστη διάθεσή του να τους διαλύει θεωρώντας τους ως τους μεγάλους του αντιπάλους.

Μέχρι ο Air να απογειωθεί, ο θρυλικός σέντερ, πέρασε στην ιστορία των Χριστουγέννων δύο συνεχόμενες χρονιές.

Το 1985, οδήγησε την Νέα Υόρκη σε μία επική νίκη με ανατροπή από το -25 κόντρα στους κραταιούς Σέλτικς έχοντας 34 πόντους ως ρούκι.

Χριστούγεννα 1985 - Γιούιν 34 πόντοι

Η τελευταία φορά που ο Πάτρικ Γιούιν νίκησε, προσωπικά, τον Τζόρνταν ήταν το 1986. Οι 30 πόντοι του ανερχόμενου σταρ κυρίως όμως οι κινήσεις του, ακόμα δεν έπιαναν τόπο, ενώ ο θηριώδης σέντερ πέτυχε ένα από τα λίγα buzzer beater της καριέρας του.

Ποιος Ράιλι και ποιος Τζάκσον; Η βραδιά του Τζόρνταν

Λάτρης της κόντρας, για τον Τζόρνταν το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η…αδιαφορία. Τα Χριστούγεννα του 1992, μετά από δύο τίτλους με τους Μπουλς, η παρουσία του Πατ Ράιλι στους Νικς, παρουσιαζόταν ως το κεντρικό θέμα στον αγώνα. Ήταν η μάχη του μεγάλου κόουτς των Λέικερς που μεταφέρεται στην Ανατολή, κόντρα στον…φρέσκο πρωταθλητή Φιλ Τζάκσον. Ουδείς ασχολήθηκε μαζί τους. Ο Τζόρνταν έβαλε 42 και την σφραγίδα του στο καλύτερό του χριστουγεννιάτικο παιχνίδι.

Jordan… who? Pippen rules

Οι Νικς είχαν αποκλείσει τους Μπουλς το 1994 πολύ δύσκολα παρά την απουσία του Πίπεν. Ο Ινδιάνος έκανε συγκλονιστικά παιχνίδια όλο αυτό το διάστημα και μία από τις μεγάλες του εμφανίσεις ήρθε τα Χριστούγεννα του 1994 όταν μόνος του κέρδισε τους Νικς, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 36 πόντους και την τάπα της…νίκης. Μόνος; Είχε και την βοήθεια του Κούκοτς αλλά ως εκεί. Ε, μετά ήρθε ο Τζόρνταν.

Κόμπε εναντίον Σακίλ

Όλος ο κόσμος περιμένει τα Χριστούγεννα του 2004. Ο Κόμπε υποδέχεται τον Σακίλ για πρώτη φορά μετά τον…χωρισμό του. Η δήλωσή του Σακ πως: «όταν θα προσπαθήσει να μπει ο Κόμπε στην ρακέτα μου, το αποτέλεσμα θα είναι όμοιο με αυτό μίας κορβέτ που χτυπάει σε έναν τοίχο», μύριζε…αίμα και άπαντες περίμεναν τα χειρότερα. Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, νικητής έβγαινε μόνο ο Στερν, που είδε τον αγώνα των Χριστουγέννων του 2004 να δημιουργεί ρεκόρ στην μετά Τζόρνταν εποχή. Ο Σακ έριξε κάποιες ψιλές, η ομάδα του νίκησε, ο Κόμπε έχασε το τελευταίο σουτ και η ζωή συνεχίστηκε.

Ο Λεμπρόν στέλνει το μήνυμα

2010: Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ο κακός του ΝΒΑ και ο Κόμπε έχει εξαγνιστεί με δύο σερί πρωταθλήματα χωρίς τον Σακίλ. Όλος ο κόσμος περιμένει τις γιορτές να …χαρεί τους παραπαίοντες και θρασύτατους Χιτ, να διαλύονται από τους πρωταθλητές Λέικερς στο Λ.Α. Το Μαϊάμι, έδειξε όμως πως το αφεντικό αλλάζει στο ΝΒΑ και από εκείνο το παιχνίδι νικώντας 96-80, ανέστρεψε την κακή του πορεία κι έφτασε στους πρώτους τελικούς με τον Λεμπρόν.

Bonus: Το μοναδικό χριστουγεννιάτικο… ξύλο

Όπως καταλαβαίνετε, οι Νικς πρωταγωνίστησαν και στην μοναδική αποβολή σε εορταστικό αγώνα. Τα Χριστούγεννα του 1999 ο Κερτ Τόμας από τους τελευταίους σκληρούς της Νέας Υόρκης επιτέθηκε στον Τζέιλεν Ρόουζ(τότε στην Ιντιάνα) και πέρασαν στην ιστορία ως οι μοναδικοί που κατάφεραν να χαλάσουν το κλίμα των Χριστουγέννων.

Δείτε πώς ο Ρόουζ θυμάται τον τσακωμό διανθισμένο με πολύ καλή διάθεση για χιούμορ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK