Ο Νικολό Μπαρέλα είναι 21 ετών και αποθεώνεται από Πίρλο και Ντελ Πιέρο

Το επόμενο Wonderkid του Contra.gr είναι ο Νικολό Μπαρέλα, ο 21χρονος κεντρικός μέσος της Κάλιαρι, για τον οποίο δίνουν μάχη Ίντερ και Γιουβέντους και τον οποίο αποθεώνουν οι Πίρλο και Ντελ Πιέρο.

Ο Νικολό Μπαρέλα είναι 21 ετών και αποθεώνεται από Πίρλο και Ντελ Πιέρο
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Τον τελευταίο χρόνο, ο Νικολό Μπαρέλα απολαμβάνει τα αποθεωτικά σχόλια του Αντρέα Πίρλο και του Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, την ώρα που 'γίγαντες' του παγκοσμίου ποδοσφαίρου 'σφάζονται' στα πόδια του.

Ο εκ των κορυφαίων μέσων της Ιταλίας στην ηλικία του ανήκει στην Κάλιαρι, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε, ωστόσο δύσκολα θα μείνει για πολύ ακόμα στη Σαρδηνία, παρά τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον πρόεδρο Τομάζο Τζιουλίνι.

Το Contra.gr βάζει στο 'μικροσκόπιό' του ακόμα ένα Wonderkid του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το background

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1997 στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, μεγάλωσε εκεί και αφού έπαιξε ποδόσφαιρο πρώτα στις ακαδημίες του Τζίτζι Ρίβα, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της μεγάλης ομάδας της πόλης το 2006, σε ηλικία 9 ετών.

Στις 14 Ιανουαρίου 2015, πριν ενηλικιωθεί, έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα σε αγώνα κυπέλλου με αντίπαλο την Πάρμα στο Ένιο Ταρντίνι (ήττα 1-2). Το ντεμπούτο στη Serie A πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2015, ξανά κόντρα στην Πάρμα, στη νίκη 4-0 στο Σαντ Ελία.

Είχε προλάβει να αναδειχθεί δύο σερί χρονιές ως ο Κορυφαίος Ιταλός μέσος της γενιάς του '97 (2012, 2013), ενώ από το 2012 ήταν διεθνής με την εθνική Ιταλίας κ-15 και ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

Η Κάλιαρι υποβιβάστηκε και τη νέα χρονιά κατέγραψε πέντε συμμετοχές στη Serie B, προτού παραχωρηθεί δανεικός στην Κόμο που αγωνιζόταν στην ίδια κατηγορία, με την οποία ήταν βασικός στο 2ο μισό της σεζόν.

Ο Νικολό Μπαρέλα είναι 21 ετών και αποθεώνεται από Πίρλο και Ντελ Πιέρο
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Το 2016-2017 βρήκε την Κάλιαρι πίσω στη Serie A και τον Μπαρέλα ξανά στην ομάδα του, αυτήν τη φορά, όμως, ως βασικός. Κατέγραψε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο, έχοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του ρόλο ευθύνης σε τέτοιο επίπεδο. Την περσινή σεζόν ήταν βασικός στα 34 από τα 38 παιχνίδια της Serie A και σημείωσε έξι τέρματα, όντας 2ος σκόρερ του συλλόγου πίσω μόνο από τον επιθετικό Λεονάρντο Παβολέτι.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2017, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Ρόμα, σε ηλικία 20 ετών, 10 μηνών και 9 ημερών, έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε το περιβραχιόνιο του συλλόγου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Νικόλα Μούρου. Έναν μήνα αργότερα ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2022.

Παράλληλα με τις διασυλλογικές επιτυχίες, αγωνιζόταν ως βασικός στις μικρές εθνικές Ιταλίας, κατακτώντας τη 2η θέση στο Euro κ-19 το 2016 και την 3η στο Παγκόσμιο Κύπελλο κ-20 το 2017. Στην τελευταία διοργάνωση τραυματίστηκε στη φάση των ομίλων και αποχώρησε πρόωρα.

Τον Αύγουστο του 2017 κλήθηκε για πρώτη φορά στην κ-21 από τον Λουίτζι ντι Μπιάτζιο, ωστόσο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Τζιαμπιέρο Βεντούρα έκανε το βήμα παραπάνω και τον κάλεσε στην αντρική ομάδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρότι δεν αγωνίστηκε, κλήθηκε ξανά επί Ρομπέρτο Μαντσίνι τον Σεπτέμβριο του 2018 για το Nations League.

Ο Νικολό Μπαρέλα είναι 21 ετών και αποθεώνεται από Πίρλο και Ντελ Πιέρο
UWE ANSPACH/DPA VIA AP

Το scouting report

Το πιο σημαντικό γνώρισμα του Μπαρέλα είναι η ποδοσφαιρική λογική του. Αγωνίζεται ως μέσος, ωστόσο λειτουργεί ως box-to-box και σπάνια παίζει μπροστά ως επιθετικός μέσος ή πιο πίσω ως αμυντικός μέσος. Από αυτήν τη θέση συχνά παρομοιάζεται ως ένας ηλικιωμένος άνθρωπος στο σώμα ενός νεαρού, λόγω των ώριμων αποφάσεών του και δη όταν έρχεται η ώρα να μοιράσει παιχνίδι.

Διαθέτει πολύ καλό δεξί πόδι, το οποίο το αξιοποιεί με μεγάλη ευχέρεια για μέσες ή μακρινές μπαλιές. Τη φετινή σεζόν βγάζει 3,4 βαθιές μπαλιές ανά αγώνα και 0,9 σέντρες και παρά το ριψοκίνδυνο των προσπαθειών του, έχει το εντυπωσιακό 80,4% σε ευστοχία μεταβιβάσεων. Μάλιστα, 1,6 από τις μεταβιβάσεις του συνιστά πάσα κλειδί.

Οι σωστές αποφάσεις και η γρήγορη σκέψη πολύ συχνά συνδυάζονται με πανέμορφες ντρίμπλες, όχι για εντυπωσιασμό, αλλά από ανάγκη να διαφύγει των επικίνδυνων μαρκαρισμάτων στον συνωστισμό της μεσαίας γραμμής. Στην αποφυγή αντιπάλων τον βοηθάει και η δυνατότητα γρήγορης αλλαγής κατεύθυνσης που διαθέτει.

Ο Νικολό Μπαρέλα είναι 21 ετών και αποθεώνεται από Πίρλο και Ντελ Πιέρο
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Σε ανασταλτικό επίπεδο, πρόκειται για έναν δυναμικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν διστάζει να βάλει τα πόδια του στη φωτιά. Αρκετά καλός στα τάκλιν για έναν παίκτη που αυτό το στοιχείο δεν αποτελεί προτεραιότητα στο παιχνίδι του. Φέτος ανά αγώνα επιχειρεί 2,7 τάκλιν και κάνει 2,4 ανακτήσεις μπάλας στα επτά παιχνίδια που έχει συμμετάσχει στη Serie A, δίχως να χάσει λεπτό.

Στα αρνητικά, χρησιμοποιεί πολύ σπάνια το αριστερό πόδι και προτιμά να καθυστερήσει ή ακόμα και να ντριμπλάρει προκειμένου να φέρει την μπάλα στο δεξί και να συνεχίσει έτσι τη φάση. Το ύψος του (1,75μ.) και η σωματοδομή του (68κ.) δεν του επιτρέπουν να μάχεται με πολύ δυνατά ή ψηλά κορμιά, ενώ δεν παίρνει και κεφαλιές. Αν και του αρέσει να δοκιμάζει συχνά σουτ, αυτά κυρίως έρχονται έξω από την περιοχή και συνήθως είναι άστοχα, ενώ πολλές φορές οι τελικές του δεν έχουν αρκετή δύναμη.

Το μέλλον

Στα 21 του δεν σκέφτεται την πρώτη μεταγραφή της καριέρας του. 'Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου με αυτήν την ομάδα της πόλης μου. Μαζί με τον πρόεδρο αποφάσισα να επεκτείνω τη σχέση μου με την ομάδα, απορρίπτοντας προτάσεις που ήρθαν στον δρόμο μας. Δεν τις σκέφτηκα καν. Η πρώτη επιλογή μου πάντα ήταν η Κάλιαρι', δήλωσε το καλοκαίρι.

Το Transfermarkt.com ορίζει τη χρηματιστηριακή αξία του στα 25.000.000 ευρώ, όταν τον Ιανουάριο του 2017 ήταν μόλις στα 2.500.000. Το ντεμπούτο του με την εθνική Ιταλίας ελλοχεύει και όσο ακούει τα καλύτερα από θρύλους όπως ο Πίρλο και ο Ντελ Πιέρο, η ανέλιξη είναι μονόδρομος.

Η Ίντερ και η Γιουβέντους δίνουν μάχη εδώ και μήνες για το δεξί πόδι του, ενώ Τότεναμ και Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ακόμα τρεις ομάδες που έχουν στο 'μπλοκάκι' τους τον Μπαρέλα. Όταν αυτός αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και εκτός αγωνιστικού χώρου, θα πρωταγωνιστήσει σε μεταγραφή δεκάδων εκατομμυρίων, όπου θα δείξει αν αυτά που κάνει στον μικρόκοσμο της Κάλιαρι, μπορεί να τα κάνει σε πιο υψηλό επίπεδο, ως ένας νέος Στίβεν Τζέραρντ, όπως τον παρομοιάζουν στην Αγγλία.

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno, Gregorio Borgia, Uwe Anspach/dpa via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK