Νούνο Εσπίριτο Σάντο: Το ντέρμπι του Καλόπουλου και τα μπουζούκια

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο επιστρέφει στο ίδιο γήπεδο με τον ίδιο αντίπαλο, 9 χρόνια μετά το 'ντέρμπι του Καλόπουλου'. Από τότε έως σήμερα, άλλαξαν πολλά. Ο 46χρονος Πορτογάλος τεχνικός μεγάλωσε προπονητικά ύστερα απ' το 'αγροτικό' του στον Παναθηναϊκό.

Ο προπονητής της Γουλβς, Νούνο, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μπεσίκτας για τη φάση των ομίλων του Europa League 2019-2020 στο 'Μπεσίκτας Παρκ', Κωνσταντινούπολη, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019
Ο προπονητής της Γουλβς, Νούνο, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μπεσίκτας για τη φάση των ομίλων του Europa League 2019-2020 στο 'Μπεσίκτας Παρκ', Κωνσταντινούπολη, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO

Το μούσι που έχει αφήσει στη Γουλβς από το καλοξυρισμένο πρόσωπο που είχε στον Παναθηναϊκό είναι τα χρόνια της προπονητικής ωρίμανσης. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο επιστρέφει στην Ελλάδα και επιστρέφει στο γήπεδο όπου πρώτος έβαλε τα στήθη του μπροστά στο αλήστου μνήμης ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό το 2011, ή αλλιώς 'το ντέρμπι του Δημήτρη Καλόπουλου'.

Θα πάρουμε τα πράγματα από το τέλος, για να καταλήξουμε στην αρχή. Είμαστε στην 23η αγωνιστική της Super League, τη σεζόν 2010-2011. Ο Παναθηναϊκός παίζει τις τελευταίες ελπίδες του για το back-to-back πρωτάθλημα, κόντρα στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ολυμπιακό. Το γκολ των Πειραιωτών στις καθυστερήσεις, αλλά και το περίφημο οφσάιντ του Κώστα Κατσουράνη 'γράφουν' την ιστορία του αγώνα και το 2-1 υπέρ των γηπεδούχων. Ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη και κατά την αποχώρηση των παικτών του Παναθηναϊκού προς τα αποδυτήρια, ο Τζιμπρίλ Σισέ δέχεται επίθεση από μερίδα οπαδών. Ο πρώτος που τρέχει να τον υπερασπιστεί είναι ο νυν τεχνικός της Γουλβς, της αποψινής αντιπάλου του Ολυμπιακού στο άδειο, αυτήν τη φορά, γήπεδο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Τότε, η φιγούρα του δεν ήταν γνωστή. Τώρα έχει γίνει γνωστός σε ολάκερη την Αγγλία. Τότε ήταν βοηθός του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Τώρα είναι αυτό που είχε προβλέψει ο παλιός προπονητής του Παναθηναϊκού. "Αν δουλέψει όπως πρέπει, θα γίνει μεγάλος. Έχει κάτι το special πάνω του", έλεγε για τον συμπατριώτη του σε ανύποπτο χρόνο στους ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Αυτό το "special", που δεν ξέρουμε αν είναι το αντίστοιχο του special του original Special One Ζοζέ Μουρίνιο, είναι σίγουρα κάτι το ξεχωριστό. Και για να φτάσει στον πάγκο ομάδας της Premier League, χρειάστηκε πρώτα να κάνει το 'αγροτικό' του στον Παναθηναϊκό.

Με τον Φερέιρα, η σχέση τους ήταν κάτι σαν 'πατέρα-γιου'. Όπου πήγαινε, τον έπαιρνε μαζί του. Για τον Νούνο, ο παλιός τεχνικός του Παναθηναϊκού ήταν το ίνδαλμα, ήταν αυτός που 'έγραψε' σε μία 'λευκή' κόλλα χαρτί τα προπονητικά βήματα. Το αστείο είναι πως όταν πήγε στον Παναθηναϊκό, στην αρχή πίστεψαν ότι θα αναλάβει προπονητής τερματοφυλάκων. Ποδοσφαιρικά, έπαιξε σαν τερματοφύλακας, αλλά δεν έκανε σπουδαία καριέρα. Από νεαρός έδειχνε την τάση του για το επόμενο βήμα όταν 'κρεμάσει' τα γάντια του, την προπονητική. Ο Φερέιρα τον πήρε μαζί του στους 'πράσινους' και λόγω του παρελθόντος, οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα αναλάβει την εκγύμναση των τερματοφυλάκων. Ο Φερέιρα, όμως, γνώριζε.

Βοηθός σαν... πρώτος προπονητής

Από την πρώτη μέρα, ο -46χρονος σήμερα- Νούνο ανέλαβε να γίνει ο συνδετικός κρίκος του προπονητή με τους παίκτες. Ήταν αυτός που κρατούσε τα 'στεγανά' στα αποδυτήρια, μιλούσε καθημερινά με όλους τους ποδοσφαιριστές και είχε αναπτύξει φανταστική σχέση. Σε τέτοιον βαθμό, που μιλούσε ακόμα και στο τηλέφωνο μαζί τους, τους εμψύχωνε πριν από κάθε αγώνα, αυτοί τον εμπιστεύονταν ακόμα και για προσωπικά τους ζητήματα. Δεν υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής που να μην έλεγε καλά λόγια.

Άτυπα, ο πρώτος βοηθός του Φερέιρα ήταν ο Ζοζέ Γκόμες. Κάποτε, για τον επίσης συμπατριώτη του, ο Φερέιρα είχε πει ότι είναι πιο high class, δεν είναι από τους προπονητές που θα 'τσαλακωθούν'. Σε ένα ματς του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη, όταν ο Φερέιρα ήταν στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού, στον πάγκο έκατσαν ο Νούνο και ο Γκόμες. Θεωρητικά, ο δεύτερος ήταν ο προπονητής σε εκείνο το ματς, αλλά ο πρώτος ήταν αυτός που ήταν συνεχώς όρθιος και έδινε οδηγίες.

Αυτός ήταν ο ρόλος του: η τακτική. Είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτό το κομμάτι. Ο Φερέιρα τον καθοδηγούσε, του εξηγούσε τι ακριβώς ήθελε και αυτός προσπαθούσε να το μεταφέρει στους παίκτες. Από το πρωί έως το βράδυ στην Παιανία, μπροστά στον υπολογιστή, να ψάχνει, να μελετά, να προετοιμάζεται. Τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για το μέλλον. Γνώριζε ότι κάποια στιγμή θα γίνει πρώτος προπονητής, αλλά δεν βιαζόταν. Ήθελε να είναι πανέτοιμος για το πρώτο βήμα, να πατάει γερά στα πόδια του.

Το... παραστράτημα στη Θεσσαλονίκη

Ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Κοιμάται και ξυπνάει με αυτό. Μία και μοναδική φορά 'παραστράτησε'. Σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη, όταν... γνώρισε τη νυχτερινή ζωή, τα μπουζούκια. Γλέντησε με την ψυχή του, όσοι ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ είδαν έναν διαφορετικό Νούνο. Είχε γίνει 'Έλληνας' για ένα βράδυ, φρόντισε να γευτεί μέχρι τέλους το γλέντι της νυχτερινής Θεσσαλονίκης.

Το 2012 έφυγε από τον Παναθηναϊκό και έκανε το πρώτο βήμα που λέγαμε. Η Ρίο Άβε. Την έβγαλε Europa League και τον αντικατέστησε ο αποψινός αντίπαλος, Πέδρο Μαρτίνς. Ακολούθησε η περιπετειώδης θητεία στη Βαλένθια. Προτού φτάσουμε στο αποψινό παιχνίδι, προηγήθηκε η πρόταση της Γουλβς. Προσελήφθη με σκοπό να την επαναφέρει στην Premier League. Το έκανε με χαρακτηριστική άνεση πρόπερσυ και πέρυσι και την έβγαλε και στην Ευρώπη. Είπαμε, από το 'ντέρμπι του Καλόπουλου' μέχρι το αποψινό παιχνίδι στο ίδιο γήπεδο, ο Νούνο έχει μεγαλώσει, κυρίως προπονητικά. Πάντοτε, όμως, θα ακολουθεί πιστά την ποδοσφαιρική φιλοσοφία: η τακτική κι οι παίκτες πάνω απ' όλα.

Θα κατακτήσει το νταμπλ ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK