Ο Άγιαξ βρήκε στον Άντονι τον 'μαγικό παίκτη'

Σήμερα (24/2) ο Άντονι γίνεται 20 χρόνων. Χθες υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Άγιαξ, που δημιουργεί ήδη την επόμενη μέρα του οργανισμού -μετά την πώληση όλων όσων 'έβγαλε' και ανέδειξε. Γιατί όμως, ο 'Αίαντας' επένδυσε στον συγκεκριμένο Βραζιλιάνο.

Ο Άντονι πανηγυρίζει, αφότου έχει σκοράρει -στο ματς με τη Βολιβία, για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων U23- στις 28 του Γενάρη.
Ο Άντονι πανηγυρίζει, αφότου έχει σκοράρει -στο ματς με τη Βολιβία, για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων U23- στις 28 του Γενάρη. AP PHOTO/FERNANDO VERGARA

Ο Antony Matheus dos Santos κάνει καριέρα ως Άντονι. Πράγμα που φαντάζομαι ότι δεν σε εκπλήσσει ιδιαίτερα. Ο Βραζιλιάνος γίνεται σήμερα (24/2) 20 χρόνων. Πες ένα 'χρόνια πολλά' στο παιδί, πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα -που είναι το πενταετές συμβόλαιο με τον Άγιαξ.

Ο 'Αίαντας' έψαχνε να βρει κάποιον να παίξει στη θέση του Χακίμ Ζιγές. Ο Ζιγές πουλήθηκε στην Τσέλσι για 40.000.000 ευρώ. Λεφτά υπήρχαν όπως άρχισε η αναζήτηση του 'next best thing' -έχοντας στο μυαλό ότι θα φύγει και ο Νταβίντ Νέρες που τον 'γλυκοκοιτάζουν' οι Άρσεναλ και Τότεναμ στην παρούσα φάση. Για να δώσουν λοιπόν, οι Ολλανδοί -γνωστοί για το ποιόν τους στο επίπεδο της εύρεσης και εξέλιξης ταλέντου- κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ για τον Άντονι, προφανώς και 'χουν δει πολλά. Σου λέω πολλά; Περίμενε.

Η Globo αποκάλυψε όλο το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

✔ 16.000.000 ευρώ θα πάρει η Σάο Πάουλο, τώρα.

✔ 6.000.000 ευρώ θα πάρει η Σάο Πάουλο, αν ο παίκτης πετύχει συγκεκριμένο αριθμό γκολ.

✔ 7.000.000 ευρώ στοίχισε το 20% των δικαιωμάτων του, στον Ντέιβιντ Νέρες -22χρονος επιθετικός του Άγιαξ, επίσης από το Σάο Πάουλο.

✔ Στο deal υπάρχει και ο όρος να λάβει η Σάο Πάουλο το 20% από το όποιο ποσό πάρει ο Άγιαξ, αν πουλήσει τον Άντονι.

Στο Talents Hunter ο νέος παίκτης του Άγιαξ παρουσιάζεται ως εξής: “Παίζει ως επιθετικός και ως εξτρέμ. Το δυνατό πόδι είναι το αριστερό. Στις κορυφαίες ικανότητες του ανήκει ο ρυθμός, η επιτάχυνση, η έκρηξη, η τεχνική, η κατοχή της μπάλας, τα σουτ, οι ντρίμπλες, η πρώτη επαφή, οι κάθετες πάσες, οι σέντρες, η ταχύτητα εκτέλεσης, τα 'κοψίματα' -κίνηση χωρίς την μπάλα-, οι αντεπιθέσεις, η δημιουργία και η προσωπικότητα”.

Το στιλ παιχνιδιού είναι “φυσικά εκρηκτικό και γρήγορο, με την ικανότητα να σουτάρει από απόσταση. Παρέχει πάσες μέσα στην περιοχή, χρησιμοποιεί την ταχύτητα του για να δημιουργεί χώρους, μπορεί να ντριμπλάρει και να δημιουργήσει, δίνει ασίστ στους επιθετικούς, είναι άπιαστος και για αυτό είναι δύσκολο να τον περιορίσεις, 'κόβει' μέσα και σουτάρει”.

Στις αδυναμίες του υπήρχε η δύναμη (που δεν έχει) και οι κόντρες στον αέρα (στις οποίες δεν ανταποκρίνεται).

Όπως ο Ζιγές θα πάει στην Αγγλία την πρώτη ημέρα του προσεχούς Ιουλίου, έτσι θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ ο Άντονι εκείνη την ημέρα. Όχι μόνος. Με την οικογένεια του, καθώς πριν λίγους μήνες έγινε πατέρας.

Η επόμενη μέρα του Άγιαξ έχει ήδη ξημερώσει

Ο Βραζιλιάνος ανήκει στο πλάνο που 'χει τεθεί ήδη σε λειτουργία από τον Άγιαξ και αφορά την επόμενη ημέρα της ομάδας που 'έφτασε' πέρυσι έως τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Από εκείνο το ρόστερ έχουν φύγει οι Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ (το καλοκαίρι του 2019), στην αγορά είναι από το καλοκαίρι ο Ντε Μπεέκ όπως και ο Νέρες, τώρα έφυγε ο Ζιγές, ενώ σήμερα (Δευτέρα 24/2) κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η Τσέλσι έχει συμφωνήσει με τον Άγιαξ και επί της αγοράς του τερματοφύλακα Ονανά. Βλέπεις, ο Φρανκ Λάμπαρτ δεν θέλει ούτε τον πυρετό του Κέπα Αριθαμπαλάγα, τύπου για τον οποίον έδωσαν οι “Μπλε” στην Μπιλμπάο 80.000.000 ευρώ, τον καλοκαίρι του 2018, ώστε να τον κάνουν δικό τους.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν θέλω να ξεχνάς ότι δεν αποκλείεται να φύγει και ο κόουτς Έρικ Τεν Χαχ, τον οποίον θέλουν πολλοί 'μεγάλοι' του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο διευθυντής του Άγιαξ, Μαρκ Όβερμαρς ομολόγησε ότι 'είναι ήδη γνωστό πως κάποιοι από τους παίκτες μας θα φύγουν το καλοκαίρι και χρειαζόμαστε πλάνο για τη συνέχεια, οπότε είναι εξαιρετικό που ολοκληρώσαμε τη μεταγραφή του Άντονι', με το ποσό που μπορεί να πάρει η Σάο Πάουλο να είναι τα 21.75 εκατομμύρια ευρώ -δεδομένων διακρίσεων και επιτυχιών. “Πήραμε ένα δημιουργικό παίκτη, ο οποίος μπορεί να παίξει σε κάθε θέση μπροστά”, κατέληξε ο ειδικός. Η ευτυχία του 'Αίαντα' έχει να κάνει με το ότι δεν διεκδικούσε μόνος τον διεθνή με την U23 της Βραζιλίας (έχει το ρεκόρ των γκολ, με πέντε σε 9 παιχνίδια, ως μέλος ρόστερ που 'χει παίκτες όπως οι Βινίσιους, Παουλίνιο, Ροντρίγκο, Ρεϊνιέρ). Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Στη λίστα ήταν και η Ντόρτμουντ.

To Βleacher Report είχε γράψει από τον περασμένο Ιούνιο για τους επτά νεαρούς Βραζιλιάνους που ταιριάζουν 'γάντι' στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το άρθρο είχε στη... γραμμή εκκίνησης τον Φαμπίνιο, ο οποίος το 2012 είχε αφήσει το Ρίο ντε Τζανέιρο για την Ρίο Άβε, της Πορτογαλίας. Ήταν μόνο 18 χρόνων και δεν είχε παίξει ποτέ στην ανδρική ομάδα της Φλουμινένσε. Παρ όλα αυτά, η Ρίο Άβε έδωσε 750.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Έναν κάποιον -μεγάλο- ρόλο έπαιξε ο Ζόρζε Μέντες. Ένα μήνα μετά την άφιξη του Φαμπίνιο στη Liga NOS δόθηκε ως δανεικός στη Ρεάλ Μαδρίτης και το καλοκαίρι του 2018 πήγε από τη Μονακό στο Άνφιλντ για 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το ταλέντο είναι τόσο πολύ στη χώρα που 'χει το μέγεθος ηπείρου, που οι κορυφαίοι της Ευρώπης έχουν κάποιες φορές τη δυνατότητα να αποπλανήσουν παίκτες, πριν κάνουν καν κίνηση να τους χρησιμοποιήσουν οι ομάδες της Βραζιλίας”, τόνιζε ο αρθρογράφος, ο οποίος σημείωσε και ότι “κανένα άλλο έθνος δεν είχε περισσότερους εκπροσώπους στο UEFA Champions League αυτής της σεζόν. Οι Βραζιλιάνοι ήταν 45 και στο Νο2 ήταν οι Ολλανδοί με 25 παίκτες”. Ακολούθησαν οι Γερμανοί (22) και οι Άγγλοι (20), σύμφωνα με το Folha de Sao Paulo.

Για να 'βγάλει' το BR τη λίστα με τους 7, πήρε τη βοήθεια του Μαρσέλο Τεϊσέρια, πρώην επικεφαλής της 'κατασκοπείας' της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη Νότιο Αμερική. Αυτό που 'χε να πει ο ειδικός για τον Άντονι ήταν πως οι τρεις πιθανοί προορισμοί του ήταν οι Άρσεναλ, Λιόν και Άγιαξ. Εξήγησε πως “είναι μαγικός παίκτης. Αυτός από τον οποίον περιμένεις να κάνει διαφορετικά πράγματα, έχει πολύ καλή τεχνική, εφευρίσκει ντρίμπλες και είναι απόλυτη η απόλαυση του να τον παρακολουθείς. Πρωτίστως, είναι πολύ έξυπνος και πολλά υποσχόμενος. Έχω την αίσθηση πως είναι ένα από τα πιο 'φωτεινά' αστέρια της νέας γενιάς Βραζιλιάνων παικτών. Διαθέτει τα πάντα, για να κάνει θραύση στην παγκόσμια σκηνή”. Έως τότε δεν είχε καν 50 συμμετοχές, ως επαγγελματίας. Eίχε όμως, γράψει ένα ebook για την έως τότε καριέρα του, με τον Λούκας Μούρα -φόργουορντ της Τότεναμ- να 'χει γράψει την εισαγωγή -έχουν τον ίδιο ατζέντη, ενώ ο δεύτερος έγινε μέντορας του πρώτου. Σημειωνόταν μεταξύ άλλων, πως είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια η Cotia, γνωστή ως 'η πιο εντυπωσιακή ακαδημία ποδοσφαίρου στη Νότιο Αμερική' που ανήκει στη Σάο Πάουλο. Aπό εκεί, βγήκε για παράδειγμα ο Κακά, ο Καφού, ο Όσκαρ (θες κι άλλους;).

Είχε εκτιμηθεί πως το καλοκαίρι του 2020 ο Άντονι θα έφευγε με προορισμό την Ευρώπη και για να βοηθήσει την κατάσταση η Σάο Πάουλο, του 'χε δώσει την άδεια να μετέχει σε τουρνουά στην Τουλόν -ενώ ήταν σε εξέλιξη η βραζιλιάνικη λίγκα. Οι φαν έβριζαν -πως η ομάδα έβαζε ως προτεραιότητα την πώληση του παίκτη-, οι διοικούντες αδιαφορούσαν και θύμιζαν πως το buy out του τότε 18χρονου ήταν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 12/5 του 2019 ο Άντονι έζησε το πρώτο από τα πολλά όνειρα που 'χε κάνει ως παιδί: να συναντήσει το ίνδαλμα του στο γήπεδο. Τον είχε ήδη συναντήσει για μια φωτογραφία. Το ίνδαλμα του ήταν ο Ροτζέριο Σένι. Δεν περίμενε πως θα τον βρει στο ίδιο γήπεδο, ως αντίπαλο. “Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ιστορική” είχε πει σε συνέντευξη του στην UOL Esporte.

Ο Σένι ήταν προπονητής της Φορταλέσα που θα έπαιζε με τη Σάο Πάουλο, στον τελικό του Copa do Nordeste. “Ορκίζομαι πως ήθελα να προωθήσω τον Άντονι στην πρώτη ομάδα, όταν ήμουν στην ακαδημία της Σάο Πάουλο, προ διετίας. Στάθηκα όμως, στο ότι ήταν πολύ νεαρός”. Ο Άντονι είχε σχολιάσει πως είναι τιμή του να λέει κάτι καλό για εκείνον ένας μύθος, όπως και ότι κατανοεί απόλυτα το λόγο που δεν προχώρησε στη μετακίνηση. “Συμφωνώ πως ήμουν μικρός”. Η πρόκριση έγινε το Σεπτέμβρη του 2018 και το Γενάρη του 2019 επέστρεψε στην U20 για να την οδηγήσει στον τίτλο. Τελείωσε την πρώτη του σεζόν στους άνδρες με 2 γκολ και 2 ασίστ σε 18 ματς. Στα 15 ήταν βασικός. “Είχα προετοιμαστεί για αυτήν την στιγμή, για να αρπάξω την ευκαιρία μόλις μου δοθεί. Σε κάθε προπόνηση, σε κάθε ματς έδινα τη ζωή μου για τους συμπαίκτες μου. Είμαι από αυτούς που προετοιμάζονται πάρα πολύ, εντός και εκτός γηπέδου”. Δεν είχε ψευδαισθήσεις ότι η καλή αρχή θα του έδινα αμέσως τα πάντα. “Ξέρω πως χρειάζομαι δουλειά, για να γίνω ολοκληρωμένος παίκτης. Πρέπει για παράδειγμα, να βελτιώσω πολύ το δεξί πόδι. Πάντα υπάρχει κάτι να δουλέψω και να γίνω καλύτερος. Τώρα έχω εστιάσει στο δεξί πόδι και τα τελειώματα”.

Δεν σου είπα πως ο Άγιαξ θα είναι η πρώτη ομάδα στην οποία θα παίξει ο Άντονι μετά τα 11 όταν πήγε στη Σάο Πάουλο. Είχε αρχίσει την ενασχόληση με το σπορ στην ομάδα της γειτονιάς -μεγάλωσε στο Οσάσκο 'μια από τις πιο πυκνές πόλεις του πλανήτη, ανάλογη με το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη'. Στα 11 πήγε στη Σάο Πάουλο, το γήπεδο της οποίας ήταν 20 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. “Εκεί έμαθα να είμαι ταπεινός, πειθαρχημένος. Εκεί έμαθα και όσα ξέρω να κάνω στο γήπεδο. Από όταν ήμουν 7 χρόνων ένιωθα αυτό το γήπεδο ως το σπίτι μου, αρχικά ως φίλαθλος. Το να προωθούμαι στην πρώτη ομάδα, να τη βοηθώ και να φωνάζουν για εμένα οι φίλαθλοι είναι πράγματα ανεκτίμητα”. Όλα αυτά τα είπε όταν έγινε μέλος των ανδρών (το Σεπτέμβρη του 2018). Μαζί και ότι “καθημερινά φρόντιζα, ώστε να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Ευχαριστώ τους πάντες στο club για όλες τις προσπάθειες που έκαναν και την καθοδήγηση που μου παρείχαν μέσα στα χρόνια. Ελπίζω να τα επιστρέψω όλα, μέσω όσων κάνω στο γήπεδο”.

Το 2018 είχε παίξει στη J League Challenge Cup, με την U17 που πήρε τον τίτλο. Ο Άντονι ήταν ο MVP του τουρνουά που διεξήχθη στην Οζάκα, με τη συμμετοχή των Suwon Samsung, Cerezo Osaka, Shonan Bellmare, Oita Trinita και Real Sociedad. Η παρέα του Άντονι είχε σκοράρει συνολικά 26 γκολ σε πέντε ματς, έως τον τελικό όπου επικράτησε 2-1 της Suwon Samsung.

Είχε κατακτήσει ουκ ολίγα άλλα κύπελλα, ως μέλος της Σάο Πάουλο ως παιδί και έφηβος και το ίδιο ήθελε να κάνει ως ενήλικας. Ώσπου ήλθε η πρόταση από τον Άγιαξ. “Ήταν δύσκολο, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, το όνειρο μου είναι να κατακτήσω πρωταθλήματα με τη Σάο Πάουλο. Αυτό θέλαμε όλοι όσοι είμαστε εδώ. Να κερδίσουμε μαζί. Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία και πρέπει να παλέψουμε έως το τέλος”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK