Ο Άντονι Γκράντι δολοφονήθηκε στα γενέθλια της μητέρας του

Ο Άντονι Γκράντι υπήρξε χαρισματικός μπασκετμπολίστας. Ήταν όμως, και άνθρωπος με πάθη. Ή καλύτερα με συνήθειες που ένιωθε ότι κάλυπταν ανάγκες και τελικά, 'σκέπασαν' τον ίδιο. Τελευταία φορά συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο. Τα ξημερώματα πήγε στα γενέθλια της μητέρας του.

Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που πόσταρε ο ίδιος ο Άντονι Γκράντι, με το πρόσωπο του. Βρισκόταν στις εξέδρες γηπέδου, παρέα με τη μητέρα του (at the State game, όπως έγραψε), τον περασμένο Γενάρη.
Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που πόσταρε ο ίδιος ο Άντονι Γκράντι, με το πρόσωπο του. Βρισκόταν στις εξέδρες γηπέδου, παρέα με τη μητέρα του (at the State game, όπως έγραψε), τον περασμένο Γενάρη. TWITTER

Το scroll down που έγινε στο λογαριασμό του στο Twitter άρχισε, ώστε να βρω φωτογραφίες από τη ζωή του στην Γκάνα, καθώς όπως διάβασα στην News Observer συνήθιζε να ενημερώνει για όσα έκανε εκεί, μέσω posts. Δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τα ποσταρίσματα του Άντονι Γκράντι ήταν τέτοια που ούρλιαζε πόσο του έλειπε το μπάσκετ. Δηλαδή, η ζωή που είχε για πρωταγωνίστρια την πορτοκαλί μπάλα, η οποία τον έκανε να αισθάνεται ξεχωριστός. Πόσο λησμονούσε την εποχή που το μπάσκετ ήταν η ευχαρίστηση του. Ήξερε πως είχε χάσει τον προσανατολισμό του, όπως και ότι ο ίδιος τα είχε κάνει σκατά. Μέσα του όμως, διατηρούσε πάντα το αίσθημα του αδικημένου, που συνήθως συνοδεύεται με τη βεβαιότητα πως όλα μπορούν να ξαναφτιάξουν, με κάποιον μαγικό τρόπο -αφού η ζωή μας χρωστά. Τα ξημερώματα η μητέρα του, Γιολάντα έκανε πάρτι για να γιορτάσει τα γενέθλια του. Πήγε και ο Άντονι. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές όλες οι πληροφορίες, αλλά προέκυψε πως τον δολοφόνησε συγγενείς του. Την είδηση αποκάλυψε φίλος του, με τον οποίον μιλούσε -διαδικτυακά- ο παίκτης, ενώ ήταν στο event.

Στα 'τιτιβίσματα' του θα βρεις πολλές φωτογραφίες από το ένδοξο παρελθόν του και φράσεις. Δικές του ή άλλων. Όπως αυτές που ακολουθούν.

Να είσαι χαρούμενος, με τα λίγα που έχεις. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα και παρ' όλα αυτά, μπορούν και χαμογελούν”.

Γελούν μαζί μου, γιατί είμαι διαφορετικός. Γελώ μαζί τους, γιατί είναι όλοι ίδιοι”.

Μη με κρίνετε από όσα έχω ζήσει. Δεν είμαι το παρελθόν μου, πια. Δεχθείτε με για αυτό που είμαι, γιατί αυτό είμαι εγώ στο σήμερα”.

Αν δεν με συμπαθείτε, δεν έχω πρόβλημα. Απλά μην προσωποποιείστε”.

Οι ψεύτικοι άνθρωποι έχουν μια εικόνα να διατηρήσουν. Οι πραγματικοί απλά, δεν νοιάζονται”.

Η σιωπή δεν είναι κενή. Είναι γεμάτη απαντήσεις”.

Στις 11/3 του 2019 πόσταρε στο λογαριασμό του στο Twitter το διαφημιστικό του ΑΝΤ1 για την ελληνική λίγκα του 2009, με αυτόν ως πρωταγωνιστή.

Υπήρξαν πολλά άλλα posts από τις μεγάλες στιγμές της κολεγιακής καριέρας (με το NC State) και τους συμπαίκτες του στο σχολείο του Λούιβιλ, όπου άρχισαν όλα (Louisville Central High School). Του επέτρεψαν να μεταφερθεί στο Warren Central High School, μολονότι αυτό το σχολείο τελούσε υπό τιμωρία και δεν είχε δικαίωμα 'μεταγραφών', με τον Γκράντι να αναφέρεται ως 'μια από τις μετακινήσεις που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην αθλητική ιστορία σχολείων του Κεντάκι', με 26.2 πόντους ανά αγώνα. Μπήκε στους 20 καλύτερους που είχε να επιδείξει το Κεντάκι -στην 'τάξη' του. Το τελευταίο έτος μετακόμισε σε προπαρασκευαστική στρατιωτική ακαδημία (Hargrave Military Academy) -που επρόκειτο να τον βοηθήσει να 'φτιάξει' τους βαθμούς του, ώστε να παίξει στο κολέγιο.

Με το NC State σκόραρε 1641 πόντους, που σήμερα θα τους βρεις στην ένατη θέση των καλύτερων επιδόσεων, στην ιστορία του προγράμματος, ενώ οι 356 ασίστ του είναι στο Νο13 όλων των εποχών. Ήταν ο ηγέτης της παρέας, στο σκοράρισμα τα τρία τελευταία χρόνια (2000, 2001 και 2002). Ως τελειόφοιτος ήταν ο πρώτος σε πόντους, ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα και εύστοχα τρίποντα. Είχε δεσμευτεί με το Bradley University, στη δεύτερη λυκείου, αλλά ζήτησε να τον αφήσουν ελεύθερο για να πάει στο NC State. Αυτή η ιστορία άρχισε με εκείνον στον πάγκο και τελείωσε με αυτόν πρωταγωνιστή. Ήθελε να γίνει NBAer. Τελικά, έζησε αυτήν την εμπειρία τη σεζόν 2005-06 όταν οι Χοκς του έδωσαν 10ημερο συμβόλαιο. Έως τότε είχε αγωνιστεί ήδη στη Γερμανία (Όλντενμπουργκ 2002-03, Ένιγνκεν 2003-04), στην Κύπρο (ΑΠΟΕΛ 2004), στη Σουηδία (Οκέλμπο ΒΒΚ 2004), στο Ισραήλ (Μπνέι Χασαρόν 2004-05), στη Βενεζουέλα (Παντέρας ντε Μιράντα) και στο NBDL (Roanoke Dazzle). Ακολούθησαν οι Ιταλία (Τέραμο, Φεράρα), Ελλάδα (Πανελλήνιος, ΑΕΚ, Καβάλα), Τουρκία (Μερσίν, Χατσετέπε Γιουνιβερσιτέσι), Φιλιππίνες (Πετρόν Μπλέιζ Μπούστερς) και Ιράν (Μαχράμ Τεχεράνης και Αζάντ Γιουνιβέρσιτι)

Ήταν 'κατά συρροήν' παραβάτης -κάτι που στις ΗΠΑ είναι κακούργημα

Στις 17 Οκτωβρίου του 2017 η News Observer ενημέρωσε ότι καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση. Είχε συλληφθεί να οδηγεί, δικαίωμα που του είχε αφαιρεθεί: είχε ήδη τρεις καταδικαστικές αποφάσεις -επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, όταν τον σταμάτησαν για τακτικό έλεγχο, στις 2/1 του 2011 και τις έκανε τέσσερις. Στις 24/2 έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Δεν εμφανίστηκε και την επομένη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Στις 2/2 τον σταμάτησε πάλι περιπολικό, επειδή οδηγούσε επικίνδυνα, στη 1 τα ξημερώματα. Ήταν πάλι μεθυσμένος. Το 'κατά συρροήν' είναι κακούργημα και αυτό 'χρεώθηκε', ενώ εκκρεμούσαν και οι κατηγορίες για πέντε πλημμελήματα -για τις φορές που δεν παρέστη ενώπιον δικαστή- και άλλα δύο για παραβίαση των περιοριστικών όρων, βάσει των οποίων είχε αφεθεί ελεύθερος κατόπιν συλλήψεων.

Για περισσότερα από τρία χρόνια ζούσε στην Γκάνα, όπου δούλευε ως εργάτης σε φάρμες και στην εκφόρτωση πλοίων, ενώ έπαιζε και μπάσκετ. 'Ανέβαζε' τακτικά φωτογραφίες και videos, στο λογαριασμό του στο Twitter. Συχνά έβαζε και γνωμικά. Το ένα ανέφερε 'να εκτιμάς το πού είσαι στο ταξίδι σου, ακόμα και όταν δεν είσαι εκεί όπου θα ήθελες. Κάθε σεζόν εξυπηρετεί ένα σκοπό'. Σε τρία άλλα, εμφανιζόταν μια δική του δήλωση. Ήταν η ίδια.

“Αυτή είναι η δουλειά μου. Θέλω να παίζω, να περνώ καλά, να βγαίνω στο γήπεδο και να κάνω ό,τι πρέπει να κάνω. Είμαι ανθεκτικός. Δεν θυμάμαι το τελευταίο παιχνίδι που έχασα λόγω τραυματισμού. Και λατρεύω όλα αυτά τα λεπτά”.

Ναι, του έλειπε το παιχνίδι. Του έλειπαν όσα του έδινε η ενασχόληση του με το σπορ. Σημαντικός. Στις αρχές του 2016 νόσησε από ελονοσία και έπαθε υποτροπή το φθινόπωρο του 2016. “Μου τηλεφωνούσε συχνά και με ρωτούσε 'τι θα μου συμβεί, αν επιστρέψω;'. Κάθε φορά του απαντούσα το ίδιο” αποκάλυψε ο δικηγόρος του, E. Lee Turner. Το Σεπτέμβρη του 2017, ο Γκράντι είπε το 'έρχομαι' και ο Τέρνερ του θύμισε τι θα αντιμετωπίσει.

Ο εκπρόσωπος του στην Ελλάδα, Θάνος Κουκουράβας είχε την ευγενή καλοσύνη να μιλήσει για τον φίλο του, με τον οποίον μίλησε για τελευταία φορά, πριν 8 ημέρες, γιατί ετοιμάζοταν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και ήθελε να έλθει στην Ελλάδα, για γυρίσματα"και ρωτούσες για όλους εδώ. Έλεγες τι θες να κάνεις στο Κεντάκι. Χέρι σου έβαζα και εσύ γελούσες. Παιδάκι στη ψυχή πάντα. Καλό ταξίδι Τόνι, Αντωνάκη", έγραψε στο Facebook. Αυτό που μας είπε ήταν πως είχε πάει στην Γκάνα "γιατί είχε ένα πρόβλημα, με την πρώην γυναίκα του. Χρωστούσε διατροφές και του είχαν πάρει το διαβατήριο".

Δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του, εξ ου και το απίστευτο δέσιμο που είχε με τη μητέρα του. Όταν πήγε στην Κύπρο τον είχαν κόψει, μετά στη Σουηδία τσακώθηκε με τον προπονητή και έτσι ήλθε σε εμάς. Όταν τον πρότεινα στον Πανελλήνιο, δεν τον ήξερε κανείς. Μου τον είχε συστήσει ο Νίκος Παπανικολόπουλος, με τον οποίον ήταν συμπαίκτες στην Τεράμο. Τον πρότεινα στον Καλαφατάκη. Ήθελε δυάρι. Του είπα 'έχω παίκτη που θα σου δίνει και 20 ασίστ'. Τον λάτρεψαν όλοι. Τον έλεγαν 'Αντωνάκη'. Έδινε λεφτά κάθε μήνα, στον φροντιστή, στην καθαρίστρια, σε όλους -χωρίς να το ξέρει κανείς. Αν του έλεγες εσύ πως χρειάζεσαι χρήματα, θα σου έδινε. Τα μοίραζε". Είπε πως είχαν τσακωθεί, όταν πήρε το μεγάλο συμβόλαιο και αγόρασε σπίτι με 14 κρεβατοκάμαρες. "Μετά θυμήθηκα πως είχε μεγαλώσει σε ένα δωμάτιο, με 14 άτομα. Θέλω να σου πω ότι είχε κατάλοιπα".

Την εποχή που ήταν στον Πανελλήνιο, είχε συλληφθεί, ένα βράδυ που είχε πάει σε ΑΤΜ να βγάλει λεφτά, τον πλησίασε ένας αστυνόμος που δεν μιλούσε αγγλικά, ο Γκράντι δεν είχε ταυτότητα και έγινε ό,τι έγινε. Εκείνη την εποχή, ο ατζέντης του μιλούσε για επέκταση συμβολαίου. Δυο ημέρες μετά η ομάδα του έπαιζε με τον Άρη. "Του είπα 'με αυτό που έγινε, υπάρχει πρόβλημα'. Έβαλε 35 πόντους με τον Άρη. Με πήρε και μου είπε 'τώρα είμαστε ΟΚ;'. Τον ενημέρωσα πως ο Πανελλήνιος είχε καταθέσει νέα πρόταση. Με ρώτησε από ποιο νούμερο αρχίζει. Του είπα '1'. Άρχισε να βρίζει. Του συνέστησα να πάρει ένα μολύβι και να γράψει σε χαρτί 1, τελεία, τρία μηδενικά, τελεία, άλλα τρία μηδενικά. Γέλασε και άρχισε να με βρίζει, για άλλο λόγο".

Στην ΑΕΚ εμφανίστηκε, αφότου είχε περάσει 50 ημέρες στη φυλακή, ως μέρος της ποινής για τις διατροφές που χρωστούσε στην πρώτη του γυναίκα. "Νίκησε η Ένωση τον Ηρακλή, πίστευε πως 'σώθηκε' και τον άφησε ελεύθερο". Μετά πήγε στην Καβάλα και μετά, επειδή δεν είχε αμερικανικό διαβατήριο σε ισχύ, πήγε στην Γκάνα όπου του είπαν πως μπορούν να τον βοηθήσει -και να τους βοηθήσει.

H φωτογραφία του Γκράντι, από την ημέρα που γύρισε στις ΗΠΑ και συνελήφθη
H φωτογραφία του Γκράντι, από την ημέρα που γύρισε στις ΗΠΑ και συνελήφθη WAKE COUNTY POLICE

Όταν αποφάσισε να γυρίσει στις ΗΠΑ, στις 22/9 του 2017 συνελήφθη αμέσως και μεταφέρθηκε στο δικαστήριο του Queens. Aπό εκεί, έφυγε στις 6/10 για το Raleigh (πρωτεύουσα της North Carolina και έδρα του North Carolina State University), όπου κρατήθηκε στη φυλακή της West County, με την εγγύηση για την αποφυλάκιση του να ορίζεται στα 1.135.000 δολάρια.

Ο δικαστής της Wake County District (στη North Carolina) τον ενημέρωσε ότι μέρος της ποινής του ήταν να πάει και για αποτοξίνωση (σε ειδικό κέντρο θα περνούσε 90 ημέρες).  Προηγουμένως, ο εισαγγελέας Mark Stevens είχε πει ότι “δεν ξέρω τι έκανε τα τελευταία χρόνια, αλλά για πάρα πολύ καιρό διέπραττε σωρεία λαθών. Ενδεχομένως όντως, να ωφεληθεί από την αποτοξίνωση. Ο ίδιος πρέπει να βρει τι του συμβαίνει, το λόγο που συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται”. Ένας κόμπο στην καρδιά, θα τον νιώσεις όταν διαβάσεις τι είπε ο ίδιος ο Γκράντι, μετά την ποινή.

“Ένιωθα σαν να μου αφαίρεσαν το βάρος όλου του κόσμου που ένιωθα στις πλάτες μου -από τις καταδίκες. Νιώθω λυτρωμένος και θέλω να τα αφήσω πίσω τα προβλήματα, ώστε να ζήσω μια παραγωγική ζωή και να βοηθήσω άλλους που περνούν ό,τι εγώ”.

Μετά την απόφαση για διετή φυλάκιση, ο δικηγόρος του, E. Lee Turner είχε εξηγήσει πως ο πελάτης του είχε ήδη συμπληρώσει 25 ημέρες στη φυλακή, όπου θα έμενε για λίγο περισσότερο από 11 μήνες “και μετά θα μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του”. Δεν είπε πώς θα συμβεί αυτό, δεδομένων όσων είχαν προηγηθεί -τα οποία δεν άφηναν περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές.

Στις 17/6 του τρέχοντος έτους το όνομα του εμφανίστηκε και πάλι στις στήλες με τις αστυνομικές ειδήσεις. Αυτήν τη φορά, ενεπλάκη σε hit and run, σε δρόμο του Λούιβιλ, στο Κεντάκι. Δηλαδή, ενώ οδηγούσε χτύπησε άνθρωπο με το αυτοκίνητο και εγκατέλειψε. Δήλωσε αθώος, ενώπιον του δικαστή, με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι κατάλαβε πολύ καλά πως χτύπησε κάποιον (το βράδυ της 7ης Ιουνίου), αλλά δεν σταμάτησε. Το θύμα πέθανε. Ήταν μια γυναίκα που προσπαθούσε να περάσει το δρόμο, στις 9.25 το βράδυ. Ο Γκράντι οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, χωρίς ασφάλεια και με 'ληγμένες' πινακίδες. Παραδόθηκε μια εβδομάδα, μετά το συμβάν. Eίπε πως ένιωσε να 'βρίσκει' κάπου το αυτοκίνητο που οδηγούσε (ένα κόκκινο τζιπ που δεν ήταν δικό του -και φαινόταν στις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας), αλλά συνέχισε την πορεία του προς το σπίτι της συντρόφου του. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η εγγύηση ορίστηκε στα 50.000 δολάρια. Η πρώτη ακρόαση ήταν για τις 25/6. Δεν καταδικάστηκε (αθώωθηκε, γιατί αποδείχθηκε πως η γυναίκα ήταν εθισμένη στις ναρκωτικές ουσίες και έπεσε μπροστά στο αυτοκίνητο, με στόχο να πάρει αποζημίωση) και σήμερα έγινε ό,τι έγινε, στο γενέθλιο πάρτι της μητέρας του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK