Ο Χασάν Μάρτιν είναι το νέο πείραμα του Ολυμπιακού

Η οικογένεια του Καρίμ και της Σαρίς Μάρτιν -σωφρονιστικής υπαλλήλου των φυλακών Ράικερς- περιλαμβάνει επτά αγόρια. Ο Χασάν είναι ο τρίτος. Όλοι παίζουν μπάσκετ. Ο παίκτης που φέρεται να 'χει κερδίσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ως εκ τούτου να οδεύει προς τον Ολυμπιακό άφησε τη σφραγίδα του στο κολέγιο που πήγε. Φεύγοντας είχε πτυχίο στις επικοινωνίες. Γιατί όμως, είναι 'πείραμα'.

Ο Χασάν Μάρτιν είναι κάτι μεταξύ του Κεμ Μπιρτς και του Κάιλ Χάινς, σε πρώιμη μορφή
Ο Χασάν Μάρτιν είναι κάτι μεταξύ του Κεμ Μπιρτς και του Κάιλ Χάινς, σε πρώιμη μορφή BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Στο εισαγωγικό σημείωμα του παίκτη που φέρεται να έχει 'κλείσει' ο Ολυμπιακός, ως αντικαταστάτη του Νίκολα Μιλουτίνοφ (αν διερωτάσαι πού θα πάει ο Σέρβος, έχει ουκ ολίγες προτάσεις, με τις ΤΣΣΚΑ και Αρμάνι να είναι στη λίστα), δεν γίνεται να μην αναφερθεί η λέξη 'πείραμα'. Και λέω ότι δεν γίνεται, καθώς ο Χασάν Μάρτιν είναι, όπως μεταδίδουν πηγές από τη Σερβία, κάτι μεταξύ του Κεμ Μπιρτς και του Κάιλ Χάινς, χωρίς να είναι -ακόμα- όσο καλός είναι ο δεύτερος στην άμυνα. Ο δίμετρος αριστερόχειρας undersized σέντερ έχει για 'καλύτερο σημείο' το pick and roll, είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ και πολύ δυνατός.

Να πέσει το video:

Ο πατέρας του, Καρίμ Μάρτιν Sr., ήταν γέννημα-θρέμμα του Μπρούκλιν, πριν γίνει ερωτικός μετανάστης και μετακομίσει στο Στέιτεν Άιλαντ, όπου έμενε η -επί 22 χρόνια- σύζυγος του, Σαρίς. Μαζί απέκτησαν 7 γιους. Τέσσερις είναι μεταξύ του 1.90 και των 2 μέτρων. Είναι οι Φιλ, Καρίμ Jr., Χασάν και Μαλίκ. Ο -5ος κατά σειρά- Γκαντίρ είναι 12 χρόνων και 1.75. Δεν σου είπα, όμως, πόσο είναι ο πατέρας των παιδιών: 1.83μ.. Όπως είχε πει το Γενάρη του 2019 στο Siliveαυτό το περί ύψους είναι κάτι που ακούω όλην την ώρα. Όλοι μου κάνουν την ίδια ερώτηση. Ακόμα κι η μητέρα μου! Τι να πω; Μάλλον τα παιδιά πήραν το ύψος από την πλευρά της συζύγου μου”. Η Σαρίς είναι 1.80 -και σωφρονιστική υπάλληλος σε μια από τις πιο ξακουστές φυλακές (Rikers Island). “Είναι ψηλή για γυναίκα”. Η γιαγιά της ήταν 1.87. “Οπότε μάλλον είμαι υπεύθυνη”, σχολίασε η μάνα.

Πάνω από αριστερά: Καρίμ Jr., Χασάν, Καρίμ Sr., Φιλ και στην αγκαλιά του ο Φιλ Jr. Κάτω από αριστερά: οι Μαλίκ, Ταλίμπ, Σαρίς, Σαλίμ και Καντίρ.
Πάνω από αριστερά: Καρίμ Jr., Χασάν, Καρίμ Sr., Φιλ και στην αγκαλιά του ο Φιλ Jr. Κάτω από αριστερά: οι Μαλίκ, Ταλίμπ, Σαρίς, Σαλίμ και Καντίρ. HASSAN MARTIN

Το μπάσκετ είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχολούν αυτήν τη φαμίλια. Οι Φιλ (28), Καρίμ (23) και Χασάν (22) ασχολούνται και όλοι έπαιξαν στις ομάδες του σχολείου του και σε ελίτ επίπεδο. “Δεν συναντάς συχνά αυτό που συμβαίνει με αυτήν την οικογένεια. Συνήθως, όταν υπάρχουν πολλά αδέλφια, ένα με δύο γίνονται καλοί σε ένα σπορ. Εν προκειμένω και τα επτά αγόρια παίζουν μπάσκετ και είναι καλοί”, δήλωσε ο κόουτς του Curtis High School (όπου πήγαν ή πηγαίνουν τα περισσότερα παιδιά), Ντουέιν Άρτσμπολντ, με τη Σαρίς να ομολογεί ότι “μου αρέσει το μπάσκετ, αλλά δεν ασχολήθηκα με τα σπορ, όταν ήμουν μαθήτρια. Είμαι ενθουσιασμένη που ασχολούνται τα αγόρια μου. Όλοι ρωτούν για αυτά”.

Παρεμπιπτόντως, το ζευγάρι δεν έχει πληρώσει -μέχρι σήμερα- σεντ για την κολεγιακή εκπαίδευση των παιδιών του. Οι Φιλ, Καρίμ Jr. και Χασάν είχαν εξασφαλίσει υποτροφίες. Ο Χασάν πήγε στο University of Rhode Island. Αποφοίτησε την άνοιξη του 2018. “Εμένα με ενδιαφέρει πως πέραν από καλοί αθλητές, είναι και καλοί μαθητές”, λέει η μητέρα τους.

Πριν σου είπα πως όλα τα αγόρια φοίτησαν στο ίδιο high school. Δεν ήταν ακριβές. Ο Φιλ και ο Χασάν, όπως κι η μητέρα τους, πήγαν στο St. George, ενώ ο Καρίμ Jr. ξεκίνησε στο Moore Catholic, πριν τον ζητήσει και τον πάρει το McKee/Staten Island Tech (ΜSIT). Με αυτό έγινε πρωταθλητής. Δεν ήταν ο πρώτος της οικογενείας. Τον είχε προλάβει ο Χασάν, το 2011. Αυτά τα δυο αγόρια έπαιζαν και football όταν πήγαν στο high school, αλλά όσο μεγάλωναν έδειχναν να προτιμούν το μπάσκετ “εξαιτίας του αδελφού τους, Φιλ”. Αν είχαν όλοι κάτι κοινό ήταν η διάθεση για να δουλεύουν.

O Xασάν Μάρτιν με κάποια από τα μέλη της οικογενείας του, την ημέρα που δεσμεύτηκε με το Rhode Island.
O Xασάν Μάρτιν με κάποια από τα μέλη της οικογενείας του, την ημέρα που δεσμεύτηκε με το Rhode Island. UNIVERSITY OF RHODE ISLAND

Έβαλε το Rhodes Island στο χάρτη, πήρε και πτυχίο

Ο Χάσι ήλθε στο Curtis, για να παίξει football και όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται πως έχει ταλέντο στο μπάσκετ, δούλεψε πάρα πολύ για να γίνει ο παίκτης που έγινε”, ενημέρωσε ο Άρτσμπολντ. Ο 'Χάσι' πήρε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του Στέιτεν Άιλαντ, το 2013, ως τελειόφοιτος. Στο κολέγιο έγινε πρωταθλητής περιφέρειας το 2017. Πριν έγινε ο ηγέτης του University of Rhode Island, που μετά την κατάκτηση της Atlantic 10, πήγε στο NCAA Tournament, για πρώτη φορά μετά το 1999 -όταν την είχε πάει εκεί ο Λαμάρ Όντομ.

Η αρχή αυτού του 'κεφαλαίου' της ζωής του περιέλαβε τραυματισμούς. Μετά το διάστρεμμα ήλθε το κάταγμα κόπωσης στο γόνατο και μετά ένα πρόβλημα στον τετρακέφαλο. Και όλα αυτά συνέβησαν μέχρι το Δεκέμβρη. Πολλοί αμφισβήτησαν το μέλλον του. Εκείνος πήγε να συναντήσει τον προπονητή του, Ντάνι Χάρλεϊ. Ήταν ο πρώτος που είδε κάτι επάνω του, από όταν ήταν στο σχολείο και ο κόουτς στο Wagner College. Ο Χάρλεϊ του είπε πως όλα θα γίνουν και ότι θα καταφέρουν τα καλύτερα, μαζί. Αυτό και έγινε, με τον Μάρτιν να εξελίσσεται υπό τις οδηγίες του μέντορα του (τον έχει χαρακτηρίσει 'πατρική φιγούρα') σε έναν από τους καλύτερους φόργουορντ της περιφέρειας. “Είχε υποσχεθεί ο ένας στον άλλον ότι θα κάνουν θαυμαστά πράγματα στο κολέγιο. Άφησαν τη σφραγίδα τους”.

Παρεμπιπτόντως, ο Μάρτιν πήρε και πτυχίο, στις επικοινωνίες και τα media. Είχε διαλέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί ήθελε να πάει σε μια περιοχή που ήταν πιο αστική. Οι προπονητές ήταν ένας ακόμα λόγος. Ένας τρίτος ήταν “η ευκαιρία που είχα να αλλάξω το πρόγραμμα, κάνοντας μεγάλα πράγματα. Καταφέραμε το σχεδόν ακατόρθωτο. Μπήκαμε στη σεζόν άσχημα, αλλά φτάσαμε στην κατάκτηση του τίτλου και την επιστροφή στο NCAA Tournament. Είχαμε εκτός έδρας παιχνίδι την Τετάρτη και έπρεπε να παραδώσω εργασίες την Τρίτη και την Παρασκευή. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή, αλλά με τη βοήθεια παιδιών που με βοηθούσαν στη μελέτη, το συνήθισα”. Είπε πως το πτυχίο ήταν στιγμή υπερηφάνειας για εκείνον και τους γονείς του. “Έγινα και το παράδειγμα για τους μικρότερους αδελφούς μου”.

Είχε χαρακτηριστεί ήδη από τους πιο underrated παίκτες της χώρας, όπως δήλωνε συμμετοχή στο 2017 NBA draft. Είχε κατακτήσει πολλές ατομικές διακρίσεις (καλύτερος ρούκι της περιφέρειας, μέλος της καλύτερης αμυντικής ομάδας για 3 χρονιές) και κυκλοφορούσε ως εκ των καλύτερων μπλοκέρ του έθνους. Στην άλλη άκρη είχε 14.1 πόντους ανά ματς, με 60% στα σουτ. Είχε πει πως σκεφτόταν ήδη την προοπτική να φύγει εκτός ΗΠΑ, για να παίξει μπάσκετ.

Οι Magic τον κάλεσαν να παίξει μαζί τους, στο Summer League του Ορλάντο και να διεκδικήσει μια θέση στο training camp. “Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να την εκμεταλλευτώ”, είχε πει στη New York Post. Eίχε προηγηθεί η βραδιά των επιλογών και δεν είχε ακούσει το όνομα του. “Αυτό με πλήγωσε αρκετά. Έχω όμως, άλλη μια ευκαιρία” είχε πει. Πριν το 2017 NBA Draft είχε κάνει προπονήσεις με τους Νικς, Μπακς, Ράπτορς, Σέλτικς, Νάγκετς και Μάβερικς. Είχε 'κλείσει' μέρα και με τους Μάτζικ, αλλά έπρεπε να την ακυρώσει. Από τότε έλεγε πως στο μυαλό του υπήρχαν όλα τα ενδεχόμενα. Το όνειρο ήταν μεν, το ΝΒΑ, αλλά αν δεν έμπαινε στη λίγκα, θα δοκίμαζε τις άλλες επιλογές.

Όταν έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει, διάλεξε τους Ryukyu Golden Kings, της B. League (βλ. Ιαπωνία). Ήταν αυτός που έδινε ενέργεια σε όλους, πόντους (14 κατά μέσο όρο) και ριμπάουντ (8.6). Η ομάδα του επέτρεπε 65.3 πόντους στους αντιπάλους και ως προς αυτό είχε παίξει το ρόλο του και ο 'Χάσι'. Οι συμπαίκτες του είχαν πει στους Japan Times πως “το άλμα του είναι τέτοιο που μπορεί να πηδήξει έξω από το γήπεδο. Είναι πολύ αθλητικός”. Ο ίδιος έλεγε πως ως ρούκι έχει πολλά που πρέπει να βελτιώσει. “Δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος. Ακόμα και όταν κάνω ένα καλό παιχνίδι, βλέπω 'τρύπες' που πρέπει να 'κλείσω'". Στα θετικά του ήταν πως “χρησιμοποιώ την αθλητικότητα που διαθέτω, για να επιτεθώ προς το καλάθι, να παίξω πάνω από τη στεφάνη και να τελειώσω άνετα από κοντά”.

Aπό την Οκινάουα των 1.384.762 κατοίκων έφυγε για τη Γερμανία και τη Βαυαρία, ώστε να παίξει για την Μπαϊρόιτ (των 73.000 νοματαίων), ως επιλογή του Αυστριακού κόουτς Ραούλ Κόρνερ. Αγωνίστηκε στο BBL (18 αγώνες, 13.8 πόντοι, με 67.6% στα σουτ, 6.3 ριμπάουντ και 2 τάπες ανά αγώνα) και το Champions League (9 ματς, 10.6 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ) και τον Ιούνιο του 2019 πήγε στην Μπουντούτσνοστ -έπειτα από την υπόδειξη του Λευτέρη Σούμποτιτς, για την ABA Liga (10.5 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ, 1.8 τάπες) και το Eurocup (13.6 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 1.7 τάπες).


News 24/7

24MEDIA NETWORK