Ο δύσκολος δρόμος που διάλεξε ο Μπερτομέου

Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν είναι πλέον αντιμέτωπος μόνο με τη FIBA, αλλά και με τις μεγάλες Ομοσπονδίες της Ευρώπης. Ακόμα και με τους παλιούς μπασκετμπολίστες που πολλοί στην Ελλάδα επικαλούνται. Αλήθεια πώς θα τα βγάλει πέρα; Ο Σπυριάρης αναρωτιέται .

Ο δύσκολος δρόμος που διάλεξε ο Μπερτομέου

Παρά τις εκκλήσεις της πλειοψηφίας των παικτών που αγωνίζονται στην Ευρώπη, αλλά και του συνόλου των μπασκετόφιλων, η EuroLeague δεν κάνει πίσω σε τίποτα κι έτσι από το Νοέμβρη το άθλημα θα ζήσει ντροπιαστικές στιγμές, που όμοιές της δεν είχε βιώσει ούτε στην εποχή της Suproleague.

Πολλοί προσπαθούν να μοιράσουν την ευθύνη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι για την κατάσταση φταίει κυρίως ο Τζόρντι Μπερτομέου. Ομως για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η FIBA φταίει που τον έχει αφήσει να αλωνίζει εδώ και χρόνια και φυσικά ο ίδιος ο Ισπανός έχει πάρει αέρα. Τόσο πολύ, σε βαθμό που χαρακτήρισε ψεύτικο το πρόσφατο Ευρωμπάσκετ.

Με άλλα λόγια, κακώς βγήκε στους δρόμους όλη η Σλοβενία, κακώς υποδέχθηκαν 20.000 Σέρβοι τη δική τους ομάδα στο Βελιγράδι, κακώς ο Γκασόλ και η παρέα του πάλεψαν μέχρι τέλους για το χάλκινο.

Ηταν ψεύτικο το αντίο του Ναβάρο από την Εθνική, οι φοβερές εμφανίσεις του Σβεντ, η πορεία της Λετονίας ή και ο... εμφύλιος στην Ελλάδα για χάρη της λατρεμένης μας Εθνικής. Ψεύτικες και οι εκδηλώσεις λατρείας των Φινλανδών για τον Μαρκάνεν και ούτω καθ εξής.

Το ότι ο Μπερτομέου δίχως πραγματικό θεσμικό ρόλο τα λέει όλα αυτά και η FIBA απλά του απαντάει, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Παγκόσμια Ομοσπονδία...

Μόνο που ο Ισπανός έχει υποτιμήσει τη δύναμη των Ομοσπονδιών... Το ότι όλες οι μεγάλες Ομοσπονδίες της Ευρώπης έχουν ταχθεί εναντίον του, ακόμα και οι συμπατριώτες του Ισπανοί, είναι ένα νέο που μάλλον πρέπει να προβληματίσει τον Μπερτομέου. Εδώ στην Ελλάδα πιστέψαμε πως είναι απλά ένα πρόβλημα του Βασιλακόπουλου με την EuroLeague, αλλά βλέπουμε ότι το θέμα έχει επεκταθεί.

Διότι και οι πρόεδροι - πρότυπα των Ελλήνων τα βάζουν με την EuroLeague. Δεν είναι μόνο οι πολύπειροι Βασιλακόπουλος και Πετρούτσι (Ιταλία), είναι ο Γκαρμπαχόσα, ο Κιριλένκο και Τούρκογλου που υπογράφουν τη δήλωση κατά του Μπερτομέου. Οι πρώην σπουδαίοι παίκτες που τόσο καιρό αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους εχθρούς της ΕΟΚ και τους υποστηριχτές της EuroLeague στην Ελλάδα.

Πώς θα τα βγάλει πέρα ο Μπερτομέου όταν κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπος και με την Ευρωπαϊκή Ενωση; Διότι εκεί θα φτάσει το θέμα μέχρι τον Νοέμβρη. Και μην συγκρίνει κανείς το ΝΒΑ με την EuroLeague. Αλλοι οι νόμοι εκεί, άλλοι στην Ευρώπη. Οι Λέικερς, οι Σέλτικς και οι Γουόριορς δεν είναι εγκεγραμμένοι στην Ομοσπονδία μπάσκετ των ΗΠΑ, το ΝΒΑ είναι άλλος οργανισμός. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και ούτω καθ εξής είναι εγκεγραμμένοι στις Ομοσπονδίες των χωρών τους, είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση στην Ευρώπη.

Το πράγμα θα μπορούσε να λυθεί δίχως εγωισμούς. Λιγότερα "παράθυρα" για τις Εθνικές μέσα στη σεζόν, όχι όμως και ακύρωση όλων των αγώνων. Μετάθεση ορισμένων αναμετρήσεων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη (αλλά πάντα ένα κενό για τους παίκτες για τουλάχιστον ενάμιση μήνα), δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει όλους. Αλλά να αποφασίζει και να διατάζει ο Μπερτομέου δεν γίνεται, ειδικά όταν δεν το πράττει η FIBA, που αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έχει και δικαίωμα να το κάνει αν επιθυμεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK