Ο Φερέρ γινόταν ανυπόφορος ακόμα και στο play station

Το πόσο πιεστικός στα όρια του ανυπόφορου ήταν ως προπονητής ο Λορένσο Σέρα Φερέρ, ειδικά σε θέματα τακτικής, το βίωσαν εκτός των ποδοσφαιριστών και όσοι παρακολούθησαν την προετοιμασία της ΑΕΚ στο Ντούρβερτ της Ολλανδίας, το 2007. Ο Κώστας Τσίλης περιγράφει ένα πολύ χαρακτηριστικό περιστατικό, στο Ήμουν Μέσα του Contra.gr

Ο Φερέρ γινόταν ανυπόφορος ακόμα και στο play station
24MEDIA/CONTRA.GR

Ο Κώστας Τσίλης ακολουθεί την ΑΕΚ στις καλοκαιρινές περιπέτειές της, για περισσότερα από 15 χρόνια. Μας ταξιδεύει πίσω στο 2007, στο Ντούρβερτ της Ολλανδίας, όταν ο υπερ-απαιτητικός Σέρα Φερέρ 'ενοχλούσε' τους ποδοσφαιριστές της ομάδας ακόμα και στις στιγμές που χαλάρωναν.

Για να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα της ιστορίας. Καλοκαίρι του 2007. Η ΑΕΚ κάνει την πρώτη, και τελευταία μέχρι τώρα, καλοκαιρινή προετοιμασία στην Ολλανδία. Πιθανότατα θα επέστρεφε εκεί φέτος το καλοκαίρι, αλλά της χάλασε τα πλάνα η πανδημία του κορονοϊού. Στο Ντούρβερτ το καλοκαίρι του 2007 κάνει την δεύτερη και τελευταία προετοιμασία του με την ΑΕΚ, ο Λορένσο Σέρα Φερέρ. Ένας προπονητής αυστηρός, που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα, την έντονη ροπή του προς την (ποδοσφαιρική) διδασκαλία. Εξ ου και το παρατσούκλι 'κύριος καθηγητής', που κυκλοφορούσε στα αποδυτήρια των Θρακομακεδόνων τότε. Κρατήστε αυτό.

Για να σας δώσουμε επίσης ένα στοιχείο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάνετε εικόνα την ιστορία. Όλοι όσοι έχετε επισκεφτεί ένα κλασικό καφενείο, θα έχετε προσέξει τον τύπο που κάθεται στο τραπέζι, ανάμεσα σ’ αυτούς που παίζουν τάβλι. Παρακολουθεί βασικά σιωπηλός, προκειμένου να μην προκαλέσει τη μήνη των παικτών. Αλλά σε καίρια σημεία του παιχνιδιού, θα κάνει την παρέμβαση του. ''Δεν το έπαιξες ρε Μπάμπη σωστά τα ντόρτι. Αν φέρει 6-5 θα σου πιάσει την παραμάνα''. Κρατήστε και αυτή την εικόνα.

Σας ξαναβάζουμε στο κλίμα της ιστορίας. Ο 'κύριος καθηγητής', Σέρα Φερέρ, είχε τεράστιο κόλλημα με το κομμάτι της τακτικής. Σπανίως στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, άφηνε τους ποδοσφαιριστές να παίξουν ελεύθερο δίτερμα. Χωρίς δηλαδή να σταματάει συνεχώς την ροή του παιχνιδιού για να δίνει οδηγίες και να κάνει παρατηρήσεις. Αυτό ήταν κάτι που προφανώς και δεν άρεσε στους ποδοσφαιριστές. Ο Φερέρ το ήξερε και γι' αυτό κάποιες φορές, έδειχνε διάθεση να αφήσει τους παίκτες να παίξουν ελεύθερα. Αλλά το μετάνιωνε γρήγορα και πάλι τους σταματούσε για παρατηρήσεις.

Ο Ισπανός προπονητής δεν ήταν έτσι όμως, μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ήταν και εκτός. Και φτάνουμε στο ζουμί της ιστορίας. Οι ποδοσφαιριστές τις ώρες χαλάρωσης στο ξενοδοχείο, έπαιζαν video games σε κονσόλες και κυρίως με ποδόσφαιρο. Δηλαδή τα γνωστά σε όλους FIFA και Pro Evolution. Μάλιστα σ' εκείνη την προετοιμασία στην Ολλανδία, κυρίως οι Βραζιλιάνοι παίκτες, διοργάνωναν ακόμα και μίνι τουρνουά μεταξύ τους. Και γινόταν χαμός στο ξενοδοχείο.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να παρακολουθήσει και ο Φερέρ αυτά τα παιχνίδια. Στο πρώτο, δεν μίλησε καθόλου. Μόνο παρακολουθούσε. Λίγο πριν ξεκινήσει όμως το δεύτερο και την ώρα που οι ποδοσφαιριστές ετοίμαζαν τις ενδεκάδες τους και τα συστήματα τους για να παίξουν, ο Φερέρ δεν κρατήθηκε. Σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να κάνει παρατηρήσεις και να ζητεί διορθώσεις, για τον σχηματισμό που είχαν επιλέξει οι δυο παίκτες της ΑΕΚ για τις ομάδες τους. Ακόμα και αλλαγές θέσεων εισηγήθηκε! Μάλιστα φέρεται να είπε ενοχλημένος και την ατάκα, ''τι ξέρετε εσείς; γι αυτό δεν είστε εσείς προπονητές και είστε ποδοσφαιριστές'' και να… αποχώρησε.

Επίσης υπάρχει ακόμα ένας αστικός μύθος που κυκλοφορεί από εκείνη την προετοιμασία και αφορά τον Σέρα Φερέρ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έπαιζαν οι ποδοσφαιριστές στις κονσόλες. Ο Ισπανός τεχνικός έβλεπε πολλούς παίκτες, να έχουν 'κόλλημα' με παιχνίδια αγώνων ταχύτητας με αυτοκίνητα. Και ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το χωρέσει το μυαλό του. Πως ήταν δυνατόν δηλαδή, ποδοσφαιριστές να μην παίζουν παιχνίδι με ποδόσφαιρο, αλλά να επιλέγουν κάτι διαφορετικό.


News 24/7

24MEDIA NETWORK