Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν θα ξεπεράσει τον Κλοπ

Ακτινογραφία του 32χρονου προπονητή που έχει ήδη επιβάλλει τις δικές του καινοτομίες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

O προπονητής Γιούλιαν Νάγκελσμαν σε αγώνα της Χόφενχαϊμ ενάντια στη Γκλάντμπαχ
O προπονητής Γιούλιαν Νάγκελσμαν σε αγώνα της Χόφενχαϊμ ενάντια στη Γκλάντμπαχ AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Πόσο κλισέ και προβλέψιμο μπορεί να ακουστεί, το να ξεκινήσεις να γράψεις το πορτραίτο ενός ανερχόμενου προπονητή, με φράσεις όπως "είχε άστρο" και διάφορα άλλα που μόνο στο ρεπερτόριο της Λίτσας Πατέρα θα είχαν πραγματική αξία. Όμως ο 32χρόνος σήμερα, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, εγκαταλείπει τη Χόφενχαϊμ ως ένας μικρός θαυματοποιός της Μπουντεσλίγκα, ένας άνθρωπος του οποίο το 'άστρο' (ω ναι, δεν αποφύγαμε το κλισέ) λάμπει εκτυφλωτικά και η λάμψη του μαγεύει όσους αγαπούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Νάγκελσμαν γεννήθηκε στην πόλη Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας και σε νεαρή ηλικία επιχείρησε να παίξει στην ομάδα Νέων της Μόναχο 1860 ως αμυντικός. Στην ηλικία των 20 ετών, έφτασε πολύ κοντά στο να επανδρώσει το ρόστερ της Άουγκσμπουργκ, όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο, τερμάτισε πρόωρα τις ελπίδες του να παίξει μπάλα στην Μπουντεσλίγκα. Δεν έφυγε ποτέ από το ποδόσφαιρο.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Γιούλιαν ήταν μόλις 28 ετών και η παρουσία του στον πάγκο της Χόφενχαϊμ στη θέση του 'μάστορα' της τακτικής Χουπ Στέφενς, έμοιαζε σαν προοίμιο μιας νέας εποχής, για την αναδόμηση της ομάδας. Η Χοφενχάιμ ήταν στη 17η θέση και προσλάμβανε ένα νέο παιδί στη θέση ενός γερόλυκου. Ο Τύπος εκείνης της χρονιάς πίστεψε ότι η ομάδα είχε αποδεχτεί τη μοίρα της, τον επικείμενο δηλαδή, υποβιβασμό της. Όμως ο Νάγκελσμαν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση, με την Χόφενχαιμ να κάνει ένα εντυπωσιακό σερί νικών και να κλείνει τη σεζόν 2015-16 πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ήταν μόνο η αρχή.

Ο Νάγκελσμαν είχε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να εμφυσήσει στους παίκτες του, τα δικά του, αλλιώτικα ποδοσφαιρικά 'πιστεύω'. Στην αρχή τα μπλοκάκια της τακτικής πετάχθηκαν στα σκουπίδια. Η συστημική βάση της ομάδας ήταν ένα 5-3-2 με πίεση αρκετά ψηλά, ένα αμοραλιστικό 'πνίξιμο' της επιθετικής ανάπτυξης του αντιπάλου από τη σέντρα. Η σημαντικότερη αξία για τον Νάγκελσμαν ήταν ο παίκτης, ως άνθρωπος. Ο Γιούλιαν δίδαξε στους παίκτες του την αλλληλοβοήθεια, την εξωστρεφή κοινωνική συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδου. Οι παίκτες καλούνταν να κάνουν πολλές και διαφορετικές δουλειές επάνω στον αγωνιστικό χώρο και εκτός αυτού, να λειτουργούν ως σύνολο, αναλαμβάνοντας εν λευκώ τη θέσπιση των στόχων της χρονιάς και την εκλογή αρχηγών. Για τον Νάγκελσμαν το ποδόσφαιρο είναι '30% τακτική και 70% κοινωνική δεξιότητα'.

Ο Βαυαρός προπονητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας ως σύνολο και δικαιώθηκε. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία του Άνταμ Ζάλατ, επιθετικού από την Ουγγαρία, ο οποίος σε 22 ματς της σεζόν 2016-17 σκόραρε 8 φορές, μπαίνοντας ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου.

Ανάμεσα σε άλλες καινοτομίες του νεαρού προπονητή, αξίζει να συμπεριλάβουμε και τη χρήση της τεχνολογίας στην προπόνηση. Ο Νάγκελσμαν χρησιμοποίησε drones για να κινηματογραφεί τις κινήσεις των παικτών, εγκαθιστώντας και ένα τεράστιο σύστημα video με τέσσερις κάμερες και μια γιγαντοοθόνη, το οποίο διαχειριζόταν μαζί με το επιτελείο του, συζητώντας ανά πάσα στιγμή με τους παίκτες σημεία της προπόνησης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο, ο Νάγκελσμαν εξήγησε στους παίκτες του πώς μπορούσαν να βελτιωθούν, με σαφείς εικόνες και ακόμα πιο σαφείς οδηγίες.

Δεν ήταν μάγος, ήταν σίγουρα όμως δουλευταράς και το έργο του έπιασε αμέσως τόπο. Η Χόφενχαϊμ τερμάτισε τη σεζόν 2016-17 στη 4η θέση, κερδίζοντας ομάδες όπως η Μπάγερν Μονάχου και παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο σύνολο στο Champions League της επόμενης σεζόν. Ο Νάγκελσμαν αποδείχτηκε 'μίδας' καθώς με τη καθοδήγηση του αναδείχθηκαν παίκτες όπως ο Ρομπέρτο Φιρμίνιο (Λίβερπουλ) και ο Νίκλας Ζίλε. Σήμερα ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν προετοιμάζεται να αναλάβει τη Λειψία. Το εγχείρημα μοιάζει με μια ακόμα μαγική ζαριά που μπορεί να προκαλέσει έξτρα αναταράξεις στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK