Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έμαθε στην Arsenal να διασκεδάζει το ποδόσφαιρο

Ξέρεις τι ισχύει για τα παρασκήνια. Όταν είναι καλά, αυτό βγαίνει προς τα έξω. Πόσω μάλλον όταν η 'παράσταση' αφορά μια ομάδα νεαρών που διασκεδάζουν το ποδόσφαιρο. Αυτό έμαθε να κάνει στην Arsenal o Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έμαθε στην Arsenal να διασκεδάζει το ποδόσφαιρο

Κάθε παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι ευκαιρία για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα κάποιον από τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού που 'ζουν φέτος οι "πράσινοι". Και που αν κάποιος έλεγε -προ μηνών-πως θα το ζήσει ο ελληνικός αθλητισμός, θα του φορούσαν το γνωστό ανάποδο πουκαμισάκι. Τότε πίστευαν σε αυτό που όλοι βλέπουμε σήμερα, μόνο όσοι πήραν τις αποφάσεις. Που ήταν και θέμα ανάγκης -για επιβίωση και για πολλά άλλα.

Έχεις διαβάσει για τον Αργύρη Καμπετσή, όπως έχεις διαβάσει και για τον Τάσο Χατζηγιοβάνη, με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη να έχει επισημάνει τη χαρά που προσφέρει το φετινό project των "πρασίνων", χαρακτηρίζοντας τα πιτσιρίκια αυτά ως "χρυσό" και αυτό που ζουν ως "υγιές και ευχάριστο στο μάτι", πριν κατραλήξει στο ότι "έγινε, περίπου, κατά τύχη".

Όποιος ωστόσο, τολμά χρειάζεται με το μέρος του και αυτήν τη Θεά, με τον Παναθηναϊκό να απολαμβάνει πια 6 νίκες και 7 ισοπαλίες, χάρη στο γκολ του Ηλία Χατζηθεοδωρίδη στο 72ο λεπτό του αγώνα με τον Πανιώνιο. Και ναι, ήλθε η ώρα να γνωρίσουμε αυτό το παιδί.

Ήταν η πρώτη μεταγραφή της Arsenal, το καλοκαίρι του 2014.

Ένα καλοκαίρι που έληγαν 11 συμβόλαια. Μεταξύ τους επτά μελών της πρώτης ομάδας. Αφότου έφυγαν οι δυο πρώτοι, οι φαν άρχισαν τις απαιτήσεις. Να ζητούν ενισχύσεις. Και έλπισαν στα καλύτερα. Είχαν πολλά όνειρα. Διάβαζαν πως “οι Gunners έχουν συνδεθεί και με τον Angel Di Maria της Real, όπως και με τον επιθετικό της Napoli, Lorenzo Insigne, ο οποίος μπορεί να λάβει προσφορά 19 εκατ. ευρώ, αν εντυπωσιάσει στο World Cup” και προσδοκούσαν στα καλύτερα.

Στις 6/6 ενημερώθηκαν πως η πρώτη προσθήκη του οργανισμού ήταν “ ο 17χρονος Έλληνας, Ηλία Χατζηθεοδωρίδη, ο οποίος κατέπληξε το coaching stuff στα πρόσφατα δοκιμαστικά. Λειτουργεί κατ' αρχάς ως αριστερό μπακ”. Όταν αυτή η πληροφορία συνδυάστηκε (στις 13/6) με την πώληση του Cesc Fabregas στην Chelsea, έγινε ένας μικρός χαμός, με τον Wenger να κάνει ρελάνς με τους Alexis Sánchez, Mathieu Debuchy, David Ospina και Wojciech Szczęsny, για να κλείσει με τον 19χρονο Calum Chambers, εξηγώντας πως καλύπτει τρεις θέσεις “ και ναι, η ηλικία του είναι ένα ρίσκο που δέχομαι να πάρω”.

Όλο το ρίσκο έβγαλε στην τρίτη θέση της σεζόν, στην κατάκτηση του FA Cup και έως τους “16” του Champions League. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Είναι η πρώτη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού. Το εκπαιδευτικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει, στοίχισε μόλις 21.000 ευρώ.

Πώς συστήθηκε ο Elias

Tα matchday programmes της Arsenal είναι ειδικές εκδόσεις που 'χουν και συλλεκτικό χαρακτήρα. Διατίθενται ένα ένα, αλλά και σε βιβλιοδεσία που στοίχιζε 150 λίρες (170 ευρώ). Η αλήθεια είναι πώς γίνεται δουλίτσα. Του επιπέδου να παρουσιάζεται και ένα αστέρι της επόμενης γενιάς, που έχει ξεχωρίσει στις ακαδημίες. Στο matchday program της 15ης Ιανουαρίου του 2016, ήταν η σειρά του Ηλία να συστηθεί.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έμαθε στην Arsenal να διασκεδάζει το ποδόσφαιρο

" Έχοντας περάσει 18 μήνες στην Αγγλία, στις ακαδημίες, νιώθω πως έχω προσαρμοστεί και είμαι σε θέση να βελτιώνομαι κάθε μέρα. Όταν ήλθα τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολο. Ήμουν μόλις 12 όταν άφησα το πατρικό μου, για να ζήσω στην Arsenal Academy (εκεί έμενε, με το πρόγραμμα να αναλαμβάνει την ευθύνη της εκγύμνασης, αλλά και της εκπαίδευσης του). Η γλώσσα και όσα είχα γύρω μου ήταν οικεία, ειδικά όταν η σχολή μετακόμισε κοντά στη γενέτειρα μου, τη Θεσσαλονίκη". Γεννήθηκε στην Κατερίνη, στις 5/11 του 1997 και εκεί άρχισε το ποδόσφαιρο (στον Καλλιθεακός Καλλιθέας, παίζοντας υπό τις οδηγίες του Στέφανου Ταβουξή). Μια στάση εδώ: ήταν το πρώτο project του προγράμματος που είχαν δημιουργήσει οι Gunners στη χώρα μας, το οποίο κέρδισε συνεργασία με τον οργανισμό της Premier League.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έμαθε στην Arsenal να διασκεδάζει το ποδόσφαιρο

Μια δεύτερη παρένθεση: το δίκτυο Arsenal Soccer Schools απέκτησε παράρτημα στη χώρα μας, το 2011. Γενικότερα, υπάρχει από το 1985 "και παρέχει σε παιδιά την ευκαιρία να μάθουν ποδόσφαιρο και "Να παίξουν με τον τρόπο της Arsenal", που είναι και το moto. Το πρόγραμμα των προπονητών -που είναι το ίδιο σε όλες τις σχολές πουν υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους- επικεντρώνεται σε τεχνικά και τακτικά ζητήματα, ως προς την εξέλιξη του κάθε μαθητή. Και κάθε χρόνο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιδείξουν τη βελτίωση τους στα trials που γίνονται σε κάθε ακαδημία -και αυτοί που ξεχωρίζουν πηγαίνουν σε δοκιμαστικά στο Βόρειο Λονδίνο. Οι καλύτεροι προωθούνται στη 'μητέρα' ομάδα. Οι άλλοι έχουν την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσουν. Μαζί με τον Χατζηθεοδωρίδη, στη βασική ακαδημία της Arsenal πήγε και ο 16χρονος Σάββας Μούργος, από τον ερασιτέχνη Πανιώνιο και επίσης μέλος της Elite Arsenal Academy. Δείτε τους με τις οικογένειες τους. Στο κέντρο είναι ο υπεύθυνος των Elite ακαδημιών της Arsenal, σε όλον τον κόσμο Steve Morrow.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έμαθε στην Arsenal να διασκεδάζει το ποδόσφαιρο

Δες λίγο το "Play the Arsenal Way" και μετά σκέψου πώς παίζει φέτος ο Παναθηναϊκός.

Τα παιδιά μαθαίνουν να 'χουν

* ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ "στοιχείο ζωτικής σημασίας για την πλήρη εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή. Είναι ανάγκη να είστε θετικοί και αφοσιωμένοι, στο να φτάσετε στο κατακτήσετε τις δεξιότητες σας και να είστε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι, υπό πίεση, ώστε να 'χετε τον έλεγχο της στιγμής"

*σεβασμό "προς τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους, τον προπονητή και τον διαιτητή. Για να καταφέρει το καλύτερο δυνατό η ομάδα σου, είναι σημαντικό να εκτιμάς την προσπάθεια όσων είναι γύρω σου. Αν δεν σεβαστείς τον αντίπαλο και υποτιμήσεις τις δυνατότητες του, πέφτουν τα δικά σου στάνταρ. Το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζετε στο πνεύμα του fair play, της ενθάρρυνσης και της διασκέδασης. Να ακούς τους προπονητές σου που θέλουν να βοηθήσουν το παιχνίδι σου να βελτιωθεί και να θυμάσαι πως ο αυτοσεβασμός είναι 'κλειδί' για την εξέλιξη σου, ως παίκτη και ως ανθρώπου.

* ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. "Στην Arsenal πιστεύουμε πως οι δυνατότητες και η τεχνική είναι απαραίτητες για να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τον ενθουσιασμό και τη ψυχαγωγία. Οι δεξιότητες μπορούν να κάνουν διασκεδαστικό το ποδόσφαιρο, να σε βοηθήσουν να βελτιωθείς ως παίκτης και να νικήσεις τον αντίπαλο. Να είστε εφευρετικοί με όσα κάνετε για να κυκλοφορήσετε την μπάλα. Χρησιμοποιήστε και τα δυο πόδια και μη ξεχνάτε να δουλέψετε επί των βασικών ικανοτήτων, όπως το κοντρόλ και οι πάσες".

* ΕΝΕΡΓΕΙΑ. "Χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να κάνετε ό,τι καλύτερο στο ποδόσφαιρο. Όσο πιο πολύ μπορείς να αποδίδεις στο ύψιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης, τόσο περισσότερο θα επωφεληθείς στο παιχνίδι. Αν δεν είσαι όσο fit μπορείς, θα είναι δύσκολο θα φτάσεις στο μάξιμουμ. Να πίνεις πολύ νερό, να αποφεύγεις το junk food και να είσαι όσο πιο ενεργητικός μπορείς μέσα στη μέρα.

* ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ. "Να δέχεσαι τις ιδέες του προπονητή σου και να σκέφτεσαι πάντα διαφορετικούς τρόπους να βελτιωθείς. Να είσαι δημιουργικός με τις ιδέες σου και να τις εκφράζεις στο γήπεδο, όποτε μπορείς".

* ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ”. "Όσο και αν δουλέψεις το παιχνίδι σου, όσο καλύτερος και αν γίνεις, το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ. Άρα, όσο περισσότερο δουλεύεις με τους συμπαίκτες σου, τόσο καλύτερος θα γίνει εσύ, αλλά θα βελτιωθεί και η ομάδα. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή από πού είσαι. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Να απολαμβάνεις το feeling του να ανήκεις σε μια ομάδα και να κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθάς τους συμπαίκτες σου".

* ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ. "Μάθε πώς να παίζεις με τον τρόπο της Arsenal. Το ποδόσφαιρο έχει δομηθεί γύρω από τις πάσες, την κίνηση, την τεχνική και τις ικανότητες. Ενσωμάτωσε τις αρχές του fair play, της ομαδικής δουλειάς, της έκφρασης και της διασκέδασης".

Τον καιρό λοιπόν, που έμεινε εκεί ο Ηλίας “ έγινα πιο γρήγορος με και χωρίς την μπάλα, πιο δυνατός από την άποψη της φυσικής κατάστασης, πιο σκληρός στα τάκλιν και βελτίωσα την ικανότητα μου στο να διαβάζω το παιχνίδι”. Είχε ζήσει τη διαπίστωση που ακολούθησε. Πως “ όσο αυξάνονται οι εμπειρίες σου, γίνεται και καλύτερη η ικανότητα σου να διαβάσεις το παιχνίδι, να αντιληφθείς πώς μπορεί να αναπτυχθεί και τι πρέπει να κάνεις ή τι δεν πρέπει να κάνεις”. Αυτό ήταν ένα χάρισμα που είχε πριν πάει στην Arsenal “ όπως μου είπαν οι άνθρωποι εδώ”.

Ήταν βασικός με την U18 της προηγούμενης σεζόν, συνέχισε και την επόμενη χρονιά τις τακτικές εμφανίσεις, αλλά όπως είπε έγινε καλύτερος “ γιατί η ομάδα έγινε καλύτερη, μέσα από τη δυνατότητα που είχαμε να δουλεύουμε μαζί όλες τις ημέρες, πριν τα ματς του Σαββάτου”. Αγωνίστηκε στο UEFA Youth League και την U21 Premier League και συνέχισε την πορεία του, έως την ολοκλήρωση της διετίας στο Λονδίνο.

Σε αυτό το διάστημα από εξτρέμ έγινε μπακ, με τη δυνατότητα να βοηθήσει και στην επίθεση. Διαπίστωσε ότι του άρεσε να πηγαίνει στην μεγάλη περιοχή, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες και το θέλει ο προπονητής.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έμαθε στην Arsenal να διασκεδάζει το ποδόσφαιρο

Την Πέμπτη 5/8 του 2016 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Ήταν με την Brentford ΙΙ, για ένα χρόνο. Είχε συμπληρώσει δυο εβδομάδες στη δεύτερη ομάδα και τα όσα έκανε οδήγησαν στην επισημοποίηση της σχέσης. Ο Rob Rowan, επικεφαλής του τμήματος είχε πει “εντυπωσίασε το τεχνικό μας τιμ, στα δοκιμαστικά και του άξιζε μια ευκαιρία. Για αυτό τον υπογράψαμε. Είναι ευφυής ποδοσφαιριστής, με πολύ καλή εκπαίδευση την οποία πήρε στην Arsenal. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή δεύτερη ομάδα και ο Ηλίας μας έδειξε πως οι ποιότητες του θα μας βοηθήσουν. Είναι έτοιμος για την πρόκληση”.

Τι είναι η ζωή; Συμπτώσεις

Μετά την υπογραφή, ο ένας τραυματισμός διαδεχόταν τον άλλον και έμεινε ο μόνος υγιής αριστερός μπακ. Για πρώτη φορά σε αποστολή μπήκε στις 24/9, στο ματς εναντίον της Wolverhampton Wanderers. Πέρασε το υπόλοιπο διάστημα έως τον Μάρτιο στη δεύτερη ομάδα και τότε του έδωσαν νέο, διετές συμβόλαιο. “ To προπονητικό επιτελείο χαίρεται να δουλεύει μαζί του. Είτε είναι αυτό της δεύτερης ομάδας, είτε εκείνο της πρώτης. Η συμπεριφορά του και η διάθεση του να εξελίσσεται είναι σε υψηλό επίπεδο, γεγονός στο οποίο οφείλεται η πρόοδος του. Έχει άλλα δυο χρόνια για να δουλέψει τις αδυναμίες του και να ενισχύσει τα προσόντα του".

Ο 21χρονος Τom Field, προϊόν της ακαδημίας της Brentford, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2016-17, όταν εγκατέλειψε ο επί χρόνια αριστερός μπακ, Jake Bidwell. Έγινε ο βασικός και αναντικατάστατος, ώσπου εμφανίστηκε ο Callum Elder, με δανεισμό. Μετά, ο Field τραυματίστηκε και όταν επέστρεψε έγινε ρεζέρβα, πριν βρει ξανά το δρόμο για την ενδεκάδα και του δώσουν νέο συμβόλαιο. Μετά... τον έδωσαν δανεικό στη Bradford City, για να καλύψει το κενό του τραυματία Adam Chicksen. Τότε ήταν που βρήκε το χρόνο του ο Ηλίας.

Στις 8/8 του 2017 έκανε πρεμιέρα, ως βασικός με τη Wimbledon, για το League Cup. Ξαναπροτιμήθηκε στο 4-1 επί της Queens Park Rangers. Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής Dean Smith ενημέρωσε πως “ ο Χατζηθεοδωρίδης θα αρχίσει τακτικές εμφανίσεις, με την πρώτη ομάδα. Πάντα λέω πως κάθε παίκτης που είναι εδώ έχει το ταλέντο. Αλλιώς δεν θα ήταν”. Ο Rico Henry ήταν το πρώτο “βιολί” από τις 31/8 του 2016, όταν τον πήρε η ομάδα για 2 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε -με τις σωστές επιδόσεις- να φτάσει στα 6 εκατ. ευρώ. Ποσό ρεκόρ για τοιυς Bees. Είχε ένα πισωγύρισμα, καθώς του 'βγήκε' ο ώμος και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση. Πρόλαβε το τελείωμα της σεζόν πριν τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο, στις 30/8 του 2017. Γύρισε στις 15 αυτού του μήνα. Μάντεψε όμως, ποιος κάλυψε το κενό του την περασμένη σεζόν, με τους Josh Clarke και Yoann Barbet να 'χουν τους βασικούς ρόλους -και τις βασικές ευθύνες.

Μόλις καλωσορίσαμε το 2018, ο Ηλίας καλωσορίστηκε από την Cheltenham Town (League 2), όπου είχε δοθεί ως δανεικός στις 19/1. Δεν έχασε ματς στα τελευταία 18 της χρονιάς. Σε όλα ήταν βασικός. Όλα αυτά τα 'χε καταγράψει στο μπλοκάκι του ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος παρακολουθούσε και αυτόν τον νεαρό Έλληνα.

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού ενημέρωσε τον Γιώργο Δώνη πως είχε υπ' όψιν του τον ποδοσφαιριστή που θα ήταν η αλλαγή του Emanuel Insúa. Είχε ήδη πάει στην Αγγλία να συναντήσει τον Ηλία και του είχε αναλύσει εκτενώς το πλάνο των “πρασίνων”. Του θύμισε ότι τον παρακολουθούσε από το 2016 -από όταν ήταν στην Ομόνοια τεχνικός διευθυντής. Μετά, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του, αλλά και τους διοικούντες την Brentford που είχαν συμβόλαιο μαζί του.

Ο Νταμπίζας εξήγησε πως ο ΠΑΟ ενδιαφέρεται για δανεισμό, με option αγοράς. Οι Bees δεν τον υπολόγιζαν για βασικό, οπότε τον έδωσαν, κρατώντας ποσοστό μεταπώλησης (30%). Αυτό και έγινε και στις 25/7 είχαμε τις ανακοινώσεις. Ο Smith τον αποχαιρέτησε, λέγοντας πως “ την τελευταία διετία παρουσίασε τεράστια βελτίωση”. Δεν έλεγε ψέματα.

Η συνεργασία συμφωνήθηκε να είναι τριετής. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί, με τον Δώνη να τον δουλεύει ως εσωτερικό χαφ, αριστερό μπακ χαφ και δεξί εξτρέμ -με την ταχύτητα του να είναι το όπλο που διαθέτει για να προκαλεί προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Να δες.

Photos: Arsenal, Brentford, Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK