O JD Τσάσα παράτησε το πιάνο για να γίνει NBAer

Στα 16 πήρε απολυτήριο λυκείου. Ήθελε να σπουδάσει αεροδιαστημική μηχανική. Τελικά, αποφάσισε να παίξει στο ΝΒΑ. Ο JD Tσάσα είναι η τελευταία περίπτωση κορυφαίου prospect που προσπερνά το κολέγιο, για ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για το ΝΒΑ.

Ο JD Τσάσα είχε τους βαθμούς για να σπουδάσει αεροδιαστημική, τις ικανότητες να γίνει κορυφαίος σολίστ πιάνου και επέλεξε να δοκιμάσει να γίνει NBAer, με μη συμβατικό τρόπο.
Ο JD Τσάσα είχε τους βαθμούς για να σπουδάσει αεροδιαστημική, τις ικανότητες να γίνει κορυφαίος σολίστ πιάνου και επέλεξε να δοκιμάσει να γίνει NBAer, με μη συμβατικό τρόπο. INSTAGRAM/JDTSASA

Ο JD Tσάσα είναι 16 χρόνων. Έχει παίξει στο Madison Square Garden. Όνειρο του είναι να παίξει και στο Carnegie Hall. Ναι, την πιο διάσημη αίθουσα συναυλιών του κόσμου, που βρίσκεται στο Μανχάταν. Και το καλύτερο; Μπορεί να το κάνει. Το απολυτήριο λυκείου το πήρε στα 16, ενώ παράλληλα εκπαιδευόταν ως κλασικός πιανίστας και μάθαινε μπάσκετ. Δεν κοιμόταν πολύ, αλλά ήταν συνεπής. Ήταν και εξαιρετικός. Σε όλα.

Τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισε πως δεν θα πάει στο ΝCAA (ήθελε να σπουδάσει αεροδιαστημική μηχανική), αλλά σε ειδικό πρόγραμμα που θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το δεύτερο όνειρο: να γίνει NBAer. To Chameleon BX θα τον αναλάβει από τον προσεχή Ιούνιο έως το 2022 NBA Draft, όπου θα παρουσιαστεί στα 19 του. Ήδη έχει λάβει πρόγραμμα που ακολουθεί. Είπε πως παράλληλα θα παίζει και πιάνο “αλλά πλέον έχω επικεντρωθεί στο μπάσκετ. Πλέον ενδιαφέρομαι να μελετήσω το παιχνίδι και να καταλάβω όλες τις παραμέτρους. Ξέρω πως χρειάζομαι δουλειά και ειδικά στο footwork -ώστε και να μπορώ να μαρκάρω πιο γρήγορους γκαρντ. Θα χρειαστώ χρόνο, αλλά θα φτάσω εκεί όπου θέλω".

Στο νηπιαγωγείο ήταν ο εφιάλτης της αίθουσας. Η δασκάλα του μπορούσε να τον ηρεμήσει, μόνο όταν του έθετε μια πρόκληση. Όχι από αυτές που αναλαμβάνουν παιδιά της ηλικίας του. Πιο σύνθετη. Τα απλά τα βαριόταν. Στην first grade (5 χρόνων) έλυνε μαθηματικές εξισώσεις για μαθητές της fifth grade (10-11 χρόνων). Παρακολουθούσε με άνεση, και τα μαθήματα αγγλικών εκείνης της ηλικίας. Έπαιζε και κιθάρα που στα 6 'πρόδωσε' για το πιάνο -παρεμπιπτόντως, έμαθε φλάουτο, τρομπέτα και σαξόφωνο. Από τα 12 έβαλε στο πρόγραμμα και το μπάσκετ, αφού είχε δοκιμάσει και απορρίψει το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση και το μπέιζμπολ.

Λίγο να διευκρινίσω κάτι: όταν λέμε 'έπαιζε πιάνο' δεν αναλωνόταν στη Fur Elise -που όποιος έχει κάνει τα στοιχειώδη μαθήματα ξέρει ότι είναι από τις πρώτες εμπειρίες. Με τη μουσική στο DNA του (στο σόι υπάρχουν ουκ ολίγοι μουσικοί), είναι εκπαιδευμένος πιανίστας κλασικής μουσικής και δημιουργεί τις δικές του συνθέσεις. Σε αυτές αναμειγνύει τα αγαπημένα του ακούσματα. Από τον Φρεντερίκ Σοπέν και τον Μπαχ στον Μάιλς Ντέιβις και τον Τζον Κολτρέιν. Διασταυρώνει την κλασική μουσική με τη τζαζ. Έχει εμφανιστεί σε ουκ ολίγα κονσέρτα, ως μέλος του Arizona Study Program (μετρ στην εξέλιξη μουσικών). Για δυο σερί χρόνια είχε πάρει και το βραβείο του 'superior'.

Την ίδια ώρα, ήταν και εκ των καλύτερων μαθητών του σχολείου του (Phoenix North Canyon High). Ήταν τόσο καλός που από τα 14 (είχε ύψος 1.95 και wingspan 2.13) μπορούσε να πάρει απολυτήριο λυκείου -κάθε εξάμηνο παρακολουθούσε περισσότερα μαθήματα, από τα απαραίτητα. Αποφάσισε να μείνει ένα ακόμα χρόνο 'για να προσθέσω μια σεζόν εμπειρίας στο μπάσκετ', είχε πει το Φλεβάρη του 2018 στην Arizona Central. Ήταν η δεύτερη σεζόν που ασχολείτο με το σπορ, σε επίπεδο high school. Τον σύγκριναν με τον Αντετοκούνμπο, τον Ντουράντ και τον Λέοναρντ. "Αυτό με έκανε να αρχίσω να σκέφτομαι πως μπορώ πραγματικά, να γίνω NBAer", είχε πει στο Pro Insight.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι είδωλο του "γιατί ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το ύψος του και έχει καρφώσει μπροστά σε πάρα πολλούς διάσημους παίκτες". Στη λίστα ανήκει και ο ΛεΜπρον ("για όσα κάνει εντός και εκτός γηπέδων") και ο Λέοναρντ "γιατί έχει μεγάλα χέρια, σαν τα δικά μου και προφανώς μου αρέσει το πώς παίζει". Από τον Ντουράντ θα ήθελε "να γίνω ανάλογη επιθετική απειλή".

Ο προπονητής του, Μάικλ Ο'Γκουίν είχε δηλώσει ότι 'έχει πάρα πολύ ταλέντο. Έχει το μέγεθος που τον κάνει πρόβλημα στα matchup, καθώς μπορεί να σουτάρει από πολλά σημεία, ενώ είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ και καλός αμυντικός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που 'χει είναι αυτό της δύναμης (ήταν μόλις 65 κιλά). Θα το έλυνε, αν δεν ήταν άριστος μαθητής και πιανίστας'. Δηλαδή, αν είχε το χρόνο να αφιερώσει σε περαιτέρω δουλειά. Τότε δεν τον είχε. Τώρα θα τον βρει.

Από μωρό τα έκανε όλα (μαζί) τόσο εύκολα, που η μητέρα του (Gratia Saamdi), η οποία τον μεγαλώνει μόνη, ανησύχησε στο βαθμό που όταν οι δάσκαλοι της είπαν να μεταφερθεί το παιδί σε μεγαλύτερες τάξεις (στα αγγλικά και τα μαθηματικά), τον πήρε από το σχολείο. Αναγκάστηκε να τον επιστρέψει, όταν έπιασε δουλειά συμβούλου σε τράπεζα. Στα 12 έλαβε υποτροφία από το Jefferson Prep, έχοντας 'καλύψει' τις προϋποθέσεις από το δημοτικό. Για την ακρίβεια, είχε λάβει varsity letter που είναι το κορυφαίο κατόρθωμα -καθώς πηγαίνει σε όσους έχουν ξεχωρίσει/αριστεύσει σε επίπεδο δέσμευσης, επιτυχίας, σκληρής δουλειάς, ευ αγωνίζεσθαι και αθλητικές ικανότητες, ενώ είναι και εξαιρετικοί μαθητές.

Η ισορροπία μεταξύ μουσικής, σχολείου και μπάσκετ ήταν μια τεράστια πρόκληση για εκείνον, δεδομένης και της ηλικίας του. Κοιμόταν λιγότερες από 4 ώρες, για να προλάβει να τα κάνει όλα -καλά. Είχε και κονσέρτα και ιδιαίτερα μαθήματα, με καθηγητή του πιάνου, ενώ έπαιζε και σε μπάντα”, εξήγησε η Gratia Saamdi. Όταν τύχαινε μια προπόνηση να 'πέσει' στην ίδια ώρα με κονσέρτο, δεν περνούσε καλά. Επίσης, επειδή δεν είχε ποτέ το χρόνο να ξαποστάσει -σε μυαλό και σώμα- αρρώσταινε εύκολα. Προφανώς και δεν άλλαξε κάτι. Τουναντίον, πρόσθεσε ως επιθυμία να πάρει πτυχίο στην αεροδιαστημική -με δεύτερο πτυχίο στη σύνθεση μουσικής. Η μητέρα του τον έβαλε κάτω να συζητήσουν ρεαλιστικά, τις option. “Αποφασίσαμε πως αν συνέχιζε να παίζει μπάσκετ, θα έπρεπε να αφιερώσει το χρόνο που αφιέρωναν οι άλλοι αθλητές και όχι να τον 'σπάει' με τη μουσική και τα ακαδημαϊκά”.

Ο εμπνευστής του Chameleon X που δεν δείχνει ποτέ το πρόσωπο του.
Ο εμπνευστής του Chameleon X που δεν δείχνει ποτέ το πρόσωπο του. CHAMELEON BX

Όταν η μητέρα του ενημερώθηκε για την απόφαση του ΜαρΤζον Μπόσαμπ (18 χρόνων, five star recruit -δεν έχει πιο πάνω- που θα μετάσχει στο 2021 NBA Draft) να αφήσει το κολέγιο για το Chameleon BX, επικοινώνησε με τον επικεφαλής, Frank Matrisciano, ο οποίος έχει το κωδικό όνομα 'Hell's Trainer'. Του το έδωσαν οι NBAers με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν. Έχει δεκαετίες προϋπηρεσίας, ωστόσο δεν αποκαλύπτει ποτέ το πρόσωπο του -σε δημόσια events και συνεντεύξεις. Είναι στο πλαίσιο των 'προπονήσεων χαμαιλέοντα' που λέει ότι κάνει, για να αλλάξει μυαλά και σώματα.

Το πρόγραμμα που έφτιαξε 'για εξαιρετικούς αθλητές του high school που θέλουν να φτάσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, όπως προετοιμάζονται για το ΝΒΑ -παίκτες που δεν φοβούνται τη δουλειά, που είναι ηγέτες, όχι followers και έχουν ως όραμα να δουν ό,τι φοβούνται οι άλλοι” έχει διάρκεια 12 μήνες. Συμπληρωματικά, οι 'στρατιώτες' του κάνουν προπονήσεις με κόουτς του ΝΒΑ και συναναστρέφονται με ανθρώπους που 'ζουν ζήσει τη ζωή του NBAer. Στο 'πακέτο' είναι φυσικά, και τα ακαδημαϊκά. Ιδού τι παρέχει, όπως αναφέρεται στο επίσημο site.

“Δεν πιέζουμε κανέναν να ακολουθήσει το πρόγραμμα μας. Αντιθέτως, αξιολογούμε με μεγάλη προσοχή κάθε prospect για να είμαστε σίγουροι πως ταιριάζει σε αυτό που έχουμε φτιάξει. Ο μόνος μας στόχος είναι να προσφέρουμε το καλύτερο σε εσάς και το γιο σας, τις πιο αποτελεσματικές εμπειρίες και τις λεπτομέρειες για την επιτυχημένη πνευματική, σωματική, συναισθηματική πραγματικότητα της πραγματοποίησης του ονείρου τους να παίξουν στο ΝΒΑ”.

Τα αθλητικά τεστ του Tσάσα τα ανέλαβε ο Έντι Τζόνσον. Ο γνωστός. “How cool is that;” αναρωτήθηκε ο νεαρός. Η μητέρα του ενημερώθηκε από τον Ματριστσιάνο για κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος, παρακολούθησε και μια δίωρη προπόνηση του Μπόσαμπ (“ήταν εξοντωτική”) και αποφάσισε πως αυτός ο δρόμος θα ήταν ο καλύτερος για το γιο της. Προφανώς και ο γιος της 'αγκάλιασε' τη νέα πρόκληση, την οποία θα ζήσει για δυο χρόνια -μέχρι τα 19 που θα αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στο NBA Draft.

Ξέρω πως πολλοί θα πουν ότι κάνω λάθος. Αλλά δεν με νοιάζει. Θα συνεχίσω να πιέζω τον εαυτό μου προς τα εμπρός” σχολίασε ο 16χρονος, ο οποίος θα συνεχίσει να 'χει τη μουσική για αποσυμπίεση και θα ασχοληθεί αργότερα με την αεροδιαστημική μηχανική. Μικρός είναι. Έχει τη ζωή μπροστά του. Καλά να είναι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK