Ο Κιλιάν Χέιζ είναι ο επόμενος Γάλλος NBAer

Ο Κιλιάν Χέιζ υπολογίζεται να επιλεγεί στον πρώτο γύρο του 2020 NBA Draft, όπου οι ειδικοί εκτιμούν πως θα βρουν δουλειά τρεις Γάλλοι. Τι κάνει τον 'Κiller' να ξεχωρίζει και πού χρειάζεται δουλίτσα. Διαβάστε 18 πράγματα για τον 18χρονο combo guard.

To εκρηκτικό πρώτο βήμα του Κιλιάν Χέιζ είναι ένα από τα στοιχεία που 'χουν σημειώσει οι 'κατάσκοποι' του ΝΒΑ.
To εκρηκτικό πρώτο βήμα του Κιλιάν Χέιζ είναι ένα από τα στοιχεία που 'χουν σημειώσει οι 'κατάσκοποι' του ΝΒΑ. FIBA.COM

Ο Κιλιάν Χέιζ είναι ένα από τα δέκα πιο ενδιαφέροντα prospects που -καλά να είμαστε- θα εμφανιστούν στο 2020 NBA Draft. Ένας από τους τρεις Γάλλους που αναμένεται να βρουν δουλειά στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ, το προσεχές καλοκαίρι. Ο 18χρονος 'χτίζει' από παιδί βήμα, βήμα το όνειρο του. Αυτό είναι να γίνει NBAer. Για την ακρίβεια, είναι ο μόνος στόχος που 'χει. Δηλαδή, δεν έχει σκεφτεί τι άλλο θα ήθελε να κάνει στη ζωή του. Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρει. Αυτοί που πληρώνονται για να 'κατασκοπεύουν' τους καλύτερους νέους παίκτες του πλανήτη, εξηγούν πως θα ευεργετηθεί σε συνθήκη που θα είναι ο δεύτερος playmaking γκαρντ. "Αν βάλουν γύρω του άλλους χειριστές, θα λάμψει". Εν συντομία είναι 'ένας Ντάντε Εξούμ, με καλύτερη δημιουργία". Να τον γνωρίσουμε.

Στις 4/9 του 2018 η επίσημη ιστοσελίδα της Academy Gautier Cholet Basket -της ακαδημίας της Σολέ- ανέλαβε να τον παρουσιάσει. Είχε ήδη μεταφερθεί στην πρώτη ομάδα, αφού είχε κατακτήσει το Coupe de France, στο Μπερσί ('ήταν το πρώτο ματς τρόπαιο για το 2017 και το πήραμε σε ένα τόσο μεγάλο γήπεδο'), είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής της κατηγορίας Espoirs (όπως και 'πολυτιμότερος', καθώς είχε 16.6 πόντους, με 48% στα σουτ, 3.9 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ, ανά 31' συμμετοχής), ακολούθησε το Eurobasket U16 που διεξήχθη στο Μαυροβούνιο, με τη Γαλλία να παίρνει το χρυσό και εκείνον να είναι ο MVP. Επίσης, είχε κάνει ντεμπούτο στην ProA, στα 16 χρόνια, 2 μήνες και 24 ημέρες (21/10/2017) στο 77-80 με τη Ναντέρ.

Όταν του ζήτησαν να παρουσιάσει τον εαυτό του, είπε πως "το όνομα μου είναι Κιλιάν Χέιζ, είμαι 16 χρόνων, γεννήθηκα το 2001 στη Λέικλαντ της Φλόριντα και άρχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ στη Νανσί, όπου έπαιζε ο πατέρας του (ΝτεΡον Χέιζ). Όταν το 2008 γύρισε στη Σολέ (όπου είχε πάει τη σεζόν 1998-99), τον ακολούθησα εκεί. Είμαι μέλος της ακαδημίας, από το 2016. Ήλθα γιατί οι γονείς μου είχαν ενημερωθεί για το πρόγραμμα και ήταν βέβαιοι πως είναι καλό για εμένα. Επιπροσθέτως, η ομάδα έχει καλό προπονητικό κέντρο και 'βγάζει' παίκτες, οι οποίοι πηγαίνουν στο ΝΒΑ -και είναι καλοί”.

Στη λίστα με τους παίκτες που έμαθαν το σπορ στη Σολέ είναι οι Αντουάν Ριγκοντό, Τζιμ Μπιμπλά, Μικαέλ Ζελαμπάλ, Ρουντί Γκομπέρ, Κέβιν Σεραφέν, Νάντο ΝτεΚολό και Κέβιν Σεραφέν. Παρεμπιπτόντως, η οικογένεια του ανέπτυξε δεσμό φιλίας με εκείνη του ΝτεΚολό -που διατηρείται μέχρι σήμερα. Ας επιστρέψουμε στο wonderkid.

1. Είναι 1.96, αριστερόχειρας και παίζει ως πόιντ γκαρντ και ως σούτινγκ γκαρντ. Προτιμά να καρφώνει από το να δοκιμάζει τρίποντα -δεν είναι καλός από την περιφέρεια (29.6%). Διαπρέπει στο floater και στο catch and shoot -όχι στο σουτ έπειτα από ντρίμπλα-και πώς να κερδίσει φάουλ -έχει 80% στις βολές. Το Draft Express έγραψε πως δεν έχει το παραμικρό θέμα με τις επαφές, είναι πολύ καλός πασέρ στο pick and roll, ξέρει τι να κάνει κοντά και γύρω από τη ρακέτα και έχει εκπληκτικό footwork. Είναι αθλητικός ('είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο'), ηγέτης, πολύ καλός στο να φτάνει έως το καλάθι (με το εκρηκτικό πρώτο βήμα να είναι το κύριο 'όπλο' του, ώστε να νικά τους αντίπαλους αμυντικούς). Λατρεύει το 'ένας εναντίον ενός' και έχει δουλέψει το σώμα του, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτού.

2. Η άμυνα (σε αυτή στο pick and roll ψιλοχάνεται), ο χειρισμός της μπάλας και ο τρόπος που 'βλέπει' γήπεδο, εξαρτώνται από τη διάθεση που 'χει -εκείνη την ημέρα. Όταν έχει κέφια, είναι εξαιρετικός. Σε όλα χρειάζεται εξτρά δουλειά, για να ανταποκριθεί στο ΝΒΑ. Όπως κάθε άλλο prospect χρειάζεται και να γίνει πιο δυνατός, να βελτιώσει το τζαμπ σουτ και την αντίληψη πάνω στο πώς παίζεται το παιχνίδι, ενώ θα ήταν χρήσιμο να βελτιώσει και τις πάσες του -ώστε να γίνουν πρωταρχικό στοιχείο του παιχνιδιού του.

3. Η μητέρα του, Σαντρίν είναι Γαλλίδα και ο πατέρας του, ΝτεΡον Αμερικανός, ο οποίος έπαιξε μπάσκετ στο Pennsylvania State, για τρία χρόνια (έως το 1993). Δεν πίστευε πως μπορεί να επιβιώσει στο ΝΒΑ (“δεν είχα καν ατζέντη ή μέντορα”) και όταν του προσφέρθηκε μια ευκαιρία στη Γαλλία, την πήρε. “Τον πρώτο μήνα προσπαθούσα να μάθω να οδηγώ το αυτοκίνητο που μου είχαν δώσει -είχε λεβιέ ταχυτήτων- και 'έτρωγα' όλα μου τα λεφτά στα τηλέφωνα στο σπίτι”, ενημέρωσε μέσω του Bleacher Report. Έπαιξε στην Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ουκρανία, τη Ρωσία αλλά 'στρατοπέδευσε' στη Γαλλία (1998-2008). Η Σαντρίν ήταν αδελφή συμπαίκτη του, στη Σολέ.

4. Ο (γεννημένος στις 27/7 του 2001) Κιλιάν ακολουθούσε παντού τον μπαμπά του “και όπου και αν ήμασταν υπήρχε μια μπάλα του μπάσκετ και ένα καλάθι. Έχω την αίσθηση ότι ως παιδί δεν είχε όνειρο να γίνει επαγγελματίας. Απλά διασκέδαζε πολύ, παίζοντας μπάσκετ”, είχε πει ο ΝτεΡον, τον Μάρτη του 2019, στο CFJ Lab. Μετά τις προπονήσεις του, ο ΝτεΡον κατέβαζε τη στεφάνη σε ύψος που να μπορεί να κάνει δουλειά ο γιος του.

Ο Χέιζ καρφώνει στο παιχνίδι με την Αργεντινή, για το Παγκόσμιο U17.
Ο Χέιζ καρφώνει στο παιχνίδι με την Αργεντινή, για το Παγκόσμιο U17. FIBA.COM

“Όταν ήταν 4, μια μέρα μου ζήτησε να του δείξω κάτι: ήταν το ανάποδο κάρφωμα! Δεν του είχα μάθει καν τoν όρο -τις λέξεις”.

5. Στην ακαδημία έπαιζε σε μεγαλύτερα ηλικιακά γκρουπ (στη Γαλλία τα χωρίζουν ανά διετίες, άρα έπαιζε με παιδιά δυο χρόνια μεγαλύτερα του). Τα καλοκαίρια έπαιζε με τους φίλους του στη Φλόριντα -όπως μάθαινε τη γλώσσα και την κουλτούρα.

6. Αμερικανικά σχολεία και κολέγια προσέγγισαν τους γονείς του, για να τον ζητήσουν, αλλά ο ΝτεΡον πίστευε πως στη Γαλλία 'θα είχε τις ευκαιρίες που δεν είχα εγώ'. Ο μικρός ονειρευόταν τον εαυτό του ως ηγέτη του Kentucky “αλλά εμπιστεύτηκα τον πατέρα μου”.

7. Τη σεζόν 2018-19 η Σολέ είχε τέσσερις ήττες, στα πρώτα ισάριθμα ματς, απολύθηκε ο προπονητής (Ρεζίς Μπουασιέ), ο Κιλιάν ένιωσε πως έκανε λάθος που έμεινε στην Ευρώπη και τότε εμφανίστηκε ο Ερμάν Κουντέρ. Ήταν αυτός που εξέλιξε το διεθνή Γάλλο περισσότερο από όλους. Πέραν του μπάσκετ, του έμαθε να πειθαρχεί “και να μην κάνει τις βλακείες που κάνουν τα παιδιά” είπε ο πατέρας του.

8. Στα 15 τον εντόπισε άνθρωπος, ο οποίος εργαζόταν ως scout για γαλλικό σύλλογο και τώρα είναι scout για οργανισμό του ΝΒΑ (εξ ου και δεν μπορεί να αναφερθεί το όνομα του, αφού μιλά για παίκτη που έχει ενεργό συμβόλαιο). Αυτός λοιπόν, είπε πως “το ταλέντο του είναι σπάνιο”.

9. Το 2017 επελέγη για το Jordan Brand Classic Global που διεξήχθη στο Μπρούκλιν, ως ένα από τα 22 καλύτερα prospects της Ευρώπης, έως 16 χρόνων. Αναδείχθηκε MVP. Και τότε μπήκε στα μπλοκάκια όλων των 'κατασκόπων'. Ακολούθησε ο τίτλος στο Eurobasket U16.

10. Το 2018 πήγε με τους 'τρικολόρ' U17 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, από όπου έφυγε με το χάλκινο μετάλλιο και μια θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Είχε 16.1 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 2.7 κλεψίματα ανά ματς.

11. Τον Αύγουστο του 2019 πήγε στο Basketball Without Borders που έγινε στο Queens University της Σάρλοτ. Το Sports Illustrated έγραψε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία για το ταλέντο του. Ήταν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης (μετά τον Ντένι Αβντίγια), κάτι αναμενόμενο δεδομένης της εμπειρίας του. Μολονότι επηρεάζεται ακόμα από τη ψυχολογία που 'χει κάθε πρωί που ξυπνάει, όταν είναι 100% συγκεντρωμένος είναι επιλογή πρώτου γύρου στο προσεχές NBA Draft. Κυριαρχεί στο σκοράρισμα, είναι εξαιρετικός ως δημιουργός και γνωρίζει πώς να νικά τον αντίπαλο στην απομόνωση. Το στιλ του είναι περισσότερο αμερικανικό, από ό,τι γαλλικό. Κάποιες φορές το παρακάνει με την ντρίμπλα. Όταν θέλει είναι εξαιρετικός πασέρ και μακροπρόθεσμα θα μπορεί να φτιάχνει παιχνίδι. Η απόδοση του στην άμυνα επίσης εξαρτάται από το επίπεδο της προσπάθειας του. Έχει γρήγορα πόδια και μπορεί να παρακολουθεί πιο κοντούς γκαρντ. Το τζαμπ σουτ θέλει δουλειά, αλλά δύσκολα θα γίνει κύριο στοιχείο του παιχνιδιού του. Έχει εξαιρετικό προφίλ για combo guard και είναι μέλος της εκπληκτικής τριάδας των Γάλλων, σε αυτήν την ηλικία -Τεό Μαλεντόν και Μάλκομ Καζαλόν (απείχαν αμφότεροι του τουρνουά)".

12. Ό,τι ήταν να δει στη Γαλλία, το είχε δει και για αυτό το καλοκαίρι του 2019 έφυγε για την Ουλμ (υπέγραψε τριετές συμβόλαιο), ώστε να παίξει στη BBL, αλλά και στο Eurocup. Από τους 8 πόντους, τις 9 ασίστ και τα 3 κλεψίματα, στην πρώτη του εμφάνιση εναντίον της Βίρτους (2/10, όταν είχε τις περισσότερες ασίστ από όλους), στις 20/11 απέναντι στον Προμηθέα Πάτρας έγινε ο δεύτερος νεαρότερος της διοργάνωσης (μετά τον Ρίκι Ρούμπιο) που έκανε νταμπλ νταμπλ στη διοργάνωση (12 πόντοι, 11 ασίστ). Και στα δυο ματς η ομάδα του έχασε.

13. Προφανώς και παρακολουθεί ΝΒΑ (“από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, θέλω να παίξω εκεί. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχω Plan B”) και η αγαπημένη του ομάδα είναι οι Ρόκετς.

14. Σε ό,τι αφορά τους παίκτες, μελετά τον Μανού Τζινόμπιλι και τον Τζέιμς Χάρντεν.Αν όμως, έπρεπε να μιμηθώ κάποιον, θα ήταν ο Χάρντεν”.

15. Toυ αρέσει και το ποδόσφαιρο (“δεν είμαι ιδιαίτερα καλός σε αυτό”), όπως και το βόλεϊ.

16. Οι συμπαίκτες του, του τον φωνάζουν 'Killer'.

17. Πριν αφήσει τα αποδυτήρια, για να βγει στο παρκέ, βλέπει cartoons.

18. Στην ερώτηση 'ποιον από τους Γκρεγκ Πόποβιτς και Βενσάν Κολέ προτιμάς' απάντησε πως διαλέγει τον ομοσπονδιακό κόουτς των Γάλλων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK