Ο Λου Ουίλιαμς είναι ο φίλος -και ο συμπαίκτης- που θες να έχεις

Έκανε οικογένεια το είδωλο των παιδικών του χρόνων (Άλεν Άιβερσον), φίλους τους κορυφαίους ράπερς, τους καλύτερους NBAers να τον χειροκροτούν και το λαό να τον αποθεώνει για τη σχέση του με δυο γυναίκες, παράλληλα -με τη συγκατάθεση όλων. Αλλά δεν τον νοιάζει. Ο Λου Ουίλιαμς θέλει μόνο, να κάνει ό,τι τον ευχαριστεί.

Όταν ο Λου Ουίλιαμς κατάλαβε πως θα γίνει ρεζέρβα, αποφάσισε να γίνει η καλύτερη που υπάρχει εκεί έξω
Όταν ο Λου Ουίλιαμς κατάλαβε πως θα γίνει ρεζέρβα, αποφάσισε να γίνει η καλύτερη που υπάρχει εκεί έξω AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Σε μελλοντικά λεξικά, ενδέχεται να 'χει φωτογραφία του Λου Ουίλιαμς δίπλα από τον όρο 'αντιφατικός'. Όπως έγραψε το SLAM, όταν του έδωσε το εξώφυλλο του τον περασμένο Ιούλιο “είναι αδικημένος και την ίδια ώρα είναι αναγνωρισμένος. Είναι αλαζόνας και ταπεινός. Είναι νέος και γέρος. Είναι εξαιρετικά χαλαρός και δολοφόνος. Δεν είναι ποτέ βασικός, παρ' όλα αυτά είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του σπορ. Δεν έχει γίνει ποτέ All Star ('είναι επιχείρηση φήμης και καταλαβαίνω πώς ψηφίζει ο κόσμος'), αλλά τα νούμερα του είναι από αυτά που κάνουν παίκτες All Stars. Ανανεώνει διαρκώς ρεκόρ, αλλά χέστηκε για την κληρονομιά του. Είναι ο υπέρτατος συμπαίκτης”. Ο τίτλος ήταν “Τhe Underground GOAT: ο Λου Ουίλιαμς είναι ο αγαπημένος παίκτης του αγαπημένου σας παίκτη”.

Ο Ουίλιαμς μετρά ένα σερί 200 παιχνιδιών με 20+ πόντους, ως ρεζέρβα των Κλίπερς. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, στην ιστορία του ΝΒΑ, εξ ου και το GOAT Sixth Man. To GOAT είναι ακρωνύμιο των λέξεων Greatest of all time. Που όπως διάβασες ήδη, ισχύει στην περίπτωση του 33χρονου γκαρντ, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς.

Η λίστα βέβαια, των 'καλύτερων έκτων παικτών της ιστορίας', περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Ρόμπερτ Χόρι (7 φορές πρωταθλητής), Ρίκι Πιρς (2 καλύτερος έκτος παίκτης, 1 φορά All Star), Τζέισον Τέρι (1 φορά πρωταθλητής, 1 καλύτερος έκτος παίκτης), Τόνι Κούκοτς (3 φορές πρωταθλητές, 1 καλύτερος έκτος παίκτης), Τζαμάλ Κρόφορντ (3 φορές καλύτερος έκτος παίκτης), Μάικλ Κούπερ (5 φορές πρωταθλητής, 1 καλύτερος αμυντικός παίκτης), Βίνι Τζόνσον (2 φορές πρωταθλητής), Μανού Τζινόμπιλι (3 φορές πρωταθλητής, 2 All-Star, 1 καλύτερος έκτος παίκτης) και Τζον Χάβλιτσεκ (8 φορές πρωταθλητής, 1 MVP Finals, 13 φορές All Star). Υπάρχει θα έλεγες, ένας ανταγωνισμός.

Για να λέμε την πάσα αλήθεια, ο ίδιος ο Ουίλιαμς ήταν αυτός που διάλεξε το παρατσούκλι, το οποίο πια χρησιμοποιούν όλοι -με τον ίδιο να 'χει 'βγάλει' και σχετική σειρά ρούχων.

Ο κάτοχος τριών βραβείων καλύτερου έκτου παίκτη (2015, 2018, 2019) και φαβορί για το φετινό, είχε πει πως “έχεις τους GOAT σου: τον Μάικλ Τζόρνταν, τον ΛεΜπρον, τον Κόμπι, τον KD και μετά έχεις τύπους σαν και εμένα, που είναι κάτω από το προσκήνιο, που είναι αδικημένοι, αουτσάιντερ. Νιώθω πως είμαι ο underground GOAT”.

Για τον Μπράιαντ, έχει αποκαλύψει ότι "μετά μια ήττα στο Πόρτλαντ (2016-17) ήλθε στα αποδυτήρια και είπε 'από εδώ και πέρα, κάθε φορά που θα είμαστε στο παρκέ, θα έχω την μπάλα μόνο εγώ. Θα μάθετε όλοι τι είναι να παίζεις με τον Κόμπι Μπράιαντ' . Στη συνέχεια, έπρεπε να προσπαθήσουμε πολύ, για να πιάσουμε την μπάλα".  Για τον ΛεΜπρον πιστεύει ότι "αν τον βάζαμε στο 1975, θα έπαιρνε 15 πρωταθλήματα στη σειρά'. Τότε οι MVP ήταν κυρίως σέντερ, του τύπου των Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μπιλ Ουόλτον και Μόουζες Μαλόουν. Η εκτίμηση εν τω μεταξύ, είναι αμοιβαία.

Παρεμπιπτόντως, ο Κέβιν Ντουράντ έχει πει για εκείνον πως “δεν μπορείς να πεις πως 'σήμερα θα σταματήσω τον Λου'”. Δεν είναι ο πιο γρήγορος, δεν είναι ο πιο δυνατός. Είναι όμως, σκόρερ. “Είμαι δολοφόνος, ένας από αυτούς τους ανθρώπους που... Αλλά ας μη μιλάω για εμένα. Ο κόσμος ξέρει. Μπορεί να υπάρχουν ουκ ολίγοι All Stars στο παρκέ, σε κάθε ματς, αλλά κάνω ό,τι χρειάζεται για να μιλούν και για εμένα”. Ενώ καταστρέφει τις αντίπαλες άμυνες, κατοχή προς κατοχή, η έκφραση του δεν αλλάζει. Δεν θεωρεί πως έκανε κάτι ιδιαίτερο. Απλά τη δουλειά του.

Πώς έγινε ρεζέρβα

Όταν τελείωσε το σχολείο, αποφάσισε να μην πάει στο κολέγιο και να δηλώσει συμμετοχή στο 2005 NBA Draft. Τον τράβηξαν από εκεί οι Σίξερς, στο Νο45. Του έδωσαν την ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο ρόστερ με το ίνδαλμα των παιδικών του χρόνων (βλ. Άλεν Άιβερσον). Δεν πατούσε συχνά παρκέ και σύντομα ο AI έφυγε για το Ντένβερ. Πρόλαβαν όμως, να γίνουν φίλοι. Όπως είχε πει στο Sports Illustratedπερισσότερο είμαστε οικογένεια. Αντί να ξυπνάω στις 5 τα ξημερώματα, κοιμόμουν εκείνη την ώρα. Ο Άλεν δεν ζητούσε να του κάνω θελήματα. Απλά με ήθελε στην παρέα. Συνήθως πηγαίναμε στο Friday's -το οποίο θα ήταν χρήσιμο να 'χουμε αγοράσει τόσες ώρες που ήμασταν εκεί. Μια φορά με πήγε στο καζίνο, στην Atlantic City, παρ' ότι λόγω ηλικίας δεν μπορούσα να μπω. Τον περίμενα στο λόμπι. Δεν είχα πρόβλημα. Ήταν το είδωλο μου”.

Έκτοτε μιλούν στο τηλέφωνο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τη σεζόν 2009-10 ο Ουίλιαμς ήταν βασικός στα μισά ματς της Φιλαδέλφεια, πριν επιστρέψει ο Άιβερσον για να βάλει τελεία στην καριέρα του. Ήταν η αγωνιστική περίοδος στην οποία ο Ουίλιαμς αποφάσισε πως δεν είναι κακό να είσαι αναπληρωματικός, αν είσαι ο καλύτερος αναπληρωματικός που υπάρχει εκεί έξω. Και αν άλλαζε ομάδες, δεν άλλαζε η συνέπεια του.

Στο video που 'έφτιαξε' το SLAM για τον σημερινό μας άνθρωπο είχε εικόνες από το σπίτι του (μια έπαυλη, όπου προφανώς και έχει φτιάξει γήπεδο μπάσκετ). Στο υπόγειο υπάρχει ένας χώρος που έχει διακοσμήσει με όλες τις φανέλες, τις οποίες έχει φορέσει. Είναι οι 'στάσεις' του 'ταξιδιού' του από το Μέμφις του Τενεσί (πόλη όπου κυριαρχεί η μουσική και το μπάσκετ, με τον Ουίλιαμς να καταγράφει καθημερινά σε σημειωματάρια όλα όσα του δίδασκε η γειτονιά και η ζωή του στους δρόμους αυτής), το South Gwinnet High School της Τζόρτζια (σκόραρε 40+ πόντους σε εννέα διαδοχικά παιχνίδια και όταν έφυγε ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των σχολικών πρωταθλημάτων της πολιτείας), τους Σίξερς, τους Fort Worth Flyers (D-League), τους Χοκς, τους Ράπτορς, τους Λέικερς (στην τελευταία χρονιά του Κόμπι Μπράιαντ), τους Ρόκετς και τους Κλίπερς. Έχει σπίτι στο Λος Άντζελες, αλλά αυτό που νιώθει ως σπίτι είναι στην Ατλάντα.

Αγόρασα αυτό το 'τσαρδί', όταν ήμουν 21. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία. Έχω 'δεθεί' με αυτό. Το έχω αλλάξει τόσες πολλές φορές, αλλά δεν έχω μετακομίσει ποτέ”. Η έπαυλη είναι στο LouWillVille, που βρίσκεται σε προάστιο της Ατλάντα. Βέβαια, αν δεις πώς έχει φτιάξει τον εξωτερικό χώρο, θα νομίσεις πως είναι στη Φλόριντα. Η γειτονιά του είναι σε μια ήσυχη περιοχή, εκτός και αν έχει κάποιο πάρτι ο Ουίλιαμς. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί είναι τέτοια που ο φίλος του, Μικ Μιλ ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει σχετικό τραγούδι, με τίτλο 'House Party'. Το music video προφανώς και 'γυρίστηκε' στο σπίτι του Ουίλιαμς. Είναι φίλος με ουκ ολίγους celebrities. Αλλά δεν το κάνει και θέμα.

Είναι ράπερ, δημιουργηθεί τη δική του μουσική -συνήθως όταν είναι σε πτήση για δουλειά-, έχει συνεργαστεί με τους Meek, 2 Chainz και Jadakiss, έχει τη δική του εταιρία -Winners United-, γνωρίζει τους Ζερμέν Ντουπρί (εκ των κορυφαίων ράπερ, συνθετών και παραγωγών), Bow Wow και Jay-Z από όταν ήταν έφηβος -έκτοτε δεν έχουν χάσει την επαφή-, αλλά δεν τον νοιάζει να γίνει δημοφιλής, ως μουσικός. Στο τσακίρ κέφι, το 2018 ενημέρωσε μέσω Instagram για την κυκλοφορία μιας δουλειάς του 'αλλά δεν με νοιάζει να την προωθήσω', συμπλήρωσε. Γενικά, κάνει πολλά για την πάρτη του. Τον ενδιαφέρει να είναι εκείνος καλά. Όχι να ξέρεις εσύ/εγώ/ο καθένας πως είναι ένας ξεχωριστός τύπος. Έχει άποψη για όσα έχει μπει στη διαδικασία να μελετήσει και είναι αυτός στον οποίον πηγαίνουν οι φίλοι του, για να ακούσουν αλήθειες. Ή έχουν ανάγκη μια διαφορετική προοπτική.

Κάτσε. Δεν τελείωσα, με το πόσο ιδιαίτερος.

Τα Χριστούγεννα του 2011, ενώ οδηγούσε στη Φιλαδέλφεια, τον πλησίασε σε ένα κόκκινο φανάρι, ένας τύπος που κρατούσε όπλο. Εκείνος κατέβασε το παράθυρο και πρότεινε στον άνδρα να πάνε για ένα μπέργκερ. “Δεν έκανα κάτι. Το μόνο τρελό που έκανα ήταν να μη φύγω, όταν ο άνδρας πήγε στα McDonald's. Δεν ξέρω γιατί. Υποθέτω ήθελα να τηρήσω την υπόσχεση μου. Πήγαμε λοιπόν, μαζί στο ταμείο και παραγγείλαμε φαγητό. Δεν κάθισα να φάμε μαζί”.

Το 2013 πέθανε ο παιδικός του φίλος, Τζαβόν Ντιμπάς. Όπως προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης πήδηξε σε μια λίμνη. “Δεν ήξερε να κολυμπά”. Άπαξ και ο Ουίλιαμς βάλει κάποιον στον 'κύκλο' του, στην οικογένεια του (με την κυριολεκτική και την ευρύτερη έννοια), μπορεί να κάνει τα πάντα για αυτόν. Σκέψου λοιπόν, πώς νιώθει όταν δεν είναι σε θέση να 'σώσει' κάποιον από αυτούς.

Τρία χρόνια μετά (2014), ο -επίσης φίλος του- Drake αποκάλυψε μέσω δημιουργίας του, πως ο Ουίλιαμς έβγαινε με δυο γυναίκες, παράλληλα. Οι σύντροφοι του δεν είχαν το παραμικρό θέμα με το 'συνωστισμό'. “Αυτό είναι κάτι που κάνουν περισσότεροι παίκτες, από όσοι πιστεύετε. Μάλλον ήμουν ο πρώτος που αναφέρθηκε σε στίχο τραγουδιού”. Το 2018 συνέχισε να βλέπει τη μία και έμεινε φίλος με την άλλη.

Το 2015 ο Drake ετοίμασε κάτι ακόμα για τον κολλητό του: το '6th man' που έβαλε στο 'If you're reading this it's too late'. O CD κυκλοφόρησε πριν πάρει το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη ο Ουίλιαμς.

O Λου είναι σαν θείος. Είναι cool με όλους και όλοι τον σέβονται. Είναι σαν παλαιάς κοπής, άνδρας. Δείχνει νέος, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να είναι 60”. Μάικ Σκοτ -συμπαίκτης του στους Χοκς.

Η χρονιά που ξεκίνησε ως η τελευταία του και έγινε η επικύρωση του ποιος είναι

Είχε απολαύσει τη σεζόν 2017-18 όσο καμία άλλη "γιατί δεν εξαρτιόμαστε από τύπους που έχουν τεράστια συμβόλαια, που επιστρέφουν σε τεράστια σπίτια και οδηγούν 'φανταχτερά' αυτοκίνητα. Ανταγωνιζόμαστε σαν τρελοί και κάποιες φορές ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Αυτή είναι η επικύρωση μου, όχι το να είμαι δημοφιλής". Παρεμπιπτόντως, είχε 22.6 πόντους ανά ματς που παραμένει career high. Ο πρόλογος αυτής της ιστορίας, ήταν άρδην διαφορετικός.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2016-17, άλλαξε δυο σπίτια -πολιτείες, ομάδες. Στις 23/2 του 2017 οι Λέικερς τον έστειλαν στους Ρόκετς, για τον Κόρεϊ Μπριούερ και ένα πικ πρώτου γύρου του 2017 NBA Draft. Στις 28/6 το Χιούστον τον έστειλε στους Κλίπερς -μαζί με τους Πάτρικ Μπέβερλι, Μοντζρέλ Χάρελ, Νταρούν Χίλιαρντ, Σαμ Ντέκερ, ΝτεΆντρε Λίγκινς και Κάιλ Ουίλτιερ- για τον Κρις Πολ.

Στην τελευταία 'παράδοση', ήταν στην Κίνα. Του τηλεφώνησε ο ατζέντης του στις 3 τα ξημερώματα. 'Έκλαψα σαν μωρό. Αυτό που έζησα μου άνοιξε τα μάτια. Σκέφτηκα πως εκτιμώ τον εαυτό μου, περισσότερο από ό,τι με εκτιμούν οι ομάδες ή η λίγκα. Κοίταξα στον καθρέφτη και είπα 'είσαι στην 12η σεζόν, τα πήγες μια χαρά, είχες μια αρκετά καλή καριέρα. Μήπως τελειώνει η διαδρομή;”. Μίλησε με τους φίλους του στο Τορόντο (ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, Κάιλ Λόουρι, Τσακ Χέιζ και Αμίρ Τζόνσον) και τους αποκάλυψε ότι η σεζόν 2017-18 θα ήταν η τελευταία του, καθώς ήταν η τελευταία του συμβολαίου που 'έτρεχε'.

“Για να είμαι ειλικρινής, είπα στους φίλους μου πως 'αυτό το χρόνο στο Λος Άντζελες θα 'καθαρίσω' το μυαλό μου, θα βγαίνω στο παρκέ και θα κάνω ό,τι γ... θέλω. Μετά θα πάω σπίτι. Είχα προετοιμάσει το δικό μου αποχαιρετιστήριο πάρτι, χωρίς να το πω σε κανέναν”.

Ξεκίνησε το 'θα κάνω ό,τι θέλω' την ημέρα της παρουσίασης του, από τους Κλίπερς “όταν κρατούσα τη φανέλα και το πρόσωπο μου έλεγε 'άντε τελειώνετε'”. Όταν τελείωσε η τελετή, κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο, για να γυρίσει σπίτι του. Δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Ντοκ Ρίβερς. Επέμενε να συναντηθούν. Συναντήθηκαν. Ο κόουτς του είπε 'δεν ξέρω τι σκέφτονται οι διοικούντες άλλων οργανισμών, αλλά εδώ μπορείς να αισθανθείς άνετα. Θα γίνει το σπίτι σου'. Ο Ρίβερς ήταν απόλυτα ειλικρινής, εξ ου και η τριετής επέκταση που υπέγραψε ο Ουίλιαμς, το Φλεβάρη του 2018 και τα διαδοχικά βραβεία για τον καλύτερο έκτο παίκτη της λίγκας. Και όλα αυτά, πριν εμφανιστούν οι Καγουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι στη δική του ιστορία.

Σου είπα πως το 'Underground GOAT' ήταν δική του έμπνευση. Έγινε και παρατσούκλι του, όπως θύμισε και ο ίδιος στις 6/1, όταν του ζήτησαν να εξηγήσει το nickname. Είχε προηγηθεί εμφάνιση 32 πόντων, εναντίον των Νικς. Φέτος έχει ξεκινήσει στα 4 από τα 35 ματς της παρέας του, κατά μέσο όρο έχει παίξει για 30.3'' (είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρόνος συμμετοχής της καριέρας του, μετά τα 32.8'' της σεζόν 2017-18), έχει δώσει 19.6 πόντους (είναι ο τρίτος σκόρερ της παρέας), με 44.6% στα δίποντα και 37.4% στα τρίποντα (έχει και 85.8% στις βολές), 3 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ (career best) και κάνει 3.2 λάθη.

Στις 3/1 απέκτησε το τρίτο του παιδί. Τον πρώτο γιο. “Ήθελα να του δώσω ένα ιδιαίτερο όνομα. Δεν μου ερχόταν κάτι, οπότε σκέφτηκα το 'Six' (ναι, για τον προφανή λόγο), το οποίο θα γράφει λίγο διαφορετικά (Syx) και θα περνά καλά με αυτό”, εξήγησε στο Fox Sports.

News 24/7

24MEDIA NETWORK