O Μάικλ Κιντ-Γκίλχριστ έπαιξε άμυνα και στους 5 αντιπάλους, στην ίδια φάση

Η ζωή του Μάικλ Κιντ-Γκίλχριστ είναι από μόνη της λόγος να διαβάσεις το κείμενο αυτό. Την αφορμή για να ασχοληθούμε μαζί του, την έδωσε ο κόουτς των Μάβερικς, όταν έστειλε το νέο του παίκτη να παίξει άμυνα και στους πέντε αντιπάλους στην ίδια κατοχή.

Ο Ρικ Καρλάιλ πήρε τον Μάικλ Κιντ-Γκίλχριστ στο Ντάλας, για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Για να δει αν είχε δίκιο που τον επέλεξε, τον έβαλε να παίξει άμυνα και στους πέντε παίκτες των Γουλβς, στην ίδια φάση.
Ο Ρικ Καρλάιλ πήρε τον Μάικλ Κιντ-Γκίλχριστ στο Ντάλας, για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Για να δει αν είχε δίκιο που τον επέλεξε, τον έβαλε να παίξει άμυνα και στους πέντε παίκτες των Γουλβς, στην ίδια φάση. AP PHOTO/JOHN RAOUX

Ένα μήνα πριν γίνει 3 χρόνων (1995) δολοφονήθηκε ο πατέρας του. "Έπαιξα μπάσκετ, γιατί ήταν κάτι που έκανε εκείνος". Στην αρχή ο Μάικλ Κιντ-Γκίλχριστ έπεφτε διαρκώς στο έδαφος. "Σκόνταφτα στα πόδια μου. Ήμουν πραγματικά soft. Σιγά σιγά όμως, έγινε μέρος της ζωής μου το μπάσκετ. 'Μεγάλωσε' μέσα μου. Το αγάπησα". Τέσσερα χρόνια μετά άρχισαν να τον προσεγγίζουν, για πρώτη φορά, ομάδες του AAU. Ήθελαν όλοι να παίξουν μαζί του. Ή εναντίον του. Εκείνος ήθελε να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος. Σε ένα από τα πρώτα events του American Amateur Union, ήταν 65 παιδιά. Μεταξύ τους οι Ντιόν Ουέιτερς και Ταϊρίκ Έβανς. "Μου είπαν πως έπρεπε να νικώ, για να παραμείνω στο γήπεδο". Κέρδισε 17 σερί ματς. Στα 12 (2005) ήταν φίλος με τον Jay Z. Έγινε ο λόγος που η ομάδα μπάσκετ του δημοτικού σχολείου που παρακολουθούσε απέκτησε χορηγό -τη Reebok. Χάριν αυτού, η ομάδα του στο high school έγινε ντοκιμαντέρ από το HBO.

To high school ήταν το St. Patrick (καθολικό σχολείο που βρίσκεται στην περιοχή Elizabeth του Νιου Τζέρσι, με στολές), του σχεδόν 100% επιτυχίες σε μαθητές του που αποφοιτούν -και πηγαίνουν σε κολέγια. Είναι το σχολείο με το καλύτερο ποσοστό αποφοιτήσεων στο Νιου Τζέρσι. Του δικού του 100% ακολουθεί το 55% του Νewark. Ο λόγος είναι πως οι καθηγητές κάνουν ό,τι μπορούν, για να μην τα παρατήσει κανείς -παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και δεν παίρνουν λεφτά. Μεταξύ των μαθητών ήταν οι Σάμιουελ Ντάλεμπερτ, Κόρει Φίσερ, Αλ Χάρινγκτον και Κάιρι Έρβινγκ. Με τον τελευταίο ήταν συμπαίκτες. Ο μεν (Έρβινγκ) τακτοποιούσε τα της περιφέρειας. Ο δε (Γκίλχριστ) τα της φροντ λάιν. Δεν σου είπα πως το πήγαινε-έλα στο σχολείο ήταν μιάμιση ώρα (ξυπνούσε 4 το πρωί, έπαιρνε το τρένο, πήγαινε για προπόνηση, στα μαθήματα, στην προπόνηση και μετά επέστρεφε σπίτι). Κάθε μέρα. Επί τέσσερα χρόνια. Είχε εστιάσει στο ότι εκεί θα 'χε τις καλύτερες ευκαιρίες, για να παίξει για τον κόουτς Καλιπάρι. "Και αν κολλήσει κάτι στο μυαλό του Μάικλ, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει".

'Πνιγόταν' πάντα στα συναισθήματα του

Ο Κιντ-Γκίλχριστ είχε τοποθετηθεί μεταξύ των καλύτερων prospects του έθνους, ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει το λύκειο -χωρίς καν να 'χει 'στρώσει' την παράδοξη εκτέλεση με το αριστερό χέρι ακουμπισμένο στο πάνω μέρος της μπάλας. Είχε μάθει να ελέγχει όλα τα άλλα. Είχε δεσμευτεί ήδη με το Kentucky, όπου πέρασε μια σεζόν (2011-12). Εκεί έγινε ένας από τους κορυφαίους της χώρας, στο μπάσκετ. Εκ των πιθανότερων να επιλεγούν στις πέντε κορυφαίες θέσεις του 2012 NBA Draft. Έγινε ο νεαρότερος που επιλέχθηκε ποτέ (στο Νο2, από τους Μπόμπκατς -το Νο1 ήταν ο Άντονι Ντέιβις), από όταν μπήκε το όριο της μιας σεζόν απόστασης από το high school στην κορυφαία λίγκα -για ακαδημαϊκούς λόγους (είπαν). Τα είχε 'κλείσει' στις 26/9.

Στο χρόνο που έζησε ως Wildcat, κατ' αρχάς απαλλάχθηκε από το τραύλισμα-το οποίο είχε προσπαθήσει να διορθώσει με τρεις διαφορετικούς λογοθεραπευτές, από όταν ήταν 11 χρόνων. Ως παιδί δεν μιλούσε πολύ. Έδειχνε να είναι πάντα χαμένος στις σκέψεις του -στα συναισθήματα του. Αποκαλύφθηκε πως υπήρχε λόγος που είχε γίνει εσωστρεφής: ο τρόπος που μιλούσε.

Οι ειδικοί έχουν πει πως το τραύλισμα οφείλεται στο DNA, όπως και σε εμπειρίες που ζει κάποιος και είναι σοκαριστικές. Συνήθως αφορά τους τελειομανείς. "Αυτούς που κουβαλούν μεγάλα φορτία στις πλάτες τους, από μωρά". Ως παιδί ήταν στόχος bullying από συμμαθητές του. Προσποιούνταν πως δεν τον ένοιαζε. Κατέληξε στο να αποφεύγει τις πολλές επαφές και τις δημόσιες ομιλίες. Πριν γίνει σταρ του Kentucky δεν είχε πολλά πάρε-δώσε με τα media. Μετά είχε θέμα. Πήγε και ζήτησε βοήθεια από μια παθολόγο ομιλίας που εργαζόταν στο κολέγιο. Είχαν δυο ραντεβού την εβδομάδα. Ουσιαστικά έμαθε από το μηδέν να μιλάει -να προφέρει τα γράμματα. Την ίδια ώρα, ο ύψους 2.00 μέτρων φόργουορντ έκανε στο παρκέ πράγματα που δεν σκέφτονταν άλλοι συνομήλικοι του. Ή και μεγαλύτεροι. Έδειξε πως έχει τις ικανότητες να αμυνθεί σε κάθε θέση. Διακρινόταν από έναν απαράμιλλο αλτρουισμό. Για να καταλάβεις, όταν περνούσε δύσκολα ο -τελειόφοιτος- Ντάριους Μίλερ, είχε πείσει τον κόουτς Καλιπάρι να δώσει σε εκείνον τη θέση του στην πεντάδα των starters.

Το Kentucky πήγε στον τελικό του NCAA Tournament. Διεκδίκησε την κορυφή εναντίον του Kansas. "Ήμασταν η νεαρότερη ομάδα της χώρας και αρχίσαμε να αγχωνόμαστε προς το τέλος. Μετά ένα τάιμ άουτ είπα στους παίκτες μου το play που θα έτρεχαν οι αντίπαλοι και τι έπρεπε να κάνουν. Παρ' όλα αυτά, νίκησαν τον Μάικλ, που ρέφαρε αμέσως με τάπα στην άλλη πλευρά της στεφάνης. Μετά, ήλθε και μου ζήτησε συγγνώμη", αφηγήθηκε ο Τζον Καλιπάρι, στο επεισόδιο του SB Nation για τον Κιντ-Γκίλχριστ. "Είχε μόλις κάνει μια τάπα που δεν θα μπορούσε να κάνει άλλος άνθρωπος". Οι Wildcats πήραν το πρωτάθλημα (67-59).

Ο θείος του πέθανε μπροστά του

Είχε δώσει μια υπόσχεση στον εαυτό του: δεν θα έφευγε για το Κentucky χωρίς να επισκεφτεί τον τάφο του θείου του, στο Κάμντεν. Το έκανε τον Ιούνιο του 2011, παραμονή της μετακόμισης. Όπως έγραψε το ΝJ.com. Πήγε στο νεκροταφείο και βρήκε το σημείο όπου κείτεται ο Ντάριν Κιντ. Ο τάφος ήταν γεμάτος με λουλούδια. Κάθισε και μίλησε μαζί του. Του διηγήθηκε όσα είχε περάσει με τους Wildcats. Του είπε και ότι του λείπει πολύ. Τον διαβεβαίωσε πως θα προσέχει το γιο του, Ντιάντε. Όπως ο Ντάριν είχε φροντίσει εκείνον, από όταν πέθανε ο πατέρας του. Έγινε η πατρική φιγούρα που είχε ανάγκη. Το Νοέμβριο του 2010, ο Ντάριν κατέρρευσε μπροστά στον Μάικλ. Είχε πάθει έμφραγμα. Ο μικρός προσπάθησε να του παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Δεν κατάφερε να κρατήσει το θείο του στη ζωή. Λίγες ώρες μετά δεσμεύτηκε με το Kentucky. Δίπλα του είχε τον ανιψιό του, Ντιάντε. "Είδα τον θείο μου να πεθαίνει. Ήταν πολύ δύσκολο".

Με τον μπαμπά του -γκαρντ πρωταθλήτριας ομάδας του Camden High- συνήθιζαν να παρακολουθούν κάθε μέρα το Lion King. Εκείνος ήταν ο Simba. Ο πατέρας του ήταν ο Mufasa. Είχαν αγοράσει τα σχετικά λούτρινα. Είχαν μάθει τις ατάκες. Το τελευταίο πράγμα που έκαναν μαζί ήταν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ταινία. Μέχρι σήμερα έχει πάντα μαζί του μια 'κόπια'. Στην κηδεία, ο Μάικλ άφησε το λούτρινο Simba στο φέρετρο.

Το πρωί που δέχθηκε πυροβολισμούς ο Μάικλ Sr. στο East Cambden, ο Μάικλ ξύπνησε ιδρωμένος και ρωτούσε πού είναι ο πατέρας του. Σύντομα ο Ντάριν μετακόμισε με την αδελφή του, Σίντι και τον Μάικλ, στο Σόμερντεϊλ. Η Σίντι είχε τέσσερις αποβολές, πριν αποκτήσει τον Μάικλ -ήταν πρόωρος κατά επτά εβδομάδες. Φαντάζεσαι λοιπόν, πώς του συμπεριφερόταν. Τι σήμαινε για εκείνην. "Πάντα πίστευα στις ποιοτικές στιγμές με το παιδί μου. Βέβαια, ήταν και ποσοτικές, αφού ήμασταν όλη μέρα μαζί". Τον πήγαινε στη βιβλιοθήκη της πόλης, όπου μαζί με το διάβασμα, απολάμβαναν και ένα ρόφημα κακάο. Έβγαιναν 'ραντεβού' σε εστιατόρια και του μάθαινε τη χρήση των μαχαιροπίρουνων που υπήρχαν στο τραπέζι. Μολονότι δεν ήταν θρήσκα, πήγε το παιδί της για ψυχοθεραπεία που είχε αναλάβει μια μοναχή, στην ενορία, ονόματι Έλεν Κόουλ. Ο Μάικλ λέει ακόμα πως 'είναι σαν δεύτερη μητέρα μου. Μπορούσα να της μιλήσω για τα πάντα'. Ένα από αυτά που του έμαθε είναι πως όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια πάντα, αρκεί να είμαστε αρκετά ταπεινοί και να 'χουμε το θάρρος να το ομολογήσουμε.

Ο αδελφός της Σίντι είχε ήδη δυο γιους. Ο Μάικλ έγινε ο τρίτος του γιος. Ο Ντάριν ήταν αυτός που σύστησε τον Μάικλ στον αθλητισμό. Του δίδαξε τα βασικά του baseball και του μπάσκετ. Ήταν δίπλα του σε όλα τα βήματα της διαδρομής. “Ήταν ο καλύτερος φίλος μου”. Όταν ο Ντάριν έμαθε πως θα αποκτήσει ένα ακόμα γιο -τον Ντιάντε-, ο Μάικλ προβληματίστηκε για τη νέα προσθήκη. Είχε συνηθίσει να είναι ο βενιαμίν. Να απολαμβάνει της προσοχής του θείου του. Από την πρώτη φορά που είδε τον Ντιάντε, τον αγάπησε. Μετά το θάνατο του Ντάριν, ο Μάικλ 'ακούμπησε' στη μητέρα του και τον πατριό του, Βίνσεντ Ρίτσαρντσον.

"Μόλις κατάλαβε πως έχω φίλο -από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κάναμε με τον Βίνσεντ, όταν ο Μάικλ πήγαινε για ύπνο, μου είπε πως θέλει να τον γνωρίσει. Στο πρώτο ραντεβού, έφτυσε στην παλάμη του πριν τη δώσει για χειραψία. Ο Βίνσεντ μάζεψε το χέρι του και όλη την υπόλοιπη ημέρα έπαιζαν... κουνγκ φου. Από τότε είναι φίλοι", αφηγήθηκε η Σίντι.

Θρήσκος από παιδί, προσευχόταν κάθε μέρα να 'χει δύναμη και κατανόηση. Αποφάσισε και να προσθέσει το Kidd στο όνομα του, για να τιμήσει τον Ντάριν, ενώ έγινε ο μέντορας του Ντιάντε. "Σκεφτόμουν πώς θα μπορέσω να γίνω πατέρας για το μικρό μου εξάδελφο". Ο ένας ήταν 17 και ο άλλος 8. Τον έπαιρνε μαζί του στα γήπεδα. Τον έκανε water boy της ομάδας. Στα τουρνουά μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο. Όταν έφυγε ο Μάικλ για το Kentucky, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον μικρό. Είχε πάντα και ένα δώρο για εκείνον, όταν επισκεπτόταν το σπίτι. Όσοι τους έβλεπαν και δεν τους ήξεραν, πίστευαν πως ο Μάικλ είναι ο πατέρας του Ντιάντε. Τον βοηθούσε και στα διαβάσματα του. Άκουγε και ακούει τα όνειρα του. Βλέπεις ο Ντιάντε θέλει να γίνει μπασκετμπολίστας.

Η γιαγιά του Μάικλ εξέφρασε τη φοβία πως ο εγγονός της δεν θα μπορέσει να απολαύσει την επιτυχία του 'γιατί έχει τεράστιο το αίσθημα της ευθύνης. 'Κουβαλάει' πολλά βάρη, μετά τις εμπειρίες που είχε'.

Πριν πάει καν κολέγιο, τον είχαν 'τσεκάρει' οι Χόρνετς και ήξεραν πως τον θέλουν. "Είχε επιμονή στην άμυνα και ικανότητες να φτάσει στο καλάθι. Είχε επίσης, και 'καύσιμα' που δεν τελείωναν ποτέ. Είχα σκεφτεί πως αν υπάρχει τρόπος να βελτιώσει το σουτ του, αυτό το παιδί σίγουρα θα τον βρει", είχε δηλώσει στο Sports Illustrated ο τότε GM του οργανισμού, Ροντ Χίγκινς. Προφανώς και έγινε η σχετική αναζήτηση. Όπως έγινε και η σχετική μελέτη videos με σουτ του -για να δει τι κάνει λάθος και τι βελτιώνει. Αλλά εκεί άρχισε η εμμονή. “Είναι από τους τύπους που θέλουν ένα τζιν παντελόνι, βλέπουν ένα που τους αρέσει, αλλά πηγαίνουν σε άλλα πέντε μαγαζιά για να δουν αν υπάρχει κάτι που τους αρέσει περισσότερο”. Εκεί δηλαδή, που έβρισκε μια κάποια λύση, την απέρριπτε. Συνέπεια ήταν να χάσει τελείως, την αυτοπεποίθηση του και να γίνουν 5.7 τα σουτ ανά αγώνα, στην αρχή του ως NBAer. Ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς και ριμπάουντερ -και δη για τη θέση του. Είχε καταφέρει να γίνει απαραίτητος, χωρίς να δίνει πόντους. Που προφανώς χρειάζονταν.

Οι Ντέιβις και Έρβινγκ είχαν γίνει All Star. Εκείνος περνούσε δύσκολα. Ο Χίγκινς τον κάλεσε να φάνε κάτι και να συζητήσουν. Άκουσε τον Μάικλ να τον ρωτά 'ποιες είναι οι φοβίες σου; Φοβάσαι την αποτυχία;'. Σύντομα οι Χόρνετς προσέλαβαν -ως full time σύμβουλο επί των σουτ- τον Μαρκ Πράις (του 90.4% στις βολές και του 40.2% στα τρίποντα, ως NBAer, πριν κάνει ειδικό εργαστήριο) για να 'φτιάξει' τον Κιντ-Γκίλχριστ. Πέρασαν ένα καλοκαίρι μαζί -στο γήπεδο της ομάδας, το εργαστήριο του Πράις και το summer league του Λας Βέγκας. Στην εκκίνηση της σεζόν ήταν άλλος παίκτης. Από το πώς τοποθετούσε τα πόδια του, έως το πώς γινόταν το release στα σουτ. "Πρώτα απέκτησε αυτοπεποίθηση" είχε πει το 2015 ο δάσκαλος, ο οποίος είχε απαγορεύσει από το μαθητή του τα παιχνίδια με φίλους ή τα σουτ στον ελεύθερο χρόνο του 'γιατί φοβόμουν πως θα 'ξυπνήσουν' οι παλιές συνήθειες'. Ο Πράις του έμαθε το μηχανισμό. Ήταν στο χέρι του παίκτη να μην πανικοβάλλεται, μετά κάποια άστοχη προσπάθεια. Χρειάστηκε λίγο χρόνο, αλλά τα κατάφερε. Ήταν μόλις 21.

Στα 26, τη σήμερον ημέρα, είναι παίκτης των Μάβερικς, από τις 11/2 του 2020. Η χρονιά άρχισε μεν, στους Χόρνετς. Αλλά δεν είχε θέση. Βρήκε στο Ντάλας. Τον διάλεξε ο Ρικ Καρλάιλ για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Ήταν αυτό που έλειπε για να πάει το Ντάλας στα playoffs. Ήταν ο παίκτης που μπορούσε να παίξει άμυνα σε όλες τις θέσεις. Θα τον έλεγες 'το θρίαμβο των αλλαγών', αφού δεν υπάρχει κάποιος που να μην μπορεί να 'πιάσει'. Και για να εξηγήσει -με πράξεις- ο κόουτς των Μάβερικς το όραμα που 'χε για τον νέο του παίκτη, τον έβαλε σε ένα παιχνίδι να παίξει 'ένας εναντίον ενός' και με τους πέντε αντιπάλους, στην ίδια φάση. Την αποκάλυψη έκανε ο Μπόμπι Καράλα, άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το ψηφιακό περιεχόμενο του οργανισμού. Δες λίγο το video. Πάει και στους πέντε παίκτες. Αρχίζει με άμυνα πάνω στην μπάλα. Αλλάζει και πάει στο 'ένας εναντίον ενός' στον σέντερ, τον 'κόβει', μετά πηγαίνει για βοήθεια και μοιράζει νέο κόψιμο, όπως τελειώνει ο χρόνος. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΧΗ.


News 24/7

24MEDIA NETWORK