Ολυμπιακός-Άρης: Ο Καμαρά δεν σουτάρει πια από τον Άρη

Στο θεαματικό Ολυμπιακός-Άρης ο Μαντί Καμαρά επιβεβαίωσε την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή του σ' ένα σύγχρονο κεντρικό μέσο, που πιέζει, κλέβει μπάλες και βάζει γκολ. Οι 'ερυθρόλευκοι' που σyνεχίζουν από κει που διακόπηκε η χρονιά και ο Άρης που ομορφαίνει το πρωτάθλημα.

Ο Μαντί Καμαρά πανηγυρίζει το ένα από τα δύο γκολ που σημείωσε στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Άρη στο Φάληρο
Ο Μαντί Καμαρά πανηγυρίζει το ένα από τα δύο γκολ που σημείωσε στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Άρη στο Φάληρο EUROKINISSI SPORTS

Με τον Άρη μέσα στο γήπεδο αποκλείεται να βαρεθείς. Δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα της Θεσσαλονίκης να κλειστεί πίσω, να περιμένει τον αντίπαλο, να μην προσπαθεί να παίξει μπάλα, ακόμη κι όταν απέναντί της βρίσκεται η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός. Παρότι είναι ξενέρωτο το θέαμα, με τα άδεια γήπεδα (στο Καραϊσκάκη, μπήκαν -στα πρότυπα του εξωτερικού- ψεύτικοι φίλαθλοι), με τις πέντε αλλαγές που θυμίζουν φιλικά καλοκαιριού στο οποίο ήδη βρισκόμαστε, δεν ήταν δυνατό να μην δούμε ωραία μπάλα.

Ξεκινήσαμε λίγο ανάποδα, μιλώντας με τον ηττημένο. Όμως ο φετινός Άρης (όπως και για αρκετό διάστημα και ο ΟΦΗ) είναι οι ομάδες, που 'αλάτισαν' το πρωτάθλημα και έμπαιναν στο γήπεδο κυνηγώντας το αποτέλεσμα παίζοντας ποδόσφαιρο.

Είναι δυσκοίλιο το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι προπονητές των θεωρητικά υποδεέστερων ομάδων, με τον φόβο της απόλυσης δεν ρισκάρουν. Ταμπουρώνουν τους παίκτες τους στα μετόπισθεν, αρνούνται να παίξουν μπάλα και προτιμούν με τα σκληρά μαρκαρίσματα να διακόπτουν τον αγώνα. Η ελληνική λίγκα πρέπει να είναι από τις τελευταίες στον 'κανονικό χρόνο παιχνιδιού'. Η τακτική "άσε τον άλλο να παίξει κι αν μας βάλει γκολ, θα δούμε τι θα κάνουμε" μεταφράζεται ως 'ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα'.

Με τον Άρη δεν ισχύουν όλα αυτά. Δεν δειλιάζει. Μπαίνει κάθε φορά να κάνει παιχνίδι. Όπως συνέβη και την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Μπήκαν 4 γκολ, με τη μπάλα πολλές φορές να πηγαίνει πάνω-κάτω, θα μπορούσαμε να δούμε άλλα δυο σίγουρα (το δοκάρι του Λάρσον, το πέναλτι του Φορτούνη), αν υπήρχε εισιτήριο θα άξιζε τα λεφτά του.

Σταμάτησε να σουτάρει από το σπίτι του

Οι 'ερυθρόλευκοι', από την πλευρά τους, δείχνουν ότι συνεχίζουν τη χρονιά από εκεί, που 'έμειναν σπίτι', όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός. Παίζουν την μπάλα τους, μαζεύουν τους βαθμούς και οδεύουν χωρίς κραδασμούς στην κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος.

Ο Μαρτίνς, έχοντας βρει τη χημεία πολύ νωρίτερα, είναι προφανές ότι δεν θα άλλαζε τίποτε, πλην ίσως της προσθήκης στο ρόστερ των 'ετοιμοπόλεμων' άλλων φρέσκων ποδιών, κυρίως αυτών του Κώστα Φορτούνη. Ο διεθνής μέσος, καθώς τα ματς είναι πολλά, αναζητά ξανά τη συμμετοχή του στα δρώμενα. Παρότι ο Κουέστα του στέρησε την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ ήταν ενεργητικός, κυκλοφόρησε καλά την μπάλα και θέλει να παίξει ξανά το ρόλο του μέσα στην ομάδα.

Η σεζόν είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη, ειδικά για τον Ολυμπιακό που άρχισε να παίζει ευρωπαϊκά παιχνίδια πέρσι τον Ιούλιο (23/7/19, ο πρώτος αγώνας εναντίον της Βικτόρια Πλζεν). Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συμπληρώσει ένα χρόνο με την μπάλα στα πόδια των ποδοσφαιριστών του.

Κάποιοι συνεχίζουν, κάποιοι άλλαξαν ομάδα, κάποιοι βελτιώθηκαν, κάποιοι τραυματίστηκαν. Όλα γίνονται σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην κατηγορία 'βελτιωμένοι μέσα στην σεζόν' περίοπτη θέση έχει ο Μαντί Καμαρά. Ο παίκτης που έμοιαζε να τρέχει σχεδόν χωρίς λόγο σε όλο το γήπεδο και να προσπαθεί, κάθε φορά, να βάλει γκολ από τα τριάντα μέτρα, έχει μεταβληθεί σε ένα πραγματικά σύγχρονο κεντρικό μέσο.

Ο Μαρτίνς έχει εμπιστοσύνη στα φυσικά του προσόντα. Ποιος προπονητής άλλωστε δεν θα ήθελε να εκμεταλλευτεί τα πνευμόνια του, τις δυνάμεις του και τα γερά πατήματά του; Μόνο που ο Πορτογάλος κατάφερε στο τέλος να τον βάλει και στα καλούπια που ζητούσε. Ο Καμαρά έβαλε εκτός από τη δύναμη και την σκέψη του. Πηγαίνοντας μάλιστα και τρία-τέσσερα μέτρα μπροστά απ' όσο έπαιζε παλιότερα, μαρκάροντας πολλές φορές -και πριν από τον... σέντερ φορ- τους αντίπαλους στόπερ έχει μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικό γρανάζι στη μηχανή του Ολυμπιακού.

Η εμφάνιση με τον Άρη είναι ενδεικτική. Στο πρώτο γκολ αφού κλέβει την μπάλα, δέχεται την πάσα του Βαλμπουενά (23η ασίστ μέσα στη σεζόν) ολοκληρώνει την επίθεση για το 1-0. Δυο λεπτά αργότερα θα βγει σαν βέλος από την ασίστ του Ελ Αραμπί και θα αξιοποιήσει την πάσα (την 7η συνολικά του Μαροκινού στο πρωτάθλημα) και ουσιαστικά θα βάλει την υπογραφή του στο ματς.

Ο 23χρονος από τη Γουινέα δεν είναι πια ο αμυντικός μέσος που συνήθως έτρεχε σαν τρεχαντήρι, έκανε τάκλιν και έκοβε τις μπάλες, πηγαίνοντας με δυναμισμό πάνω στις φάσεις. Υπό τις οδηγίες του Μαρτίνς δείχνει να ωριμάζει και να μεταμορφώνεται σε ένα ποδοσφαιριστή που έχει σαν πρώτο γνώρισμα το συνεχές τρέξιμο, αλλά πλέον μπορεί και να δημιουργήσει και να πατήσει περιοχή για να σκοράρει.

Αν μάλιστα καταφέρει να αποβάλει το ανεπαίσθητο κράτημα της μπάλας και να πασάρει πιο γρήγορα, θα γίνει ακόμη καλύτερος. Είναι πάντως μια σπουδαία επένδυση του Ολυμπιακού, που αποκτήθηκε έναντι 300.000 ευρώ και σιγά-σιγά ανεβάζει στα ύψη την αγοραστική αξία του. Κυρίως όμως παίζει, πλέον, σωστό ποδόσφαιρο βοηθώντας τον Ολυμπιακό και τους δυο σπουδαίους συνοδοιπόρους τους στη μεσαία γραμμή (Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης).

News 24/7

24MEDIA NETWORK