ΣΤΗΛΕΣ

Ο Ολυμπιακός ήξερε τι έκανε

default image
Σε κάθε πόλεμο νικητές και χαμένοι προσπαθούν να “σώσουν” όσα περισσότερα κομμάτια μπορούν.

Μετά τον “πόλεμο” του “Γ. Καραϊσκάκης” τόσο ο νικητής Ολυμπιακός όσο και ο χαμένος Παναθηναϊκός μέχρι και σήμερα κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε να κατακτήσουν και επικοινωνιακά κέρδη.

Ο πρόεδρος κ. Μαρινάκης ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τα όσα εμπρηστικά και αναληθή, σε σχέση με την πραγματικότητα, είπε μετά το τέλος του αγώνα και όσο περνούσαν οι ώρες προσπαθούσε να “μαζέψει” το θέμα. Οι λόγοι μπορεί να έχουν να κάνουν με την υστεροφημία του, τον κίνδυνο να τιμωρηθεί με βαριά ποινή ή την μεταμέλεια. Σε κάθε περίπτωση η παλινδρόμηση στις θέσεις του προέδρου των “ερυθρολεύκων”|δεν είναι εικόνα που κολακεύει τον ηγέτη μίας ποδοσφαιρικής ομάδας του μεγέθους του Ολυμπιακού και συγχρόνως προέδρου της διοργανώτριας.

Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω τους τρεις βαθμούς και αναζητεί παρηγοριά σε διάφορα επικοινωνιακά επιχειρήματα τα οποία δεν αποτελούν πρωτοτυπία. Απλώς αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική λόγω του μεγέθους της ομάδας. Εχω την αίσθηση ότι και οι “πράσινοι” γνωρίζουν κατά βάθος ότι καμία OYEΦΑ δεν θα ασχοληθεί με τα όσα έγιναν στο “Γ. Καραϊσκάκης” καθώς οι Εθνικές Ομοσπονδίες λειτουργούν αυτόφωτα και δεν μπορούν σε θέματα διοργάνωσης να δεχτούν παρεμβάσεις από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Ούτε βεβαίως υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από το Πρωτάθλημα.

Το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να μετριαστεί η ασυδοσία του ισχυρού φέτος στα κέντρα αποφάσεων αιωνίου αντιπάλου του Ολυμπιακού και όπως ορθά δήλωσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος “να εφαρμοστούν οι νόμοι”. Μέχρι ενός βαθμού θα συμπλήρωνα εγώ, καθώς αλήθεια είναι ότι νόμοι υπάρχουν απλώς εφαρμόζονται επιλεκτικά. Αλλωστε η πρωτοβάθμια ποινή που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό με διαφωνία των δικαστών για το εάν πρέπει να χαρακτηριστούν “ευρείας” ή “εκτεταμένης κλίμακας” τα επεισόδια αποτελεί μία καλή απόδειξη.

Και από κοντά, κάθε φορά που χαλάει ο κόσμος, οι θεσμικοί πολιτειακοί παράγοντες του αθλητισμού “απειλούν” πάλι για λήψη μέτρων και επιβολή βαριών ποινών. Ο,τι έκαναν δηλαδή και τον Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς μετά τα όσα έγιναν στο Καβάλα-Αρης. Μέχρι και στην σφράγιση γηπέδων και τον υποβιβασμό ομάδων προανήγγειλαν στο νέο νόμο που ακόμη κυοφορείται!

Τα πράγματα όμως είναι περισσότερο απλά για ανθρώπους που έχουν θέληση και αποφασιστικότητα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Το βράδυ της Κυριακής θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα και να ζητήσει όλο το υλικό που υπάρχει από τις κάμερες του σταδίου “Γ. Καραϊσκάκης”. Ναι, αυτές που κατά δήλωση του κ. Βασίλη Γκαγκάτση στον Αθλητικό Δικαστή κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του βοηθού Τρύφωνα, που τραυματίστηκε στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ από αντικείμενο που πετάχτηκε από την κερκίδα “μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε τον δράση και του απαγορεύσαμε την είσοδο στο γήπεδο”.

Τις ίδιες κάμερες την αποτελεσματικότητα των οποίων αμφισβήτησε παραμονές του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο κ. Μώραλης που δήλωσε ότι “δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τον δράστη κι έτσι μπορεί να βρίσκεται πάλι στο γήπεδο”! Σε κάθε περίπτωση πάντως κάτι θα κατέγραψαν οι κάμερες και το πολύτιμο υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει τεκμήριο για να απαγγελθούν στις επόμενες 24 ώρες μετά το ντέρμπι κατηγορίες, να υπάρξουν συλλήψεις και γιατί όχι και προφυλακίσεις. Αυτά γίνονται στις χώρες που σέβονται το ποδοσφαιρικό προϊόν και οι παράγοντες παλεύουν με τα θεσμικά όργανα να κρατήσουν το άθλημα ψηλά σεβόμενοι και τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους.

Στην Ελλάδα, όμως, οι παράγοντες πολλές φορές λειτουργούν οπαδικά, τους ακολουθούν και οι εφημερίδες και “δένει το γλυκό”. Κι όσο οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά το κακό θα διαιωνίζεται,. Στο κάτω κάτω ο καβγάς δεν αφορά την βία. Αυτή είναι για τα μάτια του κόσμου. Ο “πόλεμος” έχει αφετηρία τους βαθμούς της νίκης και την κατάκτηση του τίτλου. Σ’ αυτή την ποδοσφαιρική “ζούγκλα” λοιπόν ο Ολυμπιακός ξέρει ότι στην περίπτωση που δεν “πυροβολήσει” τον Παναθηναϊκό, θα τον “σκοτώσει” ο αντίπαλος του. Και από τον ρόλο του θύματος προτιμάει αυτόν του θύτη. Στο κάτω κάτω μετά από λίγο καιρό λίγοι θα θυμούνται πως κατάκτησε το πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Ετσι άλλωστε δεν έχει εκπαιδευτεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας η οποία το κάθε παράνομο το θεωρεί και μαγκιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK