Ο Ολιβέιρα μόλις ξεκίνησε να σκέφτεται το Euro 2020

Ο πρώτος σκόρερ της Super League 1, Νέλσον Ολιβέιρα, έχει βάλει πλώρη να χρησιμοποιήσει την ΑΕΚ για να επιστρέψει στην εθνική Πορτογαλίας του Φερνάντο Σάντος.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα της ΑΕΚ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Ο Νέλσον Ολιβέιρα της ΑΕΚ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Σε πρωταθλήματα τριτοτέταρτης διαλογής, όπως είναι η Super League 1, ένας ποδοσφαιριστής που αξιώνει διεθνή καριέρα πρέπει να ξεχωρίζει. Στην πραγματικότητα, όμως, ένας Πορτογάλος παίκτης αυτήν την εποχή, μπορεί να βρίσκεται στα πλάνα του ομοσπονδιακού προπονητή, Φερνάντο Σάντος, αρκεί να δείχνει ότι δουλεύει. Οι περιπτώσεις του Ντανιέλ Ποντένσε και του Ζοζέ Σα δείχνουν, εν μέρει, το δρόμο στον Νέλσον Ολιβέιρα, που σε αντίθεση με τους δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, μετράει τον εντυπωσιακό αριθμό των 17 συμμετοχών με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μάλιστα, μετρά μία διοργάνωση, το Euro 2012, στο οποίο η Πορτογαλία έφτασε μέχρι τον ημιτελικό, χάνοντας από την Ισπανία στα πέναλτι. Προφανώς, το όνειρο του 28χρονου επιθετικού της ΑΕΚ είναι να μπει στην 23άδα για τη διοργάνωση του καλοκαιριού, το Euro 2020, στην οποία η Πορτογαλία έχει προκριθεί και είναι σε όμιλο με Γερμανία και Γαλλία.

Με την εμφάνισή του κόντρα στον Πανιώνιο, παρ' ό,τι το 5-0 της ΑΕΚ είναι πλασματικό, ο Ολιβέιρα δείχνει ότι μπορεί να βρει αυτόν το δρόμο. Ο Σάντος προφανώς θα τον παρακολουθεί, για να διαπιστώσει αν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει σε διάρκεια αυτήν την απόδοση, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα, στο παιχνίδι του. Διότι ο 28χρονος φορ προφανώς και κάνει 'μπαμ' από απόσταση ότι διαθέτει δυσεύρετη για τα ελληνικά μέτρα και σταθμά ποιότητα. Αρκεί το γκολ του στο 14', που δεν μέτρησε, για να εμπεδωθεί. Το θαυμάσιο κοντρόλ με πλάτη στο τέρμα από την μπαλιά του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, η σιγουριά στη στροφή προς τα αριστερά του, η προωθητική ντρίμπλα με το δεξί και το ακριβές και υψηλού δείκτη δυσκολίας διαγώνιο πλασέ.

Ότι έκανε το χατ τρικ με τον Πανιώνιο, ο πρώτος ποδοσφαιριστής φέτος και της ΑΕΚ μετά την απίθανη περίπτωση του Όγκνιεν Βράνιες στο 4-0 με την Ξάνθη, τον Φλεβάρη του 2018, ουδόλως σημαίνει ότι... φύτρωσε η καλή εκδοχή του στο γήπεδο. Ο Ολιβέιρα έκανε δουλειά και στη στειρότητα της Ένωσης, που της στέρησε βαθμούς και την έφερε στο -10 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά 3η στο τέλος του 1ου γύρου. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του στη θέση, τον Σέρχιο Αραούχο και τον Έκι Πόνσε, ο Πορτογάλος δύναται να κάνει φάσεις για τους συμπαίκτες του ή να φτιάχνει ευκαιρίες για τον εαυτό του, ανεξαρτήτως συνθηκών. Ακόμα και σε ματς όπως με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, μπορεί να βάλει τον αντίπαλό του στην πλάτη του και να γυρίσει με αυτοπεποίθηση, έχοντας την μπάλα στα πόδια, για να απειλήσει την εστία, είτε θέλοντας να σκοράρει είτε έχοντας στο νου του να δώσει στην ομάδα του μία επιπλέον κατοχή.

Στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, δε, το οποίο ανέδειξε εκ νέου τις αδυναμίες των 'κιτρινόμαυρων' στο τρανζίσιον του αντιπάλου, ο Ολιβέιρα άνοιξε το σκορ διεκδικώντας και κατακτώντας δεύτερη κατοχή σε ανοργάνωτη άμυνα, ένα ζωογόνο στοιχείο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κλέβοντας την μπάλα, μπόρεσε να αναδείξει τόσο την αγωνιστικότητα όσο και την ποιότητά του, διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πλασέ δύσκολο, από πλάγια θέση, που το στέλνει ακριβώς εκεί που θέλει. Πρώτα, όμως, προσποιείται ότι θα πάει στον παίκτη που έχει την μπάλα, για να του σιγουρέψει τη σκέψη ότι θα τη δώσει στα δεξιά του, αλλά έχει καταλάβει πλήρως τι θα γίνει και ποντάρει ξεκάθαρα στο γεγονός ότι από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα ο Γιώργος Μασούρας χάνει την ποικιλία που έχει στις επιλογές, αφού ήδη έχει αποφασίσει. Ως εκ τούτου, καλύπτει το κενό και επωφελείται όχι μόνο από το γεγονός ότι διαβλέπει την εξέλιξη, αλλά και το ότι η πάσα είναι σιγανή.

Με πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του τη σεζόν 2016-2017, με τη Νόριτς στην Championship, όταν πέτυχε 15 γκολ σε 32 παιχνίδια, ο Ολιβέιρα ευελπιστεί να πλησιάσει αυτό το ενεργητικό. Υπήρχε ακόμα ένας λόγος που έκανε την αποτελεσματικότητά του καίρια: το παιχνίδι έβλεπε ο νέος προπονητής της Ένωσης, Μάσιμο Καρέρα, οπότε ήθελε να δείξει στον Ιταλό, που για πρώτη φορά στην καριέρα του προσλαμβάνεται ως πρώτος προπονητής, σε ποιον μπορεί να βασίζεται.

Έχει αποδειχθεί από την προηγούμενη τριετία ότι η ΑΕΚ βοηθάει τους επιθετικούς της να βρίσκουν τους αριθμούς που θέλουν. Άλλωστε, τη φανέλα της συνεχίζει να φορά ακόμη ο Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος ειδικά στην αρχή τράβηξε το κάρο από το πεισματάρικο χώμα. Ο Ολιβέιρα δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, στις επιλογές του Σάντος. Προ μηνός, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε να είναι. Ωστόσο, οι πάνω από 5 μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος είναι υπεραρκετοί για να κλέψει θέση στο ρόστερ. Αρκεί η ΑΕΚ να γίνει πιο λειτουργική από ό,τι είναι τώρα. Άλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη που δεν αστοχεί συχνά. Το κλάσμα σε ό,τι αφορά τα γκολ ανά τελικές προσπάθειες είναι 1 στα 3,5. Και ο Πορτογάλος πραγματικά θέλει να προσφέρει, όποιο κι αν είναι το κίνητρό του. Αν πρόκειται όντως για το Euro 2020, τόσο το καλύτερο για τη συνέχεια της ΑΕΚ στη σεζόν.

Είναι αρκετό το γήπεδο για την ΑΕΚ; Η απάντηση στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK