Ο Πάμπλο Λάσο έγινε θρύλος, όπως ο Λόλο Σάινθ

Το 21ο τρόπαιο με τη Ρεάλ διεκδικεί στο φετινό final 8 του Copa Del Rey, o Πάμπλο Λάσο. Στον προημιτελικό με τη Βαλένθια, μάλιστα, ξεπέρασε σε παρουσίες στον πάγκο της Ρεάλ, τον θρυλικό Λόλο Σάινθ. Του πήρε δέκα χρόνια και 735 αγώνες...

Ο Πάμπλο Λάσο έγινε ο προπονητής που κάθισε στους περισσότερους αγώνες στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Πάμπλο Λάσο έγινε ο προπονητής που κάθισε στους περισσότερους αγώνες στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης EUROKINISSI SPORTS

Η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίζεται το Σάββατο στον ημιτελικό του Copa Del Rey κόντρα στην Τενερίφη, στον υπ' αριθμόν 736 αγώνα που θα έχει για προπονητή τον Πάμπλο Λάσο. Ο 53χρονος κόουτς πέρασε ήδη στην ιστορία, καθώς από τον προημιτελικό της Πέμπτης όταν οι "μερένγκες" επικράτησαν της Βαλένθια, είχε αφήσει πίσω του τον θρυλικό Μανουέλ "Λόλο" Σάινθ, τον εμβληματικό δηλαδή προπονητή της Ρεάλ, που ήταν μέχρι τώρα ο τεχνικός με τα περισσότερα ματς (734 συνολικά) στον πάγκο της κορυφαίας ισπανικής ομάδας.

Αν η Ρεάλ περάσει στον τελικό και κατακτήσει το τρόπαιο (το final 8 γίνεται στην έδρα της, μη το ξεχνάμε) θα' ναι το 21o στην καριέρα του Λάσο στη "βασίλισσα". Ο τρίτος προπονητής στην ιστορία του κλαμπ που θα' χει 20 και πλέον τρόπαια. Μόνο ο Σάινθ (22) και ο πατριάρχης της Ρεάλ, Πέδρο Φεραντίθ (27) έχουν περισσότερα. Αν κάτσει άλλη μια δεκαετία, σίγουρα θα τους ξεπεράσει! Ποιος να το φανταζόταν το 2011, όταν ο 43χρονος Πάμπλο, πήγαινε στη Μαδρίτη ότι θα γινόταν ένας πραγματικός θρύλος, ο κόουτς που ξανάβαλε τη Ρεάλ σε ρόλο κυρίαρχου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το πέτυχε με σκληρή δουλειά, με πολύ πάθος και προσήλωση στον στόχο. Αν ο Τσάβι Πασκουάλ έμοιαζε έτοιμος να γίνει ο κορυφαίος προπονητής της Ιβηρικής, έχοντας θριαμβεύσει με την Μπαρτσελόνα στο φάιναλ-φορ του 2010, ήρθε ο Λάσο με φόρα, για να πάρει τα σκήπτρα, να δημιουργήσει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα και να θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) προπονητές στην Ευρώπη.

Οι διοργανωτές του final 8, αμέσως μετά τη νίκη της Ρεάλ την Πέμπτη το βράδυ του επιφύλασσαν μια έκπληξη. Την ώρα που έδινε συνέντευξη στην τηλεόραση, τον ειδοποίησαν ότι έπρεπε να πάει στον αγωνιστικό χώρο, όπου στη γιγαντοοθόνη της WiZink Arena, τον περίμενε ο 80χρονος πια Λόλο. Δείτε το βίντεο, για να δούμε πως με μια ξεχωριστή κίνηση η ACB τίμησε τον Λάσο για το ιστορικό ρεκόρ του

Ο Λόλο Σάινθ θυμάται την εποχή που ήταν προπονητής στη Ρεάλ και κάθε φορά που αντιμετώπιζε την Μπασκόνια (τότε Ταουγκρές) και έψαχνε να βρει συστήματα για να αντιμετωπίσει τον δαιμόνιο πλέι-μέικερ Πάμπλο Λάσο που αν δεν το ξέρετε παραμένει κορυφαίος πασέρ και πρώτος στα κλεψίματα στην ιστορία (!) της ACB. "Ποιος να το φανταζόταν ότι αυτός ο παίκτης, που εγώ σχεδίαζα να σταματήσω και το μόνο που κατάφερνα ήταν να μου χαρίζει πίκρες, θα γινόταν αυτός που θα με ξεπερνούσε σε αγώνες, στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης" είπε ο γηραιός κόουτς, προσθέτοντας: "Πάμπλο σε εκτιμώ απεριόριστα και σ' αγαπάω πολύ. Συγχαρητήρια για το επίτευγμά σου και σου ζητάω να συνεχίσεις να απολαμβάνεις κάθε παιχνίδι και να γίνεσαι καλύτερος. Να θυμάσαι αυτό που σου είπα πριν από λίγο καιρό. Να μην κοιτάς πίσω, γιατί τα καλύτερα έρχονται και είναι μπροστά σου..."¨

Σπουδαία λόγια από έναν δάσκαλο του ισπανικού μπάσκετ, τον οποίο ο Λάσο είχε προπονητή στην Εθνική Ισπανίας και είναι ένας μύθος του ισπανικού μπάσκετ: "Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή και το ρεκόρ και τα λόγια του Λόλο" σχολίασε συγκινημένος ο προπονητής της Ρεάλ. Για να τον περάσει χρειάστηκε δέκα χρόνια (2011-21), ενώ ο Σάινθ κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ 14 συναπτά έτη (1975-89) σε μια εποχή, βέβαια, που παίζονταν και λιγότερα ματς σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Λόλο θήτευσε δίπλα στον Πέδρο Φεραντίθ, που τον είχε σημαδέψει ως τον επικρατέστερο διάδοχό του. Ο εξαιρετικός μπασκετμπολίστας Λόλο Σάινθ (γεννημένος στο Μαρόκο, αλλά μεγαλωμένος στην Ισπανία) έγινε ακόμη καλύτερος προπονητής και είναι ένας από τους τρεις μπασκετάνθρωπους που έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα τόσο με την ιδιότητα του παίκτη, όσο και του κόουτς. Οι άλλοι δυο είναι ο Σοβιετικός Αρμενάκ Αλατσατσιάν (με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και ο Σβιέτισλαβ Πέσιτς (παίκτης με την Μπόσνα Σαράγεβο, προπονητής με την Μπαρτσελόνα). Ο Σάινθ, μάλιστα, έχει πάρει 2 Ευρωλίγκες σαν κόουτς κι άλλες 4 σαν παίκτης. Μόνο ο προπονητής Ζέλικο Ομπράντοβιτς (8) και παίκτης Ντίνο Μενεγκίν (7) έχουν περισσότερες Ευρωλίγκες στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης. Θα μπορούσε να έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα και το 1992, όταν ήταν προπονητής της Μπανταλόνα, αλλά το τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς στην εκπνοή του τελικού της Κωνσταντινούπολης έδωσαν στην Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς το τρόπαιο.

Η Σάινθ ήταν θιασώτης του θεαματικού, επιθετικού μπάσκετ, σήμα κατατεθέν της Ρεάλ από την εποχή του Φεραντίθ. Ο Λόλο τελειοποίησε αυτή τη φιλοσοφία, είχε βέβαια και τρομερούς παίκτες για να παίζει αυτό το μπάσκετ. Από τον Μίρσα Ντελίμπασιτς, τον Ντράζεν Νταλιμπάγκιτς, τον Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν, τον Χουάμα Ιττουριάγκα, μέχρι τον Φερνάντο Μαρτίν και τον Ντράζεν Πέτροβιτς, η Ρεάλ του Σάινθ ήταν μια ομάδα που δεν παιζόταν.

Πολύ εκφραστικός, φωνακλάς, αλλά και ιδιαίτερα εύστοχος στα σχόλια του, ο Λόλο είναι μια από τις συμπαθέστερες φιγούρες του ισπανικού μπάσκετ εδώ και δεκαετίες.

Ο μαθητής του Ζοτς...

Ο καλός πλέι-μέικερ, Πάμπλο Λάσο, έπαιξε 11 χρόνια στην Μπασκόνια, πριν πάει στη Μαδρίτη και συναντήσει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η Ρεάλ είχε κατακτήσει ήδη την Ευρωλίγκα (στο φάιναλ-φορ της Σαραγόσα). Θα περνούσαν ... 20 χρόνια για να το ξαναπάρει. Προπονητής ήταν ο Λάσο, που ήθελε να γίνει προπονητής από μικρός (ήταν και ο πατέρας του Πέπε). Όταν συνάντησε τον Ομπράντοβιτς συνειδητοποίησε ότι θα ακολουθούσε αυτή την καριέρα. Ήταν από τους παίκτες με τους οποίους ο Ζοτς μιλούσε πολλές ώρες, κάτι που συνήθισε να κάνει και μετά, όταν άρχισε να ασχολείται με την προπονητική, μετά τη λήξη της καριέρας του ως παίκτης.

Ο Λάσο μεγαλούργησε στη Μαδρίτη. Την ξανάκανε υπερδύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφού της χάρισε άλλες δυο Ευρωλίγκες. Είχε ξεκινήσει από τον χαμένο τελικό της Μαδρίτης το 2013 κόντρα στον Ολυμπιακό, τον οποίο δυο χρόνια αργότερα τον κέρδιζε για να πάρει το τρόπαιο μέσα στη Μαδρίτη. Το 2018 επανέλαβε τον άθλο της, καθώς κατέκτησε ξανά το τρόπαιο. Αυτή τη φορά στο Βελιγράδι κι αφού στον ημιτελικό νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον τελικό την πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ. Η Ρεάλ που είχε να κερδίσει το τρόπαιο 20 χρόνια (1995-2015) το πήρε δυο φορές αλλά και εμφανίστηκε 7 φορές σε φάιναλ-φορ από το 2011 και μετά. Είχε να παίξει ... 15 ολόκληρα χρόνια (από το 1996)

Ο Ομπράντοβιτς του έδινε το χέρι, αναγνωρίζοντας την αξία του. Από το 2011, άλλωστε που ο Λάσο κάθισε στον πάγκο της "βασίλισσας", οι τίτλοι έρχονται ο ένας μετά τον άλλον. Πέντε πρωταθλήματα και έξι κύπελλα Ισπανίας. Έξι σούπερ-κόπα και βέβαια οι δυο Ευρωλίγκες με το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2015, δηλαδή 20 τρόπαια σε δέκα χρόνια δεν είναι λίγα!

Ο Λάσο έφτιαξε την ομάδα με τους δυο Σέρχιο (Γιουλ και Φερνάντεθ) οραματίστηκε το μπάσκετ του Καμπάτσο, στηρίχτηκε στους έμπειρους, Ρούντι Φερνάντεθ και Τζει Σι Κάρολ, έχρισε αιώνιο αρχηγό τον Φελίπε Ρέγες, ανακάλυψε το απίστευτο ταλέντο του Λούκα Ντόνσιτς και του έδωσε θέση βασικού σε ηλικία 16 ετών, δεν αλλάζει τους ξένους σαν τα πουκάμισα (μετά τους Κέι Σι Ρίβερς και Γκουστάβο Αγιόν εμπιστεύεται Τρέι Τόμπκινς, Τζεφ Τέιλορ και βέβαια Άντονι Ράντολφ) ενώ αποφάσισε να αλλάξει και τη μόδα των σέντερ-τσέπης, εμφανίζοντας το υπερόπλο Γουόλτερ Ταβάρες!

Πολύ δυναμικός στον πάγκο, δεν διστάζει να τα βάζει με όλους, ζητώντας όχι πάντα με ... ωραίο τρόπο να παίξουν ένα "γαμ@%&@" σύστημα. Οι παίκτες του συνήθως υπακούνε, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Λούκα Ντόντσιτς:

Κάπως έτσι ο κορυφαίος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης (μαζί με τον Αλμπέρτο Ερέρος που κινεί τα νήματα σε διοικητικό επίπεδο, έχουν δημιουργήσει τις εξαιρετικές ομάδες που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια) έφτασε στο σημείο να ξεπεράσει τον θρυλικό Λόλο Σάινθ: 399 αγώνες στην ισπανική λίγκα, 26 στο Κύπελλο, 16 στο Σούπερ Κόπα, 292 στην Ευρωλίγκα και 2 στο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Με ποσοστό σε νίκες που ξεπερνάει το 77%, ο 53χρονος κόουτς, συνεχίζει ακάθεκτος...


News 24/7

24MEDIA NETWORK