Ο Παναγιώτης Φασούλας δεν κάρφωσε τυχαία

Ο Παναγιώτης Φασούλας κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΚ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της όχι βέβαια τυχαίας δήλωσής του στην γιορτή της ΕΣΚΑΝΑ. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί όλες τις παραμέτρους ενός πολύ σημαντικού εγχειρήματος.

Ο Παναγιώτης Φασούλας δεν κάρφωσε τυχαία
EUROKINISSI SPORTS

Φυσικά και δεν έκανε τυχαία τη δήλωση στην κοπή της πίτας της ΕΣΚΑΝΑ, ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο άλλοτε διεθνής μπασκετμπολίστας, μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Δήμαρχος Πειραιά, δεν θα μιλούσε ποτέ χωρίς να έχει αποφασίσει το προφανές, που συμπεραίνεται από τον χαιρετισμό του στην Ένωση Σωματείων Νοτιανατολικής Αττικής.

Το είπε και το εννόησε ξεκάθαρα:"Το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά για το ελληνικό μπάσκετ. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την ανανέωση των διοικήσεων των ομοσπονδιών δημιουργούν προϋποθέσεις για νέα πνοή στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι πια φανερό σε όλους πως το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση, με κατάλληλους ανθρώπους, παλιούς αλλά και νέους, χωρίς να αποκλείονται ούτε οι μεν ούτε οι δε, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των ταλέντων και θα ξαναφέρουν το ελληνικό μπάσκετ εκεί που του αξίζει. Στην κορυφή των επιτυχιών.

Το νέο αυτό ξεκίνημα μπορεί να έρθει μόνο συλλογικά και μόνο αν σταματήσουμε να έχουμε προσωπικές, σωματειακές και πολιτικές αντιδικίες. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει το 2020 θα ενώσω κι εγώ τις δυνάμεις μου, με όλους αυτούς που θέλουν να πάμε το ελληνικό μπάσκετ ξανά μπροστά και να επανασυνδέσουμε τη διοίκηση του μπάσκετ με κάθε σωματείο σε όλη την Ελλάδα".

Με δυο λόγια ο Φασούλας ανακοίνωσε από τώρα την υποψηφιότητά του εν όψει των εκλογών της ΕΟΚ, που αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2020. Είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, που ένας αναγνωρισμένος πρώην αθλητής (από τη χρυσή ομάδα του '87, μάλιστα) είναι έτοιμος να διεκδικήσει θέση στα κοινά του μπάσκετ, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συνεννόηση (ή συνεργασία) με τον "πάπα" Γιώργο Βασιλακόπουλο. Η πρώτη ανταπόκριση που πήρε ήταν λίαν θετική. Το κινητό του γέμισε από μηνύματα, ακόμη και στην ίδια την εκδήλωση της ΕΣΚΑΝΑ έγινε δέκτης ευρείας αποδοχής.

Ο Φασούλας έριξε το γάντι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεκίνησε η απευθείας αντιπαράθεση με τον αειθαλή πρόεδρο της ΕΟΚ, του οποίου μάλιστα τυγχάνει σύμβουλος, άσχετα αν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν ακούει ποτέ τη γνώμη των... άλλων. Η δήλωσή του διατυπώθηκε προσεχτικά, μιλάει για παλιούς και νέους, σε ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς πολιτικές ή σωματειακές διαφορές.

Προφανώς, όμως, σε περίπτωση που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης (όπως συνηθίζει να κάνει, με εκείνους που κατά καιρούς θέλησαν να 'ανακατευτούν' με την ΕΟΚ, χωρίς την προσωπική του έγκριση, ή συναίνεση), ο Παναγιώτης Φασούλας φάινεται έτοιμος και να χειριστεί την κατάσταση και να προχωρήσει στο δρόμο, που άνοιξε ο ίδιος μέσω της γιορτής της ΕΣΚΑΝΑ.

Περί Ολυμπιακού (και όχι μόνο)

Διαμαρτυρίες του Βασίλη Σπανούλη στον διαιτητή κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-Άλμπα Βερολίνου, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020
Διαμαρτυρίες του Βασίλη Σπανούλη στον διαιτητή κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-Άλμπα Βερολίνου, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Το πρώτο σχόλιο, που ήδη διατυπώθηκε είναι ότι ο Παναγιώτης Φασούλας προέρχεται απευθείας από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο, άλλωστε, ασχολείται ενεργά από τη θέση του GM της γυναικείας ομάδας των 'ερυθρολεύκων'. Πρώτα απ' όλα, όσοι ασχολούνται με τα κοινά του μπάσκετ (ή οποιουδήποτε άλλου σπορ) δεν προέρχονται από παρθενογένεση, κάποια ομάδα εκπροσωπούν, ή υπηρετούν, ή είναι και οπαδοί της. Προφανώς και τίποτε δεν απαγορεύει σε ανθρώπους που συμπαθούν τον Ολυμπιακό να είναι υποψήφιοι για το ΔΣ της ΕΟΚ, εκτός αν κάνουμε κάποιο... λάθος.

Ο Φασούλας δεν έκρυψε ποτέ ότι αγάπησε τον Ολυμπιακό. Θα τον ακούσετε να δηλώνει περήφανος γι' αυτό. Από την άλλη, μιλάμε για τον αθλητή που έπαιξε 244 φορές στην Εθνική Ομάδα. Μόνο ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Κι αν δεν μπορεί να βάλει αυτός υποψηφιότητα, εκφράζοντας το σύνολο του ελληνικού μπάσκετ, δεν μπορεί κανείς.

Είναι Ολυμπιακός, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να τον περιορίσει στον έτσι κι αλλιώς ευρύ χώρο, που εκφράζει ο 'ερυθρόλευκος' συλλογος. Αν του έλεγαν αύριο ότι μπορεί να συμπορευτεί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ή τον Κώστα Τσαρτσαρή, θα υπερθεμάτιζε. Η λογική του δεν είναι η εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού με αποκλειστικά οπαδικά κριτήρια, αλλά το κοινό συμφέρον για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ. Και απ' αυτό το σκεπτικό δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ο Παναθηναϊκός, αλλά ούτε και ο Ολυμπιακός.

Υπάρχει συντονισμένη κίνηση;

Ο Φασούλας έκανε τη δήλωση μόνος του, στην εκδήλωση της ΕΣΚΑΝΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και μοναχός στη διαδρομή μέχρι τις εκλογές της ΕΟΚ. Είπε άλλωστε ότι είναι έτοιμος να "ενώσει τις δυνάμεις του" με όσους επιθυμούν το νέο ξεκίνημα. Ακόμη δεν έχει διαρρεύσει κάτι, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό ο Φασούλας να συμμετέχει σε μια οργανωμένη κίνηση που θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της ομοσπονδίας.

Έχουμε ακόμη οκτώ μήνες, για να μετρηθούν οι δυνάμεις του χώρου. Ο Φασούλας, πάντως, έριξε έναν σπινθήρα. Το αν θα εμφανιστούν οι συνοδοιπόροι του στη διαδρομή, ή τελικά θα είναι απλά ένας υποψήφιος στις εκλογές, θα το μάθουμε. Δύσκολα πάντως θα ξεκινούσε μια τέτοια δύσκολη μάχη, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς συμμάχους. Είναι αρκετά έμπειρος στις εκλογικές διαδικασίες (νίκησε, άλλωστε, σε όσες συμμετείχε) για να μην έχει θωρακίσει την υποψηφιότητά του, από κάθε άποψη.

Θυμίζουμε ότι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχαν γραφτεί ρεπορτάζ για επιθυμία του προέδρου του Προμηθέα, Βαγγέλη Λιόλιου, να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΟΚ. Δε νομίζουμε ότι η δήλωση Φασούλα μπορεί να συσχετιστεί με τις επιδιώξεις του κ. Λιόλιου, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η οποιαδήποτε συνεργασία, σε περίπτωση εξεύρεσης κοινών σημείων για την κατάθεση μιας συνολικής πρότασης που θα βγάλει την ομοσπονδία από το σημερινό της τέλμα.

Τι λένε τα σωματεία (και τι θα ακούσουν)

Πριν την εκκίνηση του τουρνουά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κυκλοφορούσε στα παγκόσμια media ως ο τύπος που θα φτάσει την Ελλάδα στο βάθρο. Αυτό δεν έγινε.
Πριν την εκκίνηση του τουρνουά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κυκλοφορούσε στα παγκόσμια media ως ο τύπος που θα φτάσει την Ελλάδα στο βάθρο. Αυτό δεν έγινε. FIBA.COM

Ο Φασούλας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο κ. Λιόλιος επίσης. Όπως βέβαια και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Το ζήτημα είναι τι θέλουν τα σωματεία. Η πραγματικότητα λέει ότι τα περισσότερα πιέζονται πολύ, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Είναι αναγκασμένα να πληρώνουν τα πάντα, με αποτέλεσμα όλα να εξαρτώνται από τις ακαδημίες και την... οικονομική αφαίμαξη των γονέων. Τα περισσότερα πρωταθλήματα έχουν αφεθεί στο έλεος, καθώς δεν υπάρχουν στοχευμένες ενέργειες, ούτε βέβαια οι ειδικευμένοι άνθρωποι να τα τρέξουν. Για τις εθνικές ομάδες, καλύτερα να μη συζητάμε. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Ακόμη και η οργάνωση της ίδιας της ομοσπονδίας σε θέματα μάρκετινγκ (αλλά και διαφάνειας) είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και βεβαίως να μπουν σε ένα τελείως διαφορετικό κανάλι απ' αυτό που υπάρχει ως τώρα. Εκτός αν βρίσκει κανείς πολύ λογικό, να έχει πέσει σαν θείο δώρο στο ελληνικό μπάσκετ η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και πρόσωπο του να έχουν εκμεταλλευτεί διάφορες εταιρείες, εκτός από την ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ!

Υπάρχει επίσης μια μερίδα ανθρώπων που έχει απομακρυνθεί από το μπάσκετ, βλέποντας απλά ότι οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν την βελτίωση του σπορ σε όλα τα επίπεδα. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό ζήτημα εκτός από τη δήλωση προθέσεων για την κάθοδο στις εκλογές και η ανάπτυξη θέσεων και προτάσεων για το ίδιο το μπάσκετ. Και απ' αυτές είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Παναγιώτης Φασούλας έχει πολλές. Είναι έτοιμος, εν ευθέτω χρόνω, να τις διατυπώσει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK