O Πέδρι μπορεί να σώσει την Μπαρτσελόνα ποικιλοτρόπως

H Ρεάλ τον απέρριψε, λέγοντας του 'δεν αξίζεις την ευκαιρία'. Η Τενερίφη του είπε 'είσαι κοντός και αδύνατος'. Σήμερα ο Πέδρι τους ευχαριστεί, όπως έχει εξελιχθεί σε δυνητικό σωτήρα της Μπαρτσελόνα. Οι 'μπλαουγκράνα' έχουν βάλει 400.000.000 ευρώ buy out στο συμβόλαιο του 18χρονου που αγόρασαν με 5 εκατομμύρια.

Ένα από τα κυρίαρχα γνωρίσματα του Πέδρι είναι ότι δεν 'νιώθει' από άγχος και πίεση. "Μια ζωή παίζω με μεγαλύτερους. Και στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι" εξηγεί.
Ένα από τα κυρίαρχα γνωρίσματα του Πέδρι είναι ότι δεν 'νιώθει' από άγχος και πίεση. "Μια ζωή παίζω με μεγαλύτερους. Και στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι" εξηγεί. AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Για τη 10η αγωνιστική της LaLiga η Μπαρτσελόνα πήγε στη Μαδρίτη, για να συναντήσει την Ατλέτικο. Και έχασε. Kάτι που της έχει συμβεί τρεις φορές σε εννέα αγώνες που 'χει δώσει φέτος στην ισπανική λίγκα. Συνήθως όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια ομάδα (στο όποιο σπορ), για δηλώσεις πηγαίνει κάποιος εκ των μελών της 'πρώτης γραμμής', εκ των ηγετών που υποτίθεται πως έχουν την προσωπικότητα να διαχειριστούν την κατάσταση και να απαντήσουν ειλικρινώς στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων -χωρίς να κάνουν αποκαλύψεις που θα εκθέσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Σε όλο αυτό πρόσθεσε πως ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει σκοράρει παρά μόνο μια φορά, από την πρεμιέρα της σεζόν, με τον Κώστα Μπράτσο να 'χει αναφερθεί στο διχασμό που 'χει δημιουργήσει ως 'αδιάφορος περιπατητής', προφανώς γιατί δεν τον άφησαν να φύγει.

Ποιος πήγε τώρα, να μιλήσει μετά την ήττα στο Wada Metropolitano; Ο 17χρονος Πέδρι'. Η επιλογή αυτή σχολιάστηκε από πολλούς ως 'ντροπή'. Το αγόρι που ενηλικιώθηκε την Τετάρτη (25/11) έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα στις 27/9, ως αλλαγή του Κουτίνιο στο 4-0 επί της Βιγιαρεάλ, για πρώτη φορά ήταν στην βασική ενδεκάδα στις 17/10, στην ήττα από τη Χετάφε, ενώ το πρώτο γκολ το έβαλε σε ηλικία 17 χρόνων και 330 ημερών, στις 20/10, στο 5-1 επί της Φερεντσβάρος, για το UEFA Champions League -μπήκε ως αλλαγή του Φάτι στο 61ο λεπτό. Είχε ήδη κάνει 'σεφτέ' στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, εναντίον της Γιουβέντους και όλοι είχαν να λένε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πίεση (έχει πει 'έπαιζα εναντίον μεγαλύτερων όλη μου τη ζωή. Στο τέλος της ημέρας, όλοι είμαστε άνθρωποι και σε όλους αρέσουν τα ίδια πράγματα'). Μετά έγινε και 'βασικός' και στο Clasico και τα λοιπά και τα λοιπά.

Σημείωση: φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να φεύγει με ταξί από το Camp Nou, έπειτα από τον αγώνα με τη Φερεντσβάρος. Στο 'εσταντανέ' της Marca φαινόταν και η πλαστική σακούλα που κουβαλούσε τα προσωπικά του είδη. “Πέραν του θέματος της οικολογίας, η επιλογή μου είναι σύμφωνη και με τους κανονισμούς για το Covid-19” είχε πει. Ακολούθως, έγινε γνωστό πως πήγαινε από το σπίτι (όπου ζει με τον 19χρονο αδελφό του, Φερνάντο) στο γήπεδο και πίσω, με το ταξί. “Η εναλλακτική ήταν το ποδήλατο, αφού δεν έχω αυτοκίνητο ή οδηγό ή δίπλωμα”. Το club συνεργάζεται με εταιρία ταξί, ώστε να πηγαίνουν οι μαθητές της Masia στα σχολεία ή στα σπίτια τους. Δεν σήκωνε το χέρι και σταματούσε, ένα όποιο αυτοκίνητο μίσθωσης. Ήταν το ίδιο και τον περίμενε, με ραντεβού. Παρ' όλα αυτά, η φωτογραφία έγινε viral μετά το ματς με τη Ρεάλ. Έκτοτε η 'Μπάρσα' του διαθέτει οδηγό -έως ότου 'βγάλει' δίπλωμα οδήγησης. Αν αναρωτιέσαι για τον Φάτι, έχει για οδηγό τον πατέρα του.

Το BBC 'έγραψε' πως “λίγοι έχουν δημιουργήσει τόσο ενθουσιασμό ως διάδοχοι των Τσάβι και Αντρές Ινιέστα στο κέντρο της Μπαρτσελόνα, όσο αυτός ο ταλαντούχος έφηβος από τη μικρή πόλη της Τεγκέστε, βορειοανατολικά του μεγαλύτερου από τα επτά Κανάρια Νησιά (βλ. Τενερίφη)”. Παρεμπιπτόντως, ο Ινιέστα είναι το ίνδαλμα του Πέδρι και ο Μίκαελ Λάουντρουπ αυτός που μελετούσε, κατόπιν παρότρυνσης του πατέρα του.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, καθώς στο άλλο άκρο του 'βρήκαμε το νέο wonderkid' είναι τα οικονομικά προβλήματα της 'Μπάρσα' (των οφειλών της τάξεως των 820.000.000 ευρώ) που πρέπει να μειώσει τα έξοδα κατά 190 εκατομμύρια ευρώ -με τον κύριο 'όγκο' να τον απορροφούν οι μισθοί των παικτών της πρώτης ομάδας. Έτσι ο Πέδρι γίνεται το νέο 'πόστερ' στο promo του οργανισμού ως 'το club που εμπιστεύεται τα νιάτα, αντί να ξοδεύει περιουσίες στην ανοιχτή αγορά'. Εξυπακούεται πως ο 18χρονος έχει ικανότητες. Ήταν ωστόσο, και τυχερός.

Εκεί που γεννήθηκε ο Pedro González López ζουν 12 χιλιάδες άνθρωποι. Τα μέλη της οικογενείας του είναι εδώ και διαδοχικές γενιές, φαν της Μπαρτσελόνα. Χαρακτηριστικά, ο παππούς του έφτιαξε το 'σύνδεσμο' της πόλης, ενώ συνηθίζει μέχρι σήμερα να φορά το έμβλημα του συλλόγου στο στήθος, στα οικογενειακά γεύματα. Η Juventud Laguna ήταν πιο κοντά στο σπίτι και για αυτό άρχισε εκεί το ποδόσφαιρο -αφότου κατάλαβε πως είναι κάτι που του αρέσει, παίζοντας με τον πατέρα και τον αδελφό του. Το 2019 έφυγε για αλλού.

Η Ρεάλ Μαδρίτης του είπε 'δεν αξίζεις'

Ο ατζέντης του Πέδρι είναι ο ίδιος με εκείνον του Φεράν Τόρες. Λέγεται Χέκτορ Περίς και δουλεύει για την Leaderbrock Sports & Entertainment εδώ και μια δεκαετία. Σε συνάντηση που είχε με άλλον παίκτη, για να τον 'κλείσει', εκείνος του είπε για τον Πεδρί και τελικά, έκανε αλλαγή πορείας. Λίγο αργότερα, ο τότε 15χρονος κλήθηκε για 'δοκιμαστικό' στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εκείνη την εβδομάδα η πρωτεύουσα της Ισπανίας αντιμετώπισε τόσο έντονη χιονόπτωση, που αναβλήθηκαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. Στην επόμενη πρόσκληση όλα είχαν αλλάξει στους Blancos. Του είπαν πως δεν ανήκω στο επίπεδο αυτών που εξετάζουν. “Τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνον που μου είπε πως δεν άξιζα τη δοκιμή” είπε πριν μια εβδομάδα στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

H Tενερίφη του είπε πως είναι 'αδύνατος και μικρόσωμος'. Δυο ασχολήθηκαν μαζί του. Ήταν η Λα Κορούνια και η Λας Πάλμας -με τον Τόνι Οτέρο, τότε αθλητικό διευθυντή να 'χει προσδιοριστεί από τον παίκτη ως ένας από αυτούς που άλλαξαν τη ζωή του, καθώς του έδωσε το πρώτο συμβόλαιο. Έκρινε πως η τελευταία του 'ταιριάζει' περισσότερο -ήταν και πιο κοντά στο σπίτι του-, οπότε τη διάλεξε. Και έμεινε πιστός σε αυτήν, όταν πια η Τενερίφη αποφάσισε πως τελικά τον θέλει. Για την ακρίβεια, η απάντηση του ήταν τα λόγια της απόρριψης του ('είμαι μικρόσωμος και αδύνατος'), όπως έγραψε η Tinta Amarilla.

Πριν την εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου, ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Ρόκο Μαϊορίνο μοιράστηκε τη χαρά του, για το ταλέντο που 'χε βρει με τον Ραμόν Πλάνες. Ο Πλάνες, αθλητικός διευθυντής που 'χει τώρα η Μπαρτσελόνα και για την ακρίβεια είναι το Νο2 μετά τον Ερίκ Αμπιντάλ, πήγε να δει το παιδί και αποφάσισε να τον πάρει μαζί του στη Βαρκελώνη. Το Σεπτέμβρη του 2019 επήλθε η συμφωνία που θα ενεργοποιείτο από τον Ιούλιο του 2020.

“Οι γονείς μου ήξεραν για το ενδιαφέρον, αλλά δεν μου είχαν πει κάτι. Είχα παιχνίδι με την Λας Πάλμας. Όταν ανακάλυψα τι συμβαίνει, δεν το πίστευα πως είναι αλήθεια. Μόλις κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο για φάρσα, είπα στην οικογένεια μου να αφήσουν στην άκρη όλες τις άλλες προτάσεις, γιατί ήμουν έτοιμος να κάνω το παιδικό όνειρο πραγματικότητα”.

Στο μεσοδιάστημα ο νεαρός έγινε μέλος της πρώτης ομάδας της Λας Πάλμας -όπου προήχθη στις 7/10 του 2019- και υπήρχε σε δημοσιεύματα που αφορούσαν το ενδιαφέρον της Τσέλσι για εκείνον. Ο προπονητής του, Πέπε Μελ είχε πει πως 'είναι σκανδαλωδώς καλός' και ο συμπαίκτης του, Μπενίτο Ραμίρεζ πως “είναι ό,τι βλέπετε στην τηλεόραση, ένα καθαρό ταλέντο". Η Marca τον είχε παρουσιάσει ως 'τυφώνα'.

Είχε βάλει 3 γκολ και είχε δώσει άλλες τόσες ασίστ, σε 10 ματς. Είχε κάνει το ντεμπούτο στις 18/8, εναντίον της Ουέσκα -σε ματς της Segunda Division-, σε ηλικία 16 χρόνων και 266 ημερών. Σε όλη την αγωνιστική περίοδο 2019-20 είχε 2.833 λεπτά συμμετοχής, σε 36 ματς. Είχε παίξει περισσότερο από όλους στην παρέα του.

Τον διεκδίκησαν οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Γκλάντμπαχ -αλλά ήταν αργά

Πριν φύγει για τη Βαρκελώνη (με πενταετές συμβόλαιο), η Λας Πάλμας πήρε 5.000.000 ευρώ και το 15% σε πιθανή μεταπώληση, ενώ θα λάβει άλλα 4 εκατομμύρια αν ο Πέδρι φτάσει τις 25 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Αν κάποιος θέλει να τον αγοράσει από την Μπαρτσελόνα, πρέπει να δώσει 400.000.000 ευρώ, ποσό στο οποίο ορίστηκε το buy out.

Επ' αυτής της λεπτομέρειας ενημερώθηκαν όσοι έσπευσαν να ενοχλήσουν την ομάδα του, μετά τα όσα έκανε στο 2019 FIFA U-17 World Cup της Βραζιλίας. Η Ισπανία αποκλείστηκε από τη Γαλλία (6-1) στα προημιτελικά, πριν οι 'τρικολόρ' αποκλειστούν στα ημιτελικά από τους μετέπειτα πρωταθλητές Βραζιλιάνους.

Στο κατόπι εμφανίστηκαν οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ και Αϊντχόφεν -συν κάποιες ισπανικές-, αλλά ήταν ήδη αργά. Οι Βαυαροί έκαναν και δεύτερη προσπάθεια, μετά τη συντριβή που 'πρόσφεραν' στους 'μπλαουγκράνα' (8-2), στις 14/8. Έθεσαν το ζήτημα του δανεισμού, που υπήρχε ως ενδεχόμενο στο συμβόλαιο. Η δεύτερη option ήταν η προώθηση στην πρώτη ομάδα αυτών που 'χαν τα δικαιώματα του. Ενώ ο Ρόναλντ Κούμαν έλεγε -στα media- πως ενδεχόμενος δανεισμός θα βοηθούσε στην εξέλιξη του παίκτη, στον ίδιο είχε εξηγήσει πως δεν επρόκειτο να πάει πουθενά και ότι ήταν στα πλάνα του.

Στην πρώτη προπόνηση με τον Μέσι, ήλθε και μου είπε 'καλωσήλθες στην Μπαρτσελόνα'. Ένιωσα σαν να είχα ανοίξει το χριστουγεννιάτικο δώρο μου. Ήμουν κατενθουσιασμένος. Είχα συνηθίσει να τον βλέπω στην τηλεόραση και ξαφνικά ήταν μπροστά μου, μπορούσα να δουλέψω μαζί του”, έχει ενημερώσει μέσω της La Vanguardia. Πλέον ο Μέσι είναι μεταξύ αυτών που 'χουν εντυπωσιαστεί με τον μικρό και την προσέγγιση του στο σπορ, αλλά και στη ζωή. Οι πληροφορίες από την Ισπανία θέλουν τον Αργεντινό να 'χει γίνει ο μέντορας του Πέδρι. “Προσπαθώ να μάθω από τους καλύτερους και οι καλύτεροι είναι εδώ. Ο Μέσι μας βοηθάει όλους. Ας τον απολαύσουμε όσο τον έχουμε κοντά μας. Το τι θα κάνει, είναι προσωπική του δουλειά και δεν μας αφορά” είπε στις αρχές του μήνα.

Ο, από σήμερα, ενήλικας έχει πει (κατόπιν σχετικής ερώτησης) πως “το πλεονέκτημα που έχω είναι πως είμαι ο εαυτός μου και πάντα λέω ό,τι σκέφτομαι”. Συνήθως δεν λέει τίποτα. Μόνο ακούει. Και έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί την ηρεμία του, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω του “ενώ είναι εξόχως ανταγωνιστικός” όπως είπε ο πατέρας του στην As.

'Έχτισε' το σώμα του στην καραντίνα

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, λόγω Covid-19 ο Πέδρι αποφάσισε να επενδύσει στο σώμα του. Έκτοτε κάνει πρόγραμμα με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, όταν το επιτρέπει το πρόγραμμα. Ο στόχος όσων κάνει είναι να 'οχυρώσει' το σώμα του, προκειμένου να 'απορροφά' τα χτυπήματα που δέχεται -και να μην τραυματίζεται- στο 'ένας εναντίον ενός'.

Είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός, παρά το λιπόσαρκο φιζίκ του, αλλά ως επαγγελματίας έπρεπε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις -για να ζήσει την καριέρα που ονειρεύεται. Οι ειδικοί φροντίζουν, ώστε να μη γίνει κατάχρηση και αντί να 'φτιάξει' κάτι, να καταστρέψει και αυτό που έχει. Βλέπεις, είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Οι έχοντες γνώση εξηγούν πως κάνει ό,τι και ο Νεϊμάρ, όταν πρωτοπήγε στην 'Μπάρσα', το 2013 και τη σεζόν 2014-15 ήταν άλλος άνθρωπος.

Πριν λίγες ημέρες τον ρώτησαν αν έχει καταλήξει στη θέση που του αρέσει περισσότερο, καθώς έχει δοκιμαστεί και στα δυο 'φτερά', αλλά και ως επιθετικός μέσος. Ομολόγησε ότι νιώθει πιο άνετα όταν είναι πιο κοντά στην αντίπαλη εστία. “Έχει ενδιαφέρον να παίζω σε διάφορες θέσεις, ώστε να βοηθώ την ομάδα από όπου χρειάζεται. Ως δεύτερος επιθετικός μπορώ να δημιουργήσω μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορώ βέβαια, να παίξω και σε άλλες θέσεις. Αρκεί να έχω την ευκαιρία να βοηθήσω την ομάδα”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK