Ο Ρομπίνιο επέστρεψε στη Σάντος για 231 ευρώ μέχρι να μάθει αν θα μπει φυλακή

Στα 15 τον αποθέωνε ο Πελέ. Δέκα χρόνια μετά ο θρύλος επανατοποθετήθηκε, με το 'ο Ρομπίνιο παίρνει ναρκωτικά'. Ο 'μέντορας του Νεϊμάρ' άρχισε να το 'χάνει' 4 χρόνια πριν κάνει αυτό που τον έχει καταδικάσει σε 9ετη κάθειρξη. Η υπόθεση είναι στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το 2022 ο Βραζιλιάνος μπορεί να είναι στη φυλακή.

Το 2008 ο Ρομπίνιο 'έβγαζε' 180.000 ευρώ την εβδομάδα, από τη δουλειά του. Φέτος θα πάρει 231. Το 2022 θα του αρκεί να μην μπει στη φυλακή.
Το 2008 ο Ρομπίνιο 'έβγαζε' 180.000 ευρώ την εβδομάδα, από τη δουλειά του. Φέτος θα πάρει 231. Το 2022 θα του αρκεί να μην μπει στη φυλακή. AP PHOTO/MARCO VASINI

Δεν ήταν ο πρώτος που κουβάλησε την ελπίδα των Βραζιλιάνων να 'βγάλουν' τον επόμενο Πελέ. Προφανώς δεν ήταν και ο τελευταίος. Με την ίδια βεβαιότητα, θα σου πω -τώρα- πως βοήθησε το 'ο Ρομπίνιο μπορεί να ξεπεράσει τα επιτεύγματα μου' του ίδιου του Πελέ, όταν ο Robson de Souza ήταν 15 χρόνων και κυκλοφορούσε ως 'εκ των καλύτερων prospects της εποχής του και ο πιο ενθουσιώδης'. Δεν φάνηκε από την αρχή πως όλα αυτά δεν ήταν παράσημα, αλλά αβάσταχτα βάρη. Όπως και ότι όσοι εστίασαν στο ταλέντο και όσα είχε να προσφέρει -χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για τα παραστρατήματα που με τα χρόνια ανέβαιναν πίστες-, δεν του έκαναν ακριβώς καλό. Εδώ μάλλον είναι η σωστή στιγμή να σου πω ότι πατέρας του, Κάρλος -πρώην πωλητής- έγινε ο ατζέντης του και ότι ο Πελέ δήλωσε πολύ χρόνια μετά πως 'ο Ρομπίνιο παίρνει ναρκωτικά'. Το απέσυρε, κατόπιν ενημέρωσης του πρώην 'πουλέν' πως θα τον πάει στα δικαστήρια. Ξεκάθαρα η σχέση τελείωσε εκεί.

✔ Τρία χρόνια μετά τη 'στήριξη' του Πελέ (18), ο Ρομπίνιο ήταν ο ηγέτης της Santos στην κατάκτηση του πρώτου Campeonato Brasileiro, από όταν έπαιζε ο -μάντεψε ποιος- στην ομάδα. Τότε πήρε και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.

✔ To 2003 ήταν και πάλι, ο κορυφαίος της πορείας για το repeat της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

✔ Το 2004 ενώ 'έτρεχε' η δεύτερη σεζόν του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου που υπέγραψε ποτέ, η μητέρα του απήχθη, υπό την απειλή όπλου. Οι απαγωγείς την έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της και μετά ζήτησαν 100.000 ευρώ. Τα πήραν αμέσως και έτσι, γύρισε σώα στο σπίτι της η Μαρίνα. Ο σύζυγος της περιέγραψε το συμβάν ως... μια Τρίτη για τη χώρα που ζούσε.

✔ Στα 21 (2005) ταξίδεψε για τη Μαδρίτη, αφού η Ρεάλ είχε δώσει 24.000.000 ευρώ στην ομάδα που είχε τα δικαιώματα του (για να αγοράσει το 60% του παίκτη) και σε εκείνον το Νο10 που έως τότε είχε ο Λουίς Φίγκο.

Επειδή ξέρω πως τα εκτιμάς αυτά, ο Ρομπίνιο ξεκίνησε το σπορ σε μικρό γήπεδο (futsal) και εκεί έμαθε ό,τι χρειαζόταν για την ντρίμπλα, τα αντανακλαστικά (να μάθει δηλαδή, να αποφασίζει σε κλάσματα για αυτό που χρειάζεται να κάνει) και την επιτάχυνση. Αν αναζητήσεις σχετικές πληροφορίες, θα διαπιστώσεις πως οι μεγαλύτεροι μπαλαδόροι εκείνων των γενιών, είχαν αποκτήσει τις βασικές (δομικές) γνώσεις στο futsal.

Στους 'blancos' ο Φάμπιο Καπέλο τον έκανε ρεζέρβα -μολονότι είχε αναδειχθεί ο καλύτερος παίκτης του πρώτου Clásico της σεζόν-, πράγμα που το λες και λογικό αν θυμηθείς ποιοι άλλοι φορούσαν τη ίδια φανέλα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τον Ζιντάν, τον Ρονάλντο και τον Μπέκαμ.Τελείωσε την πρώτη σεζόν είχε 51 συμμετοχές, 12 γκολ και 9 ασίστ. Μετά έγινε βασικός και λόγος που η Ρεάλ έκανε 30 τα πρωταθλήματα στη LaLiga. Ο Καπέλο απολύθηκε, ο Σούστερ προσελήφθη και ο Ρομπίνιο τελείωσε τη σεζόν 2007-08 με 11 γκολ και 8 ασίστ. Είχε μεσολαβήσει τραυματισμός, η επιστροφή και η συμβολή στο 31ο πρωτάθλημα. Από το 2005 έως το 2008 πρόλαβε να γίνει ο τρίτος καλύτερος σκόρερ των 'μερένγκες', πίσω από τον Ραούλ και τον φαν Νιστελρόι. Είχε δώσει και τις δεύτερες περισσότερες ασίστ -μετά τον Γκούτι.

Προφανώς και η Ρεάλ ήθελε να τον κρατήσει. Αποδείχθηκε πως ήθελε κάτι που δεν είχε περισσότερο -και τελικά έχασε και αυτό που είχε. Πριν προχωρήσουμε στο τι, θα ήθελα να αναφέρω κάποιους εξ όσων συνεργάστηκε στη 'σελεσάο'. Γράφεις; Κακά, Αντριάνο, Ρονάλντο και Ροναλντίνιο, έγινε βασικός στο Copa America του 2007 γιατί έλειπαν πολλοί, πήρε το νούμερο του παιδικού του ειδώλου, Ρομάριο και έγινε πρωταθλητής (με νίκη επί της Αργεντινής στον τελικό), πριν αναδειχθεί καλύτερος παίκτης του τουρνουά και πρώτος σκόρερ.

Παρέστη στο 2010 World Cup, παρέα με τον Λουίς Φαμπιάνο στην επίθεση. Πήγε και στο 2011 Copa America, αλλά έχασε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα, γιατί ήταν 'φτωχή' η απόδοση του. Ο Σκολάρι τον ξανακάλεσε δυο χρόνια αργότερα για φιλικά, αλλά τον άφησε εκτός του ρόστερ που πήγε στο 2014 World Cup. Τον περιέλαβε σε αυτό του 2015 Copa America, με τη Βραζιλία να αποκλείεται στους '8' -στα πέναλτι από την Παραγουάη. Στις 25/1 του 2017 έκανε 100 τις συμμετοχές με την εθνική -εναντίον της Κολομβίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί τελείωσαν όλα.

Το 'λυπάμαι, αλλά δεν θα πάρω' στη Ρεάλ -για να μάθει να κυνηγάει τον Ρονάλντο

Πίσω στην καριέρα του στους συλλόγους, κατά το These Football Times η Mάντσεστερ Σίτι δεν βλεφάρισε -φέτος- μεταξύ του 'θέλουμε 45.400.000 ευρώ για τον Νέιθαν Ακέ' της Μπόρνμουθ και το 'πάρτε τα'. Το 2008 αυτά τα λεφτά ξεπερνούσαν κάθε όριο και φαντασία. Βασικά, δεν υπήρχαν. Ώσπου εμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη η Abu Dhabi United Group και όλα άλλαξαν. Παρεμπιπτόντως, ο Σεΐχης Μανσούρ αποφάσισε να πάρει (εξ)αγοράσει τη Σίτι, την τελευταία ημέρα πριν 'κλείσει' το μεταγραφικό 'παράθυρο' της Premier League, το Σεπτέμβρη του 2008 (την 1η αυτού του μήνα). Ήταν και η μέρα που οι 'Πολίτες' ανακοίνωσαν ότι δίνουν 42 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ για τον Ρομπίνιο. Έως τη συναλλαγή, ο Βραζιλιάνος θεωρείτο παίκτης της Τσέλσι -αφού είχε εκνευριστεί που οι διοικούντες των 'blancos' τον είχαν γράψει εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι, μετά τη δέσμευση τους για νέο συμβόλαιο, γιατί είχαν επικεντρώσει στο πώς θα εμφανίσουν στην πόλη τον Κριστιάνο Ρονάλντο (από το 2008).

Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, έκαναν U-turn, χτύπησαν την πόρτα του Ρομπίνιο, εκείνος την άνοιξε και τους είπε 'πάω στην Τσέλσι'. Little did he know. Ενώ τα είχαν βρει σε όλα η Ρεάλ με τους 'μπλε' (και ο παίκτης είχε ξεκαθαρίσει ότι 'δεν πάω στην Τσέλσι για τα λεφτά, αλλά γιατί θέλω να φύγω. Και θέλω να φύγω, γιατί θέλω να γίνω ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, κάτι που δεν πρόκειται να καταφέρω στη Ρεάλ'), εμφανίστηκε η Σίτι, τίναξε την μπάνκα στον αέρα και πήρε τον παίκτη.

Σημείωση: οι πρώτες κινήσεις του Σεΐχη Μανσούρ ήταν δυο απόπειρες για 'κλοπή' (πέραν του Ρομπίνιο, επιχείρησε να κόψει τη διαδρομή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πήρε το ΟΚ της Τότεναμ, όχι όμως, και του παίκτη), τον Νταβίντ Βίγια (έμεινε στη Βαλένθια) και τον Μάριο Γκόμεζ (ένα χρόνο μετά πήγε στην Μπάγερν, για το τότε ποσό-ρεκόρ της Bundesliga που ήταν τα 35 εκατομμύρια ευρώ). Στο τσακίρ κέφι, ο νέος ιδιοκτήτης της Σίτι κατέθεσε προσφορά και για τον Λίονελ Μέσι -προφανώς απορρίφθηκε.

Για να καταλάβεις πόσο της τελευταίας στιγμής ήταν η μετακόμιση του Ρομπίνιο στη Σίτι, στην πρώτη του συνέντευξη είχε πει εκ παραδρομής 'την τελευταία ημέρα η Τσέλσι μου έκανε μια εκπληκτική πρόταση και την αποδέχθηκα'. Οι ρεπόρτερ του είπαν 'Σίτι'. Απάντησε 'ναι, η Σίτι'. Έως το ντεμπούτο, είχε συντονιστεί με τις εξελίξεις -πράγμα που το λες και σημαντικό, αφού στην πρεμιέρα οι 'πολίτες' αντιμετώπισαν... την Τσέλσι.

Στη μετακόμιση στην Αγγλία (2009), παντρεύτηκε την κοπέλα που είχε από το σχολείο (η Βίβιαν ήταν η σχέση του για μια 12ετία). Μετά την τελετή, επιχείρησε να αποδράσει. Είχε προηγηθεί η κατηγορία φοιτήτριας που είχε γνωρίσει σε nightclub του Λιντς, για σεξουαλική επίθεση -η σύλληψη του και η απόσυρση των κατηγοριών- και τα ντοκουμέντα που τον ήθελαν να ξημερώνεται με άλλους διεθνείς, σε club του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου έστειλε κάποιον να του αγοράσει 40 αντισυλληπτικά χάπια. Η Βίβιαν του είπε 'ή παντρευόμαστε ή χωρίζουμε'. Παντρεύτηκαν και μετά την τελετή επιχείρησε να αποδράσει. Τον κράτησαν οι δημοσιογράφοι. Στα γήπεδα φάνηκε να 'χει χάσει το touch που είχε με τα γκολ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν δεν σκόραρε σε 17 ματς. Μαζί με την καριέρα του, 'διαλυόταν' και ο γάμος του, αφού είχε αδυναμία με το να μείνει πιστός στη σύζυγο του.

Ο 'επόμενος Πελέ' έγινε 'μέντορας του Νεϊμάρ' -και τελικά καταδικασμένος

Όπως έγραψε το These Football Times “στην αρχή της μετακόμισης του στην Αγγλία συνέβαιναν διάφορα στο παρασκήνιο, που δεν είχαν γίνει γνωστά”. Για παράδειγμα, ο Μαρκ Χιουζ του 'χε αρνηθεί το αίτημα να πάει στην πατρίδα του -να πάρει μια ανάσα και τα πάνω του. Το καλοκαίρι του 2009 πήγαν στην πόλη οι Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και Κάρλος Τέβεζ, παρ' όλα αυτά ο Ρομπίνιο ένιωθε πως ήταν πρώτος στο χωριό. Ήθελε να γίνει πρώτος στην πόλη. Κάπου εκεί αναγκάστηκε να μείνει εκτός, για τρεις μήνες, με τραυματισμό που προέκυψε στο ξεκίνημα της σεζόν 2009-10 και στον πάγκο είχε εμφανιστεί ο Ρομπέρτο Μαντσίνι -οπαδός της εργατικότητας και εχθρός της οκνηρίας -για την οποία είχε κατηγορηθεί ήδη ο Ρομπίνιο.

Τουτέστιν, ήταν που ήταν για τα ανάθεμα η ψυχολογία του, έφτασε στα τάρταρα. Ζήτησε να δοθεί κάπου αλλού -ως δανεικός- το Γενάρη, μήπως και προλάβει να πείσει πως αξίζει και μια θέση στην εθνική εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τον έστειλαν στη Σάντος. Ξεκίνησε με γκολ που έβαλε με τακουνάκι. Ολοκλήρωσε με γκολ που έδωσε στην ομάδα του το Copa Brazil, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Επέστρεψε στο Μάντσεστερ τον Αύγουστο του 2010, για να ενημερώσει ότι θα ήθελε να δοθεί γενικά, κάπου αλλού. Οι 'πολίτες' τον 'έβγαλαν' στην αγορά.

Την ίδια περίοδο, οι αγγλικές ομάδες 'σφάζονταν' για να εξασφαλίσουν ένα 18χρονο παιδί, που σήμερα είναι γνωστό ως Νεϊμάρ. Ο Ρομπίνιο τον είχε συμβουλεύσει να μείνει εκεί όπου ήταν (στη Βραζιλία) για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο -για να μην πάθει τα δικά του. Δεν σου είπα πως ο Νεϊμάρ είχε για είδωλο τον Ρομπίνιο, πράγμα που είπε και ξαναείπε μέσα στα χρόνια. Του στάθηκε και στην πιο δύσκολη στιγμή.

Τον ζήτησαν η Φενέρμπαχτσε και η Μπεσίκτας. Εγκατέλειψαν όταν είπε το 'δεν πάω στην Τουρκία'. Ξεκαθάρισε ότι θα έφευγε ή για άλλη ομάδα της Ισπανίας ή για την Ιταλία. Και κάπως έτσι προέκυψε η Μίλαν που δεν είχε να δώσει τα λεφτά που ζητούσε η Σίτι -η οποία στη συνέχεια της φάσης, έκανε έκπτωση για να τελειώνει, συμφωνώντας στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Οι Ιταλοί έδωσαν στον Ρομπίνιο τετραετές συμβόλαιο. Ήταν στην καλύτερη του φάση, ηλικιακά με το 'ο επόμενος Πελέ' να αποτελεί μια ευχάριστη ανάμνηση.

Στη γείτονα χώρα (εξ αριστερών του χάρτη) συνέβη το εξής: ενώ έκανε μια χαρά τη δουλειά του στην αρχή, αίφνης άρχισε να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του και την ίδια ώρα προέκυψαν δημοσιεύματα για τη λατρεία που είχε αναπτύξει για τη νυχτερινή ζωή. Μετά προέκυψαν και αστυνομικά δελτία που τον αφορούσαν. Όλο αυτό διήρκεσε 3 1/2 χρόνια. Μετά γύρισε στη Σάντος, για δανεισμό 18 μηνών και από και πέρα περνούσε κάθε σεζόν και σε άλλη χώρα (Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία, Βραζιλία). Από το πέρα δώθε λείπει μια σεζόν. Είναι η 2017-18.

Δεν ξέρω αν θυμάσαι τι είχε γίνει. Εγώ μια φορά, θα σου πω, αφού πρώτα κάνω μια στάση στο 2015, όταν ο Ολυμπιακός είχε ενδιαφερθεί να τον φέρει στην Ελλάδα. Τελικά, πήγε στην κινεζική Guangzhou Evergrande.\u0009

Πριν τρία χρόνια (για την ακρίβεια, στις 23/11 του 2017) δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε τον Βραζιλιάνο σε εννέα χρόνια φυλάκισης -μαζί με άλλους πέντε κατηγορούμενους για σεξουαλική επίθεση. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στη δίκη, στις 22/1 του 2013, ο Ρομπίνιο βίασε με ένα φίλο του 22χρονη κοπέλα που είχε γνωρίσει σε club του Μιλάνου (η οποία 'ήταν πολύ μεθυσμένη') και μετά την 'έδωσε' σε τέσσερις φίλους του -για αυτό που αναφέρεται ως gang rape.

Υπό τον ιταλικό νόμο, η ποινή δεν εφαρμόζεται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των εφέσεων (έως το Ανώτατο Δικαστήριο). Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Εκτιμάται πως θα φτάσει στο τέλος της διαδρομής, το 2022.

Υπό το βραζιλιάνικο νόμο, δεν εκδίδεται σε ξένη χώρα καταδικασμένος (Βραζιλιάνος) που βρίσκεται στην πατρίδα του κατά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αυτό που γίνεται είναι ότι δικάζεται στη χώρα του “εφόσον η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι παράβαση κατά τον βραζιλιάνικο νόμο”. Με αυτές τις δύο σημειώσεις έχεις το γιατί δεν συνελήφθη το 2017, αλλά και το γιατί δεν έχει περάσει μέρα στη φυλακή.

Αυτό που 'χει κάνει είναι καριέρα στην άλλη γείτονα (Τουρκία), για δυο σεζόν (2018-2020), σε δυο ομάδες (Σιβασπόρ και Μπασακσεχίρ, με τη δεύτερη να του χρωστά τον πρώτο τίτλο στη Super Lig. Παρεμπιπτόντως, η -εκ δεξιών- γείτονα ήταν η μόνη χώρα που ενδιαφέρθηκε να του δώσει δουλειά, μετά την καταδίκη του για βιασμό-, στην Ευρώπη.

Η άλλη ήταν, είναι και θα είναι η Σάντος, όπου θα παίξει φέτος ο 36χρονος για 231 ευρώ την εβδομάδα -ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό της χώρας. Για να έχεις μια εικόνα, να συγκρίνεις το εβδομαδιάτικο στη Σίτι (το 2008) ήταν 180.000 ευρώ.

Σημείωσε ότι η Σάντος έτρεξε να προλάβει να του δώσει συμβόλαιο, καθώς σύντομα θα της επιβάλει η FIFA απαγόρευση μεταγραφών (το club χρήματα στη Ουατσιπάτο της Χιλής, για τον Τζέφερσον Σοτέλδο). Στην ακολουθία του 'από το κακό στο χειρότερο' η απόκτηση του καταδικασμένου Ρομπίνιο οδήγησε χορηγό να σκίσει το συμβόλαιο, με τα media να ενημερώνουν πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK