Ο τελευταίος μποξέρ που νίκησε τον Μεϊγουέδερ κατέληξε μανάβης, αλλά και βραβευμένος ηθοποιός

Πριν από το 50-0 στην επαγγελματική πυγμαχία ο άτρωτος Φλόιντ Μεϊγουέδερ είχε ηττηθεί στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Από τον Βούλγαρο Σεραφίμ Τοντόροφ, που στα 51 του εξακολουθεί να δουλεύει για το μεροκάματο. Μέχρι και ηθοποιός έγινε σε κινηματογραφικό φιλμ που κέρδισε διακρίσεις.

Ο Σεραφίμ Τοντόροφ προσπαθεί ν' αποκρούσει ένα από τα χτυπήματα του 19χρονου Φλόιντ Μεϊγουέδερ στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Σεραφίμ Τοντόροφ προσπαθεί ν' αποκρούσει ένα από τα χτυπήματα του 19χρονου Φλόιντ Μεϊγουέδερ στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων AP PHOTO/RICK BOWMER

Στα 19 του ο Φλόιντ Μεϊγουέδερ δεν ήταν ό,τι είναι σήμερα. Δεν θα 'ταν δυνατόν να είναι. Θα ήθελε, αλλά ούτε καν φανταζόταν ότι μπορεί να γίνει. Στα 19 του, ως το 'Pretty Boy' τότε της αμερικανικής πυγμαχίας με το λείο, σχεδόν αψεγάδιαστο, πρόσωπο χάρη στα ελάχιστα χτυπήματα που του περνούσαν οι αντίπαλοι, ετοιμαζόταν για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, στην κατηγορία φτερού (featherweight). Των αθλητών δηλαδή μεταξύ των 55 και των 57 κιλών. Ήταν η μεγάλη ελπίδα των Αμερικανών.

Μια ελπίδα που έλαβε μορφή βεβαιότητας όταν, αφού πέρασε άκοπα τους πρώτους δύο γύρους, έγινε ο πρώτος μποξέρ από τις ΗΠΑ που νίκησε Κουβανό (τον Λορένσο Αραγκόν) ύστερα από 20 χρόνια. Βεβαιότητα που διαψεύστηκε στον αμφιλεγόμενο ημιτελικό με τον Βούλγαρο Σεραφίμ Τοντόροφ. Μια απολύτως κλασική σιλουέτα των 80s-90s με το παχύ μουστάκι του. Η ήττα με 10-9 και ο αποκλεισμός, παρόλο που ο διαιτητής -όντας βέβαιος για το ανάποδο αποτέλεσμα- σήκωσε το δικό του χέρι, ήταν το turning point για τη γέννηση μιας μυθικής φιγούρας που κυριάρχησε στα ρινγκ από την 11η Οκτωβρίου του 1996, νικώντας με τεχνικό νοκ άουτ τον Μεξικανό Ρομπέρτο Αποντάκα, έως τις 26 Αυγούστου του 2017 που έδωσε ένα σκληρό μάθημα στον Κόνορ ΜακΓκρέγκορ!

Σ' αυτά τα 21 χρόνια μονοπωλίου και θεοποίησης του αλύγιστου Αμερικανού, ο 'τελευταίος αθλητής που νίκησε τον Μεϊγουέδερ' έφτασε να ζει με τη σύνταξη των 500 ευρώ που προέβλεπε το βουλγάρικο κράτος για τους αθλητές με τις ολυμπιακές επιτυχίες. Το 1996 ο Τοντόροφ ήταν 27 ετών και πήγαινε στην Ατλάντα ως τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και τρεις φορές νικητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είχε μάλιστα δύο φορές αναδειχθεί 'Αθλητής της Χρονιάς' (1991, 1993) στην πατρίδα του. Στο τουρνουά θ' απέκλειε με συνοπτικές διαδικασίες τους πρώτους τρεις αντιπάλους του (Σεστακόφ, Πέντεν, Χουστλ), αλλά απέναντι στον εξαίρετο αμυντικά Μεϊγουέδερ θ' αντιμετώπιζε προβλήματα στην αναζήτηση των καίριων εκείνων χτυπημάτων που θα του χάριζαν αβαντάζ στην τελική επικράτηση. Ίσως και ο ίδιος πίστευε πως είχε ηττηθεί μέχρι τη στιγμή που από τα μεγάφωνα ακούστηκε το δικό του όνομα. Αντί όμως το 10-9 να του αλλάξει τη ζωή έγινε δυστυχώς η 'κατάρα' του. Παράλληλα με την ήττα του από τον Ταϊλανδό Σομλούκ Καμσίνγκ που ακολούθησε στον τελικό με 8-5.

Ο Σομλούκ Καμσίνγκ περνάει ένα χτύπημα στο πρόσωπο του Σεραφίμ Τοντόροφ κατά τη διάρκεια του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Σομλούκ Καμσίνγκ περνάει ένα χτύπημα στο πρόσωπο του Σεραφίμ Τοντόροφ κατά τη διάρκεια του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων AP PHOTO/KATHY WILLENS

"Εκείνη την περίοδο όλοι πίστευαν ότι ο Μεϊγουέδερ θα ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης. Τον σταμάτησα όμως. Παλιότερα είχα νικήσει πιο δυνατούς απ' αυτόν αθλητές. Ρώσους, Κουβανούς, κάποιους Αμερικανούς, Γερμανούς, Βρετανούς και Γάλλους. Όλους. Ήμουν ένας αρτίστας στο ρινγκ", είχε θυμηθεί ο Τοντόροφ σε μια από τις συνήθεις συνεντεύξεις του για το γεγονός. Ομολογώντας παράλληλα το μεγάλο λάθος του. Ένα λάθος που μετανιώνει σταθερά μέχρι σήμερα. "Αμέσως μετά τον αγώνα πήγαμε στα αποδυτήρια για τον έλεγχο αντιντόπινγκ. Διάφοροι χορηγοί ήρθαν σε μας. Μου προσέφεραν τη δυνατότητα να υπογράψω συμβόλαιο. Αρνήθηκα. Ήμουν σίγουρος ότι θα κέρδιζα το χρυσό και θα επέστρεφα στη Βουλγαρία ως ήρωας". Ακόμη και σήμερα πιστεύει ότι αδικήθηκε. Μιλά για μια συνωμοσία που του στέρησε το χρυσό. Ό,τι κι αν συνέβη έχασε και κάθε προσδοκία του έγινε στάχτη. Του 'χαν υποσχεθεί χρήματα. Είχαν δεσμευτεί για την οικονομική αποκατάστασή του με υλικά αγαθά (σπίτι, αυτοκίνητο, ένα γιγαντιαίο μπόνους). Τον έριξαν στα βράχια. "Ήμουν ηλίθιος", είχε συμπληρώσει σε κάποια άλλη στιγμή. "Αυτός ο αγώνας θα μπορούσε να μου αλλάξει όλη τη ζωή, τη δική μου και των παιδιών μου. Ήταν μια τρομερή ευκαιρία ν' αρχίσω μια επαγγελματική καριέρα στην Αμερική".

Ωστόσο οι ατζέντηδες είχαν στραφεί ήδη στον Μεϊγουέδερ και "η δική μου καριέρα πήρε την κατιούσα". Μέχρι που "έπεσα σε κατάθλιψη αρκετές φορές" διότι αντί να σηκώνει στα χέρια του τον κόσμο, αυτός τον καταπλάκωνε. Το αλκοόλ έγινε μία από τις διεξόδους του. Θέλησε να πάρει τη ρεβάνς την Ομοσπονδία της Βουλγαρίας και με το αζημίωτο (1 εκατομμύριο δολάρια) δέχθηκε την προτροπή Τούρκου διαμεσολαβητή να λάβει την υπηκοότητα και να πάρει μέρος σε διεθνείς αγώνες με 'νέα ταυτότητα'. Ακολουθώντας το άλλοτε παράδειγμα του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Τον μπλόκαραν. Χωρίς αποζημίωση (ζήτησαν 300.000 δολάρια) δεν τον άφηναν να 'αυτομολήσει'. Χάθηκε πολύς χρόνος και η υπόθεση δεν προχώρησε μέχρι το τελικό στάδιο. Ως επαγγελματίας πρόλαβε να δώσει μόνο 6 αγώνες (5 νίκες-1 ήττα) ως τις αρχές των 00s που σταμάτησε να πυγμαχεί.

Αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη για να ζήσει την οικογένειά του. Μετανάστευσε στην Πορτογαλία όπου εργάστηκε ως οδηγός. Τον κάλεσαν από την ομάδα της Ισπανίας για να γυμνάσει νεαρούς πυγμάχους. Τα χρήματα ήταν λίγα κι επέστρεψε πίσω. Εγκαταστάθηκε σε μια πόλη όχι μακριά από τη Σόφια μαζί με τη σύζυγο και τα δυο παιδιά τους. Σ' ένα σπίτι άνευ σύγχρονων ανέσεων. Έκανε ό,τι έβρισκε για να συμπληρώνει τα λιγοστά λεφτά της μηνιαίας ολυμπιακής σύνταξης. Για ένα διάστημα δούλευε σε μανάβικο. Λερώθηκε πολλάκις με χώμα και λάσπες.

Δεν λέρωσε εντούτοις το όνομά του, κοντράροντας διαρκώς την ανέχεια. Παρά τις προτάσεις για ένταξη σε κυκλώματα εκβιαστών, εμπόρων να ναρκωτικών και ανθρώπων της νύχτας προτίμησε να 'χει το κούτελό του καθαρό και να παλεύει καθημερινά για το καλύτερο από τη νόμιμη οδό. Διότι "θέλω να ζω μια φυσιολογική ζωή, με οικογένεια και φίλους". Προτιμούσε να καταπολεμά το έγκλημα και να προσφέρει στην επανένταξη παιδιών που είχαν ξεστρατίσει. Πήγαινε στις φυλακές και προπονούσε κρατουμένους. Τελευταία προσκλήθηκε για το ρόλο ενός μεσήλικα ρομά σε κινηματογραφικό φιλμ. "Δεν δίστασα να πω το 'ναι ' από τη στιγμή που πληρώθηκα", ομολόγησε προσφάτως. Ήταν απλώς ένας άλλος τρόπος για να βγάλει χρήματα. "Έπρεπε να να κάνω έναν σοβαρό και συνοφρυωμένο άνδρα. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο". Δεν γνωρίζουμε αν πίστευε πως το 'Picture with Yuki' θα έχει τέτοια απήχηση. Έκανε πρεμιέρα στο εγχώριο φεστιβάλ της Σόφιας το 2019, κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, προβλήθηκε στο Λος Άντζελες και κέρδισε βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ της Σεβαστούπολης (Ρωσία).

Το χρήμα (του Μεϊγουέδερ) ο Τοντόροφ δεν το είδε ποτέ. Ούτε το "ζήλεψα γιατί ό,τι πέτυχε ήταν μέσα από τη σκληρή δουλειά". Τη δόξα του πάντως ο Τοντόροφ την κέρδισε. Έστω ένα μέρος αυτής. Έστω μέσα από το λευκό πανί των κινηματογράφων.


News 24/7

24MEDIA NETWORK