Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

Το Contra.gr κάνει flash back στον τελικό του 1988. Ο Κοσκωτάς, ο αείμνηστος Φούνες, ο πανηγυρισμός του Δημόπουλου και η ατάκα του Νίκου Σαργκάνη: "Πρόεδρε τους τα ' βαλα στον κ...ο!" Δείτε φωτογραφίες και videos.

Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

To μεγάλο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου του 1988 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το ντέρμπι του αιώνα πριν καν γίνει η σέντρα του αγώνα. Όχι τόσο για λόγους αγωνιστικούς (άλλωστε αμφότεροι έκαναν μία πολύ κακή σεζόν) αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με την ισχύ των μεγάλων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στο τιμόνι των δύο ομάδων. Του Γιώργου Βαρδινογιάννη και του Γιώργου Κοσκωτά ο οποίος από το 1987, που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική επιχειρηματική ζωή, σάρωνε.

Φυσικά στον τελικό υπήρχε και ισχυρό αγωνιστικό κίνητρο. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός είχαν χάσει το τρένο της Ευρώπης μέσω του πρωταθλήματος και αν έχαναν και τον τελικό θα έμεναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ετσι λοιπόν εκείνη την Κυριακή (8 Μαϊου) έμελλε να διεξαχθεί ένας τελικός τεράστιας σημασίας που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι και το τελευταίο πέναλτι.

Τα προεόρτια του τελικού άρχισαν δυστυχώς νωρίς από την Πλατεία Βικτωρίας και την Ομόνοια. Οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούονται ανηλεώς, η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και ουκ ολίγα άτομα διακομίζονται στα αθηναϊκά νοσοκομεία.

Μέσα στο γήπεδο τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο ήρεμα αλλά φυσικά δεν λείπουν οι πατροπαράδοτες, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ανταλλαγές φονικών φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Για κενές ζώνες ασφαλείας ούτε λόγος να γίνεται. Το ΟΑΚΑ είναι ασφυκτικά γεμάτο (κόπηκαν 73.375 εισιτήρια!).

Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

Πέναλτι στο πέναλτι

Αγωνιστικά ο τελικός κύλησε όπως περίμεναν οι περισσότεροι. Νεύρα, πάθος, ένταση, γκρίνια για τις διαιτητικές αποφάσεις και πέναλτι, πολλά πέναλτι.

Ο 44χρονος (τότε) ρέφερι Μελέτης Βουτσαράς προφανώς θα βαρέθηκε να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο 31' με εύστοχο χτύπημα του Δημήτρη Σαραβάκου για να απαντήσει ο Ολυμπιακός με τον ίδιο τρόπο στο 59' με τον αείμνηστο Χιλμπέρτο Φούνες.

Στο 79' έγινε μία φάση που άναψε τα αίματα (αποβλήθηκε ο Μπατσινίλας) και τα αριθμητικά δεδομένα του αγώνα αλλοιώθηκαν. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, πριν από τη διαδικασία όμως, οι δύο πρόεδροι φρόντισαν να τοποθετηθούν στην κάμερα της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Κώστας Δεληγιάννη.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τόνισε: «Το παιχνίδι το βλέπει όλη η Ελλάδα και έχει δει με ποιον τρόπο φτάσαμε στην παράταση». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κοσκωτάς επεσήμανε: «Τον σημερινό Ολυμπιακό δεν υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα που μπορεί να τον κερδίσει. Μόνο αν υπάρξει 12ος παίκτης μπορεί να χάσει το Κύπελλο η ομάδα μου».

Τέλος πάντων, η παράταση άρχισε και ο Ολυμπιακός με πέναλτι που παραχώρησε ο Βαμβακούλας (έπιασε την μπάλα μέσα στην περιοχή νομίζοντας ότι είχε ακούσει σφύριγμα του διαιτητή) και μετέτρεψε και πάλι ο Φούνες σε γκολ προηγήθηκε και άγγιξε το τρόπαιο στο 96'.

Ο Παναθηναϊκός όμως, έστω και με 10 παίκτες, βρήκε το σθένος να απαντήσει και να ισοφαρίσει στο 101' με σουτ του Χρήστου Δημόπουλου. Μάλιστα ο σκόρερ, παρασυρμένος από το πάθος του, πανηγύρισε κάνοντας μία άσεμνη χειρονομία προς τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

Σαργκάνης σόου

Ενας τελικός που είχε τόσα πέναλτι έμελλε να κριθεί στη ρώσικη ρουλέτα. Και όταν σε ένα τελικό που κρίνεται στα πέναλτι συμμετέχει ο Νίκος Σαργκάνης, τότε το αποτέλεσμα είναι μάλλον προβλέψιμο.

Το "φάντομ" έπιασε δύο χτυπήματα (του Χατζίδη και του Φούνες), ευστόχησε και σε ένα και χάρισε μόνος του στον Παναθηναϊκό το Κύπελλο αλλά και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Περισσότερο όμως και από τις αποκρούσεις του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, στην ιστορία έμεινε η ατάκα που εκστόμισε ο διεθνής τερματοφύλακας προς τον Γιώργο Βαρδινογιάννη: "Πρόεδρε τους τα 'βαλα στον κ...ο". Οι εποχές ήταν ύποπτες, το μυαλό όλων πήγε στο πονηρό και ο Σαργκάνης, δύο χρόνια αργότερα, επαλήθευσε τις προβλέψεις των περισσοτέρων.

Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό "Super Γκολ", ο Ελληνας γκολκίπερ αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Κοσκωτάς του είχε προσφέρει 170.000.000 δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση στον τελικό. Την εκδοχή της άλλης πλευράς δεν την μάθαμε ποτέ και ως συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις η λήθη και ο χρόνος έθαψαν τα πάντα.

Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

Μετά το παιχνίδι, οι παίκτες και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία τους (λογικό) αλλά το περίεργο είναι ότι κάτι παρόμοιο έκανε και ο αδελφός του Γιώργου Κοσκωτά, Σταύρος ο οποίος μπήκε στα αποδυτήρια των "ερυθρολεύκων" και άνοιξε σαμπάνιες. "Από σήμερα και στο εξής αρχίζει μία πολύ σημαντική εποχή για τον Ολυμπιακό. Είναι σαν να νικήσαμε", ήταν το σχόλιό του.

Ο τελικός του Κοσκωτά, του Σαργκάνη και... της Ευρώπης

Εντύπωση προκάλεσε και η ατάκα του Δημήτρη Σαραβάκου ο οποίος χαρακτήρισε τον τελικό ως το πιο συγκλονιστικό παιχνίδι της καριέρας του. Τέλος, ο Γιάννης Καλογεράς, βοηθός του Γκίντερ Μπέγκστον, βρήκε το μυστικό της επιτυχίας: "Η νίκη μας οφείλεται στο σύστημα του προπονητή μας το οποίο είναι και το καλύτερο" έσπευσε να δηλώσει ο...κατάσκοπος του Παναθηναϊκού.

Τα στοιχεία του αγώνα

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ζάετς (75’ Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46’ Μπατσινίλας), Χρ. Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής.

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Χατζίδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (46’ Μουστακίδης), Ξανθόπουλος, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

Σκόρερς: 31’ Σαραβάκος (πεν), 59’ Φούνες (πεν), 96’ Φούνες (πεν), 101’ Χρ. Δημόπουλος.

Η σειρά των πέναλτι:

Αλεξίου Γκολ 0-1 (με επανάληψη)

Βλάχος Γκολ 1-1

Μπανιώτης Γκολ 1-2

Σαργκάνης Γκολ 2-2

Χαντζίδης Αποκρ. 2-2

Χρ. Δημόπουλος Γκολ 3-2

Aπoστoλάκης Γκολ 3-3

Γεωργαμλής Γκολ 4-3

Φούνες Αποκρ. 4-3

Διαιτητής: Μελέτης Βουτσαράς

Εισιτήρια: 73.375

News 24/7

24MEDIA NETWORK