Ο Τεντ Λάσο θα σας φτιάξει το κέφι

Ένας προπονητής αμερικανικού football πάει στην Αγγλία για να κοουτσάρει μια ομάδα της Premier League. Δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα, ωστόσο ο Τεντ Λάσο είναι απολαυστικός και σίγουρα καταμεσής της καραντίνας θα σας φτιάξει πάνω απ' όλα τη διάθεση.

Ο Τζέισον Σουντέκις είναι ο Τεντ Λάσο, ο προπονητής που δεν σκαμπάζει από ποδόσφαιρο αλλά πάει στην Premier League
Ο Τζέισον Σουντέκις είναι ο Τεντ Λάσο, ο προπονητής που δεν σκαμπάζει από ποδόσφαιρο αλλά πάει στην Premier League APPLE TV

Είστε κλεισμένοι στο σπίτι, στο λοκντάουν του λοκντάουν (ω λοκντάουν), μιλάτε με τους τοίχους, στους οποίους πλέον τους έχετε βγάλει ονόματα (εγώ τον έναν τον λέω Θανάση, ελέω Κρεκούκια), ξυπνάτε στις 3 το ξημέρωμα και πρέπει να ξαναπάτε στον καναπέ για να σας πάρει ο ύπνος; Όλες οι μέρες σας φαίνονται ίδιες; Σας πλησιάζει η κατάθλιψη με βήμα γοργό; Βρείτε ξανά το κέφι σας, με μια απλή κίνηση. Θα δείτε τη μίνι σειρά της Apple TV 'Τεντ Λάσο' και αν δεν γελάσει το χειλάκι σας, δεν συγκινηθείτε και λιγουλάκι, να μη σώσω να φάω ξανά σουβλάκια...

Η Ιωσηφίνα Γριβέα με είχε βάλει στο σωστό δρόμο, από το podcast που έκανε με τον Θοδωρή Δημητρόπουλο, για τις 7 σειρές που λιώνουμε αυτήν τη στιγμή. Μόλις είχε ξεκινήσει το 2ο λοκντάουν, το οποίο έγινε 3ο, πριν πάει στο 4ο (μπορεί και 5ο). "Δεν χάνεται, στο υπογράφω", μου είπε η Ιωσηφίνα. Να την πιστεύετε, να τη διαβάζετε και να την ακούτε (και τον Θοδωρή).

Ποιος είναι ο Τεντ Λάσο; Ο Αμερικανός προπονητής του (αμερικανικού) φούτμπολ, που έχει κατακτήσει το κολεγιακό πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας στις ΗΠΑ και ο οποίος αποδέχεται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της AFC Richmond, ομάδα της Premier League!

Κι η αλήθεια είναι ότι δεν τον γνωρίσαμε τώρα, αλλά πριν από 6 χρόνια, όταν το NBC ήθελε να διαφημίσει στις ΗΠΑ τις αποκλειστικές μεταδόσεις της Premier League. Το αμερικανικό δίκτυο έφτιαξε ένα διαφημιστικό, που αποτέλεσε την κεντρική ιδέα της σειράς, καθώς ο Λάσο, δηλαδή ο Τζέισον Σουντέκις, εμφανίζεται για πρώτη φορά. Στο προωθητικό βιντεάκι είναι προπονητής της Τότεναμ (ή της Τοτναμ, με αγγλική προφορά και ξέρετε τι άλλο), που ξεκινάει θέλοντας να μιλήσει με τη... βασίλισσα! Το βίντεο περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την κεντρική ιδέα της σειράς, ορισμένες από τις ατάκες και σκηνές τις βλέπουμε σε κάποιο από τα 10 μισάωρα επεισόδια, που φεύγουν σα νεράκι και σου κάνουν τη μέρα καλύτερη.

Εν αρχή, το βίντεο του NBC, ωστόσο:

Τα 15λεπτα (quarters), που είναι ημίχρονα, η ισοπαλία και όλα όσα σίγουρα ένας Αμερικανός δεν μπορεί να τα καταλάβει, βλέποντας ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο τετράλεπτο (και κάτι) βιντεάκι, όπου ο Σουντέκις και ο Μπρένταν Χαντ (ο coach Beard, δηλαδή) επισκέπτονται το πραγματικό προπονητικό κέντρο της Τότεναμ και κάνουν τα δικά τους με τους παίκτες της αγγλικής ομάδας σε ένα ρεσιτάλ προώθησης του αγγλικού παιχνιδιού στην Αμερική. Η ιδέα άρεσε στο NBC, που έφτιαξε κι άλλα βιντεάκια με τον Σουντέκις να "φιλοξενείται" στο σόου για την Premier League, να μπερδεύει την παρουσιάστρια Ρεμπέκα Λόου και να μπερδεύεται ο ίδιος, με ένα μοναδικό όσο και απολαυστικό τρόπο.

Έξι χρόνια μετά, ο Λάσο επιστρέφει. Είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς που, όπως λέει η Ιωσηφίνα, "έσωσε" την Apple TV καθώς αναλαμβάνει να σώσει τη Ρίτσμοντ. Το στόρι έχει ως εξής, σας το λέω απ' έξω απ' έξω, μην κατηγορηθώ για σπόιλερ:

Η Ρεμπέκα Γουέλτον είναι η ιδιοκτήτρια και πρόεδρος της ομάδας, που αναλαμβάνει πλήρως την ηγεσία του κλαμπ, μετά το διαζύγιό της με τον αλαζόνα (και γυναικά) σύζυγό της, Ρούπερτ Μάνιον. Η εξαιρετική Άνα Γουάντιγχαμ, που υποδύεται τη νευρωτική και καταχθόνια (μέχρι ενός σημείου) προεδρίνα, η οποία για να εκδικηθεί τον πρώην σύζυγό της συλλαμβάνει το σχέδιο διάλυσης της Ρίτσμοντ, δηλαδή ό,τι αγαπούσε περισσότερο ο αντιπαθής Μάνιον, με τον οποίο σε κάποια φάση μονομαχεί παίζοντας νταρτς ο Λάσο!

Και πώς μπορεί να διαλυθεί η τίμια Ρίτσμοντ; Μα με την πρόσληψη ενός παντελώς άσχετου με το ποδόσφαιρο προπονητή. Ο Λάσο αποδέχεται την πρόσκληση (όμως έχει και τους λόγους του να θέλει να φύγει από τις ΗΠΑ) και μαζί με τον coach Beard, τον "μούσια" βοηθό του, φτάνουν στο Λονδίνο για να αναλάβουν τις τύχες μιας ομάδας, η οποία κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Η μικρή πόλη του Ρίτσμοντ βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου (εκεί έχουν γυριστεί πολλές από τις εξωτερικές σκηνές της σειράς), η AFC Richmond, όμως, δεν υφίσταται. Αντίθετα, υπάρχει η Richmond FC, η οποία είναι ομάδα ράγκμπι. Το 'Νέλσον Ρόουντ' είναι το γήπεδο που αγωνίζεται η ομάδα του Λάσο. Φανταστικό στην ονομασία, κανονικό στην πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για το 'Σέλχαρστ Παρκ', την έδρα της Κρίσταλ Πάλας. Τα χρώματα της ομάδας, άλλωστε, μοιάζουν με εκείνα της Πάλας, η οποία παίζει κι ένα ιδιαίτερο ρόλο στο φινάλε του κύκλου (είπαμε, δεν κάνω σπόιλερ). Το προπονητικό κέντρο της Ρίτσμοντ είναι το Μπίκονσφιλντ Ρόουντ, έδρα δυο ερασιτεχνικών ομάδα (Χέιζ και Γίντινγκ), που βόλεψε τους συντελεστές της σειράς, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα West London Studios όπου έγινε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων.

Η εντυπωσιακή προεδρίνα υποδέχεται τον κόουτς Λάσο στο 1ο επεισόδιο και τον παραδίδει βορά σχεδόν στους δημοσιογράφους. Ο Αμερικανός πιάνεται ολότελα αδιάβαστος και όταν ο δημοσιογράφος της Independent, Τρεντ Κριμ, τον ρωτάει "μα καλά, μας δουλεύετε", γίνεται ένα μπάχαλο. Ο Λάσο δεν γνωρίζει καν ποιος είναι ο πρωταθλητής Αγγλίας (και τι είναι το πρωτάθλημα, γενικώς), αγνοεί, πέραν του Κριστιάνο Ρονάλντο κι "εκείνου που το κάνει όπως ο εαυτός του" (ο Ντέβιντ Μπέκαμ, δηλαδή, με αναφορά στον τίτλο της ταινίας 'Bent it Like Beckham'), τα ονόματα άλλων ποδοσφαιριστών, ο τερματοφύλακας "είναι ο τύπος με τα χέρια Μίκι Μάους" δίπλα στο δίχτυ και στο τέλος της συνέντευξης Τύπου φτύνει το ανθρακούχο νερό στην πρώτη σειρά των ρεπόρτερ!

Η συνέντευξη αποτυγχάνει παταγωδώς, η Γουέλτον, που από μέσα της πανηγυρίζει, την τελειώνει βγάζοντας ένα λογύδριο κι η σειρά ξεκινά με συνεχόμενες ριπές γέλιου. Εμ, δεν είχε ακούσει τη συμβουλή του Ζοζέ Μουρίνιο ο φίλος μας ο Τεντ. Του το 'πε ξεκάθαρα "μη μιλάς στον Τύπο". Ο Λάσο, ως συνήθως, μπερδεύτηκε:

Μην περιμένετε να δείτε μια κλασική αθλητική σειρά, με ποδοσφαιρικές φάσεις, εναλλαγή συναισθημάτων κλπ. Όχι ότι δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, κάθε άλλο. Πολλές από τις σκηνές διαδραματίζονται στα αποδυτήρια ή στα γραφεία του γηπέδου, όμως η ιστορία δεν έχει να κάνει μόνο με τα σπορ. Ο Λάσο θα κάνει δεξί χέρι τον φροντιστή Νέιτ, που κανείς δεν τον ξέρει, αλλά αυτός ξέρει τα πάντα για την ομάδα (όπως συνήθως συμβαίνει με τους φροντιστές όλων των ομάδων, σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ). Καταπληκτικός στο ρόλο ο Νικ Μοχάμεντ, όπως όλοι όσοι παίζουν σε αυτά τα 10 επεισόδια μιας σειράς με χιούμορ και τεράστια απήχηση στο κοινό. Η συνταγή της εναλλαγής του αστείου, με το δραματικό, της αφέλειας με τις κρυφές αλήθειες των κεντρικών πρωταγωνιστών, της δράσης με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί τους Αμερικανούς και το ανάποδο, συνιστούν ένα ιδανικό πακέτο. Η διασκέδαση είναι εξασφαλισμένη

Οι σεναριογράφοι είχαν έτοιμη την εξέλιξη του 1ου κύκλου και όλους τους χαρακτήρες δομημένους. Τη βεντέτα σούπερ-σταρ της ομάδας, το βετεράνο αρχηγό, το ντροπαλό μπακ, τον παράγοντα που είναι πιστός όσο κανείς άλλος, την ελαφρόμυαλη (όχι τόσο, όπως αποδεικνύεται) wag που περιτριγυρίζει την ομάδα, τους δημοσιογράφους, τους οπαδούς της ομάδας που μαζεύονται σε συγκεκριμένη παμπ, ακόμη και τους αντιπάλους. Η Ρίτσμοντ κάνει μια ιστορική νίκη επί της Έβερτον στο Λίβερπουλ (όπου όλοι μαζί ξεσαλώνουν στα επινίκια), ενώ στο τελευταίο επεισόδιο όλα κρίνονται στο παιχνίδι εναντίον της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι!

Η πλοκή αναδεικνύει, εν τέλει, το χαρακτήρα του Λάσο, που μπορεί πράγματι να μην έχει ιδέα από ποδόσφαιρο (αν και εφαρμόζει κάποιες πρωτοποριακές ιδέες όσο περνάει ο καιρός που ασχολείται με τη Ρίτσμοντ), μπορεί να θεωρεί από την αρχή ότι το επίθετο wanker που του 'κολλάει' από την αρχή ο κόσμος της ομάδας είναι κάτι σαν... επιβράβευση (αργότερα θα δώσει την ετυμολογία της λέξης, λέγοντας ότι wanker είναι αυτός που μένει μόνος του με τις σκέψεις του, δεν έχει άδικο, εδώ που τα λέμε!), όμως στο τέλος καταφέρνει να μπει στο επίκεντρο. Το πώς και το γιατί, καλύτερα να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Όπως τελειώνει ο 1ος κύκλος, είναι προφανές ότι θα δούμε και 2ο. H Apple TV προφανώς είπε αμέσως το "ναι" και τα γυρίσματα των 12 επεισοδίων πρέπει ήδη να έχουν ξεκινήσει. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και 3η σεζόν. Ο Λάσο πήγε στην Αγγλία για να μείνει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK