Οι 4 'σωματοφύλακες' έπαιξαν μαζί μόλις δύο χρόνια

Η 'αγία τετράδα' του Ολυμπιακού ενώθηκε και πάλι στο Μέτσοβο. Σπανούλης, Πρίντεζης και Παπανικολάου αντάμωσαν ξανά στο παρκέ με τον Κώστα Σλούκα. Μπορεί να πιστεύετε ότι έπαιζαν χρόνια μαζί στον Ολυμπιακό, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι και οι 4 μαζί βρέθηκαν μόνο στη χρυσή διετία 2011-13!

Η πρώτη προπόνηση στο Μέτσοβο των "τεσσάρων": Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σπανούλης και Σλούκας
Η πρώτη προπόνηση στο Μέτσοβο των "τεσσάρων": Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σπανούλης και Σλούκας OLYMPIACOS B.C

Η άφιξη του Κώστα Παπανικολάου στο Μέτσοβο, όπου προετοιμάζεται ο Ολυμπιακός, έδωσε αφορμή στα social media της 'ερυθρόλευκης' ΚΑΕ να δημοσιεύσει μια αναμενόμενη φωτογραφία. Τους τέσσερις 'σωματοφύλακες' της ομάδας πάλι σε μια προπόνηση. Δηλαδή Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και... ξανά Σλούκας. Η επιστροφή του τελευταίου στο λιμάνι, όπως και να 'χει, δημιουργεί νέα δεδομένα. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες κινήσεις του καλοκαιριού και όλοι περιμένουν την επανένωση και πάνω στο παρκέ.

Ανταμώνουν, λοιπόν, τέσσερις Έλληνες διεθνείς. Ο βετεράνος αρχηγός Σπανούλης στα 38 του, ο υπαρχηγός Πρίντεζης που είναι πια 34 και δυο Κώστηδες, διόσκουροι από την Εθνική Εφήβων, στην ηλικία των οποίων έχει προστεθεί, πλέον, το 3. Τριαντάρισαν αμφότεροι. Ο Σλούκας τον περασμένο Ιανουάριο, ο Παπανικολάου την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Περνάνε τα χρόνια ε; Όταν είχαν πάει στον Ολυμπιακό ακόμη δεν είχαν κλείσει τα 20 και αντί για 3, στην ηλικία τους, έμπαινε το... 1.

Μια τετράδα που συμβολίζει επί της ουσίας τον κορμό της σπουδαίας ομάδας των 'ερυθρολεύκων' από το 2010 και μετά και ξαναβρίσκεται για μια επανεκκίνηση και ίσως την παράδοση της σκυτάλης από τους δυο μεγαλύτερους στους δυο νεαρότερους. Ο γυρισμός του Σλούκα χαιρετίστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των οπαδών της ομάδας, είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της νέας Euroleague και ξαναδίνει στον Ολυμπιακό μια ιδιαίτερη δυναμική.

Θα νόμιζε κανείς ότι οι τέσσερις φίλοι έπαιξαν μαζί στον Πειραιά και για πολλά χρόνια. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Μοιάζει περισσότερο με αστικό μύθο. Ναι άπαντες συνδέθηκαν με τις τεράστιες επιτυχίες των Πειραιωτών, αλλά επί της ουσίας η τετραπλή συνύπαρξη συνέβη μόλις δυο σεζόν: 2011-12 και 2012-13. Όλες τις προηγούμενες (και τις επόμενες) κάποιος έλειπε. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.

Η πρεμιέρα του 18χρονου Σλούκα

Το καλοκαίρι του 2008, η Εθνική Εφήβων κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Ρόδο στο Ευρωμπάσκετ των Εφήβων. Δυο από τους πρωταγωνιστές της ομάδας είναι ο Κώστας Σλούκας και ο Κώστας Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός επιλέγει αρχικά τον πρώτο, που δεν ήθελε ο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό (τον πήρε αργότερα στη Φενέρμπαχτσε).

Ο Κώστας είναι μόλις 18 ετών, αλλά ο Παναγιώτης Γιαννάκης τότε κόουτς του Ολυμπιακού, τον εμπιστεύεται αμέσως, δίνοντας του χρόνο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στις 11 Οκτωβρίου 2008, ο Σλούκας παίζει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα στην πρεμιέρα εναντίον του Αιγάλεω (65-90). Θα μείνει στο παρκέ κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά και θα σημειώσει 2π με 2/2 βολές.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης εμπιστεύτηκε αμέσως τον Κώστα Σλούκα
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης εμπιστεύτηκε αμέσως τον Κώστα Σλούκα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού, εκείνη τη σεζόν, είχε σπουδαία ονόματα: Θοδωρής Παπαλουκάς, Μίλος Τεόντοσιτς, Λιν Γκριρ, Γιοτάμ Χαλπερίν. Για τον μικρό Σλούκα ήταν μια τεράστια εμπειρία να προπονείται και να παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα με την ομάδα που έφτασε στο φάιναλ-φορ του Βερολίνου και έχασε στον ανεπανάληπτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό 84-82, χάνοντας την τελευταία επίθεση. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ακόμη μέλος του Παναθηναϊκού και σε αυτό το φάιναλ-φορ θα αναδεικνυόταν MVP.

Στην ομάδα του Ολυμπιακού έπαιζε μόνο ο Γιώργος Πρίντεζης, τότε 23 ετών και είχε κάνει δυνατά ματς, τόσο στην Ευρώπη (ιδιαίτερα από το τοπ-16 και μετά) όπου είχε 8.8π και 3.3ρ, όσο και στην Ελλάδα με 9.6π και 3.9 ριμπ. Το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι του 2009, οι συζητήσεις του με τον Ολυμπιακό δεν καρποφόρησαν και έπαιρνε το αεροπλάνο για τη Μάλαγα. Ήταν ο πρώτος της τετράδας, που θα έφευγε και θα ξαναγυρνούσε!

Ένα εκατομμύριο για Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου κατέφτασε στον Ολυμπιακό ένα χρόνο μετά. Είχε παίξει ένα χρόνο στον Άρη και το καλοκαίρι του 2009, η 'ερυθρόλευκη' διοίκηση δαπανούσε 1 εκατομμύριο ευρώ για να τον εντάξει στο ρόστερ της. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστούμε ότι λίγες φορές στην Ελλάδα συνηθίζεται να σπάνε συμβόλαια και οι μετακινήσεις των παικτών γίνονται όταν μένουν ελεύθεροι.

Ο κόουτς Γιαννάκης εμπιστεύτηκε και το ταλέντο του 'Παπ', ξέροντας ότι η απόκτηση ενός ακόμη ταλαντούχου Έλληνα μπασκετμπολίστα θα ενίσχυε τη δημιουργία του ισχυρού κορμού, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα μεγαλουργούσε. Στις 7 Νοεμβρίου 2009, έγινε και το πρώτο παιχνίδι όπου συνυπήρξαν οι δυο Κώστηδες. Ήταν το ντεμπούτο του Παπανικολάου με τα 'ερυθρόλευκα' στην Καβάλα (σκορ 60-96), εναντίον της ομώνυμης ομάδας. Ο Γιαννάκης τον άφησε σχεδόν 19 λεπτά στο ματς κι ο 19χρονος φόργουορντ είχε σημειώσει 8π με 2/2δ και 1/1 τρίποντο.

Τον Οκτώβριο του 2009 ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Κλίβελαντ και αγωνίστηκε τους Καβαλίερς. Ο 19χρονος Κώστας Παπανικολάου  που μόλις είχε αποκτηθεί, αντιμετώπισε τον ΛεΜπρον Τζέιμς
Τον Οκτώβριο του 2009 ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Κλίβελαντ και αγωνίστηκε τους Καβαλίερς. Ο 19χρονος Κώστας Παπανικολάου που μόλις είχε αποκτηθεί, αντιμετώπισε τον ΛεΜπρον Τζέιμς ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 'παλιός' Σλούκας έπαιξε λιγότερο (15 λεπτά) αλλά ήταν άριστος: 15π με 2/2δ, 3/3τρ και 2/2 βολές. Οι δυο τους έπαιξαν μαζί σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, αυτό με την Ορλεάν (21/10/2009). Ήταν το μοναδικό του Σλούκα στην Ευρώπη. Ο Παπανικολάου είχε πάρει συμμετοχή σε 6 αγώνες. Οι δυο νεαροί είδαν την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τον τελικό του φάιναλ-φορ, χωρίς να υποψιάζονται τις κοσμογονικές αλλαγές που θα ακολουθούσαν.

Την ίδια ώρα Πρίντεζης και Σπανούλης φορούσαν 'πράσινα'. Ο πρώτος της Μάλαγα, ο δεύτερος του Παναθηναϊκού. Για στερνή φορά στην καριέρα του.

Με Σπανούλη, αλλά και Ίβκοβιτς

Το καλοκαίρι του 2010 ο Ολυμπιακός κάνει το μπαμ. Όχι μόνο γιατί ξαναφέρνει στις επάλξεις τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που αντικαθιστά τον Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά κυρίως λόγω της μετακίνησης του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό. Η δυναμική του ελληνικού μπάσκετ αλλάζει εξ ολοκλήρου και του Ολυμπιακού το ίδιο. Ο Παναθηναϊκός παύει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, την ώρα που ο Ίβκοβιτς δείχνει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον Κώστα Παπανικολάου, όχι όμως και τον Σλούκα.

Ο άλλος Κώστας θα παραχωρηθεί δανεικός στον Άρη, παίρνοντας όμως εξαιρετικές παραστάσεις όλη τη χρονιά, καθώς 'ψήνεται' σε μια ομάδα επιπέδου Basket League (η οποία ακόμη δεν είχε καταρρεύσει πλήρως).

Η τετράδα πάλι δεν ενώνεται. Γίνεται, ωστόσο, τριάδα καθώς τον Απρίλιο του 2011, επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο τραυματισμός του, αλλά και η όχι και τόσο καλή αντιμετώπιση από τον Αΐτο Ρενέσες τον ξαναφέρνουν στο λιμάνι. Ο Ίβκοβιτς δίνει το οκέι και ο 'Πριντ' ξαναφοράει τα ερυθρόλευκα' μετά από ενάμιση χρόνο.

Ο Βασίλης Σπανούλης βρήκε στο πρόσωπο του Γιώργου Πρίντεζη ένα ιδανικό παρετενέρ. Κι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχτισε γύρω τους τον Ολυμπιακο
Ο Βασίλης Σπανούλης βρήκε στο πρόσωπο του Γιώργου Πρίντεζη ένα ιδανικό παρετενέρ. Κι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχτισε γύρω τους τον Ολυμπιακο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πρώτο του παιχνίδι στα πλέι-οφ, εναντίον του Κολοσσού στη Ρόδο (σκορ 67-83) στο οποίο αγωνίζεται 11:12 λεπτά, σκοράροντας 6π. Ένα 15λεπτο έχει αγωνιστεί ο Κώστας Παπανικολάου, καθόλου ο Σπανούλης που ήταν τραυματίας. Οι τρεις τους θα εμφανιστούν στις 19 Μαΐου 2011, εναντίον του Άρη (95-63). Θα ήταν μια ευκαιρία να βρουν απέναντί τους και τον Σλούκα, όμως με βάση τη συμφωνία Ολυμπιακού-Άρη ο παίκτης δεν αγωνιζόταν στα μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια!

Όλοι μαζί το καλοκαίρι του 2011

Το Κύπελλο του 2010 δεν ήταν βέβαια ο τίτλος που ονειρεύονταν στον Ολυμπιακό, πόσο μάλλον που ο Παναθηναϊκός αναδεικνυόταν για 6η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στη Βαρκελώνη. Η επόμενη χρονιά, όμως, ήταν η στιγμή της έκρηξης. Και η τετράδα θα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε μια τρομερή πορεία που ολοκληρώθηκε με τον απίστευτο θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν τα υποψιάζονταν το καλοκαίρι του 2011, αν και ο συνδυασμός έμοιαζε ιδανικός. Και η δουλειά του καθενός ξεχωριστά. Ο Πρίντεζης είχε ιδρώσει όλο το καλοκαίρι θέλοντας να ετοιμάσει το κορμί του, να τελειοποιήσει τις κινήσεις του και να γίνει μέσα σε λίγους μήνες ο κορυφαίος πάουερ-φόργουορντ της Ευρώπης. Ο Παπανικολάου ένιωθε, πλέον, πιο δυνατός, είχε εξασφαλίσει θέση βασικού, ήταν ένα βήμα πριν από την εκτόξευση. Ο Σλούκας επέστρεφε από τον Άρη πιο ώριμος και θα προσπαθούσε να πείσει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ότι έχει θέση και μάλιστα σημαντική στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Κι ο Σπανούλης ήξερε ότι στη δεύτερη σεζόν του στον Πειραιά, έστω και με το μπάτζετ περιορισμένο, θα έπρεπε να οδηγήσει την ομάδα του στην γη της Επαγγελίας.

Δεν ήταν εύκολη η χρονιά. Χρειάστηκαν αλλαγές παικτών, το δίδυμο Λο και Ντόρσεϊ αποδείχθηκε καταλυτικό, ενώ από κάποιο σημείο και μετά ο Ντούντα πείστηκε ότι ο Σλούκας ήταν αυτός που θα του έκανε τη δουλειά.

Η τετράδα πάντως εμφανίστηκε από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, εναντίον του ΠΑΟΚ (σκορ 81-53), με τον Σπανούλη να σημειώνει 12π, τον Πρίντεζη να σταματάει στους 10 κι ο Παπανικολάου στους 7. Ο Σλούκας είχε σκοράρει 5π και είχε δώσει 7 ασίστ. Η Ευρώπη όμως ήταν διαφορετική. Ο Ίβκοβιτς έδειχνε να υπολογίζει περισσότερο τον Δημήτρη Κατσίβελη, μέχρι που στην 8η αγωνιστική της κανονικής περιόδου εναντίον της Καντού, ο Σλούκας παίρνει χρόνο (σε 15 λεπτά έχει 4π και 3ρ) και γίνεται πλέον μέλος της ομάδας που άλλαζε πρόσωπο (σκορ 86-61, ο Σπανούλης 22π, ο Πρίντεζης 14π και ο Παπανικολάου 5π). Ήταν 15 Δεκεμβρίου του 2011.

Πέντε μήνες αργότερα (13/5/2012), στο 'Σινάν Ερντέμ' της Κωνσταντινούπολης και οι τέσσερις είναι σε φουλ-δράση. Ο Παπανικολάου είναι ο κρυφός MVP του τελικού (18π με 2/2δ, 3/3τρ, 5/6β, 4ρ, σε 26:37 λεπτά συμμετοχής μόνο ο Σπανούλης παίζει περισσότερο). Ο Σλούκας θα είναι αυτός που στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου με ένα τρίποντο θα πάει τη διαφορά στο -10 (43-53), ο V-Span θα κάνει μεγάλο ματς στο β' ημίχρονο. Καθώς ο Σισκάουσκας χάνει και τη δεύτερη βολή, ο Ολυμπιακός φεύγει στην τελευταία επίθεση με τον Σπανούλη να κατεβάζει την μπάλα. Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ κλείνει πάνω του κι αυτός δίνει ασίστ στον Πρίντεζη, που έχει έτοιμο το πεταχτάρι για το 61-62. Ο Ολυμπιακός γυρίζει από το -19 και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης.

Η τρελή πορεία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, πλέον, στον πάγκο (αντί του Ίβκοβιτς) οι τέσσερις παίκτες-βασικοί μοχλοί του Ολυμπιακού θα κάνουν μια χορταστική χρονιά. Ο τίτλος που έρχεται είναι πάλι ευρωπαϊκός. Ο δεύτερος συνεχόμενος, καθώς στο Λονδίνο υποτάσσεται η Ρεάλ Μαδρίτης. Με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τον τίτλο ένα μήνα αργότερα, αρχίζουν ξανά οι διαρροές.

  • Το καλοκαίρι του 2013, η Μπαρτσελόνα πληρώνει 1.5 εκατομμύριο ευρώ και παίρνει τον Κώστα Παπανικολάου, που αποχωρεί, πρώτα για τη Βαρκελώνη και ύστερα για το ΝΒΑ.
  • Δυο χρόνια αργότερα (το 2015) είναι η σειρά του Κώστα Σλούκα να πει 'αντίο' και να δοκιμάσει την τύχη του στην Φενέρ. Όταν επέστρεψε ο Παπανικολάου (τον Ιανουάριο του 2016) ο Σλούκας βρισκόταν ήδη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τελευταίος τους αγώνας ως 'αγία τετράδα' του Ολυμπιακού ήταν ο 3ος τελικός του 2013, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε 76-72 και πήρε τον τίτλο. Ο Σπανούλης είχε παίξει 33:43 λεπτά έχοντας 13π και 7 ασίστ, ο Παπανικολάου σε 22:30 είχε 8π και 2 ρ, ο Πρίντεζης ήταν πρώτος σκόρερ με 14π (σε 29 λεπτά) και ο Σλούκας έπαιξε 17 λεπτά σκοράροντας 7π.

Ο Σλούκας στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, εναντίον Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου
Ο Σλούκας στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, εναντίον Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου EUROKINISSI SPORTS

Η επόμενη φορά που συναντήθηκαν όλοι μαζί στο γήπεδο ήταν στις 21 Μαΐου του 2017. Μόνο, που τότε ήταν οι τρεις με τον Ολυμπιακό και ο Σλούκας με τη Φενέρμπαχτσε, πρωταθλήτρια Ευρώπης, μέσα στην Κωνσταντινούπολη, με το 80-64 επί των 'ερυθρολεύκων'. Ο Σλούκας είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό άλλες δυο φορές εκείνη τη σεζόν, όμως στο ένα ματς έλειπε ο Πρίντεζης και στο άλλο ο Σπανούλης.

Τρία χρόνια μετά έμελλε να ξανασμίξουν όλοι στον Ολυμπιακό. Μαζί τους και ο κόουτς Μπαρτζώκας, που επίσης πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το ΣΕΦ. Η ζωή κάνει κύκλους και οι παρέες ξανασμίγουν, με στόχο τους γλυκούς καρπούς εκείνης της τρομερής διετίας που έπαιξαν μαζί και κέρδισαν τα πάντα. Το σίγουρο είναι γνωρίζουν πολύ καλά τον δρόμο και τον τρόπο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK