Οι Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη

Οι Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη
Τα τελευταία χρόνια, μετά το "ξεπέταγμα" των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης (καναδυό καλές πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ και δυο-τρεις στο Ουέφα) που είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση της χώρας μέχρι και την έκτη θέση στην ειδική βαθμολογία με αποτέλεσμα την εκπροσώπησή μας από 6 ομάδες στην Ευρώπη και 2 (μια χρονιά ακόμα και 3) στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρατηρείται ένας καταποντισμός...

Η 6η θέση πλέον φαίνεται μόνο με τα κυάλια, διαδεχόμενα στραπάτσα σε ΟΥΕΦΑ και ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και σοβαρότατο ενδεχόμενο να χάσουμε 2 θέσεις στο Ουέφα και να παίζουν οι εκπρόσωποί μας προκριματικά από τον Ιούλιο!

Οι "φωστήρες" και οι "ειδικοί" του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτοί που χρόνια τώρα το βοήθησαν να "προκόψει", εντοπίζουν ευθύνες στο οργανωτικό πλάνο, τη μεταγραφική ενίσχυση και στην παρεμβατικότητα των οπαδών σε ΠΑΟ και Ολυμπιακό!! Μα φταίει ο Τζίγκερ που ξήλωσε την καλή ομάδα, μα φταίει ο Κόκκαλης που αλλάζει κάθε χρόνο προπονητή κτλ κτλ κτλ.

Η αλήθεια είναι μία και η εξής: Το ελληνικό ποδόσφαιρο απέτυχε γιατί επένδυσε στο μοντέλο της μονοφαγίας των 2 και της ανυπαρξίας των υπολοίπων. επένδυσε σε ένα ποδοσφαιρικό κόσμο όπου υπάρχουν μόνο Ολυμπιακός και ΠΑΟ και οι υπόλοιποι απλά υπάρχουν για να παίζουν με αυτούς τους 2,και τους δίνουμε σημασία μόνο όταν είναι να παίξουν με αυτούς τους 2!

Αποτέλεσμα,να έχουμε ένα πρωτάθλημα με δυο καλές ομάδες και τις περισσότερες υπόλοιπες να απέχουν μακράν από τη μετριότητα! Ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος και οι ελληνικές ομάδες βγαίνουν τελείως ανέτοιμες να παίξουν στην Ευρώπη!

Αναλογιστείτε ότι η Βέρντερ, πχ, έπαιξε την Κυριακή με τη Στουτγκάρδη και η Ουντινέζε με τη Ρόμα! Ακόμα και η Λυών κάθε Κυριακή έχει απέναντί της έναν ανταγωνιστικό αντίπαλο! Οι "μονοφαγάδες" ΠΑΟ και ΟΣΦΠ παίζουν εδώ με τα καφενεία, γιατί επέλεξαν να είναι όλοι οι υπόλοιποι καφενεία. Πως;; Ελέγχουν κατά βούληση τα όργανα του ποδοσφαίρου. Διέλυσαν τη λίγκα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη μοιρασιά των εσόδων και κράτησαν για τον εαυτό τους τη μερίδα του λέοντος. Εξακολουθούν την πολιτική της δημιουργίας οπαδών και συνδέσμων παντού στη χώρα χρησιμοποιώντας τα ελεγχόμενα από αυτούς μέσα και την προπαγάνδα τους στερώντας έτσι από πολλές ομάδες την υποστήριξη του κόσμου και επιπλέον πηγές εσόδων. Τα 2/3 των ομάδων του πρωταθλήματος παίρνουν ψίχουλα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σχέση με ΠΑΟ και ΟΣΦΠ και περιμένουν την "αρπαχτή" από τα εισιτήρια μόνο όταν θα παίξουν με τους δύο.

Επειδή όμως όλα εδώ πληρώνονται, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ αντιμετωπίζουν κάθε Κυριακή καφενεία που το μόνο που κάνουν είναι να ταμπουρώνονται στην άμυνα. Μαθαίνουν λοιπόν να λειτουργούν με ένα αγωνιστικό τρόπο που απέχει πάρα πολύ από τις απαιτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμα και οι Βέλγικες ομάδες, που το πρωτάθλημά τους είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό από το ελληνικό ,θα έχουν φέτος καλύτερη τύχη στα κύπελλα Ευρώπης, ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ (για το Ουέφα δεν το συζητάμε καν).

Παρόμοια παραδείγματα με την Ελλάδα;; Μα η Νορβηγία ,η Σκωτία και η Τουρκία. Στη Νορβηγία η Ρόζεμποργκ δεν είχε σχεδόν ποτέ σοβαρούς αντιπάλους και ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα ναι μεν να μπαίνει κάθε χρόνο στους ομίλους αλλά να μην κάνει ποτέ τίποτα! Μόνο κάτι ελληνικές ομάδες κέρδιζε...Οι Σκωτσέζοι, κλασικά: Περίπατος Σέλτικ και Ρέιντζερς και τα πάντα κρίνονται στα μεταξύ τους. Στην Ευρώπη;; Στα ίδια και οι Τούρκοι, που είχαν και αυτοί ένα πρωτάθλημα 3-4 ομάδων, αν και αυτοί τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει βήματα μπροστά...

Για την κατάσταση τεράστια ευθύνη έχουν και τα μέσα με τη λογική της συντήρησης και του εύκολου χρήματος. Παντού ακούς και διαβάζεις μόνο για ΠΑΟ και Ολυμπιακό! Βομβαρδίζεσαι από μικρός μόνο με αυτά τα δυο ονόματα και αναγκαστικά μπαίνεις στο μαντρί που ολοένα και μεγαλώνει. Οι υποτιθέμενες ανεξάρτητες εφημερίδες-οι οπαδικές δε μας ενδιαφέρουν στη συγκεκριμένη συζήτηση- αφιερώνουν 4 και 5 σελίδες σε ΠΑΟ και ΟΣΦΠ, άντε καμιά δυο σελίδες σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και κάτι μονόστηλα στους υπόλοιπους! Και αν τους ρωτήσεις θα σου πουν "μα αυτό πουλάει"!

Δηλαδή αν το σύστημα επιτρέψει και σε άλλες 7-8 10 ομάδες να αναδείξουν το δικό τους κόσμο και τη δική τους ιστορία ή να δημιουργήσουν νέο κόσμο ώστε να φτάσουμε σε μια πιο ανταγωνιστική ισορροπία, πάλι δε θα έχουν κοινό οι ίδιες εφημερίδες για να πουλήσουν φύλλα;; Και το ενδιαφέρον δε θα είναι μεγαλύτερο και ο πλουραλισμός πιο συναρπαστικός για να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις;;

Δυστυχώς τα πράγματα είναι απαισιόδοξα. Δε βλέπω καμία νοοτροπία να αλλάζει. Σπάνια συμβαίνει σ αυτή τη χώρα έτσι κι αλλιώς και το ποδόσφαιρο σαφώς και είναι εικόνα της κοινωνίας, μιας κοινωνίας καθαρά διπολικής και συντηρητικής-σχεδόν οπισθοδρομικής: Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι υπόλοιποι να πάνε να… ΜΠΙΠ!!

Σε δυο τρία χρόνια, λοιπόν, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ τον Ιούλιο στα προκριματικά και μόνο δυο ομάδες στο Ουέφα. Αυτό αξίζουμε άλλωστε. Εκεί είμαστε. Και μετά θα ψάχνονται όλοι να βρούνε τι φταίει, θα ακούσεις από τους "ειδικούς" την κάθε ηλιθιότητα την οποία θα αναπαράγει ο κόσμος που στην πλειοψηφία του κοιμάται όρθιος γιατί έτσι τον έμαθαν και κανείς δε θα επισημαίνει το προφανές...

Με εκτίμηση
Λευτέρης Κουγιουμτζής

News 24/7

24MEDIA NETWORK