Οι καμικάζι κι ο Κασάμι

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού στα Πηγάδια και αναλύει τα πρώτα δείγματα γραφής της εποχής Περέιρα.

Οι καμικάζι κι ο Κασάμι
INTIME SPORTS

Να ξεκινήσουμε με το βασικό. Όποιος, για οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο, ξεκινάει κουβέντα για “τη δουλειά του νέου προπονητή” μετά από μόλις ένα ματς και 1-2 προπονήσεις του αξίζει να του επιτίθεσαι όπως ο Καλυβάτσης-Αλέφαντος. Έτσι. (πατήστε το play)

Δεδομένο 4-3-3, πρόσωπα και διάθεση

Πάμε παρακάτω. Στην Ξάνθη είδαμε απ’τον Ολυμπιακό αυτά που ξέραμε πως θα συνέβαιναν. Ένα 4-3-3 με τον Μανιάτη εξάρι, τον Κασάμι box-to-box και τον Τσόρι πιο χαμηλά, με τους Αφελάι-Ντοσεβί στο πλάι του Μήτρογλου. Ξέραμε πως θα δούμε αυτούς, γιατί Εντινγκά-Μιλιβόγεβιτς είναι εκτός και ήταν δεδομένο πως o Αφελάι θα επιστρέψει στα αριστερά και ο Ντοσεβί στα δεξιά.

Δεδομένο το 4-3-3, αφού έτσι παίζει ο Περέιρα, δεδομένα και τα πρόσωπα. Επίσης “σίγουρο”, η διάθεση των παικτών. Όχι μόνο αυτών που είχαν “θέματα” με τον προηγούμενο προπονητή. Παντού και πάντα στον κόσμο, η αλλαγή προπονητή είναι “καμπανάκι”: όλοι δουλεύουν περισσότερο στις προπονήσεις, όλοι “σκίζονται” στους πρώτους αγώνες και ειδικά στο ντεμπούτο.

Πόσω μάλλον όταν κάποιοι δεν τα πήγαιναν καλά με τον Μίτσελ (Κασάμι-Αφελάι), κάποιοι δεν έχουν βγάλει και μάτια στη σεζόν (Ντοσεβί) και όλοι γνωρίζουν πως ο προπονητής θα εισηγηθεί μεταγραφές με βάση την εικόνα που θα σχηματίσει απ’το ρόστερ στα πρώτα ματς. Δεδομένο: ερυθρόλευκοι “καμικάζι”.

Κασάμι παντού

Θα έλεγα πως ο Ολυμπιακός κρατάει την εμφάνιση του Κασάμι, αφού ήταν ο κορυφαίος, αλλά αυτό δεν ήταν ακριβώς νέο. Ο Κασάμι απ’την αρχή της σεζόν φάνηκε πως είναι απ’τις καλύτερες φετινές μεταγραφές, αν όχι η κορυφαία. Ένας box-to-box μέσος που έλειπε απ’το ρόστερ του Ολυμπιακού ακόμα και στα χρόνια που είχε καταπληκτικό υλικό.

Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, με γκολ και πατήματα στην περιοχή στην Ελλάδα, αλλά και στα πιο δύσκολα τεστ στην Ευρώπη. Στην πορεία χάθηκε και στο μυαλό μου είναι αυτό που χρεώνω περισσότερο φέτος στον Μίτσελ. Από πέρσι έγραφα πως ο Ισπανός δεν είναι προπονητής σχεδίου και φιλοσοφίας, άρα δεν θα του το χρεώσω φέτος, αλλά έκανε πάντα καλή διαχείριση των παικτών του και με τον Κασάμι το πράγμα δεν πήγε όπως θα έπρεπε.

Ο Κασάμι σχεδόν επανεμφανίστηκε στην Ξάνθη και αυτό ήταν εξαιρετικό “νέο” για τον Ολυμπιακό. Ήταν εκεί για να κόψει την αντεπίθεση της Ξάνθης στην αρχή του ματς, που θα μπορούσε να αλλάξει όλον τον αγώνα, ήταν εκεί στην αντίπαλη περιοχή στην πρώτη φάση του Ολυμπιακού στο ματς με το γύρισμα του Μασουακού, ήταν εκεί και στο πρώτο δοκάρι για το 3ο γκολ που τα τελείωσε όλα. Box-to-box, με πράγματα να αποδείξει, θύμισε αυτά που είδαμε στην αρχή της χρονιάς.

Υπόλοιπα

Κατά τα άλλα, όχι πολλά αξιοσημείωτα ως νεότερα. Δεν θα μπορούσε ξαφνικά ο Ολυμπιακός να σταματήσει να δέχεται φάσεις στην κόντρα στα κενά που αφήνουν οι μπακ, γι’αυτό και στο 0-0 η Ξάνθη είχε την ευκαιρία του αγώνα. Δεν θα μπορούσε ξαφνικά να βρει δουλεμένο τρόπο επίθεσης και παραγωγή φάσεων απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, οπότε ήταν λογικό να βρει γκολ από στημένες φάσεις και τελείωμα του φορ κι από κόντρα και συνεργασία των πλαϊνών.

Θετική η διάθεση του Αφελάι, θετικό το γεγονός πως ο Ντοσεβί κατάφερε επιτέλους να σκοράρει μετά από 683 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, μ’ένα εξαιρετικό τελείωμα. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει πολύ λίγα γκολ από Αφελάι, Ντουρμάζ και Ντοσεβί και η παρουσία τους από εδώ και πέρα είναι απ’τα βασικά ζητούμενα απ’τον Περέιρα.

Περέιρα από εδώ και πέρα

Ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη σε μια έδρα όπου Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ γνώρισαν συντριβές και την πήρε γιατί άπαντες είδαν το ματς ως τελικό και γιατί κατάφερε να σκοράρει πρώτος και να ακυρώσει έτσι την απειλή της Ξάνθης στις αντεπιθέσεις. Κλείνει τον πρώτο γύρο εκεί που ήθελε, στην κορυφή, και χωρίς αγώνα μεσοβδόμαδα ο Περέιρα έχει την ευκαιρία να δουλέψει την ομάδα και να μας παρουσιάσει περισσότερα την επόμενη αγωνιστική.

Μέχρι τότε, ο Αφελάι μίλησε για “προσπάθεια για παιχνίδι με καλύτερη πειθαρχία και κατοχή μπάλας”. Το κρατάμε, όπως και το γεγονός πως ο Περέιρα μίλησε για τον Μίτσελ μετά το 3-0, για το πόσο καλή ομάδα του άφησε και για το γεγονός πως η νίκη ανήκει και σ’αυτόν, αφού ο ίδιος δεν έχει προλάβει να δουλέψει την ομάδα.

ΥΓ: Τις Δευτέρες συνήθως μιλάμε για περισσότερες ομάδες, αλλά για τον ΠΑΟΚ που αρμενίζει στραβά, τα είπαμε χθες .

Διαβάστε ακόμη:

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Θρύλος πολεμιστής με υπογραφή Περέιρα!

Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-3 (VIDEO)

Η μάχη του τίτλου: τα ντέρμπι και οι παγίδες

News 24/7

24MEDIA NETWORK