Όταν ο Απόλλων του Ντέμη Νικολαΐδη διέλυσε τον Ολυμπιακό

Το Contra.gr θυμάται την απίστευτη εμφάνιση του Ντέμη Νικολαΐδη και το ΕΠΙΚΟ ΓΚΟΛ που είχε πετύχει στον Ολυμπιακό στην ιστορική νίκη του Απόλλωνα μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Όταν ο Απόλλων του Ντέμη Νικολαΐδη διέλυσε τον Ολυμπιακό

Η αποψινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα ουσιαστικά δεν έχει καμία σημασία. Το 0-3 του πρώτου αγώνα δεν αφήνει περιθώρια για ανατροπές. Το συγκεκριμένο ζευγάρι, όμως, έχει μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία από αυτές που μένουν κλειδωμένες στο χρονοντούλαπο και βγαίνουν όταν υπάρχει αφορμή.

Πριν από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα τη σεζόν 1995-96 ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο παλιό γήπεδο Καραϊσκάκη τον Απόλλωνα Αθηνών του Ντέμη Νικολαΐδη, του Μπάρνιακ, του Κόλα κι άλλων παικτών που είχαν μετατρέψει σε ένα ξεχωριστό σύνολο την "Ελαφρά Ταξιαρχία" (ειρήσθω εν παρόδω εκείνη τη σεζόν ο Απόλλων είχε προκριθεί στον τελικό κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ).

Όταν ο Απόλλων του Ντέμη Νικολαΐδη διέλυσε τον Ολυμπιακό

Τα... δόντια του, όμως, τα είχε δείξει ουκ ολίγες φορές μέσα στη σεζόν. Για παράδειγμα, είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ από τη συνέχεια του Κυπέλλου με εμφατική νίκη και απίστευτη εμφάνιση του Ντέμη Νικολαΐδη.

Αυτό ήταν το ένα από τα δύο αποτελέσματα που είχαν σοκάρει εκείνη τη χρονιά. Το άλλο ήταν το εκπληκτικό 0-3 του Απόλλωνα στην έδρα του Ολυμπιακού, του οποίου τα "πέτρινα χρόνια" είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε κάνει άνω-κάτω την άμυνα των Πειραιωτών (που είχαν προπονητή τον Περσία ώστε να... ετοιμάσει το έδαφος για τον Μπάγεβιτς), ενώ είχε πετύχει κι ένα απίστευτο γκολ που όσο κι αν θεωρείται αμαρτία και μόνο η σκέψη, είχε να μας φέρει ξανά στο νου το περίφημο τέρμα του Φαν Μπάστεν το 1988.

Το βαρύ 0-3 ήταν βαρύ κι ασήκωτο και για τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα είχε ξεσπάσει στους ποδοσφαιριστές, αλλά και σε δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καλύψουν τα γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες είχαν μείνει αρκετή ώρα κλεισμένοι στα αποδυτήρια για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να αποχωρήσει η αποστολή από το φαληρικό στάδιο.

Όταν ο Απόλλων του Ντέμη Νικολαΐδη διέλυσε τον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Το τέλος εκείνης της χρονιάς βρίσκει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και την -ομολογουμένως καλύτερη ομάδα της σεζόν- ΑΕΚ κυπελλούχο ( ο Zastro είχε κάνει σχετικό θέμα για εκείνη την περίοδο). Ο Ολυμπιακός είχε μείνει για 9η χρονιά χωρίς πρωτάθλημα, αλλά τούτη ήταν η τελευταία. Η έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Πειραιά έχτισε τη δυναστεία. Η ΑΕΚ μπορεί να έχασε τον Ντούσκο, αλλά κέρδισε μια άλλη μεγάλη μάχη κόντρα στον Ολυμπιακό. Εκανε δικό της τον Ντέμη Νικολαΐδη, μετά από απαίτηση του ίδιου, παρά τη συμφωνία του Αλαμάνου με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τη διαφαινόμενη μεταγραφή του στους "ερυθρόλευκους".

Η ταυτότητα του αγώνα

Κατηγορία: Α' Εθνική

Σεζόν: 1995-1996

Ημερομηνία: Κυριακή 5 Μαΐου 1996, 17:00

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Εισιτήρια: 3.439

Διαιτητής: Γιώργος Δούρος

Σκόρερ: 7' Νικολαΐδης, 32' Μπάρνιακ, 58' Κόλα

Ολυμπιακός (Μελέτης Περσίας): Ράντος, Σκαρτάδος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Καρασαββίδης, Τρούπκος (56' Κρελενλίεφ), Πασσαλής, Ίβιτς, Σαπάνης, Αλεξανδρής (56' Μαρινάκης)

Απόλλων Αθηνών (Γιάννης Παθιακάκης): Ράπτης, Μαυρίδης, Αποστόλου, Έρακ, Ιωάννου (86' Θεοδωρόπουλος), Αλέξης (88' Ξάνθης), Κόλα, Τάτσης, Βελέντζας, Νικολαΐδης, Μπάρνιακ (83' Κεφαλάς)

News 24/7

24MEDIA NETWORK