Όταν ο Σαργκάνης έγινε "Φάντομ" (VIDEOS)

Η 15η Οκτωβρίου 1980 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς εκείνη την ημέρα η Εθνική "άλωσε" το "Ίντροτς Πάρκεν" της Δανίας με 1-0. Η επιτυχία αυτή είχε ονοματεπώνυμο: Νίκος Σαργκάνης.

Όταν ο Σαργκάνης έγινε "Φάντομ" (VIDEOS)

Του Μάνου Ανδρουλάκη

Εκείνη την περίοδο οι Λευτέρης Πουπάκης και Βασίλης Κωνσταντίνου υπερασπίζονταν την εστία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, όμως ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας είχε ειδοποιήσει τον 26χρονο, τότε, Σαργκάνη να προπονείται εντατικά.

Το καλοκαίρι του 1980 ο φύλακας-άγγελος της κυπελλούχου Καστοριάς είχε πάρει μεταγραφή στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και περίμενε με ανυπομονησία το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα. Μάλιστα, είχε ταξιδέψει στην Αυστρία μαζί με τον Πουπάκη για μία μίνι προετοιμασία (σ.σ. ο Κωνσταντίνου είχε μείνει στην Αθήνα) πριν από το ματς με την Δανία.

Ο Πουπάκης επρόκειτο να υπερασπιστεί τη "γαλανόλευκη" εστία στο ματς του "Ίντροτς Πάρκεν", αλλά ο τραυματισμός του στο μηνίσκο άλλαξε τα σχέδια του Παναγούλια, ο οποίος τηλεφώνησε στον Κωνσταντίνου και του είπε να ταξιδέψει στην Αυστρία. Όλοι πίστεψαν ότι ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού θα έπαιρνε φανέλα βασικού, όμως ο κόουτς είχε άλλα σχέδια.

Όταν ο Σαργκάνης έγινε "Φάντομ" (VIDEOS)

Παραμονή του αγώνα και αφού πρώτα ρώτησε τον Σαργκάνη αν είναι έτοιμος, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει, καθώς είχε πειστεί από τα λόγια του για την ετοιμότητα και τη θέλησή του να αποδείξει ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις.

Η ισχυρότατη Δανία της εποχής άσκησε ασφυκτική πίεση στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, αλλά ο γκολκίπερ από την Ραφήνα ήταν ανίκητος στο ντεμπούτο του. Πάρα πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να κάνει μία απόκρουση ή μία έξοδο για να σώσει την εστία του.

Το "στοπ" στον Άλαν Σίμονσεν στο 70ό λεπτό έμεινε στην ιστορία κι αποτέλεσε highlight της βραδιάς, η οποία ολοκληρώθηκε με νίκη της Εθνικής χάρη στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντίνου Κούη στο 50ό λεπτό (1-0).

Δείτε την απόκρουση στο σουτ του Σίμονσεν:

"Οι Δανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έχαναν γκολ είτε πήγαιναν άουτ είτε τα έχαναν εξαιτίας του Σαργκάνη", είπε ο Κούης, ενώ ο ήρωας του αγώνα είπε για την απόκρουση στο κοντινό σουτ του ολομόναχου Σίμονσεν: "Ήταν η πιο σημαντική. Η κρισιμότητα του αγώνα έδωσε αυτή την αίγλη στην απόκρουση".

Ο σπουδαίος επιθετικός της Μπαρτσελόνα έδωσε συγχαρητήρια στον Σαργκάνη, ο οποίος βαφτίστηκε "Ελληνικό Φάντομ" από τις εφημερίδες της Δανίας και αποθεώθηκε από τον ελληνικό Τύπο. Πρόκειται, αναμφίβολα, για το ματς που τον καθιέρωσε κάτω από τα "γαλανόλευκα" γκολκπόστ και τον απογείωσε στη συνείδηση των φιλάθλων.

Δείτε όλο το ματς:

Το "Φάντομ" είχε μία ένδοξη καριέρα αγωνιζόμενος σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, στα τελειώματα της καριέρας του τέθηκε δύο φορές αντιμέτωπος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ως γκολκίπερ του Αθηναϊκού), ενώ με την Εθνική κατέγραψε συνολικά 58 συμμετοχές (οι δύο ως αλλαγή).

Μία από τις πιο ξεχωριστές του διακρίσεις σημειώθηκε στις 8 Μαΐου 1988, όταν αποκρούοντας τα πέναλτι των Μηνά Χατζίδη και Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, χάρισε στον Παναθηναϊκό το Κύπελλο κι έριξε τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο.

Όταν ο Σαργκάνης έγινε "Φάντομ" (VIDEOS)

"Απογειώθηκε το "Φάντομ", έγραφε την επόμενη ημέρα η "Αθλητική Ηχώ"

Αναφορικά με την πορεία της Εθνικής στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982, η ιστορική νίκη επί της Δανίας στην πρεμιέρα πήγε στράφι, αφού η Ιταλία και η Γιουγκοσλαβία αποδείχθηκαν ισχυρότερες.

Η παρθενική πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης πήρε παράταση για παραπάνω από μια δεκαετία, όταν πλέον ο Νίκος Σαργκάνης είχε κρεμάσει τα θρυλικά του γάντια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK