Όταν οι παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους: Από τον Μήτρογλου στον Μιραλάς

Διαβάστε τις περιπτώσεις -α λα Μιραλάς- που παίκτες πήραν πρωτοβουλία και χτύπησαν πέναλτι, χωρίς τη συγκατάθεση των συμπαικτών και του προπονητή τους. Τι αντιδράσεις προκλήθηκαν;

Όταν οι παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους: Από τον Μήτρογλου στον Μιραλάς

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται μόλις σφυριχτεί ένα πέναλτι, είναι το κατά πόσο ήταν όντως πέναλτι. Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος θα το εκτελέσει και το τρίτο αν θα γίνει γκολ. Αν και καθαρά από ποδοσφαιρική σκοπιά, θα έπρεπε να μας νοιάζει μόνο το τρίτο ερώτημα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αναγάγει σε επιστήμη το πρώτο, ενώ πρόσφατα ακόμα και το δεύτερο δεν έχει πλέον δεδομένη απάντηση.

Κάθε προπονητής με βάση τα "στημένα" που εκτελούν οι παίκτες του στις προπονήσεις, δίνει εντολή ποιος ποδοσφαιριστής θα εκτελεί τα πέναλτι και τις υπόλοιπες στημένες φάσεις και στους επίσημους αγώνες. Ωστόσο, τώρα τελευταία δεν είναι λίγες οι φορές που διάφοροι παίκτες αμφισβητούν την εντολή του προπονητή, κάνουν του κεφαλιού τους, παίρνουν την μπάλα, την ακουμπάνε στην άσπρη βούλα, εκτελούν και συνήθως αστοχούν προκαλώντας αντιδράσεις από τον προπονητή, τους συμπαίκτες και τους φίλους της ομάδας.

Με αφορμή την κίνηση του Μιραλάς να εκτελέσει -και να χάσει- το πέναλτι κόντρα στην Γουέστ Μπρομ, αν και μόνιμος εκτελεστής είναι ο Μπέινς, θυμηθήκαμε κι άλλες πρόσφατες αντίστοιχες περιπτώσεις.

1. Κέβιν Μιραλάς, Έβερτον-Γουέστ Μπρομ

2. Κώστας Μήτρογλου, Ανόρθωση-Ολυμπιακός

Ο Μήτρογλου στην μέχρι τώρα καριέρα του στον Ολυμπιακό δεν το έχει κάνει μία και δύο φορές, αλλά τρεις! Όλα ξεκίνησαν το 2008 στα προκριματικά του Champions League κόντρα στην Ανόρθωση στην Κύπρο. Το ματς ήταν στο 2-0, ο Γκαλέτι κέρδισε πέναλτι και ο Βαλβέρδε, του οποίου ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο λιμάνι, έδωσε εντολή στον Αργεντίνο να το εκτελέσει. Ο Μήτρογλου πήρε την μπάλα, την έστησε στη βούλα, σούταρε και η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Η κυπριακή ομάδα κέρδισε τελικά με 3-0. Από τότε οι σχέσεις του Έλληνα επιθετικού με τον Βαλβέρδε, δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες.

3. Κώστας Μήτρογλου, Ολυμπιακός-Βέροια

Η δεύτερη φορά ήταν στο φετινό ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Βέροια στο Καραϊσκάκη. Σε αυτό το ματς, κέρδισε πέναλτι ο Ντουρμάζ. Αν και η εντολή για τις εκτελέσεις έχει δοθεί στον Τσόρι Ντομίνγκεζ, ο Μήτρογλου έριξε το πέναλτι, σκοράροντας αυτή τη φορά. Παρόλα αυτά, η κίνηση του εκνεύρισε τόσο τον Τσόρι όσο και τον Μίτσελ.

Όταν οι παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους: Από τον Μήτρογλου στον Μιραλάς

4. Κώστας Μήτρογλου, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Η τρίτη φορά ήταν στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό. Ενώ το σκορ ήταν στο εύθραυστο 1-0 υπέρ των Πειραιωτών, ο Μήτρογλου πάλι έκανε του κεφαλιού και εκτέλεσε το πέναλτι, το οποίο έχασε, αντί να το αφήσει στον Τσόρι. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του Μήτρογλου, ο οποίος μετά την απόκρουση του Στιλ ξύνει με απορία τα γένια του.

5. Ντιντιέ Ντρογκμπά, Τσέλσι-Μάριμπορ

Στη φάση των ομίλων του φετινού Champions League, η Τσέλσι υποδέχτηκε την Μάριμπορ και ενώ το σκορ ήταν στο 1-0, αν και εκτελεστής των πέναλτι είναι ο Αζάρ, ο Ντρογκμπά ανέλαβε την εκτέλεση του, κάτι που δεν άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένο τον Μουρίνιο, ο οποίος στο παρακάτω βίντεο δήλωσε πως "Δεν είμαι ικανοποιημένος. Έχω ξεκαθαρίσει τις επιλογές μου στα πέναλτι και αυτές είναι οι εξής: πρώτος εκτελεστής είναι ο Αζάρ, μετά ο Ντρογκμπά, ο Όσκαρ, ο Φάμπεργκας και ο Ντιέγκο Κόστα, σε περίπτωση που ο Αζάρ δεν βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στον αγωνιστικό χώρο. Αφού τουλάχιστον, σκόραρε, είμαι χαρούμενος".

6. Σικέιρα, Ατλέτικο Μαδρίτης-Βαλένθια

Σε αγώνα της φετινής Primera η Ατλέτικο έχανε στο πρώτο ημίχρονο από τη Βαλένθια στο Μεστάγια με 3-1 και οι "ροχιμπλάνκος" κέρδισαν πέναλτι. Ο Ραούλ Γκαρσία που συνήθως τα εκτελεί,, ήταν στον πάγκο, για αυτό πήγε προς την μπάλα ο Μάτζουκιτς, ο οποίος είναι η δεύτερη επιλογή του Σιμεόνε. Κάπου εκεί ανακατεύτηκε ο Σικέιρα, ο οποίος επέμεινε στον Μάτζουκιτς πως θέλει να το εκτελέσει εκείνος, χτύπησε άσχημα το πέναλτι και το έχασε.

"Ο Μάτζουκιτς είναι ο εκτελεστής των πέναλτι, αλλά ο Σικέιρα μου ζήτησε αν μπορούσε να το εκτελέσει. Έχει χάσει δύο πέναλτι στην καριέρα του και τα δύο με την Ατλέτικο. Δύσκολο να τον δω να αναλαμβάνει ξανά εκτέλεση (γέλια)", δήλωσε ο Σιμεόνε μετά τη λήξη του ματς, όπου η Ατλέτικο έχασε τελικά με 3-1.

Η διαφωνία των δύο παικτών και το πέναλτι:

7. Μπαργκάν, Βέροια-ΟΦΗ

Την προηγούμενη αγωνιστική η Βέροια υποδέχθηκε τον ΟΦΗ των χιλίων προβλημάτων. Ενώ, το σκορ ήταν 1-0, οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Μπαργκάν, αν και ο σταθερός εκτελεστής είναι ο Μπεν. Ο Μπαργκάν αστόχησε, αλλά η Βέροια κέρδισε με 4-1.

Ο Γκρανέρο, προπονητής της Βέροιας, δήλωσε σχετικά μετά το παιχνίδι: "Ο Μπαργκάν δεν είχε εντολή να εκτελέσει το πέναλτι και του έγινε παρατήρηση στα αποδυτήρια. Τα πέναλτι τα χτυπάει πάντα ο Μπεν. Ίσως ο Μπαργκάν να ένιωσε σίγουρος και να θέλησε να το εκτελέσει για να σκοράρει. Σήμερα δούλεψε καλά, αλλά του έλειψε το γκολ".

Όταν οι παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους: Από τον Μήτρογλου στον Μιραλάς

8. Παπαδόπουλος, Καλλονή-Ατρόμητος

Σε αγώνα της περσινής Super League μεταξύ της Καλλονής και του Ατρόμητου, οι "περιστεριώτες" κέρδισαν πέναλτι στο 62', ενώ ο αγώνας ήταν στο 0-0. Ο Παράσχος, τότε προπονητής του Ατρόμητου, είχε δώσει εντολή στον Ούμπιντες να το χτυπήσει, ωστόσο ο Έλληνας επιθετικός, το έριξε, σκόραρε και στη διάρκεια τον πανηγυρισμών του στράφηκε προς τον Παράσχο και φώναξε "εγώ θα τα βαράω".

9. Τάσος Πάντος, Ολυμπιακός-Λεβαδειακός

Εδώ, έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Ολυμπιακός τον Δεκέμβριο του 2007 αντιμετώπιζε τον Λεβαδειακό και το σκορ ήταν 4-0. Στο 82' ο Γκαλέτι κέρδισε πέναλτι, αλλά αντί να το εκτελέσει ο Αργεντίνος ή ο Τζόρτζεβιτς, την μπάλα έστησε στην άσπρη βούλα ο Τάσος Πάντος.

Πριν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία ο αμυντικός των "ερυθρόλευκων", οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν αρχίσει εν χορώ να τραγουδάνε το όνομά του ως αναγνώριση της μέχρι τότε προσφοράς του στην ομάδα του λιμανιού. Ο κόσμος ήθελε να ρίξει το πέναλτι και να σκοράρει ο Πάντος, μιας και μέχρι τότε -ούτε στη συνέχεια της καριέρας του στο λιμάνι τα κατάφερε- δεν είχε σκοράρει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Για την ιστορία ο Πάντος αστόχησε, αλλά αποθεώθηκε από τους φίλους της ομάδας του.

10. Βαλερί Μποζίνοφ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Μορεϊρένσε

Τον Γενάρη του 2012 η ομάδα της Λισαβόνας υποδέχτηκε την Μορεϊρένσε και το σκορ ήταν στο 1-1 μέχρι το 92', όταν οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι. Ο Ματίας Φερνάντεζ, μόνιμος εκτελεστής των πέναλτι, πήρε την μπάλα και ετοιμάστηκε να ρίξει το πέναλτι, όμως υπολόγιζε χωρίς τον Μποζίνοφ.

Ο Βούλγαρος, εντελώς αψυχολόγητα, έσπρωξε τον Φερνάντεζ και επέμεινε να το εκτελέσει εκείνος. Πήρε φόρα, ο αντίπαλος τερματοφύλας απέκρουσε και στην ουσία η καριέρα του Μποζίνοφ στην Σπόρτινγκ τέλειωσε, μιας και τόσο η διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο, αλλά και οι οπαδοί της ομάδας δεν του το συγχώρησαν ποτέ.

11. Νέρι Καστίγιο, Ολυμπιακός-Αιγάλεω

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά πέναλτι, αλλά φάουλ, ωστόσο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σε αγώνα για την Α' Εθνική το 2006 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε το Αιγάλεω και το ματς ήταν στο 4-1. Οι "ερυθρόλευκοι" κέρδισαν φάουλ λίγο έξω από την περιοχή και ο Ερόλ Μπουλούτ ετοιμαζόταν να το εκτελέσει. Ενώ ο Τούρκος, έπαιρνε φόρα, ο Καστίγιο μπήκε ανάμεσα σε εκείνον και την μπάλα, σούταρε και σκόραρε! Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τους φίλους του Ολυμπιακού, έβγαλε τη φανέλα και εκείνοι τον αποθέωσαν.

Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή του Καστίγιο προκάλεσε την έκρηξη των συμπαικτών του και συγκεκριμένα του Μπουλούτ και του Σούρερ, οι οποίοι στα αποδυτήρια κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του. "Πρέπει να μάθει να παίζει περισσότερο για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του. Είναι μικρός και έχει να μάθει πολλά. Η εντολή ήταν να χτυπήσω εγώ το φάουλ ή ο Ταραλίδης", δήλωσε ο Μπουλούτ μετά το παιχνίδι.

Για περισσότερη "ανυπακοή" εντός αγωνιστικού χώρου

News 24/7

24MEDIA NETWORK