Ουζουνίδης εναντίον Ουζουνίδη

Η σύγκριση με τον προκάτοχό του, Μανόλο Χιμένεθ, αλλά και με τον περσινό Ουζουνίδη του Παναθηναϊκού. Ο προπονητής της ΑΕΚ δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Ουζουνίδης εναντίον Ουζουνίδη

Στις 11 αγωνιστικές του περσινού πρωταθλήματος, όντας προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Μαρίνος Ουζουνίδης μετρούσε 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Σύνολο 16 βαθμοί. Τις ίδιες αγωνιστικές στο τρέχον πρωτάθλημα, ο Ουζουνίδης της ΑΕΚ έχει ένα βαθμό περισσότερο, με απολογισμό 6 νικών, 3 ισοπαλιών και 3 ηττών.

Αυτός ο +1 βαθμός από τον περσινό Παναθηναϊκό μεταφράζεται σε +1 βαθμό του φετινού Παναθηναϊκού από την εφετινή ΑΕΚ. Κι αν βάλουμε κάτω ότι οι 'πράσινοι' ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με το βαρίδιο του -6 στην πλάτη, τότε η σύγκριση γίνεται ακόμα πιο εμφατική σχετικά με τη διαφορά που κάλυψε το τριφύλλι για να ξεπεράσει στη βαθμολογία την ΑΕΚ. Με μοναδικό αστερίσκο ότι και η Ενωση φορτώθηκε ένα -3 λόγω των όσων έγιναν στο φετινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, λοιπόν, δεν έχει μόνο να δουλέψει πάνω στην ΑΕΚ και να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πρωταθλήτριας που ήδη βρίσκεται στο -12 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, αλλά έχει να ξεπεράσει τον ίδιο του τον -περσινό- εαυτό.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ενωσης στη μετά-Χιμένεθ εποχή όντας ο πλέον κατάλληλος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αποτελεί μέρος του 'top' των Ελλήνων προπονητών και η ΑΕΚ εύλογα κινήθηκε για την πρόσληψή του όταν αποχώρησε ο Ισπανός τεχνικός. Με τον Ουζουνίδη η ΑΕΚ κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει πέρυσι. Μπήκε στους ομίλους του Champions League και εξασφάλισε την... προίκα της για το μέλλον.

Τα χαμόγελα και αυτή η ρόδινη κατάσταση του καλοκαιριού με την ευρωπαϊκή επιτυχία της ΑΕΚ άρχισε να χαλάει όταν οι 'κιτρινόμαυροι' άρχισαν να κάνουν τις πρώτες γκέλες. Oι τρεις νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές πιστοποίησαν ότι και εφέτος η ΑΕΚ θα είναι στους διεκδικητές του πρωταθλήματος, αλλά ήρθε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς για να 'παγώσει' τα χαμόγελα.

Η ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα έφερε την πρώτη μουρμούρα, αλλά και την πρώτη διαχείρηση κρίσεων ως προς την αντιμετώπισή της. Το εύκολο διπλό στην Κρήτη και το 1-1 επί του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με τις ενδιάμεσες υποχρεώσεις στο Champions League, δημιούργησαν μία συζήτηση για τη σύγκριση με την περσινή ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κατά πόσο ενισχύθηκε σωστή στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είχε το περσινό 'μαξιλαράκι'. Οντας στον Παναθηναϊκό ήταν ο απόλυτος άρχοντας με δεκάδες άλλοθι που αφορούσαν το διοικητικό και το οικονομικό κομμάτι. Στον Παναθηναϊκό με βάση τα προβλήματα και το ρόστερ έκανε... πορεία πρωταθλητισμού. Ο κόσμος δεν τον 'ακουμπούσε', ήταν ο ήρωας που έμενε στα δύσκολα και έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει ψηλά τη σημαία του συλλόγου.

Στην ΑΕΚ αυτό δεν υπήρχε. Ηρθε στην πρωταθλήτρια, που μπήκε στους ομίλους, που έχει λεφτά, που έχει διοικητική υγεία, που έχει τη δυναμική του γηπέδου που ετοιμάζεται. Το να μένει πίσω στη διεκδίκηση του τίτλου από τις πρώτες αγωνιστικές έπεφτε βαρύ.

Η νίκη στη Ριζούπολη επί του αδύναμου Απόλλωνα ήταν το αυτονόητο, αλλά το 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ ήταν το πρώτο ηχηρό 'χαστούκι'. Οχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο για την εμφάνιση των ποδοσφαιριστών.

Ηταν η πρώτη παρουσία του Μελισσανίδη στα Σπάτα, η πρώτη 'κατσάδα', η πρώτη αναταραχή στα αποδυτήρια. Ο Ουζουνίδης βρέθηκε ξανά σε ένα 'άρρωστο' περιβάλλον, αλλά αυτή τη φορά δεν υπήρχε το άλλοθι του αβέβαιου. Η ΑΕΚ δεν ήταν Παναθηναϊκός. Η εφετινή ΑΕΚ ήταν δικό του δημιούργημα σε καλύτερες συνθήκες.

Τα δύο απανωτά 'χαστούκια' από τον Ατρόμητο εντός και τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ συνέχιζε ακάθεκτος και ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα πάνω του, έφεραν το -12 που είναι δυσκολοχώνευτο για τον κόσμο της ΑΕΚ.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης που συνήθιζε να υψώνει ασπίδα προστασίας στους ποδοσφαιριστές μαθημένος στα περσινά δύσκολα στον Παναθηναϊκό, τώρα ψάχνει να βρει τη λύση του προβλήματος μιλώντας ανοιχτά για παίκτες που δεν τιμούν την φανέλα και δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα.

Μέχρι τώρα ο Ελληνας προπονητής δούλευε μακριά από τον πρωταθλητισμό. Από τη Ξάνθη και τη Λάρισα μέχρι τον Πλατανιά και τον περσινό Παναθηναϊκό, ο Ουζουνίδης εργαζόταν σε συνθήκες μέτριας πίεσης.

Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη δυνατή πρόκληση, το πρώτο μεγάλο στοίχημα της καριέρας του, η πρώτη σύγκριση όχι μόνο με τον προκάτοχό του, τον Μανόλο Χιμένεθ, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Στον (προβληματικό) Παναθηναϊκό η θητεία του κρίθηκε ως επιτυχημένη και ηρωική, στην ΑΕΚ μέχρι στιγμής χάνει ακόμα και από τον περσινό Ουζουνίδη.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK