ΠΑΟΚ και Μπάμπα πήραν το αναγκαίο ρίσκο της συνύπαρξης

Ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη για αριστερό μπακ. Ο Μπάμπα είχε ανάγκη για ομάδα. Η αποχώρηση του Γιαννούλη και οι τραυματισμοί του Γκανέζου είχαν προηγουμένως δημιουργήσει την ανάγκη συνύπαρξης τους. Τους επόμενους μήνες θα αποδειχθεί αν σωστά επέλεξαν ο ένας τον άλλον.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα με τη φανέλα της Γκάνας, στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Ισπανία για το Group A του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20, στην Κωνσταντινούπολη | 24/06/2013 (AP Photo/Gero Breloer)
Ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα με τη φανέλα της Γκάνας, στην διάρκεια της αναμέτρησης με την Ισπανία για το Group A του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20, στην Κωνσταντινούπολη | 24/06/2013 Ⓒ 2021 GERO BRELOER/ASSOCIATED PRESS

Ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα ξεκίνησε την καριέρα του γεμάτος όνειρα. Πώς αλλιώς να γινόταν, από τη στιγμή έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο παίζοντας για την Dream FC της Γκάνας. Το 2012 άφησε την πατρίδα του και μετακόμισε στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Γκρόιτερ Φιρτ. Δύο σεζόν έφτασαν για να γίνει σαφές πως ήταν έτοιμος για την Bundesliga.

Η Άουγκσμπουργκ πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014 για να διαπιστώσει το ορθόν της απόφασης της έναν χρόνο αργότερα. Όχι γιατί ο Μπάμπα είχε το εκπληκτικό 83% στα κερδισμένα τάκλιν. Αλλά όταν η Τσέλσι πλήρωσε 26 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον παίκτη.

Μια μεταγραφή που έμοιαζε με την δικαίωση των ονείρων του Μπάμπα, με εξέλιξη που φάνταζε με ευλογία. Αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Από το 2015, μέχρι τη στιγμή που υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, ο Μπάμπα πραγματοποίησε μόλις 23 συμμετοχές (1716') με τη φανέλα της Τσέλσι... Στο 'Stamford Bridge' δεν βρήκε ποτέ τις ευκαιρίες και την εμπιστοσύνη που έψαχνε, ενώ και οι τραυματισμοί έπαιξαν τον δικό τους ρόλο.

Δανεικός σε Σάλκε (δύο φορές - 26 συμ.), Ρεμς (11 συμ.) και Μαγιόρκα (3 συμ.), η αλήθεια είναι πως ο 26χρονος Γκανέζος διεθνής (25 συμ.) έμοιαζε για πάντα στοιχειωμένος από την απόφαση του να αφήσει την Άουγκσμπουργκ στα 21 του χρόνια για να μετακομίσει στην Premier League. Πολλοί υποστηρίζουν πως βιάστηκε να κάνει το άλμα και αυτό του στοίχισε.

Η συμμετοχή στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2017 αποδείχθηκε μοιραία. Ο Κόντε ήταν προπονητής της Τσέλσι και παρά το γεγονός πως προβληματιζόταν για την τάση του Μπάμπα να φεύγει υπερβολικά συχνά στην επίθεση, το γεγονός πως θα έπαιζε το 3-4-3 θα μπορούσε να δώσει στον Γκανέζο μια θέση στο ρόστερ, έστω και ως back up του Αλόνσο. Ωστόσο η ρήξη χιαστού, στέρησε τη δυνατότητα στον Μπάμπα να μάθει τι θα γινόταν.

Παίζοντας δανεικός στη Ρεμς το δεύτερο μισό της σεζόν 2018/19, πρωταγωνίστησε με γκολ και ασίστ στο 3-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν και γέννησε την ελπίδα πως είχε επιστρέψει για τα καλά. Δυστυχώς, τα βάσανα του δεν είχαν τελειώσει. Επέστρεψε το καλοκαίρι του 2019 στην Τσέλσι, παραχωρήθηκε δανεικός στην Μαγιόρκα και τον Σεπτέμβρη πέρασε ξανά την πόρτα του χειρουργείου. Μια επέμβαση στο γόνατο, που του στέρησε ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Φέτος, έλαβε μέρος σε τρία παιχνίδια με τις ρεζέρβες της Τσέλσι στο πρώτο μισό της σεζόν. Μέλλον όπως φαίνεται δεν έχει στους 'μπλε' του Λονδίνου, με τους οποίους δεσμεύεται ως τον Ιούνιο του 2022.

Η απόκτηση του από τον ΠΑΟΚ με τη μορφή δανεισμού, μοιάζει με μια σχέση την οποία έχουν και οι δύο ανάγκη. Η παραχώρηση τυο Γιαννούλη στη Νόριτς άφησε το ρόστερ του 'Δικεφάλου' με έναν καθαρόαιμο μπακ, τον Αντριάν Περέιρα. Ο 21χρονος Νορβηγός είναι παίκτης με προοπτική, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της καριέρας του, πολύ περισσότερο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδεκάδα.

Έτσι για την ώρα ο Πάμπλο Γκαρσία καταφεύγει πότε στη λύση του Βιεϊρίνια και πότε σε αυτή του Ροντρίγκο. Η ανάγκη απόκτησης ενός αριστερού μπακ ήταν ξεκάθαρη και ο ΠΑΟΚ ρίχνει τη ζαριά του με τον Μπάμπα. Το ταλέντο του Γκανέζου δεν αμφισβητείται, το ερώτημα αφορά την ετοιμότητα του. Ένας ανενεργός ουσιαστικά ποδοσφαιριστής, με ιστορικό σοβαρών τραυματισμών αλλά και θέληση να αποδείξει πως δεν τελείωσε. Είναι αρκετό αυτό για τον ΠΑΟΚ; Έχει το περιθώριο να περιμένει τον παίκτη;

Σύμφωνοι, το πουλάκι του τίτλου έχει πετάξει, ωστόσο η σεζόν έχει ακόμη στόχους: την 2η θέση και το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Μπάμπα έρχεται με την ανάγκη να ξαναβάλει την καριέρα του σε ράγες. Αν το καταφέρει, θα δώσει λύσεις σε μια θέση που γέννησε προβλήματα η αποχώρηση του Γιαννούλη. Αν όχι, ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί με την αβεβαιότητα του Περέιρα και τις αλχημείες του Πάμπλο Γκαρσία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK