Πέντε πάνω, πέντε κάτω

Πέντε πάνω, πέντε κάτω
Ο Οτο Ρεχάγκελ μετράει κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας και οι ξεχωριστές στιγμές που έζησε δεν μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Τα ups και downs του Γερμανού τεχνικού πολλά (πλεονεκτούν οι θετικές στιγμές βέβαια) και το contra.gr έκανε μία επιλογή από αυτά, παρουσιάζοντας τα δύο αντίστοιχα Top-5.

Πέντε πάνω

1. Ελλάδα-Πορτογαλία (4/7/04)

Ο Οτο Ρεχάγκελ στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης πραγματοποιώντας το ακατόρθωτο. Ο Γερμανός οδηγεί την Ελλάδα στην κορυφή της "γηραιάς Ηπείρου", σημειώνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη σε επίπεδο εθνικών συλλόγων, όπως χαρακτηρίστηκε. Μία επιτυχία η οποία του πιστώνεται στο μεγαλύτερο μερίδιό της.

2. Βραβεία, τιμές, δόξα

Αν και είναι από τους πλέον καταξιωμένους Γερμανούς τεχνικούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), ο Οτο Ρεχάγκελ, αρχίζοντας από το 2003 με αφορμή την πρόκριση της Ελλάδας στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έχει σαρώσει τα βραβεία και τις διακρίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, αλλά και κόσμο.

3. Ελλάδα-Γεωργία (12/10/05)

Ο Γερμανός γίνεται το επίκεντρο του τελευταίου αγώνα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γνωρίζοντας την αποθέωση, στην ολοκλήρωση του κύκλου της "ομάδας του Euro", του δικού του δημιουργήματος που έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.

4. Ελλάδα-Αρμενία 2-0 (16/10/02)

Ο Ρεχάγκελ… διασώζει τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού χάρη σε αυτήν τη νίκη μετά από μία άσχημη αρχή (ήττες από Ισπανία, Ουκρανία) στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Από εκείνο τον αγώνα η Εθνική αρχίζει το εκπληκτικό αήττητο των 15 αγώνων (επίσημων και φιλικών) και προκρίνεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

5. Πρόσληψη στην Εθνική Ελλάδας (Σεπτέμβριος 2001)

Ο Ρεχάγκελ αναλαμβάνει το τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας, όντας προπονητικά άνεργος από το 2000 και όλοι αναφέρουν ότι το πράττει θέλοντας να εκδικηθεί τους συμπατριώτες του για την πολύχρονη απραξία του και κυρίως την επιλογή του Ρούντι Φέλερ ως ομοσπονδιακού τεχνικού των "πάντσερ" για το Μουντιάλ του 2002. Τρία χρόνια αργότερα, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ προσφέρει "χρυσάφι" στα πόδια του πρωταθλητή Ευρώπης Ρεχάγκελ, δέχεται όμως ένα μεγαλοπρεπέστατο… χαστούκι.

Πέντε κάτω

1. Δανία-Ελλάδα 1-0 (8/10/05)

Η Ελλάδα χάνει σχεδόν κάθε ελπίδα πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας στην Κοπεγχάγη. Ο Οτο Ρεχάγκελ δεν καταφέρνει να οδηγήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης στο επικείμενο Μουντιάλ, κάτι που σχολιάζεται αναλόγως από τον ξένο Τύπο, αλλά και τους φίλους του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο.

2. Αλβανία-Ελλάδα 2-1 (4/9/05)

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της Ελλάδας μετά το Euro η Εθνική γνωρίζει την ήττα από μία σαφώς κατώτερη ομάδα. Οι ξένοι… ξεσπαθώνουν ενάντια στην Ελλάδα και τον Οτο Ρεχάγκελ, το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι (εκ του αποτελέσματος) αποδείχθηκε πως αυτή η ήττα ήταν καθοριστική για τη συνέχεια και επέφερε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Μουντιάλ του 2006.

3. "Στήσιμο" Προέδρου της Δημοκρατίας (14/12/03)

Η Εθνική Ελλάδας βραβεύεται ως η κορυφαία ομάδα του 2003 από τον ΠΣΑΤ για την πρόκρισή της στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ωστόσο ουδείς από την ομάδα βρέθηκε στην εκδήλωση για να παραλάβει το βραβείο, το οποίο, μάλιστα, προερχόταν από τα χέριατουτότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, (έφτασε αργοπορημένα) παρέλαβε το βραβείο, ωστόσο οι επικρίσεις και προς τον Γερμανό (που βρισκόταν στην πατρίδα του) ήταν πολλές.

4. "Ανανέωση"

Το σύνθημα που… χαρακτήρισε την δημοσιογραφική και φίλαθλη κριτική ενάντια στον Ρεχάγκελ. Ο χερ Οτο δέχθηκε αρκετές αντιδράσεις προς το πρόσωπό του για την χρησιμοποίηση μιας κλειστής κάστας παικτών και για τον αποκλεισμό από τις αποστολέςακόμα και φορμαρισμένων ποδοσφαιριστών (όπως ο Στολτίδης και ο Ζήκος). Μάλιστα, οι φωνές άρχισαν λίγο πριν το Euro, όταν η Ελλάδα έκανε δύο ήττες σε φιλικά (Ολλανδία, Πολωνία), για να κορυφωθούν μετά την Πορτογαλία.

5. Φινλανδία-Ελλάδα 5-1 (5/9/01)

Η ιστορία γράφει ότι το ντεμπούτο του Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής συνοδεύτηκε από τη συντριβή της ομάδας στο Ελσίνκι, στον προτελευταίο αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Φυσικά, η ευθύνη του Γερμανού είναι σχεδόν μηδαμινή, κάτι που αποδείχθηκε στον επόμενο αγώνα, όπου παραλίγο να εμποδίσει την πρόκριση των Αγγλων στο Μουντιάλ με το 2-2 στον μεταξύ τους αγώνα στο Μάντσεστερ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK