Πικρές Αλήθειες

Πικρές Αλήθειες
Παρά τη στεναχώρια για τον Ολυμπιακό, νομίζω ότι κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούνε. Ίσως και να άργησε να συμβεί αυτό.

Καταρχάς, δεν θα πρέπει να απογοητεύει κανένα φίλαθλο του Ολυμπιακού το αποτέλεσμα του αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης. Μια ομάδα του επιπέδου της ισπανικής, είναι σχεδόν πάντα το ακλόνητο φαβορί. Και αλίμονο αν αυτός ο Ολυμπιακός επιζητά νίκες απέναντι σε τέτοια μεγαθήρια.(Τι εννοώ αυτός ο Ολυμπιακός θα πω παρακάτω.)

Άλλο Ελλάδα και άλλο Ευρώπη! Τα χρήματα που έχει ο κ.Σωκράτης Κόκκαλης ξοδέψει για την ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πράγματι πολλά. Για δε τα ελληνικά δεδομένα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Το ερώτημα λοιπόν που θα έπρεπε να του τεθεί στην καλοκαιρινή παρουσίαση των νέων παιχτών ήταν η εξής: ‘’Όταν μιλάτε για τελικό Champions League τι ακριβώς εννοείτε;’’ Διότι αν ο Ολυμπιακός έχει τέτοιες βλέψεις τότε η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, κα, τι ακριβώς στόχους θα πρέπει να θέσουν;; Μήπως να το κατακτήσουν αήττητες;;;;;;

Θεωρώ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ μικρομεσσαίες ομάδες του τύπου Μπρίζ, Περτζαλκα, Ρόζεμποργκ, Σάρλσμπουργκ, κτλ, να κερδίζουν εκτός έδρας σε ομίλους του Champions League και εμείς να παιδευόμαστε μπας και κλέψουμε κανέναν βαθμό μακριά απο τον Πειραιά.. Δεν ανέχομαι να βλέπω σε τίτλους εφημερίδων και σε ρεπορτάζ απόψεις του τύπου ‘’Είμασταν άτυχοι’’, ‘’Δεν μας ήθελε η μπάλα’’, ‘’Προσπαθήσαμε αλλά δεν μας έβγαινε τίποτα’’, κτλ.

Αντιθέτως, ΑΠΑΙΤΩ από τους πιο ακριβοπληρωμένους Έλληνες ποδοσφαιριστές να παίζουν και να αποδίδουν αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί από την ΠΑΕ. Να αποδίδουν ανάλογα με τα μηνιαία εισοδήματα τους! Αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τότε μπορούν να πάνε σε κάποιους άλλους συλλόγους που πληρώνουν το 1/5 από όσα ο Ολυμπιακός, που δεν έχουν βοηθητικά γήπεδα, που δεν τους ακολουθούν κάθε Κυριακή 3.000 και 4.000 κόσμος εκτός έδρας, που δεν αγωνίζονται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και που στήνουν γλέντια όταν κατορθώσουν να κατακτήσουν κάποιο εγχώριο τίτλο.

Στο χθεσινό παιχνίδι Ρεάλ – Ολυμπιακός, όσο το ματς έφθανε στο τέλος, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι φίλαθλοι του Ολυμπιακού περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα γίνει το λάθος και θα δεχτούμε το τέρμα. Αυτό νομίζετε ότι είναι τυχαίο; Πόσο μάλλον όταν είσαι παίχτης του Ολυμπιακού και έχεις δει το ίδιο έργο τόσες φορές.

Συνεπώς τι μπορεί να γίνει και να αλλάξει η τωρινή κατάσταση της ομάδας; Για μένα, όσο περίεργο και αν ακουστεί, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτό που στην ουσία χρειάζεται είναι τόλμη! Και εξηγούμαι.

1.Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να ανησυχεί διότι είναι μακράν η ομάδα με το καλύτερο υλικό. Συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Όταν η Λιόν ξεκινούσε την ευρωπαϊκή της πορεία ήταν μια μεσαία γαλλική ομάδα η οποία δεν ενέπνεε κάποιο συγκλονιστικό φόβο. Κι όμως μετά από 4-5 χρόνια, η ομάδα αυτή κέρδισε εύκολα τη Ρεάλ, στοιχίζει όσο 3-4 φορές ο Ολυμπιακός και έχει βάλει τις βάσεις για συμμετοχή στον τελικό του Champions League μέσα στα επόμενα χρόνια. Έμπρακτα και όχι στα λόγια!

2.ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΠΑΤΖΕΤ. Με μεταγραφές του επιπέδου των 2,5 και 3 εκ. ευρώ, είναι πρακτικώς αδύνατο μια ομάδα να πετύχει κάτι σημαντικό. Αν νομίζουν στην ΠΑΕ πως μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο τότε λυπάμαι αλλά δεν έχουν καλή πληροφόρηση. Εκτός κι αν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοι σύλλογοι είναι ηλίθιοι που επενδύουν τόσα χρήματα.

3.ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ. Κάποιος θα πρέπει επίσης να ενημερώσει τους υπευθύνους ότι μια καλή μεταγραφή δεν είναι απαραίτητα μια ακριβή μεταγραφή! Ποδοσφαιριστές επιπέδου Ριβάλντο σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε μια ομάδα. Δεν αρκεί ομως μόνο αυτό! Ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια βασίστηκε σε συγκεκριμένες μονάδες όπως Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Ανατολάκης, Κωστούλας, Μαυρογενίδης, Ζιοβάνι (μέχρι και πέρσυ).Η ιστορία έχει δείξει ότι ο ευρωπαϊκος κύκλος των παιχτών αυτών έχει κλείσει Αυτό που θα έπρεπε λοιπόν να απασχολήσει σοβαρά τον Ολυμπιακό είναι να επενδύσει κυρίως σε νέα παιδιά, διψασμένα για χρήματα, τίτλους και διακρίσεις, όπως ακριβώς ήταν και ο Ολυμπιακός του 1999. Σίγουρα θα έρθουν και τα άσχημα αποτελέσματα αλλά το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο διαχρονικά και το άγχος της ευρωπαϊκής επιτυχίας μικρότερο.

4.ΥΠΟΜΟΝΗ. Ο Ολυμπιακός θα πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη όταν σταματήσουν όλοι να μιλάνε για την Ευρώπη! Ο Ολυμπιακός δεν παύει στην ουσία να είναι μια εταιρεία, η οποία έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά και προσπαθεί να καθιερωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο. Πως λοιπόν περιμένουμε αυτό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη; Γιατί απαιτούμε αποτελέσματα όταν η διαδικασία ακόμα βρίσκεται στη μέση; Μια σοβαρή προσπάθεια έγινε πριν από λίγα χρόνια και για 5’ λεπτά απείχαμε από την συμμετοχή μας στους 4. Κι αντί αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες επιτυχίες, εμείς επαναπαυτήκαμε και χάσαμε το τρένο.. 5.Επιπλέον, στην Ευρώπη είναι κοινό μυστικό ότι η ομάδα παρουσιάζεται απροστάτευτη. Κατά καιρούς εμφανίζονται κάποιοι Μέρκ, Κρούγκ, κα, οι οποίοι κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του Ολυμπιακού.

Φυσικά και η ομάδα με την αδιαφορία και τις κάκιστες εμφανίσεις της, έχει δώσει δικαιώματα. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ευθύνη της ΠΑΕ για την μη προστασία από κάθε ‘’φαλτσορφύριγμα’’ το οποίο μπορεί να κοστίσει σε βαθμούς και χρήματα. Πρέπει λοιπόν, να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ από κακαπροαίρετες διαιτησίες και να αποδείξει ότι η ομάδα που εμφανίζει στον ευρωπαϊκό χώρο διαθέτει ποιότητα και μπορεί να πρωταγωνιστήσει! Σαν επίλογο, θα ήθελα να τονίσω ότι η περίοδος χάριτος στην ΠΑΕ έχει τελειώσει εδώ και καιρό.

Θεωρώ εγκληματικό να χάνεται χρόνος άσκοπα προσπαθώντας με σπασμοδικές κινήσεις να πετύχει κάτι. Αν ο κ.Κόκκαλης πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο στην Ευρώπη, τότε είναι προτιμότερο να το γνωστοποιήσει. Επειδή όμως τον θεωρώ έξυπνο και πεισματάρη περιμένω να αλλάξει στάση και να δει το ζήτημα με μεγαλύτερη προσοχή. Το απέδειξε όταν ασχολήθηκε σοβαρά με το μπάσκετ. Απομένει να το αποδείξει έμπρακτα και στο ποδόσφαιρο.

Φιλικά, Καπόλας Μάνος

News 24/7

24MEDIA NETWORK