O Zλάταν Ιμπραχίμοβιτς είναι μεγαλύτερος από τον κορονοϊό

Σε ένα video λίγων δευτερολέπτων, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς παραδίδει μαθήματα ειλικρινώς εγγενούς συμπεριφοράς σε όλους τους επαγγελματίες αθλητές. Δημιούργησε fund για τη στήριξη των νοσοκομείων της Ιταλίας. Το μήνυμα τελειώνει όπως πιθανόν να περιμένεις.

O σκοπός του τελευταίου post που έκανε ο Ιμπραχίμοβιτς στο Instagram είναι πολύ σοβαρός και συγκεκριμένος. Συγκεκριμένη είναι και η ιδιοσυγκρασία του. Και έτσι το αποτέλεσμα έγινε 'μαγικό'.
O σκοπός του τελευταίου post που έκανε ο Ιμπραχίμοβιτς στο Instagram είναι πολύ σοβαρός και συγκεκριμένος. Συγκεκριμένη είναι και η ιδιοσυγκρασία του. Και έτσι το αποτέλεσμα έγινε 'μαγικό'. AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Αν έχεις διαβάσει την ιστορία του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (που αν τυχόν δεν το 'χεις κάνει, τώρα που 'χεις χρόνο θα στο πρότεινα) ξέρεις πως δεν είναι μια καθημερινή, συνηθισμένη, περίπτωση επαγγελματία αθλητή. Δηλαδή, το ξεκίνημα παραπέμπει σε εκείνο χιλιάδων άλλων. Αλλά το πώς επέλεξε να 'κουβαλήσει' τον εαυτό του, ενώ υπήρχε για χρόνια μεταξύ των καλύτερων του είδους του (βλ. ποδόσφαιρο) δεν το λες και σύνηθες.

Η τελευταία φορά που έκανε μια Ζλάταν κίνηση ήταν όταν έφυγε από τις ΗΠΑ και αποφάσισε να επενδύσει σε μια ομάδα της χώρας του. Δεν το έκανε για τη Μάλμε, όπου γαλουχήθηκε, αλλά για τον 'αιώνιο εχθρό' αυτής, τη Χάμαρμπι. Ακολούθησε λαϊκός ξεσηκωμός. Ποσώς τον ενδιέφερε.

Πριν λίγες ώρες, ο επιθετικός της Μίλαν ενημέρωσε από τον προσωπικό λογαριασμό στο Instagram πως 'η Ιταλία μου έχει δώσει τόσα πολλά και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θέλω να δώσω κάτι πίσω σε αυτήν τη χώρα, την οποία αγαπώ. Με τους ανθρώπους που δουλεύω, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό για να συγκεντρωθούν χρήματα για τα νοσοκομεία Humanitas -θα χρησιμοποιήσω την επικοινωνιακή μου δύναμη για να διαδώσω το μήνυμα. Είναι σοβαρό ζήτημα και χρειαζόμαστε συγκεκριμένη βοήθεια. Βασίζομαι στη γενναιοδωρία των συναδέλφων μου, όλων των επαγγελματιών παικτών και εκείνων που θέλουν να κάνουν μια μικρή ή μεγάλη δωρεά, ανάλογα με τις δυνατότητες τους, ώστε να εξαφανίσουμε τον κορονοϊό. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονται νυχθημερόν, ανιδιοτελώς για να σώσουν τις ζωές μας. Σήμερα είμαστε εμείς εκείνοι που τους χειροκροτούμε. Ας κλωτσήσουμε μαζί μακριά τον ιό. Ας νικήσουμε αυτό το ματς".

"Και να θυμάστε: αν ο ιός δεν πάει στον Ζλάταν, θα πάει ο Ζλάταν στον ιό”

Κράτα λίγο πως είναι τέχνη να μπορείς να δείξεις στο εκατό τοις εκατό, ποιος είσαι πραγματικά σε ένα video λίγων δευτερολέπτων. Προφανώς και ο ίδιος έκανε την αρχή, προσφέροντας 100.000 ευρώ σε νοσοκομεία της Ιταλίας. Έθεσε ως στόχο το 1.000.000 ευρώ. Aνάλογη κίνηση έχουν κάνει και οι διεθνείς της Γερμανίας (προσφέροντας 2.5 εκατομμύρια ευρώ). Την πρώτη ώρα μετά τη δημοσίευση του μηνύματος, είχαν συγκεντρωθεί 109.652 ευρώ.

Δες τώρα, μια εικόνα από το Μπέργκαμο, όπου τα νεκροταφεία δεν έχουν πια χώρο για άλλες ταφές και με στρατιωτικά οχήματα μεταφέρονται τα θύματα του κορονοϊού σε κρεματόρια κοντινών πόλεων, μήπως και κατανοήσεις πραγματικά το μέγεθος του προβλήματος.

Σου είπα πριν για την τέχνη του να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, ακόμα και σε ένα video λίγων δευτερολέπτων. Ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν πάντα συνεπής με τη 'φάση' του. Δεν εννοώ τις επιλογές που έκανε και αφορούσαν την καριέρα του, αλλά το πώς διαχειριζόταν τον εαυτό του. Έλα να δεις τι εννοώ.

Kάποιες από τις πιο Ζλάταν δηλώσεις

✔ "Όταν με αγοράζεις, παίρνεις μια Ferrari. Αν οδηγείς Ferrari, βάζεις τα κορυφαία καύσιμα στο ρεζερβουάρ, βγαίνεις στη λεωφόρο και ανεβάζεις ταχύτητα. Ο Γκουαρδιόλα έβαλε diesel και έκανε μια βόλτα, στην επαρχία. Θα έπρεπε να έχει αγοράσει Fiat". Mετά τη συνεργασία τους στην Μπαρτσελόνα το 2009, για την οποία επίσης έχει πει πως 'ο Γκουαρδιόλα είναι ο πιο ανώριμος προπονητής από όσους έχω δουλέψει' και ότι 'αν ο Μουρίνιο φωτίζει το δωμάτιο στο οποίο μπαίνει, ο Γκουαρδιόλα κατεβάζει τις κουρτίνες'.

✔“Tώρα που είμαι εδώ, πιστεύω πως οι άνθρωποι στο Παρίσι θα 'χουν να δουν και κάτι άλλο, εκτός της Μόνα Λίζα”. Όταν πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν.

✔“Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι του club μπορούν να βάλουν το άγαλμα μου, στη θέση του Πύργου του Άιφελ. Αλλά αν μπορούν, θα μείνω. Το υπόσχομαι”. Το 2012 όταν πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Διάλειμμα για ένα σύντομο video με #ΖlatanFacts (αλά Τσακ Νόρις).

✔“Δεν πιστεύω ότι μπορείς να σκοράρεις πιο θεαματικά γκολ από εκείνα του Ζλάταν, στα video game -ακόμα και αν αυτά τα ματς είναι πολύ ρεαλιστικά τη σήμερον ημέρα”.

✔“Δεν θα γίνω ο Βασιλιάς του Μάντσεστερ. Θα γίνω ο Θεός του Μάντσεστερ”.

“Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς εμένα δεν αξίζει να το δεις. Οπότε δεν αξίζει να περιμένεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο”. Μετά τον αποκλεισμό της Σουηδίας, από την Πορτογαλία.

✔“Τι εννοείς όταν με ρωτάς τι πήρα στη σύζυγο μου, για τα γενέθλια της; Έχει τον Ζλάταν”.

✔“Είμαι σαν το κρασί. Όσο μεγαλώνω, τόσο καλύτερος γίνομαι”.

✔“Δεν μπορώ παρά να γελάω με το πόσο τέλειος είμαι”.

✔“Ο Βενγκέρ που είχε ζητήσει να κάνω μια δοκιμαστική προπόνηση με την Άρσεναλ, όταν ήμουν 17. Ο Ζλάταν δεν κάνει auditions”.

✔“Ξέρω πως είμαι αρκετά καλός. Δεν νιώθω την ανάγκη να το αποδείξω. Είτε με ξέρεις, είτε όχι”.

✔“Πρώτα πήγα αριστερά. Με ακολούθησε. Μετά πήγα δεξιά. Τον 'πήρα' μαζί μου. Έπειτα πήγα αριστερά και ο αμυντικός πήγε να αγοράσει χοτ ντογκ”.

✔“Έλα στο σπίτι μου, για να δεις αν είμαι γκέι. Και φέρε και την αδελφή σου”. Σε ερώτηση γυναίκας ρεπόρτερ, σχετική με τη σεξουαλικότητα του, μετά την αγκαλιά που 'χε ανταλλάξει με τον Πικέ.

✔“Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης της Premier League; Ο Λουκάκου ή ο Αγκουέρο. Γιατί δεν είμαι εγώ; Τα λιοντάρια δεν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους”.

✔“Και εμένα μου αρέσουν οι φωτοβολίδες. Αλλά τις στέλνω σε κήπους ή σε stands με κεμπάμπ. Δεν βάζω φωτιά στο σπίτι μου”. Για την ανάλογη στιγμή που έζησε ο Μάριο Μπαλοτέλι.

✔“Μόνο ο Θεός ξέρει ποιος θα περάσει στο World Cup (η Σουηδία έπαιζε με την Πορτογαλία). Είναι δύσκολο να τον ρωτήσετε; Γιατί; Τον έχετε μπροστά σας”.

✔“Αν με κατηγορήσεις ξανά πως σε τραυμάτισα επίτηδες, θα σου σπάσω τα πόδια και αυτή τη φορά θα το κάνω εσκεμμένα”. Σχόλιο που απευθυνόταν στον Ράφαελ Φαν ντερ Βαρτ, που κατηγόρησε τον Ζλάταν ότι τον είχε χτυπήσει επί τούτου, σε ματς της Ολλανδίας με τη Σουηδία.

✔“Συνήθως δεν γίνεσαι θρύλος, πριν πεθάνεις. Εγώ είμαι ζωντανός θρύλος”.

Τον Ιούλιο του 2019 το Twitter του ζήτησε να σχολιάσει κάποια από τα tweets που τον αφορούσαν. Στην εισαγωγή του έπρεπε να πει πού μπορούν να τον 'ακολουθήσουν' οι ενδιαφερόμενοι. Απάντησε “σε όλον τον κόσμο, γιατί είμαι ο κόσμος”. Του διευκρίνισαν ότι θα ήταν χρήσιμο να αναφέρει το λογαριασμό του στο social network. Ρώτησε 'εννοείς πως δεν τον ξέρουν;'.

Και κάποιες ειλικρινείς τοποθετήσεις του Ζλάταν

✘ “Όταν ο κόσμος με κρίνει, αντί να κατεβάσω το κεφάλι, κάνω τα σχόλια ενέργεια, ώστε να επιτύχω ακόμα περισσότερα”.

✘ “Ακόμα νιώθω την ανάγκη να κάνω τα πάντα δέκα φορές καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη, προκειμένου να με αποδεχθούν και να βελτιωθώ. Αυτή είναι η 'πείνα' μου. Αν αρχίσω να χαλαρώνω, θα τη χάσω και τότε καλύτερα να σταματήσω το ποδόσφαιρο”.

✘ “Έζησα κάποιο καιρό με τη μητέρα μου, αλλά κυρίως ζούσα με τον πατέρα μου. Μια φορά έδωσε όλον του τον μισθό για να πάω σε ένα τρέινινγκ καμπ. Δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο, αλλά το έκανε αυτό για εμένα”.

✘ “Όταν είσαι διαφορετικός ή έχεις το μίνιμουμ των ικανοτήτων, μπορείς και πάλι να γίνεις επιτυχημένος. Είμαι η ζωντανή απόδειξη”.

✘ “Μετά ένα ματς με την Caen, έβγαλα τη φανέλα μου και όλοι με ρώτησαν πότε έκανα τόσα νέα tattoos. Ήταν με χένα. Ήταν 15 ονόματα πραγματικών ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα σε όλον τον κόσμο”.

✘ “Εύχομαι όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη να μπορούν να πάνε στο ψυγείο τους και να πάρουν ό,τι επιθυμούν, γιατί τη μέρα που το ανοίγεις και δεν υπάρχει κάτι μέρα, είναι δύσκολο”.

✘ “Κάποιοι προπονητές προτιμούν τους παίκτες που κάνουν ό,τι τους λένε. Για παράδειγμα, λένε στα 10χρονα να πηδήξουν και το κάνουν όλα. Ένα έξυπνο αγόρι θα ρωτήσει 'γιατί να πηδήξω;'. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για πολλούς κόουτς. Το καταλαβαίνω”.

✘ “Δεν ικανοποιούμαι εύκολα. Όταν κερδίζω κάτι, σκέφτομαι αμέσως το επόμενο βήμα. Και αυτό είναι πρόβλημα για εμένα. Δεν απολαμβάνω τις στιγμές”.

✘ “Βάζω πάντα δεύτερο τον εαυτό μου. Θέλω να κάνω τον κόσμο χαρούμενο”.

✘ “Αν το 'εγώ' μου είχε το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ, θα μπορούσα να 'χω κατακτήσει τόσα τρόπαια; Ξέρω πως αρέσει στον κόσμο να τα λέει αυτά. Και είμαι ΟΚ. Αλλά δεν θα απαντώ για την κάθε ιστορία. Θα αφήσω τα τρόπαια μου να απαντούν”.

✘ “Αν είσαι πολύ καλός, θα σε φάνε ζωντανό. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα ένα ωραίο μέρος”.

✘ “Όταν ο κόσμος ακινητοποιείται είναι η στιγμή που πρέπει να κάνεις κάτι”.

✘ “Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε”.

✘ “Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, ήταν γραφτό να συμβεί. Είναι η μοίρα μας. Η δική μου μοίρα ήταν να 'χω τη ζωή που απολαμβάνω τώρα. Και δεν μπορώ να μετανιώσω για κάτι”.

✘ “Κάποια πράγματα είναι μοίρα. Για άλλα δουλεύεις. Την ποιότητα όμως, ή την έχεις όταν γεννιέσαι ή δεν την αποκτάς ποτέ”.

✘ “Eγώ αποφασίζω για το μέλλον μου. Εγώ αποφασίζω για το τι θέλω να κάνω. Κανείς άλλος”.

✘ “Θα ήθελα να με θυμούνται ως τον ποδοσφαιριστή που υπήρξα. Το τι έκανα στην ιδιωτική μου ζωή δεν αφορούν κανέναν””.


News 24/7

24MEDIA NETWORK