Πότε θα σοβαρευτούμε;

Πότε θα σοβαρευτούμε;
Mετά το ματς Ολυμπιακός-Newcastle ο κάθε σκεπτόμενος τηλεθεατής (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) έβγαλε κάποια βάσιμα όσο και απογοητευτικά συμπεράσματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις γελοίες αντιδράσεις του μέσου μίζερου 'Ελληνα.

Κατ' αρχήν έλαμψε το μεγαλείο της ΕΥΡ?ΠΑΙΚΗΣ Newcastle που παρότι αγωνιζόταν για 45' με 2 παίχτες περισσότερους μέσα στο γήπεδο δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να συντρίψει τον Ολυμπιακό. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Σε τέτοιες κινήσεις προβαίνουν μικρομεσαίες ομάδες που ΑΚΟΜΑ, μετά από 80 χρόνια ύπαρξης δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σοβαρό όνομα στην Ευρώπη και απλά αρκούνται στο να σφυροκοπούν χωρίς ίχνος σεβασμού ιστορικές ομάδες, πληγωμένα θηρία τύπου Bayern Leverkusen έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αν βάλουν 5 και 6 γκολ (χωρίς κάτι τέτοιο να επιβάλεται για τη συνέχεια της ευρωπαικής τους πορείας) η Ευρώπη θα αναγνωρίσει την αξία τους και θα ανεβούν οι μετοχές των παιχτών και προπονητή.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει με λάθος τρόπους την ευρωπαική καταξίωση και η Ευρώπη με τη σειρά της τον τιμωρεί για τις κατά καιρούς αλαζονικές του συμπεριφορές.

Το θέμα όμως που με καίει είναι η κατά συρροή υποτίμιση της νοημοσύνης του κάθε τηλεθεατή. Οι μικρότητες των ομάδων ξεκινούν απ' τις μικρότητες αυτών που τις υποστηρίζουν τυφλά, χωρίς να δέχονται να δουν την σκληρή αλήθεια και να κάνουν κάτι γι' αυτήν. Είναι ΚΑΝΟΝΑΣ του ποδοσφαίρου όταν ο επιτιθέμενος είναι σε προφανή θέση για να σκοράρει και ο τελευταίος αμυνόμενος τον ανακόψει αντικανονικά να δέχεται κόκκινη κάρτα, τόσο απλά!!! Όσο για την αποβολή του Κωστούλα, είναι επίσης κανόνας του ποδοσφαίρου ο παίχτης να αποβάλεται με τη δεύτερη κίτρινη κάρτα. Όσο για την κάρτα του Djorjevic στην οποία στάθηκε ΤΟΣΟ ο εκφωνητής (που κατ' εμέ θα πρέπει να του αφαιρεθεί το δικαίωμα να ξανακουστεί στον αέρα), ήταν απόλυτα δικαιολογημένη καθώς ο ΑΡΧΗΓΟΣ του Ολυμπιακού (ο οποίος υποτίθεται ότι πρέπει να κρατά την ομάδα ψύχραιμη) διαμαρτηρήθηκε έντονα στο διαιτητή, όμως ο speaker νόμιζε ότι βλέπει αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος όπου όλα επιτρέπονται.

Στην Ευρώπη όμως οι διαιτητές είναι πραγματικοί αφέντες και "κόβουν το βήχα" κάθε "φίρμας" που αμφισβητεί την εξουσία τουs.

Δίαβασα αρκετά άρθρα σήμερα αναφερόμενα στο χθεσινοβραδινό ματς για να έχω μία σφαιρική άποψη του ελληνικού κοινού και όχι μόνο. Έτσι και δίαβασα το φιλμ του αγώνα με συντάκτη τον κ. Καρaΐνδρο. Σε κάποιο σημείο αναφέρει λοιπόν πως οι Άγγλοι φίλαθλοι "ξέρουν να βλέπουν ποδόσφαιρο". συνεχίζει λέγοντας πως οι ίδιοι οι φίλαθλοι κατονόμασαν το διαιτητή "κλόουν" και κλείνει το σχόλιο λέγοντας πως πολλοί φίλαθλοι ζητούσαν την αλλαγή διαιτητή.

Προσωπικά δε θα καθόμουν και να δώσω σημασία σε φιλάθλους που απλά ξέρουν να βλέπουν ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατόν γνώστης του αθλήματος να απαιτεί αλλαγή του διαιτητή στο ημίχρονο και να ασπαστώ τη γνώμη αυτού για τον διαιτητή.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο βολικό ήρθε για τον κ. Καραΐνδρο και τους ομοίους του μια τέτοια είδηση και πόσο το φιλοσόφησαν για να την δημοσιεύσουν. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΙ. ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ και δείτε την αλήθεια. Ο Ολυμπιακός χθές το βράδυ ήταν άξιος της μοίρας του 101% και αντί να ευχαριστούμε την Newcastle για την ευσπλαχνία της, καθόμαστε και ασχολούμαστε με τους διαιτητές. Πόσο πιο ρεζίλια μπορούμε να καταντήσουμε λοιπόν; Ας αφήσουμε κατά μέρος τους διαιτητές και ας συγκεντρωθούμε στις δυνάμεις των ελληνικών ομάδων.

Χρήστος Τσαγκαλίδης, Bradford, UK


Με αφορμή το email του κυρίου Τσαγκαλίδη...

Που δεν θα μπορούσε να τα διατυπώσει καλύτερα θέλω να το προχωρήσω λίγο παραπάνω…

Στην φάση του επιτιθέμενου Άγγλου παίχτη, η κίνηση του Γεωργάτου στο replay φάνηκε εντονότατα ότι δεν πήδηξε για την μπάλα, αλλά απλά «χώθηκε» από κάτω , με καθαρή επαφή στον παίκτη που είναι στο αέρα και προσπαθεί να σκοράρει…

Είναι αστείο να πιστέυουμε ότι ο εν λόγω παίκτης θα προτιμούσε να πέσει στο χόρτο και να ρισκάρει το πέναλτι, την στιγμή μάλιστα που έχει την πλάτη γυρισμένη στον επερχόμενο Γεωργάτο…

Τώρα ίσως αν ήθελε ο διαιτητής του αγώνα και απλά και μόνο για αν αφήσει αν παιχτεί παιχνίδι να μην έδινε την κάρτα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρβαση καθήκοντος και εξουσίας , καθώς σε ανατροπή από τελευταίο παίκτη είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί κόκκινη κάρτα…

Στην αμέσως επόμενη στιγμή στο καθαρότατο πέναλτυ , πάνω στον Στολτίδη , είναι σαφές ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΌΚΚΙΝΗ… αν και κινήται ο παίκτης προς το τέρμα…

1) Δεν έχει κατοχή μπάλας..

2) Από «στημένη φάση» δεν μπορεί να καθοριστεί τελευταίος παίκτης , καθώς όπως είπα και πρίν η μπάλα είναι υπό διεκδίκηση.

Στην φάση των κίτρινων καρτών που κατέληξαν στην κόκκινη του Κωστούλα.Ο μοναδικός λόγος που ο Ισπανός referee θα μπορούσε να μην δώσει την δεύτερη κίτρινη είναι να έπαιζε λίγο «έδρα», μιας και όπως φάνηκε δεν θυμόταν ότι είχε δώσει ήδη την πρώτη στον συγκεκριμένο παίκτη. Σαν παράβαης όμως, όσο θεαματικα΄και αν έπεσε ο Άγγλος παίκτης, πάει με τα δύο πόδια στην μπάλα και στον παίκτη που αν θυμάμαι καλά , είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κανονισμών για κίτρινη.

Αν και τώρα ο Ισπανός , μπορεί να έπαιξε στο 100% των κανονισμών και να μην έδωσε σφυρίγματα «έδρας» που ίσως να βοηθούσαν να παιχτεί και λίγο μπάλα, εντούτοις δεν παρέβηκε σε κανένα σημείο τα όρια του..

Ένα τελευταίο σημείο που θέλω να σταθώ είναι στην αντικειμενικότητα, μάλλον υποκειμενικότητα του εν λόγω εκφωνητή. Νομίζω ότι σαν δημοσιογράφοι , ειδικα΄την ώρα της εξάσκησης επαγγέλματος καλό είναι να μετριάζουν , την εκδήλωση των φιλάθλων συναισθημάτων τους , που τείνουν να αλλοιώσουν και την εικόνα του αγώνα. Έτυχε στιγμή που ο Τζορτζεβιτς είναι στην αντεπίθεση με τέσσερις αμυντικούς μπροστά και ακούγεται ότι «είναι ευνοικές οι προυποθέσεις αντεπίθεσεις)!!!!!!!!

Καλό είναι λοιπόν , αν μην δημιουργούνται εντυπώσεις εκ των ουκ άνευ και να υπάρχει , όσο το δυνατόν καθαρότητα μυαλού όταν περιγράφουν.

Τελευταίο άφησα το ανεκδιήγητο που ακούστηκε ότι φοβήθηκαν για «άγριες» εκδηλώσεις του κόσμου. Νομίζω ότι το φόβητρο των αθλητικών δικαστηρίων της UEFA , είναι αρκετό… Αν σκεφτούμε τις ποινές που επεβλήθησαν στην Ρόμα , την στιγμή που ο Γερμανός διαιτητής του αγώνα εκεί , είχε δεχτεί ένα αναπήρα στο κεφάλι, είναι αρκετό να φρενάρει όποια «άγρια» διάθεση , από οπαδούς και παραγόντες…

Το μοναδικό που ελπίζω είναι στο επερχόεμνο Κυριακάτικο derby να μην υπάρξουν «ανωμαλίες» και επεισόδια, καθώς μια πιθανήσυγκομιδή πόντων της ΑΕΚ , ίσως «προκαλέσει» και πάλι αυτό το συναίσθημα αδικίας που διακατέχει τελευταία τον Ερυθρόλευκο κόσμο, που και αυτό με την σειρά του καλιεργείται από κάποιους για να κρύψουν τις ορατόταες πλέον αδυναμίες του ΟΣΦΠ….

Νίκλαν Αλέξανδρος, Αθήνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK