Ρίσκο η παραμονή Δέλλα

Ο Τραϊανός Δέλλας, με βάση τα δεδομένα της χρονιάς που πέρασε,δε φαίνεται έτοιμος να δώσει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ αυτό που ψάχνει. Ίσως και για τον ίδιο να ήταν καλύτερα να σταθεί στο πλάι ενός καταξιωμένου προπονητή ώστε και να μάθει καλύτερα τη δουλειά και να μην καεί σε περίπτωση αποτυχίας. Η απόφαση που ελήφθη (παραμονή του Κολοσσού),θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όπως πάντα στο ποδόσφαιρο. Αναμφίβολα, σε μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων, το ρίσκο που παίρνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι μεγάλο.

Ρίσκο η παραμονή Δέλλα

Με αφορμή το τελευταίο παιχνίδι της ΑΕΚ στη Football League 2 που ολοκληρώνει την πιο δύσκολη σεζόν στην ιστορία της Ένωσης, αλλά και την ανακοίνωση της συνέχισης της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Τραϊανό Δέλλα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως διαμορφώνονται τα δεδομένα για το Δικέφαλο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτό που δε μπορούσε ούτε ο πιο απαισιόδοξος οπαδός της ΑΕΚ να φανταστεί πως κάποτε θα συμβεί, τελικά πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη σεζόν. Η Ένωση υποβιβάστηκε στην κατώτερη κατηγορία με βάση τους βαθμούς που συγκέντρωσε εντός αγωνιστικών χώρων και όχι λόγω των χρεών της. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές (με αντιπάλους τον Πανθρακικό και τον Ατρόμητο) προπονητής της ομάδας ανέλαβε ο Τραϊανός Δέλλας ο οποίος αντικατέστησε τον Λίνεν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η ομάδα. Οι δύο ήττες (ορθώς) δεν χρεώθηκαν από κανέναν στον Κολοσσό.

Παραμονή "Τράι"

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει όταν οριστικοποιήθηκε ο υποβιβασμός της ΑΕΚ ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε διοικητικό επίπεδο. Αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης ο οποίος προφανώς προετοίμαζε από καιρό την είσοδό του στην ομάδα. Για όσους θυμούνται, όλα αυτά τα χρόνια όσες φορές ακούστηκε το όνομά του για εμπλοκή στα διοικητικά της ΠΑΕ η απάντησή του ήταν η ίδια: «ας πληρώσουν τα χρέη τους αυτοί που τα δημιούργησαν και τότε το συζητάμε». Το ποδοσφαιρικό αξίωμα «ο επόμενος πληρώνει τον προηγούμενο» δε θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση.

Έτσι, προκειμένου να αναλάβει ο «τίγρης» ο, ήδη πικραμένος, κόσμος της ΑΕΚ, δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση η Ένωση να αγωνιστεί στην τρίτη εθνική κατηγορία (ερασιτεχνική) και το κοντέρ των χρεών να μηδενιστεί. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θεωρούν πως αυτή η εξέλιξη ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει, δεδομένου ότι διαφορετικά η ομάδα θα ανέβαινε (;) στην Super League και θα ήταν πάλι κομπάρσος. Η παραμονή του Δέλλα στην τεχνική ηγεσία δεν παραξένεψε κανέναν και δε θεωρήθηκε λάθος. Ίσα ίσα οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι ο Τράι δικαιούταν την ευκαιρία που πήρε.

Ρίσκο η παραμονή Δέλλα
INTIME SPORTS

Τρεις προϋποθέσεις

Ο εκπληκτικός κόσμος της Ένωσης στήριξε και αυτή την προσπάθεια τόσο οικονομικά μέσω της μαζικής αγοράς των πολύ ακριβών εισιτηρίων διαρκείας όσο και ψυχολογικά μέσω της αθρόας παρουσίας του στο ΟΑΚΑ ή όπου αλλού επαίξε η ΑΕΚ και δε ζητούσε πολλά, τουλάχιστον για τη σεζόν που τελείωσε. Υπό τρεις προϋποθέσεις ο φίλαθλος της ΑΕΚ θα ήταν ευχαριστημένος και θα περνούσε όσο γίνεται πιο ευχάριστα το πρώτο από αυτά δύο πολύ δύσκολα χρόνια:

Α) H Ένωση να κέρδιζε όλα τα παιχνίδια, κάτι όχι και τόσο δύσκολο από τη στιγμή που αντιμετώπιζε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Ο απολογισμός αναφέρει τρεις ισοπαλίες και μία ήττα για το πρωτάθλημα και μια ήττα-αποκλεισμό για το κύπελλο της Γ’ Εθνικής, τον θεσμό που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της παρουσίας της ΑΕΚ στην ερασιτεχνική κατηγορία.

Β) H ομάδα να έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας και να ήταν ορατή η εξέλιξη κάποιων ποδοσφαιριστών.

Το θέαμα που παρακολούθησαν οι θεατές των αγώνων της ΑΕΚ ήταν κάτω από τις προσδοκίες τους. Αναφορικά με την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών, δυστυχώς, κανένας από τους «μικρούς» δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο. Ευχάριστες εκπλήξεις ήταν μόνο ο Πεταυράκης και ο Πλατέλλας.

Γ) Nα ξεκινήσουν τα έργα για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το μόνο αποκούμπι του κόσμου. Παρόλο που το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τηρηθεί απόλυτα, έχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προηγούνταν της ανέγερσης του γηπέδου.

Κασέτα

Η ευθύνη του προπονητή της Ένωσης για την εικόνα που παρουσίασε η ΑΕΚ προφανώς είναι μεγάλη. Ο Τραϊανός Δέλλας επαναλάμβανε σχεδόν κάθε εβδομάδα ότι στόχος της ομάδας ήταν η άνοδος στη Football League. Σε καλά αλλά και σε άσχημα αποτελέσματα η κασέτα ήταν ίδια και απαράλλακτη, λες και υπήρχε περίπτωση η ΑΕΚ, των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που αντιμετώπιζαν ερασιτέχνες να μη βγει πρώτη.

Και αν η επανάληψη των ίδιων εκφράσεων ήταν κουραστική και σε ένα βαθμό θλιβερή, ακόμα χειρότερη εντύπωση προκαλούσαν οι δικαιολογίες του Κολοσσού ή των αυτόκλητων υπερασπιστών του, μετά από κάθε «γκέλα» ή κακή εμφάνιση. Στην πρώτη ισοπαλία «έφταιγε» η ατυχία. Στη δεύτερη, ήταν υπερβολικοί όσοι γκρίνιαζαν. Δυο-τρία ματς στα οποία η ΑΕΚ επικράτησε στα τελευταία λεπτά σβήστηκαν από τη μνήμη. Αφού οι βαθμοί κατακτήθηκαν τι σημασία είχε που η ομάδα δε βλεπόταν;

Ρίσκο η παραμονή Δέλλα
INTIME SPORTS

Μετά ήρθε ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Γ' Εθνικής. Και πάλι ο προπονητής προστατεύτηκε και όλες οι ευθύνες αποδόθηκαν στους (όντως χαμηλής ποιότητας) ποδοσφαιριστές. Εννοείται πως στις οχτάρες και στις πεντάρες αποθεώθηκαν άπαντες και «η δουλειά του προπονητή άρχισε να φαίνεται».

Και μετά ήρθε η ήττα και για το πρωτάθλημα από τη Θύέλλα Ραφήνας. Σίγουρα είναι μακριά από τη νοοτροπία της ΑΕΚ ότι ο αντίπαλος απαγορεύεται να κερδίζει. Σαφώς, στην καλή της μέρα η Θύελλα Ραφήνας δικαιούται να κερδίσει την ΑΕΚ. Πιθανότατα, το αήττητο δε μπορεί να είναι αυτοσκοπός για την Ένωση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχασε ένα παιχνίδι στη Γ' Εθνική. Το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος δεν εδείξε σημάδια σταθεροποίησης της απόδοσής της και βελτίωσης σε ατομικό επίπεδο.

Ρίσκο η παραμονή Δέλλα

Football League

Το πιθανότερο είναι πως και στη Football League η Ένωση δεν θα συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση. Εύκολα (το πιθανότερο) ή δύσκολα θα βρίσκεται και του χρόνου το Μάιο στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Όταν, όμως, θα έρθουν τα δύσκολα στη Super League θα είναι αργά για αλλαγές. Τη στιγμή που για τον Ολυμπιακό ακούγονται τέτοια ονόματα (Σκόκο, Ντρογκμπά, Ετό, Ροζίτσκι) ανεξάρτητα από το αν θα έρθουν στον Πειραιά ή όχι, που ο Παναθηναϊκός δείχνει να συνέρχεται και ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση που ονειρεύονται εδώ και χρόνια οι οπαδοί του, η ΑΕΚ (η οποία δε θα έχει ακόμα το δικό της γήπεδο) θα επανέλθει μετά από δύο -δύσκολα ψυχολογικά αλλά εύκολα αγωνιστικά- χρόνια και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αντιξοότητες οι οποίες για κάποιους ποδοσφαιριστές της θα είναι πρωτόγνωρες.

Από τη στιγμή που ο στόχος έχει τεθεί από τώρα και δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την πρώτη χρονιά που θα επανέλθει στη Super League, η Ένωση θα πρέπει να υπερτερεί σε κάτι έναντι των αντιπάλων της. Με δεδομένο αφενος ότι θα είναι η μοναδική εκ των τεσσάρων που δε θα έχει το δικό της γήπεδο και αφετέρου ότι οι ποδοσφαιριστές της δύσκολα θα είναι καλύτεροι των υπολοίπων, το συγκριτικό της πλεονέκτημα θα έπρεπε να το δίνει ο προπονητής.

Ρίσκο

Ο Τραϊανός Δέλλας, με βάση τα δεδομένα της χρονιάς που πέρασε, δε φαίνεται έτοιμος να δώσει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ αυτό που ψάχνει. Ίσως και για τον ίδιο να ήταν καλύτερα να σταθεί στο πλάι ενός καταξιωμένου προπονητή ώστε και να μάθει καλύτερα τη δουλειά και να μην καεί σε περίπτωση αποτυχίας. Η απόφαση που ελήφθη (παραμονή του Κολοσσού), θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όπως πάντα στο ποδόσφαιρο. Αναμφίβολα, σε μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων, το ρίσκο που παίρνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι μεγάλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK