Σε καλό όλων
Τα πλέι οφ κρίθηκαν και τυπικά μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωσή τους και -συγχωρήστε με αν κάνω λάθος- εξελίχθηκαν προς το καλό όλων. Και εξηγούμαι.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται προ πολυσήμαντων διοικητικών εξελίξεων, με παράλληλη εισροή τεράστιων οικονομικών κεφαλαίων στα ταμεία του. Με την εξασφάλιση του εισιτηρίου για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ θα υπάρξει αναπόφευκτα και σημαντικότατη ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του. Μεταγραφές θα γίνονταν ούτως ή άλλως, αλλά σίγουρα η πίεση είναι διαφορετική τόσο ως προς την ποιότητα των υποψηφίων, όσο και ως προς τον χρόνο απόκτησής τους, αφού στις 7 Ιουλίου αρχίζει το βασικό στάδιο προετοιμασίας στο εξωτερικό.
Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται στους ισχυρούς των δύο κληρώσεων της προκριματικής φάσης και πιθανότατα στην κλήρωση της δεύτερης φάσης θα είναι και επικεφαλής του γκρουπ των ισχυρών.
Αυτό του δίνει την δυνατότητα να προγραμματίσει καλύτερα τους ρυθμούς της προετοιμασίας του, αφού με αντίπαλο κάποια πολύ υποδεέστερη ομάδα τουλάχιστον στον δεύτερο προκριματικό γύρο, ο προπονητής του δεν είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει φουλ φόρμα την συγκεκριμένη περίοδο και ίσως έχει την πολυτέλεια να ξεκουράσει και λίγο περισσότερο τους διεθνείς με συμμετοχή στο Euro 2008.
Στον αντίποδα, η ΑΕΚ θα ήταν σε εξαιρετική δυσχερή θέση, εφ’ όσον κέρδιζε τελικά την δεύτερη θέση. Με επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης του δυναμικού της και μάλιστα όχι απλά αριθμητικής ενδυνάμωσής του, αλλά ενίσχυσης με πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές σε θέσεις-κλειδιά, θα έπρεπε να τρέξει με απείρως γρηγορότερους ρυθμούς σε όλα.
Ο προπονητής της δεν θα είχε τον απαραίτητο χρόνο να δουλέψει με την ομάδα, να διεκδικήσει με υπομονή την χημεία και την συνοχή της και φυσικά θα έπρεπε να την προετοιμάσει (με όλη την σημασία της λέξης) για τις δύο προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, με το μειονέκτημα μάλιστα ότι πιθανότατα όλη αυτή η δουλειά δεν θα είχε θετικό αντίτιμο, αφού στον τρίτο προκριματικό γύρο θα έβρισκε (ως ανίσχυρη) ξανά απέναντί της κάποια «Σεβίλλη» (η Σεβίλλη πάντως έχασε το εισιτήριο στο φινάλε από την Ατλέτικο Μαδρίτης…).
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η ΑΕΚ θα έμπαινε με σημαντική υστέρηση στη μάχη του πρωταθλήματος, αφού ένα υλικό φορμαρισμένο από τις αρχές Αυγούστου, θα χρειαζόταν εξαιρετικά λεπτή διαχείριση στη διάρκεια της σεζόν για να μην… κλατάρει σε εντελώς ακατάλληλο χρόνο.
Υ.Γ.: Αν για την ΑΕΚ είναι δεδομένο ότι τεχνικός της τη νέα περίοδο θα είναι ο Γιώργος Δώνης, για τον Παναθηναϊκό είναι πλέον σαφές ότι πανίσχυρο φαβορί είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.Είναι νομίζω πολύ σημαντικό, κάτι που δεν επισημάνθηκε ιδιαίτερα το βράδυ της Κυριακής.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, όχι μόνο επέστρεψαν στο γήπεδο, αλλά κατέθεσαν και εμπιστοσύνη στη διοίκηση που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- συγκροτείται. Δεν επεδίωξαν με αρνητική συνθηματολογία να «κάψουν» την επιλογή Μπάγεβιτς, έστω κι αν κάποιοι ενδόμυχα ελπίζουν ότι τελικά δεν θα προκριθεί ως μόνη λύση…