Σσσσττττ... Μήν ξυπνήσουμε τους ερασιτέχνες της ΠΑΕ...

Σσσσττττ... Μήν ξυπνήσουμε τους ερασιτέχνες της ΠΑΕ...

Τελικά κάποια πράγματα μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ (?) στην ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. Θα ήταν πολύ εύκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή να βάλω στη ζυγαριά, από τη μία τις ενέργειες της ΠΑΕ και από την άλλη τις αντίστοιχες της ΚΑΕ, τις οποίες όλοι οι Παναθηναϊκοί χαιρετίζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά δεν θα το κάνω γιατί θα απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό η ΠΑΕ κάτι το οποίο δεν αποτελεί σκοπό μου.

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ξεκίνησε την περίοδο των μετεγγραφών δίνοντας την (απάνθρωπα απατηλή όπως απεδείχθη) εντύπωση ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ υπάρχει ένας σοβαρός προγραμματισμός για την απόκτηση πραγματικά καλών ποδοσφαιριστών εγνωσμένης αξίας, η διάθεση για το σωστό εξ αρχής χτίσιμο της ομάδας και τέλος πάντων η ξεκάθαρη πρόθεση ουσιαστικής ενίσχυσης προκειμένου να γίνουμε ξανά οι καλύτεροι.

Αντί όλων αυτών, γινόμαστε (καθημερινά όλο και περισσότερο) μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου ερασιτεχνισμού και προχειρότητας σε ό,τι αφορά το γενικότερο management της ομάδας, με πρωταγωνιστές ανθρώπους των οποίων οι ρόλοι δεν είναι διακριτοί. Αλήθεια, τελικά ποιοι εμπλέκονται και άρα ευθύνονται για την εικόνα διάλυσης που δίνει η ΠΑΕ τις τελευταίες εβδομάδες? Είναι ο κ. Λιβαθηνός, ο κ. Στράτος, ο κ. Παρθενόπουλος, ο κ. Μήτσου, ο κ. Μαλεζάνι, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης? Πέρυσι φερ’ ειπείν γνωρίζαμε ότι τα πάντα εκινούντο από τον κ. Ζάετς με βάση τον προϋπολογισμό που είχε θέσει στη διάθεσή του ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης. Τα έκανε θάλασσα με τις απίθανες εκείνες επιλογές του και ορθώς εκδιώχθηκε. Εφέτος ποίου το αυτί θα τραβήξει άραγε η ιδιοκτησία? Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να τραβήξει και τα δικά της τα αυτιά κάνοντας μία αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις τύχες αυτής της ομάδας?

Τα πραγματικά περιστατικά είναι δυστυχώς αδιάψευστος μάρτυς των ανωτέρω. Με λίγα λόγια :

α) η περίπτωση Κονσεισάο μιλάει από μόνη της. Ερασιτεχνισμός υψηλού επιπέδου, παίζοντας τόσο με τα νεύρα των οπαδών του τριφυλλιού, όσο φυσικά και με την υπόληψη του συλλόγου στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Γιατί εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ για κανέναν σοβαρό και μεγάλο σύλλογο, σε παγκόσμιο επίπεδο, να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους ιστορίες για αγρίους δίνοντας (δυστυχώς δικαιολογημένα) τροφή για ειρωνείες και λοιδορίες στους «άλλους». Θέλεις τον ποδοσφαιριστή? Υπογράφει, πληρώνεις αυτόν, πληρώνεις και την ομάδα στην οποία ανήκει και τον αποκτάς. Πάνω-κάτω αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλλά μάλλον αναφέρθηκε πολλές φορές η λέξη «πληρώνεις»....

β) Η περίπτωση Αλοίζι ήρθε ίσως σαν μία άτυχη στιγμή ως επιστέγασμα της γενικότερης προχειρότητας και ερασιτεχνισμού η οποία επικρατεί στην ΠΑΕ. Εάν βέβαια έχει γίνει γκάφα με την πρωθύστερη των ιατρικών εξετάσεων υπογραφή συμβολαίου και ο παίκτης σύρει την ΠΑΕ στη FIFA, τότε δεν θα μιλάμε για άτυχη στιγμή αλλά για άλλο ένα φιάσκο. Ειδικά εάν τελικά αποκτηθεί κανένας Ζεβλάκοφ και γελάει το σύμπαν μαζί μας....Εάν δε τελικώς δεν αποκτηθεί επιθετικός τουλάχιστον ισάξιος, αν όχι καλύτερος από τον Μ. Κωνσταντίνου και ο τελευταίος καταλήξει στους «άλλους» να δούμε τι ευτράπελες δικαιολογίες θα προβληθούν από τους γνωστούς απολογητές της ΠΑΕ μέσω εφημερίδων και ραδιοφώνων. Ο νοών νοείτω...

γ) Ο Παναθηναϊκός ψάχνει εδώ και πολύ καιρό για καλό και έμπειρο κεντρικό αμυντικό. Επειδή ξέρω μπάλα, κανένας δεν θα μπορέσει να με πείσει ότι ο Μ. Καψής δεν ήταν αυτό που έψαχνε η ομάδα. Και είναι κάτι το οποίο σκεφτόμουν πολύ πριν τον αποκτήσουν οι «άλλοι» και δη σε πραγματικά καλή και προσιτή τιμή. Είμαι δε πεπεισμένος ότι δεν έγινε καν προσπάθεια απόκτησής του γιατί απλά κανείς δεν το σκέφτηκε. Γιατί για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος αρμόδιος ο οποίος θα σκέφτεται τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Ποιος είναι αυτός σήμερα στην ΠΑΕ? Ή μήπως περίμεναν από τον ιδιαίτερα αγαπητό κ. Άνθιμο να τους υπενθυμίσει ότι έχει έναν υιό που θα ήθελε (το δίχως άλλο) να παίξει στον ΠΑΟ?

δ) Υπόθεση Σ. Κυργιάκου. Πέραν του γεγονότος ότι το «αλάνι» κατά τα φαινόμενα είναι αχάριστο και ξέχασε πολύ γρήγορα από πού και πώς ξεκίνησε, επιδιώκοντας σε πλήρη συνεννόηση με τη Rangers την ελεύθερη μεταγραφή του, είναι προφανές ότι (εάν τελικά οι Σκοτσέζοι δικαιωθούν στη FIFA) έχουμε να κάνουμε με ακόμη μία γκάφα ολκής δεδομένου ότι το νομικό τμήμα της ΠΑΕ οφείλει να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο της FIFA το οποίο διέπει τις μονομερείς ανανεώσεις συμβολαίων και με το οποίο η ελληνική πρακτική δεν φαίνεται να συνάδει. Ίσως το ποσό των 1.500.000 Ευρώ το οποίο υπολόγιζε η ΠΑΕ να εισπράξει από την μετεγγραφή του Κυργιάκου να χαθεί και γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες καθώς είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στις λοιπές μετεγγραφικές κινήσεις.
Το φαιδρό δε της υπόθεσης είναι ότι η ΠΑΕ προσπαθεί να αποκτήσει τον Σιλά με την ίδια μεθόδευση με την οποία η Rangers προσπαθεί να αρπάξει τον Κυργιάκο. Τσάμπα δηλαδή. Όπως θέλει να αποκτήσει και τον Φουτσίνι η ΠΑΕ. Τα χρήματα φυσικά δεν είναι δικά μου για να κάνω υποδείξεις για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εντούτοις όμως πιστεύω πως από τη στιγμή που η ΠΑΕ ήθελε να αποκτήσει, μετά και από σχετική θετική εισήγηση του προπονητή, τους Σιλά και Φουτσίνι, θα μπορούσε να μπει σε μία διαδικασία ταχέων διαπραγματεύσεων με τις ομάδες τους οι οποίες «πεινάνε» και οι οποίες για λογικά ποσά θα παραχωρούσαν τελικά τους παίκτες, ούτως ώστε αφενός να μην ανοίγουμε μέτωπα με ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ, αφετέρου να μην μας κολλήσει το στίγμα του άρπαγα το οποίο παραδοσιακά έχουν οι «άλλοι». Αντ’ αυτού περιμένουμε μία μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσουν να δώσουν οριστική λύση και τελικά είτε να μείνουμε χωρίς λύσεις στα άκρα είτε να καταλήξουμε στις συνήθεις λύσεις ανάγκης.

ε) Υπόθεση Άντερσον. Θα πρέπει να μας καταστεί σαφές κάποτε, ποιος δουλεύει ποιον και ποιος φέρει την ευθύνη τόσο για την πορεία του τραύματος του ποδοσφαιριστή όσο και για τις αντικρουόμενες θεωρίες οι οποίες κάνουν την εμφάνιση τους κάθε τόσο, προερχόμενες από «κύκλους» της ΠΑΕ.....Το θέμα Αντερσον με απασχολεί διότι θεωρώ ότι πρόκειται για έναν μεγάλης αξίας παίκτη ο οποίος στο στυλ παιγνιδιού το οποίο θα ήθελε να εφαρμόσει ο κ. Μαλεζάνι θα είχε καταλυτικό ρόλο. Η υπόθεση Άντερσον πάει χέρι-χέρι με την υπόθεση Ολισαντέμπε αξιότιμο ιατρικό επιτελείο της ΠΑΕ...... Είναι δε απορίας άξιον γιατί ακολουθείται επί μονίμου βάσεως αυτή η τακτική της μυστικοπάθειας και της κρυψίνοιας από πλευράς ΠΑΕ για θέματα τα οποία θα έπρεπε να είναι διαφανή για να μπορεί και ο κόσμος να καταλαβαίνει τι του γίνεται.

Όλα τα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν σε μία οκταετία απαξίας για το ποδοσφαιρικό τριφύλλι (με την παρένθεση του προ έτους νταμπλ με προπονητή τον ανύπαρκτο Σουμ ο οποίος διδάσκει ποδόσφαιρο κάπου στον Καύκασο!!!) και εύλογα τίθεται το εξής απλό δίλημμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού: στην ΠΑΕ είτε είναι άπειροι και κατ’ επέκταση άσχετοι με το αντικείμενο, είτε είναι αδιάφοροι αφήνοντας πολλά πράγματα στην τύχη τους και τρέχοντας τελευταία στιγμή να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα για να μην τους κράξει ο κόσμος. Ακόμη και θετική εξέλιξη να υπάρξει στα ανωτέρω θέματα την ύστατη ώρα (πράγμα το οποίο φυσικά το σύνολο των πράσινων οπαδών επιθυμεί διακαώς), τούτο δεν αλλάζει ούτε κατ’ ελάχιστον την ουσία των προαναφερθέντων προβληματισμών. Η προχειρότητα και η ερασιτεχνική προσέγγιση του στόχου «χτίσιμο νέου και ισχυρού Παναθηναϊκού» είναι μέχρι σήμερα δεδομένη. Και είναι κρίμα διότι πληρούνται πολλές από τις λοιπές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Χρήματα υπάρχουν, διάθεση και επιθυμία της ΠΑΕ προς την κατεύθυνση αυτή επίσης υπάρχουν (θέλω να πιστεύω), προπονητικό team (μάλλον) ικανό υπάρχει, ο κόσμος είναι δεδομένο ότι θα στηρίξει σοβαρές προσπάθειες ενίσχυσης της ομάδας, άρα τι απομένει? Κυρίως σοβαρός και επαγγελματικός προγραμματισμός στα πρότυπα άλλων επιτυχημένων ευρωπαϊκών ομάδων. Τόσο δύσκολο είναι πια...?

News 24/7

24MEDIA NETWORK