Sugar... goal

Sugar... goal
Η συνέντευξη με τον πρώτο σκόρερ της Χαλκηδόνας Γιώργο Ζαχαρόπουλο ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις 18:30.
Ένα δικό μας λάθος, όμως, σχετικά με την διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε και οι λανθασμένες οδηγίες που πήραμε από περαστικούς (ρε παιδιά, αφού δεν ξέρετε γιατί δίνετε κατευθύνσεις;), ήταν οι αιτίες που μας οδήγησαν -άθελά μας- να κάνουμε το γύρo της μισής Αθήνας(!) και να καθυστερήσουμε περίπου 40 λεπτά στο ραντεβού μας.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε τον παίκτη ολίγον εκνευρισμένο από το «στήσιμο», ωστόσο μας απέδειξε για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για έναν από τους πλέον ευγενικούς και «προσγειωμένους» παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος, ο οποίος δεν έχει… ψεγάδι «βεντετισμού». Αλλοι στην θέση του ίσως να μην άντεχαν τόση ξαφνική προβολή από τα ΜΜΕ, ωστόσο ο 32χρονος επιθετικός το απολαμβάνει και όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Εστω και καθυστερημένα, γεύομαι αυτή την αναγνώριση από τον Τύπο. Πάντως, ούτε παρέες άλλαξα, ούτε συνήθειες».

Με τον επιθετικό της Χαλκηδόνας είπαμε πολλά. Πάρα πολλά. Συζητήσαμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τον ρωτήσαμε αν θα δεχόταν μία πρόταση από μεγαλύτερη ομάδα, τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται μία κλήση του στην Εθνική ομάδα, τον ρωτήσαμε και πράγματα πιο προσωπικά. Μέχρι και πότε θα παντρευτεί μας αποκάλυψε, ωστόσο αυτό το αφήνουμε για τις… μεσημεριανές εκπομπές. Αυτό που θα τονίσουμε πάντως από την συνέντευξη, είναι τα 13 γκολ (και όχι 12 όπως αναφέρουν πολλοί) που πέτυχε την περασμένη σεζόν. 13 γκολ που μας θύμισε ένα προς ένα. Γι'αυτό οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.


"Δεν κωλώνω πουθενά"

- Πέρυσι είχες μία καταπληκτική χρονιά κατά την οποία πέτυχες 12 γκολ...

(Mας διακόπτει). «Παιδιά τα γκολ είναι 13!»

- Και τότε γιατί έχει μείνει αυτή η εντύπωση ότι πέτυχες 12;

« Πραγματικά δεν ξέρω. Το έχω διαβάσει πολλές φορές. 13 γκολ πέτυχα ρε παιδιά. Γιατί να πω ψέματα; Τα θυμάμαι όλα. Μάλιστα, ήταν πολύ όμορφα γκολ». (Βγάζει χαρτί και στυλό και γράφει όλα τα περσινά του γκολ. Ενα προς ένα!)

- Πως έχεις αντιδράσει σε αυτή την ξαφνική προβολή σου από τα ΜΜΕ; Το έχεις συνηθίσει;

«Γεύομαι αυτή την αναγνώριση. Απολαμβάνω καθημερινά κάθε στιγμή και χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα αναγνωρίστηκε η δουλειά μου. Οφείλω να πω, όμως, ότι δεν έχω αλλάξει καθόλου. Τους ίδιους φίλους έχω, τα ίδια πράγματα κάνω. Δεν έχω «ψωνιστεί». Μιλάω με όλους και δέχομαι τα συγχαρητήριά τους χωρίς να σνομπάρω κανέναν.»

"Γεύομαι αυτή την αναγνώριση. Απολαμβάνω καθημερινά κάθε στιγμή και χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα αναγνωρίστηκε η δουλειά μου".

- Όπως είπες, αυτή η αναγνώριση ήρθε καθυστερημένα

«Ναι, η αλήθεια είναι ότι παίζω τόσα χρόνια ποδόσφαιρο, αλλά έγινα γνωστός από την πορεία μου στην Α'Εθνική με την Χαλκηδόνα. Παίζω όμως πολλά χρόνια. Είχα προβλήματα μεγάλα με τραυματισμούς και στα δύο πόδια. Μου έχει μείνει μία γλυκόπικρη γεύση, ωστόσο δεν έχω παράπονο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η ανταπόκριση του κόσμου με ευχαριστεί ιδιαίτερα.»

- Πάντως, δεν μπορεί κάποια στιγμή θα το είπες: «Να ήμουν 5-6 χρόνια νεώτερος»

« Το έχω σκεφτεί, δεν λέω όχι. Αλλά σου λέω και πάλι. Είμαι ευχαριστημένος.»

- Οπως θα σκέφτηκες και το ενδεχόμενο να σταματήσεις τη μπάλα μετά από τους δύο σοβαρούς τραυματισμούς που είχες...

«Οχι, δεν το σκέφτηκα ποτέ αυτό. Μπορεί να έφτασε στο κατώτερο σημείο της καριέρας μου, όμως δεν μου πέρασε από το μυαλό να σταματήσω. Ειχα πείσμα και συνέχισα. Απλώς αυτοί οι τραυματισμοί με κράτησαν πίσω.»

- Αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες που αγωνίζεσαι στην Α' Εθνική ξανά, είδες κάποιους ανθρώπους να έρχονται κοντά σου για να «κερδίσουν» πράγματα. Κοινώς, αντιλήφθηκες ότι άρχισαν να σε συναναστρέφονται «γλείφτες»;

« Ευτυχώς δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο. Αλλά και να το καταλάβαινα θα τους έδιωχνα με τον τρόπο μου.»

- Η Χαλκηδόνα πέρυσι έχασε στο τέλος την έξοδό της στην Ευρώπη και φέτος ξεκίνησε το πρωτάθλημα το ίδιο δυνατά. Θα μας πεις το «μυστικό» της επιτυχίας;

«Στην Χαλκηδόνα είμαστε μία οικογένεια. Εχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο, ο οποίος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να ασχολούμαστε μόνο με το ποδόσφαιρο. Δεν μας απασχολεί τίποτε άλλο. Επίσης, έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή. Ο κ.Παράσχος είναι εξαίρετος στην δουλειά του και σου προσφέρει ηρεμία. Δεν δέχεται «εντολές» από κανέναν και δεν αδικεί κανέναν. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα εργασίας

- Πολλοί λένε ότι η Χαλκηδόνα δεν έχει λύσεις. Είναι μία καλή ομάδα, αλλά δεν έχει «βάθος» στο πάγκο ώστε να καταφέρει να αντέξει. Η δική σου γνώμη ποια είναι;

« Η Χαλκηδόνα είναι μία νέα ομάδα που πέρυσι έκανε τα πρώτα της βήματα στην Α'Εθνική. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να έχει πολλούς παίκτες στη διάθεσή της αλλά νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για ολους τους ανταγωνιστές μας. Δεν είμαστε ούτε Παναθηναϊκός, ούτε Ολυμπιακός για να έχουμε ένα γεμάτο ρόστερ με 20 ισάξιους παίκτες.»

- Παρ'όλα αυτά και φέτος έχετε ξεκινήσει θετικά το πρωτάθλημα

«Ναι, η μέχρι τώρα πορεία μας είναι πάρα πολύ καλή. Να φανταστείς πως φέτος έχουμε πάρει βαθμούς από ομάδες που δεν είχαμε πάρει πέρυσι. Με τον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, καταφέραμε και πήραμε τον βαθμό της ισοπαλίας . Πέρυσι με τον Πανιώνιο στο γήπεδό μας φέραμε «Χ», φέτος νικήσαμε στην πρεμιέρα. Είμαστε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και απέχουμε λίγους βαθμούς από τους υπόλοιπους πρωτοπόρους. Με ένα στραβοπάτημα των πρώτων θα έχουμε την ευκαιρία να πάμε πιο ψηλά. »

- Το πρόβλημα όμως της Χαλκηδόνας είναι ο κόσμος. Συμφωνείς; Δεν σε ενοχλεί που τις περισσότερες αγωνιστικές παίζεται μπροστά σε πολύ λίγους φιλάθλους;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολύ κόσμο στο γήπεδο. Ξέρετε, αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για έναν ποδοσφαιριστή. Πήγα στο ΟΑΚΑ και παρακολούθησα το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Πραγματικά χάρηκα την ατμόσφαιρα. Είναι σπουδαίο πράγμα να παίζεις μπροστά σε 60.000 θεατές. Σου δίνει τεράστια ώθηση. Χαίρεσαι για αυτό που κάνεις.»

- Μία ενδεχόμενη συγχώνευση κάποιων ομάδων θα έλυνε τα πρόβλημα;

« Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μία συγχώνευση με τον Εθνικό, αλλά δεν πέτυχε. Σε αυτό το θέμα είμαστε πολύ πίσω. Είναι θέμα εγωισμού. Πολλοί λένε, εγώ έχω την δική μου ιστορία, γιατί να συγχωνευθώ με κάποιον; Κάθε ομάδα έχει την ιστορία της και αυτή πρεσβεύει. Αν δεν ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ κάποια συγχώνευση.»

- Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Ιωνικού ΝΦ στο μπάσκετ; Να πάτε δηλαδή να παίξετε σε μία άλλη πόλη;

«Δεν ξέρω αν θα έπιανε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να ξεσπιτωθούμε. Πολλοί έχουν οικογένειες και δουλειές εδώ πέρα. Δεν θα ήταν εύκολο να τα παρατήσουν για να πάνε να παίξουν σε κάποια άλλη περιοχή. Αλλωστε και στο μπάσκετ, δεν ξέρουμε αν το πείραμα θα πετύχει.»

- Την γενικότερη επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα πως την βλέπεις; Πιστεύεις ότι το φαινόμενο αυτό είναι προσωρινό;

« Είναι πολύ καλό που επέστρεψε ο κόσμος στα γήπεδα και το κυριότερο δείχνει να αλλάζει νοοτροπία. Είναι ευχάριστο αυτό και πιστεύω πως θα συνεχιστεί, δεν είναι παροδικό. Το καλό είναι ότι υπάρχει αλλαγή και στους παράγοντες. Φαίνεται να αλλάζει η νοοτροπία τους. Είδατε τι έκανε ο Ντέμης Νικολαϊδης; Ενας φίλαθλος πέταξε μπουκάλι στον Ριβάλντο και η διοίκηση έσπευσε να τον τιμωρήσει»

- Την κίνηση του Νικολαϊδη να αναλάβει την ΠΑΕ ΑΕΚ πως την βλέπεις; Θα έκανες κι εσυ κάτι τέτοιο;

«Είναι πολύ θετική η κίνηση του Ντέμη. Πάρα πολύ θετική. Αν είχα τα απαιτούμενα λεφτά, μπορεί να το έκανα. Δεν το έχω σκεφτεί. Ο Νικολαϊδης αξίζει συγχαρητήρια για αυτό που κάνει. Αγάπα την ΑΕΚ και το δείχνει με τις πράξεις του»

- Τον Ιούνιο τελειώνει το συμβόλαιό σου, έτσι δεν είναι;

«Ναι, το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο με την Χαλκηδόνα»

- Ο κ.Σπανός σε έχει φωνάξει να συζητήσετε; Ξέρεις πως από τον Δεκέμβριο έχεις το δικαίωμα να διαπραγματευτείς την μεταγραφή σου με άλλη ομάδα...

«Δεν σκέφτομαι από τώρα την ανανέωση του συμβολαίου μου. Είναι νωρίς ακόμα. Ο κ.Σπανός δεν είναι από τους ανθρώπους που σου λένε, έλα εδώ να συζητήσουμε για να υπογράψεις συμβόλαιο ώστε να πάρω και εγώ λεφτά αν έρθει κάποια ομάδα και σε ζητήσει. Όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Δεν αγχώνομαι. Όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θα συζητήσουμε

- Θα παίξει ρόλο στην απόφασή σου το αν η ομάδα καταφέρει να βγει στην Ευρώπη;

« Σίγουρα θα παίξει ρόλο. Το UEFA είναι ένα σπουδαίο κίνητρο. Αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό που θα με οδηγήσει να πάρω αυτήν την απόφαση ή την άλλη.»

- Μία πρόταση από μεγάλη ομάδα πως θα την έβλεπες;

«Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει σε μεγάλους συλλόγους. Σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και παίζουν στην Ευρώπη.»

- Από οποιαδήποτε ομάδα;

«Φυσικά. Είμαι επαγγελματίας και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Όταν είσαι επαγγελματίας δεν κοιτάς τις συλλογικές σου προτιμήσεις. »

- Θα δεχόσουν πρόταση από μεγάλη ομάδα ακόμα κι αν σου έλεγαν ότι δεν θα είσαι η πρώτη επιλογή του προπονητή;

« Φυσικά και θα την δεχόμουν και θα προσπαθούσα μέσα από σκληρή δουλειά να αποδείξω ότι αξίζει να παίζω βασικός. Πιστεύω στον εαυτό μου και μπορώ να το αποδείξω. Οσο κι αν ηχεί περίεργα στα αυτιά ορισμένων, πιστεύω στις δυνατότητές μου και δεν κωλώνω πουθενά.»

- Αν ερχόταν μία πρόταση από ομάδα του εξωτερικού θα την σκεφτόσουν;

«Όπως σου είπα είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ασφαλώς και θα το σκεφτόμουν. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.»

- Aν ήμασταν μάνατζερ και διαπραγματευόμασταν την μεταγραφή σου ποια προσόντα σου θα έπρεπε να παρουσιάσουμε στους διοικούντες την ομάδα που θα ενδιαφερόταν;

(Κουμπώνεται, δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του. Με τα χίλια ζόρια τον πείθουμε)
«Θα έλεγα ότι έχω φαντασία στο παιχνίδι μου και καλή κίνηση μέσα στο γήπεδο.»

- Και από μειονεκτήματα;

«Σιγά μην σας τα πω (γέλια). Θα ήθελα να είχα περισσότερη έμφυτη ταχύτητα. Αλλά αργός δεν είμαι!»

- Να ρισκάρουμε μία ερώτηση: Στο μυαλό σου υπάρχει η Εθνική ομάδα; Ο Παράσχος είχε αναφέρει σε κάποια συνέντευξή του ότι στον αγώνα με την Ουκρανία θα μπορούσες να βοηθήσεις.

"Πιστεύω στον εαυτό μου και μπορώ να το αποδείξω. Οσο κι αν ηχεί περίεργα στα αυτιά ορισμένων, πιστεύω στις δυνατότητές μου και δεν κωλώνω πουθενά."

« Για κάθε ποδοσφαιριστή είναι μεγάλη τιμή να παίζει με την φανέλα το αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Θα ήταν πολύ ωραίο να παίξω με την Εθνική. Είχε ακουστεί μία εποχή το όνομά μου όταν είχαν τραυματιστεί οι επιθετικοί της ομάδας και πραγματικά είχα αισθανθεί πολύ όμορφα. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ.Παράσχο που είχε πει πως αξίζει να παίζω στην Εθνική. Ο κ. Παράσχος είναι ένας άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ, οπότε τα λόγια του αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για εμένα»

- Exεις σκεφτεί τι θα κάνεις όταν σταματήσεις το ποδόσφαιρο;

«Όχι πολύ σοβαρά. Είμαι ακόμα ποδοσφαιριστής και έχω πολλά να δώσω.»

- Ισως να δουλέψεις με μικρά παιδιά, σε ακαδημία ποδοσφαίρου.

« Δεν ξέρω ειλικρινά. Αν γίνει κάτι τέτοιο θέλω να έχει οργάνωση. Μου μίλησαν πρόσφατα άνθρωποι που πήγαν στο Βελιγράδι για τον αγώνα της Παρτιζάν με το Αιγάλεω. Οι άνθρωποι έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Το πρωϊ τα παιδιά πάνε σε σχολείο μέσα στην ακαδημία και το απόγευμα κάνουν προπονήσεις. Κάθε ημέρα μπάλα. Και να σκεφτείς ότι στην Γιουγκοσλαβία πριν πέντε χρόνια είχαν πόλεμο οι άνθρωποι.»

- Ποιους Ελληνες επιθετικούς από την νέα γενιά θα ξεχώριζες σήμερα.

« O Παπαδόπουλος σίγουρα είναι πολύ καλός παίκτης. Και ο Γκέκας της Καλλιθέας έχει καλά στοιχεία. Υπάρχουν βέβαια και παίκτες σε πιο μικρές κατηγορίες που μπορούν να κάνουν καριέρα. Το θέμα είναι να πέσουν στα χέρια των σωστών ανθρώπων. Κακά τα ψέματα, ακόμη δεν υπάρχει υποδομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν στο χώρο πολύ άσχετοι άνθρωποι. Για αυτό λέω ότι στην Ελλάδα είναι και θέμα τύχης το αν θα πας μπροστά ή όχι.»

- Και ο καλύτερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος; Η γνώμη ενός επιθετικού έχει ιδιαίτερη σημασία.

(Απαντά αμέσως, χωρίς καν να σκεφτεί) . «Ο Εμπεντε. Όχι επειδή είναι συμπαίκτης μου. Ο άνθρωπος έχει πολλά προσόντα. Και είναι και σε ηλικία καλή.»

- Πως θα έβλεπες μία πρόταση να γίνεις πρόεδρος του ΠΣΑΠ;

«Δεν ξέρω. Μάλλον δεν θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο»

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνα ποδοσφαιριστή;

« Το οικονομικό. Και πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει μία κινητοποίηση από όλους τους ποδοσφαιριστές για να λυθεί. Πρέπει να υπάρξει μία οργανωμένη δράση από όλους. Οχι μόνο από αυτούς που έχουν το πρόβλημα, αλλά και από αυτούς που καλοπληρώνονται.»

- Λεφτά έβγαλες από το ποδόσφαιρο;

«Εντάξει, είμαι ικανοποιημένος αλλά θα μπορούσα να τα έχω πάει καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχω πρόβλημα όμως. Μου αρκούν αυτά που έχω.»

- Γιώργο, μετά τις ήττες μιλιέσαι ή …ξεσπάς σε αγαπημένά σου πρόσωπα;

«Είμαι... κάπως όταν χάνουμε. Δεν μιλάω για μία-δύο ώρες. Μου λέει η μνηστή μου: «Ελα τι έγινε πάλι;» Αλλά μετά το ξεχνάω, φεύγει η σκέψη μου μπροστά.»

- Αν ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος δεν ήταν ποδοσφαιριστής τι θα ήταν;

«Και πάλι ποδοσφαιριστής θα ήμουν. Δεν είχα σκεφτεί να κάνω κάτι άλλο στην ζωή μου. Εχω τελειώσει βέβαια μία σχολή Λογιστών. Αλλά θα ήμουν και πάλι ποδοσφαιριστής. Μου αρέσει η μπάλα, τι να κάνουμε. »

- Και για επιμύθιο: Τελικά η μπάλα είναι πόρνη;

« Αν είναι λέει….» (γέλια)


News 24/7

24MEDIA NETWORK