Το γήπεδο ήταν η αιτία

Το γήπεδο ήταν η αιτία
Εκστασιασμένος, μετά την μαγική ποδοσφαιρική νύκτα της προηγούμενης Τετάρτης, σκάλισα αρχεία και διαδίκτυο για να θυμηθώ την ιστoρία της Liverpool F.C. Παραθέτω τα ιστορικά στοιχεία της ίδρυσης του μεγάλου αυτού συλλόγου, για ενημέρωση των αναγνωστών αλλά κυρίως των ΑΕΚτζήδων, μιας και το γηπεδικό αποτελεί θέμα σκέψης και συζήτησης για του φίλους της Α.Ε.Κ. και διακγωνισμού για τους κορυφαίους διοικητικούς της παράγοντες.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, στην γενέτειρα του ποδοσφαίρου Αγγλία, μέρος της χριστιανικής αγωγής των νέων αποτελούσε και η ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μέσω των αθλοπαιδιών. Η καθολική εκκλησία St. Domingo έφταιξε λοιπόν μια ομάδα που, μετά από μια περίπου χρονιά ενθουσιώδους ποδοσφαίρου, μετατράπηκε σε ποδοσφαιρικό σωματείο παίρνοντας το όνομα του προαστίου όπου γεννήθηκε: Everton F.C. Ο πρόεδρός της John Houlding, τοπικός ζυθοποιός και πολιτικός (διετέλεσε βουλευτής των Tories και δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού), εξαιρετικά δραστήριος ποδοσφαιρικός παράγοντας και επιχειρηματίας οδήγησε την Everton στα πρώτα της βήματα. Η ομάδα συμμετέχει, χάρη κυρίως στον Houlding, στην ίδρυση της αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας τον Ιανουάριο του 1888 και παίρνει μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα της.

Στον πρώτο σαββατιάτικο αγώνα του πρώτου πρωταθλήματος, την 8η Σεπτεμβρίου 1888, υποδέχεται την Accrington στην έδρα της το …Anfield. Πράγματι, τα οικόπεδα στο δρόμο του Anfield ανήκουν εκτός από τον πρόεδρο και στον Orrell, φίλο και συνάδελφό (ζυθοποιό) του. Στον πρόεδρο ανήκει άλλωστε και η απαραίτητη γειτονική pub Sandon, όπου παίκτες και φίλοι της ομάδας πίνουν τις μπιρίτσες τους μετά από προπονήσεις και αγώνες. Το παράπηγμα, πίσω από την pub, στέγαζε τα αποδυτήρια των παικτών και αποτελεί το φόντο της πρώτης φωτογραφίας της Everton F.C. αλλά και αργότερα της μισητής γειτόνισσας Liverpool F.C. Ο πρόεδρος, αποκαλούμενος και «Βασιλιάς Ιωάννης του Everton», πιστεύοντας στην επαγγελματική οργάνωση της ομάδας και την εκμετάλλευση του χώρου της έδρας, πρότεινε την εξαγορά του Anfield από την ομάδα. Οι υπόλοιποι παράγοντες αντιμετώπισαν με καχυποψία την πρόταση, εκτιμώντας ότι περισσότερο από την Everton F.C. εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα του προέδρου. Ακολούθησαν θυελλώδεις συνεδριάσεις, προτάσεις και εκβιασμοί. Ο Houlding υπερδιπλασίασε το τίμημα του ενοικίου του Anfield, αλλά και πρότεινε να αναλάβει όλο το κόστος και το αντίστοιχο ρίσκο με αντάλλαγμα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, μεγαλώνοντας την καχυποψία των μελών του συλλόγου.

Έτσι μερικοί από αυτούς, συμπεριλαμβανόμενου του οργανίστα της εκκλησίας, έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αγόρασαν χωράφια στο Goudison και μετέφεραν εκεί την έδρα της ομάδας, αφήνοντας το Anfield άδειο. Ακριβέστερα μισοάδειο, γιατί εκεί παρέμεινε ο πρόεδρος επικεφαλής καμιάς εικοσαριάς πιστών του μελών και τριών ποδοσφαιριστών από τα πρώτα της Everton F.C., αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του, φτιάχνοντας μια νέα ομάδα από την αρχή. Πιστός στο επιχειρηματικό και αθλητικό του όραμα είχε μάλιστα σπεύσει την 26η Ιανουαρίου 1892 να κατοχυρώσει στο επιμελητήριο του Λονδίνου την εταιρική ονομασία "Everton Football Club and Athletic Grounds Company plc" σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει νόμιμα και το όνομα της πρώην ομάδας του.

Η λίγκα όμως διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στις τάξεις της νέο σωματείο με όνομα ίδιο με άλλου, προϋπάρχοντος. Τελικά, ο John Houlding, πείσθηκε από τον William.E.Barclay γραμματέα του υπό ίδρυση σωματείου – και παρεμπιπτόντως πρώην γραμματέα της Everton F.C.- να ξεχάσει το προάστιο και να διαλέξει το όνομα ολόκληρης της πόλης. Έτσι, στις 15 Μαρτίου 1892 γεννήθηκε η Liverpool F.C., ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να γράψει χρυσές σελίδες στο βιβλίο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και να δημιουργήσει το θρύλο των reds και του Anfield, που μετά την απίστευτη ποδοσφαιρική ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνει πλέον μυθικές διαστάσεις.

Μια και στα παραπάνω ιστορικά γεγονότα εμπλέκονται εκκλησίες, αλλαγές έδρας, εμπορικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και η …Πόλη, εύχομαι οι φίλοι ΑΕΚτζήδες να μην οδηγηθούν σε λάθος συνειρμούς.

Υ.Γ. Ανδρώθηκα την δεκαετία του 70΄, παρακολουθώντας αγγλικό ποδόσφαιρο από την ασπρόμαυρη τηλεόραση. Πριν την Liverpool, πρόλαβα και έγινα υποστηρικτής της Leeds United.

Κωστής Παπανικολάου

News 24/7

24MEDIA NETWORK