Το πρώτο γκολ του Βαζέχα στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια! (VIDEOS)

Σαν σήμερα πριν ακριβώς 25 χρόνια, ο Κριστόφ Βαζέχα πετύχαινε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και ένας χρυσός τόμος ιστορίας του συλλόγου αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου άρχισε να γράφεται. Το Contra.gr θυμίζει το πως και το γιατί.

Το πρώτο γκολ του Βαζέχα στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια! (VIDEOS)

Εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι του Ιανουαρίου του 1990, 7500 άνθρωποι άφησαν τις υποχρεώσεις που είχαν στον Γιάννη ή την Ιωάννα της οικογένειάς τους και μετέβησαν στην Ριζούπολη για να παρακολουθήσουν από κοντά το παιχνίδι του Απόλλωνα με τον Παναθηναϊκό.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιανουαρίου, του Αϊ Γιαννιού. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που έδωσαν δυναμικό παρόν είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους σε εκείνο τον ξερακιανό Πολωνό που είχε κάνει ντεμπούτο στο ματς με την ΑΕΚ. Δεν τους πολυγέμιζε το μάτι, είναι η αλήθεια. Αδύνατος, κοντός για σέντερ φορ, προφανώς δεν ήταν αυτό που περίμεναν.

Το παιχνίδι άρχισε και ο Παναθηναϊκός, κόντρα στον καλό Απόλλωνα της εποχής, έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Σαμαράς, Γεωργακόπουλος, Κουρμπανάς, ουδείς μπορούσε να σημαδέψει σωστά.

Στο 53' και ενώ η πίεση από την εξέδρα αυξανόταν, ο Λούης Χριστοδούλου έκανε μία κούρσα στον άξονα. Πάσαρε κάθετα και η ανεβασμένη ψηλά άμυνα του Απόλλωνα αιφνιδιάστηκε. Ο... ξερακιανός Πολωνός με το παράξενο όνομα Κριστόφ Βαζέχα, βγήκε τετ-α-τετ με τον Κουρκούνα, τον πέρασε και με το αριστερό πέτυχε το πρώτο του γκολ στην εν Ελλάδι καριέρα του!

Ουδείς βέβαια εκείνη τη στιγμή μπορούσε να διανοηθεί ότι ο 25χρονος, τότε, Βαζέχα θα έβρισκε δίχτυα άλλες... 287 φορές σε επίσημα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και θα γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στην Α' Εθνική! Ομως από εκείνο το γκολ και μετά, αυτή η μηχανή παραγωγής τερμάτων πήρε για τα καλά μπρος και άρχισε να ρίχνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο ίδιο γήπεδο, και κατά διαβολική σύμπτωση τον ίδιο μήνα μετά από οκτώ χρόνια, ο Βαζέχα σκόραρε για 181η φορά στο πρωτάθλημα και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού ξεπερνώντας το θρυλικό Αντώνη Αντωνιάδη. Η καριέρα του τεράστιου Βαζέχα τελείωσε το 2004 μετά από 503 επίσημες συμμετοχές και 288 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Μία καριέρα σαν παραμύθι που ουσιαστικά άρχισε πριν από 25 χρόνια εκείνο το μεσημέρι της 7ης Ιανουαρίου του 1990.

Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνο, όπως αποδείχθηκε, σημαδιακό ματς:

Απόλλων: Κουρκούνας, Μαγγιώρος, Παπαδάκης, Αποστόλου, Κολιτσιδάκης, Καρασσαβίδης, Κάτσενμπαχ (60' Εμμανουήλ), Βλάχος, Γέφτοβιτς, Κωνσταντόπουλος (45' Ποζαπαλίδης), Α. Καρασσαβίδης.

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Γεωργαμλής, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Μαραγκός, Αντωνίου, Χριστοδούλου, Γεωργακόπουλος (75' Πόλακ), Σαμαράς (68' Δημόπουλος), Βαζέχα

To αφιέρωμα της Nova ο Βαζέχα

News 24/7

24MEDIA NETWORK