Το τέλος του Εσιέν "γράφτηκε" με τον Ολυμπιακό. Η αποζημίωση και η στάση του Γκανέζου

Ο Εσιέν που είναι "ξένο σώμα", το διαζύγιο το καλοκαίρι, η αποζημίωση και τα "γκάζια" του Στραματσόνι μετά το ντέρμπι.

Το τέλος του Εσιέν "γράφτηκε" με τον Ολυμπιακό. Η αποζημίωση και η στάση του Γκανέζου

Αν θεωρήσουμε ότι η θητεία του Μάικλ Εσιέν στην Ελλάδα και δη στον Παναθηναϊκό ήταν βιβλίο, τότε φτάνουμε στον επίλογό του. Εκτός από το γεγονός ότι μιλάμε για... βιβλίο τσέπης, αυτό με τις σύντομες, γρήγορης κατανάλωσης, ιστορίες, μιλάμε και για ένα βιβλίο όπου το τέλος δεν θα έχει χάπι έντ.

Το ντέρμπι έγραψε το τέλος

Το πρόσφατο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη ουσιαστικά θα αποτελέσει το επιμύθιο των όσων "έγραψε" ο Γκανέζος από τον Μάιο και μετά, όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Αφού ήρθε μετά Βαΐων και κλάδων κι αφού προσγείωσε απότομα τους φίλους της ομάδας με τα προβλήματα τραυματισμών και την αγωνιστική του ανετοιμότητα που τον έφεραν εκτός γηπέδου στα πιο κρίσιμα παιχνίδια του τριφυλλιού, οι στιγμές που τον είδαμε τελικά με την πράσινη φανέλα στο γήπεδο μπορεί να συμπληρώνουν τα δάχτυλα δύο χεριών σε καμία, όμως, περίπτωση δεν αφήνουν κάτι για να θυμόμαστε.

Βέβαια, ο Παναθηναϊκός αυτό που θα έχει να θυμάται ως πρόσφατη μνήμη είναι η αγωνιστική του αδιαφορία στο ντέρμπι του Φαλήρου όπου μπήκε μέσα τη στιγμή που η μπάλα "έκαιγε" και η πίεση "χτυπούσε κόκκινο", αλλά δεν προσέφερε τίποτα περισσότερο από εκνευρισμό στον Αντρέα Στραματσόνι. Εξ ου τα "γκάζια" του Ιταλού προπονητή στον έμπειρο ποδοσφαιριστή μετά το τέλος του αγώνα, με τις φωνές να "τρυπάνε" τους τοίχους των αποδυτηρίων. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Από τον Ατρόμητο ξεκίνησαν όλα

Αυτό, όμως, που είχε... γεμίσει το ποτήρι ήταν η παρουσία του στον επαναληπτικό Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Έπαιξε σχεδόν σε όλο το ματς, αλλά όπως λέμε στην καθομιλουμένη "πέρασε και δεν ακούμπησε". Σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων και δεδομένων δυσκολιών, ο Στραματσόνι είδε τον μεγάλο αστέρα της ομάδας, τον άνθρωπο για τον οποίο έγινε η οικονομική υπέρβαση, να μην προσφέρει τα αναμενόμενα ούτε, τουλάχιστον, τα βασικά.

Εκεί ήταν που το ποτήρι ράγισε. Εκεί ήταν που ο Ιταλός τεχνικός άρχισε να αλλάζει στάση για τον Εσιέν. Τον ποδοσφαιριστή που πίστεψε -και καλά έκανε βάσει ονόματος και παρελθόντος- αλλά αυτός ουδέποτε τον δικαίωσε. Του έδωσε φανέλα βασικού στο πρώτο του επίσημο ματς στον πάγκο του τριφυλλιού, κόντρα στον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Του έδωσε ακόμη τέσσερα σερί ενενηντάλεπτα, ενώ στη συνέχεια τον διατήρησε στη βασική ενδεκάδα ακόμα κι όταν δεν ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Ακόμα κι όταν δεν έκανε το κάτι παραπάνω, εκτός από μια περίφημη πενηντάρα μπαλιά για την οποία τόσος ντόρος έγινε.

Μία από τα ίδια και στη συνέχεια. Άφαντος στο ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου έπαιξε 75 λεπτά και "απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα" στο ματς με τον Ολυμπιακό όπου έπαιξε 19 λεπτά. Τα τετ α τετ με τον Κασάμι, η κουβεντούλα και τα γελάκια την ώρα της προθέρμανσης, ενόχλησαν πολλούς. Επικοινωνιακά, από τη στιγμή που αυτό το έδειξε η κάμερα, μόνο καλό δεν έκανε στον Παναθηναϊκό την ώρα που το ντέρμπι βρίσκεται στην εξέλιξή του και το "βαρύ πυροβολικό" το αντιμετωπίζει ως "ακόμα μια μέρα στη δουλειά".

Η ραθυμία που έδειξε σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για να περάσει στον αγώνα, αλλά και η γενικότερη εικόνα του στο χρόνο που αγωνίστηκε, δεν άρεσε σε πολλούς πόσο μάλλον στον Στραματσόνι. Οι κάτω από 10 επαφές με την μπάλα σε 19 λεπτά ενός ντέρμπι έφεραν πολλά ξινισμένα πρόσωπα. Ο Στραματσόνι δεν το άφησε να περάσει έτσι, του έκανε έντονες παρατηρήσεις μετά το τέλος και κάπου εκεί δρομολογήθηκε το τέλος του Γκανέζου.

Η αποζημίωση και η στάση του Εσιέν

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Προσέξτε, δεν μιλάμε πλέον για το κλασικό "ξένο σώμα" για τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά αυτό ισχύει από το ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο και μετά όταν τότε κατάλαβαν άπαντες στον Παναθηναϊκό ότι πρέπει να αναζητηθεί η φόρμουλα αποδέσμευσής του. Πλέον μιλάμε και για ενδεχόμενο... "ψυγείο". Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να είδαμε την περασμένη Κυριακή τον Εσιέν σε ματς του Παναθηναϊκού για τελευταία φορά. Χωρίς αυτό, βέβαια, να είναι δεδομένο, αφού δεν αποκλείεται να του δοθούν κι άλλες ευκαιρίες μέχρι το τέλος της σεζόν από τον Αντρέα Στραματσόνι. Αλλά με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, η εμπιστοσύνη του Ιταλού στον ποδοσφαιριστή χάθηκε σε σημείο που υπάρχει η διάθεση να γραφτεί ο επίλογος μια ώρα νωρίτερα.

Το οικονομικό είναι το εύλογο ερώτημα που γεννάται αναφορικά με την περίπτωση του Γκανέζου. Ο Μάικλ Εσιέν υπέγραψε διετές συμβόλαιο με φιξ 800 χιλιάρικα. Σε αυτά προσθέστε διάφορα μπόνους επίτευξης στόχων, τα οποία φυσικά την πρώτη χρονιά χάθηκαν, όπως χάθηκαν και οι στόχοι του Παναθηναϊκού. Για να το πούμε πιο απλά, αν θέλει ο Εσιέν μπορεί να αξιώσει τα 800 χιλιάρικα του δεύτερου χρόνου του συμβολαίου του για να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Αν θέλει να το πάει στα άκρα. Αν δεν θέλει, μπορεί να "πει ναι" σε ένα μικρότερο ποσό, ειδικά αν βρει κάπου αλλού ένα ικανοποιητικό συμβόλαιο λίγο πριν το φινάλε της σπουδαίας καριέρας του (Κίνα;)

Όπως και να 'χει ο Εσιέν δεν πρόκειται να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό μετά το καλοκαίρι και το όνομά του θα μπει στην ιστορία μαζί με άλλους αστέρες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Αν το διαζύγιο θα είναι βελούδινο, θα δείξει. Και θα δείξει από τις προθέσεις του 33χρονου Γκανέζου.

Στ.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημήτρης Κριτής: Κρίσιμες στιγμές και ιστορικές ευθύνες

Νίκος Γιαννόπουλος: Φτάνει πια με τον λαϊκισμό

News 24/7

24MEDIA NETWORK