Το... τρίτο μάτι: Όσα δεν είδατε στο "Γεντί Κουλέ"

Ποιος αποκαλούσε τον συμπαίκτη του "Πετρούλα"; Ποιος θυμήθηκε τα ποτήρια σ' εκτέλεση κόρνερ; Ποιος είχε την τιμητική του στις φωτογραφίες; Ποιος ξέσπασε σε λυγμούς μόλις αντίκρισε τον Γκέραρντ; Το Contra.gr καταγράφει όσα δεν είδατε από το φιλικό για τον θρυλικό Ευγένιο στο "Γεντί Κουλέ".

ΦΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑΣ "ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΕΥΓΕΝΕΙΟΥ ΓΚΕΡΑΡΝΤ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑΣ "ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΕΥΓΕΝΕΙΟΥ ΓΚΕΡΑΡΝΤ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η λέξη "αξέχαστη" είναι αρκετή για να περιγράψει τα όσα έζησαν αυτοί που βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο "Γεντί Κουλέ", στο φιλικό προς τιμήν του Ευγένιου Γκέραρντ, του ανθρώπου που γιγάντωσε τον ΟΦΗ και έγραψε με χρυσά γράμματα την ιστορία του.

Σε αυτή τη συνάντηση αστέρων, στο ραντεβού των "παιδιών" του "Γκεραρντάκη" και των "φίλων", το Contra.gr έδωσε το "παρών" και καταγράφει όλα όσα δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες, αλλά κατεγράφησαν για πάντα στη μνήμη των τυχερών που γεύτηκαν από κοντά μια μαγική βραδιά.

* Η παρουσία του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού πολλοί περίμεναν ότι η ιστορική έδρα του ΟΦΗ θα είναι κατάμεστη. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν αρχίσουν οι εκδηλώσεις, η εικόνα στις εξέδρες ήταν αποκαρδιωτική με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές γκρίνιες. Τελικά, έστω την ύστατη στιγμή, μεγάλο μέρος του γηπέδου γέμισε και αποθέωσε τον Ολλανδό προπονητή.

* Ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Φώτης Τσάλος, δεν γεύτηκε όπως θα ήθελε τη βραδιά, αφού στραβοπάτησε και χτύπησε σοβαρά στο πόδι, πηγαίνοντας για τα αποδυτήρια. Χρειάστηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

* Ο Ηλίας Πουρσανίδης ήταν η ψυχή του φιλικού. Ηταν ο άνθρωπος που είχε την ιδέα και την υλοποίησε και ήταν αυτός που είχε τον γενικό έλεγχο της εκδήλωσης. Πριν από τον αγώνα τσέκαρε ακόμα και τα μικρόφωνα των παρουσιαστών.

* Ο Πουρσανίδης άρχισε βασικός το φιλικό, με την ομάδα των "παιδιών του Γκέραρντ", αλλά στη συνέχεια βγήκε και ανέλαβε χρέη... σχολιαστή. Πήρε το μικρόφωνο και έκανε πλάκα με τους παίκτες που αγωνίζονταν. Μάλιστα, πολλές φορές έβαζε τις φωνές στους συμπαίκτες του επειδή δεν μαρκάρουν.

* Στο πρώτο μέρος δεν είχαμε γκολ κάτι που έφερε τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι οι 22 ποδοσφαιριστές το είδαν σοβαρά με αποτέλεσμα να μη λείψουν και κάποια δυνατά μαρκαρίσματα.

* Σοβαρά το είδε και το διαιτητικό τρίο, που κράτησε τους τύπους. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που κάποια στιγμή οι φίλαθλοι τους αποδοκίμασαν.

* Την καθολική αποθέωση από τους φιλάθλους γνώρισε ο Γιώργος Καραγκούνης τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του από το ματς.

* Αποθεωτική ήταν και η υποδοχή στον Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος πήγε στην εξέδρα και σήκωσε την φανέλα στο πρόσωπό του, όπως έκανε όταν σκόραρε στη θητεία του στον ΟΦΗ. Ένας κλασικός πανηγυρισμός που ξύπνησε πολλές μνήμες στον κόσμο.

* Πολλοί έπαθαν πλάκα με τη φυσική κατάσταση του Άγγελου Μπασινά. "Κοίτα πως κρατιέται, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Στον τωρινό Παναθηναϊκό είχε για πλάκα ένα 45λεπτο", ήταν η ατάκα που ακούστηκε στα δημοσιογραφικά θεωρεία.

* Τσιάρτας, Καραγκούνης και Κατσουράνης αρκετές φορές στη διάρκεια του πρώτου μέρους μιλούσαν σε έντονο ύφος, αν γινόταν κάποια λάθος πάσα ή άφηναν αμαρκάριστους τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Το έζησαν σαν... επίσημο το παιχνίδι.

* Ο Τσιάρτας, μάλιστα, αντέδρασε εκνευρισμένος όταν δέχθηκε ένα δυνατό μαρκάρισμα από τον Γκουλή, ο οποίος μετά το τέλος του ματς, εξηγώντας τη φάση στους δημοσιογράφους, δικαιολογήθηκε λόγω... ηλικίας: "Δεν το ήθελα, ρε παιδιά. Μεγάλωσα και δεν μπορώ να στρίψω!", έλεγε χαρακτηριστικά.

* Οταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος στην ομάδα των "φίλων του Γκέραρντ", ο Καραγκούνης έσπευσε να του δώσει οδηγίες. "Τζόλε, Τζόλε, εκεί πήγαινε! Εκεί παίζεις", του φώναζε, με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού να υπακούει στις εντολές... του προπονητή.

* Η είσοδος του "Τζόλε" στο ματς ξύπνησε μνήμες σε πολλούς φίλους του ΟΦΗ. Χαρακτηριστική η ατάκα φιλάθλου μόλις τον είδε να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο: "Α, ρε Τζόλε... Πόσες φορές μας έκλεισες το σπίτι".

* Καψής-Μαχλάς ήταν ένα από τα "ζευγάρια" του παιχνιδιού. Ο πρώτος μάρκαρε τον δεύτερο, ωστόσο πολλές φορές στη διάρκεια του αγώνα, όταν η μπάλα παιζόταν στο άλλο μισό, έπιαναν κουβεντούλα και πείραζαν ο ένας τον άλλον.

* Έντονο ήταν το πικάρισμα του Θανάση Κολιτσιδάκη στον Πέτρο Μαρινάκη στη διάρκεια του πρώτου μέρους. Ο "Κόναν" αποκαλούσε "Πετρούλα" τον συμπαίκτη του κάθε φορά που αυτός έπιανε την μπάλα.

* Πριν από τη σέντρα στήθηκε πηγαδάκι με τους Λυμπερόπουλο, Μάρκο, Μπασινά, Τζόρτζεβιτς, Νικοπολίδη, Λαγωνικάκη, Κατεργιαννάκη, Γιαννακόπουλο και πολλούς άλλους. Πρωταγωνιστής ο Στράτος Αποστολάκης, ο οποίος καθόταν στο κέντρο και εξιστορούσε παλιά περιστατικά στο "Γεντί Κουλέ", με αποτέλεσμα να προκαλεί το γέλιο των υπολοίπων.

* Ιστορίες από ματς ΟΦΗ-Ολυμπιακός θυμήθηκε και ο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος δεν ξέχασε που δέχθηκε δύο πλαστικά ποτήρια νερό από την κερκίδα όταν πήγε στη θύρα 8 για να εκτελέσει ένα κόρνερ σε μία από τις πολλές μάχες των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα.

* Η λέξη "ανατριχιαστικό" δεν φτάνει για να περιγράψει τις αντιδράσεις όλων των ποδοσφαιριστών στη θέα του Ευγένιου Γκέραρντ. Απαντες πήγαν να του φιλήσουν το χέρι, ενώ η εικόνα της βεβαρημένης υγείας του έφερε σε πολλούς δάκρυα στα μάτια.

* Πουρσανίδης, Φραντζέσκος και Νιόπλιας έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά όταν αντίκρισαν τον Γκέραρντ (και όχι μόνο αυτοί), ενώ ο Πέτρος Μαρινάκης έκανε και τις πέτρες να λυγίσουν. Μόλις εμφανίστηκε στο αναπηρικό καροτσάκι ο Ολλανδός, ο Μαρινάκης απομακρύνθηκε και πήγε στο κέντρο του γηπέδου για να κλάψει μόνος του. Είναι χαρακτηριστικό πως έπεσαν αρκετοί πάνω του για να τον συνεφέρουν.

* "Είδατε που κράτησα το μηδέν στην εστία μου;", έλεγε χαριτολογώντας μετά το τέλος του φιλικού ο Μύρων Σηφάκης σε όσους του έκαναν πλάκα επειδή δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο φιλικό.

* Την τιμητική του είχε ο Τζόρτζεβιτς στα αποδυτήρια, αφού οι περισσότεροι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Ακόμα και παιδιά παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΟΦΗ.

* Τα αποδυτήρια έμοιαζαν με... πενταήμερη τόσο πριν όσο και μετά το φιλικό. Αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση και αναμνήσεις συνέθεσαν την εικόνα ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων. Κάποιοι εξ αυτών είχαν να συναντηθούν πάνω από 15 χρόνια!

* Υπήρχαν και κάποιες ηχηρές απουσίες από το φιλικό, που συζητήθηκαν. Κάποιες δικαιολογημένες, κάποιες άλλες όχι.

* Πάντως, όσοι ταξίδεψαν στην Κρήτη για τον Ολλανδό, δεν καταδέχθηκαν να το κάνουν τζάμπα, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα εισιτήρια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK