Το χρυσό μετάλλιο της ομαδικότητας
Η ώρα είναι 3.20 και μόλις η εθνική μας έχει χάσει με 70-47 από τους Ισπανούς στον τελικό. Ξέρω ότι πολλοί θα έχουν στεναχωρήθει ίσως και δακρύσει (μέσα σε αυτούς βάζω και τον εαυτό μου), άλλοι θα είναι χαρούμενοι για την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού, όλοι όμως θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά τα παιδιά που τις τελευταίες δύο εβδομάδες διδάξαν τον κόσμο στοιχεία όπως υπομονή και επιμονή, ήθος, την προσπάθεια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, συγκέντρωση, ωριμότητα, νοοτροπία νικητή, μα πάνω απ’όλα, την ιδέα της ομαδικότητας, το ότι η ομάδα είναι πάνω απ’τον καθένα μας.
Oταν ο «δράκος» πριν από το παγκόσμιο είχε πει ότι η ομάδα διαθέτει δώδεκα ισάξιους παίχτες μεγάλης κλάσης είχε δίκιο. Όταν ο «Λάζος» (Παπαδόπουλος) είχε δηλώσει ότι η ομάδα δεν έχει έναν ή δύο σούπερ σταρς αλλά δώδεκα είχε δίκιο.
Η εθνική μπάσκετ έχει παίχτες εγνωσμένης αξίας που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς που οδήγησε φέτος την ΤΣΣΚΑ στην κατάκτηση της ευρωλίγκας, ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης που βγήκε δευτεραθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα, ο «kill bill» Βασίλης Σπανούλης που έκανε το μεγάλο βήμα και πήγε να υποτάξει τον θαυμαστό κοσμο του NBA με τους Χιουστον Ροκετς, ο Δήμος Ντικούδης που έκανε μια εξαιρετική χρονιά με την Βαλένθια, ο Νίκος Χατζηβρέττας και ο Κώστας Τσαρτσαρής, χρήσιμα εργαλεία για τη μηχανή κάθε ομάδας, ένας εκ των καλύτερων αμυντικών στον κόσμο, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο «big Sofo» Σοφοκλής Σχορτσιανίτης Νο5 στο draft των Clippers για φέτος, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Φώτσης, βασικα στελέχη στην Ντιναμο Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Νίκος Ζήσης βασικό μέλος της πρωταθλήτριας Μπενετόν στην Ιταλία και ο “καμικάζι” Παναγιώτης Βασιλόπουλος που το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά του.
Κι όμως όλοι καθένας από αυτούς τους παιχταράδες έβαλε την ομάδα πάνω από τον εαυτό του.
Πριν από τον ημιτελικό είχε ερωτηθεί ο προπονητης των Αμερικάνων Μαικ Σιζέφσκι ποιον Έλληνα παίχτη ξεχωρίζει. Η απάντηση του χαρακτηριστική «Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις κάποιον.Αυτοί είναι ομάδα».
Σε μια εποχή που αποθεώνεται το «εγώ» και προωθείται συστηματικά η αντίληψη του ατομικού συμφέροντος η εθνική ομάδα μπασκετ δινει το παράδειγμα της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Όσοι στην αθλητική διάσταση του αργυρου μεταλλίου μπορούν να χαρούν για την τεράστια επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Όσοι, όμως, επιμένουν να αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό ως κοινωνικό γεγονός δινουν μεγάλη σημασία στην εθνική μπασκετ. Κανείς δεν είναι ανίκητος όταν τον αντιμετωπίζεις με συλλογικό πνεύμα. Όταν βάζεις το ταλέντο και τα ατομικά προσόντα να λειτουργήσουν μέσα στο σύνολο και υπέρ του συνόλου.
Το μήνυμα μπορεί να έχει αποδέκτη την ελληνική κοινωνία. Όλους εκείνους που με την στάση και την συμπεριφορά τους μας παροτρύνουν να ψαξουμε ατομικες λύσεις σε κοινά προβλήματα. Όσους προκρίνουν τη λογική «εμείς να βολευτούμε κι όλοι άλλοι να πάνε να…».
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και τα παιδιά του δεν εκφώνησαν το μήνυμα. Δεν περιορίστηκαν σε δηλώσεις. Με επίπονη δουλειά χρόνια τώρα χωρίς φανφαρες και εντυπωσιασμούς μιλούν με τη δύναμη του παραδείγματος. Με την στάση ζωής.
ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ!!!
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Ηλίας Καραγκαδάκης
Στείλτε κι εσείς τη γνώμη σας είτε για την Εθνική μπάσκετ είτε για την τρέχουσα επικαιρότητα και θα δημοσιευθεί στη στήλη “Εσύ το Είπες”.