Τόμας Γουόκαπ: Φίδι και ξυλοκόπος με κόκκινο μούσι

Ο Τόμας Γουόκαπ ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό, είναι έτοιμος να γίνει ο ιδανικός παρτενέρ του Κώστα Σλούκα και το Contra.gr εξηγεί γιατί στο κολέγιο οι συμπαίκτες του τον αποκαλούσαν 'φίδι', αλλά και πώς αποφάσισε να αφήσει μια πυκνή γενειάδα που έγινε και σήμα κατατεθέν του.

Ο Τόμας Γουόκαπ και το περίφημο μούσι του
Ο Τόμας Γουόκαπ και το περίφημο μούσι του EUROKINISSI SPORTS

Ο Τόμας Γουόκαπ (ή Ουόκαπ, ή Γουόλκαπ) είναι παίκτης του Ολυμπιακού, ως η πρώτη μεταγραφή στο μπάσκετ για τη σεζόν 2020-21. Ο 29χρονος γκαρντ, με την εξαιρετική σωματική διάπλαση αλλά και την σημαντική πρόοδο που παρουσίασε φέτος φορώντας για δεύτερη χρονιά τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας, υπήρξε μια από τις κεντρικές επιλογές του Γιώργου Μπαρτζώκα και παρότι τον παίκτη διεκδίκησαν η Μακάμπι και η Εφές, στο τέλος τον κέρδισαν οι Πειραιώτες.

Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ ειδικός για να δεις τα προσόντα του Γουόκαπ πάνω στο παρκέ. Πολύ μαχητικός, έχει αρκετό ύψος για τη θέση του (1.93 και μεγάλο άνοιγμα των γυμνασμένων χεριών του), πιέζει πολύ τον αντίπαλο, πασάρει καλά, είναι σχετικά εύστοχος από μακριά, γενικά ένας παίκτης που λέγεται ότι 'κουμπώνει' πολύ με τον Κώστα Σλούκα, είτε σαν μπακ-απ, είτε παίζοντας δίπλα στον Έλληνα διεθνή.

Σίγουρα δεν θα είναι αντίπαλός του, όπως στο Κάουνας στο περίφημο ματς-κλειδί της φετινής χρονιάς του Ολυμπιακού. Εκείνο το ματς, που οι 'ερυθρόλευκοι' το έχασαν, την ώρα που νόμιζαν ότι είχαν κερδίσει! Το κλέψιμο του Γουόκαπ πάνω στον Σλούκα και το λέι-απ στον αιφνιδιασμό ολοκλήρωναν την επική αντεπίθεση των Λιιθουανών που με ένα σερί 9-0 άφηναν τον Ολυμπιακό στα κρύα του λουτρού. Η ήτταήταν αυτή που ουσιαστικά τους αφαίρεσε το πιο μεγάλος μέρος των ελπίδων τους για πρόκριση στους '8'.

Ο Γούκαπ, λοιπόν. Το 'φίδι', όπως τον ονόμασαν οι συμπαίκτες του στο κολέγιο Stephen F.Austin λόγω της ικανότητας του να παίρνει ριμπάουντ (στη δεύτερη κιόλας σεζόν του είχε 6.5 ριμπ. κατά μέσο όρο και 15.5π), να κερδίζει φάουλ από τους αντιπάλους του και να διακρίνεται για την δυναμική του άμυνα.

Το 2015 ο νέος άσος του Ολυμπιακού είχε αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς στην περιφέρεια που έπαιζε το κολέγιο του (Southland Conference), κάτι που επανέλαβε και την επόμενη σεζόν, όταν η ομάδα του προκρίθηκε και στην τελική φάση του NCAA. Ο Γουόκαπ με 33π. ήταν ο πρωταγωνιστής στην έκπληξη καθώς η ομάδα του είχε επικρατήσει 70-56 του West Virginia. Σε αυτό το ματς είχε 19/20 βολές (κι ακόμη 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα) καθώς πήγαινε διαρκώς στην επαφή και κέρδισε τα φάουλ!

Αφήνοντας τα γένια

Το Νοέμβριο του 2015 ο Γουόκαπ σταμάτησε να ξυρίζεται. Στην αρχή μάλλον γιατί βαριόταν να βάζει αφρό και ξυράφι, μετά από γούρι, καθώς η ομάδα του άρχισε να κερδίζει και έκανε ένα σερί 21-0! Ο Τόμας αποφάσισε να αφήσει το πυρόξανθο μούσι του, μέχρι το τέλος της χρονιάς και κάπως έτσι έγινε το σήμα κατατεθέν του. Εδώ που τα λέμε όλο του το παρουσιαστικό μαζί με την πυκνή γενειάδα παρέπεμπε απόλυτα στο παρατσούκλι του κολεγίου του: 'Οι ξυλοκόποι'!

"Μου άρεσε, γιατί όταν είμαι ξυρισμένος το πρόσωπο μου είναι κάτι περισσότερο από παιδικό, κι έτσι το άφησα να μεγαλώνει, παράλληλα με τις νίκες που κάναμε. Δεν είμαι προληπτικός, αλλά γιατί να πας ενάντια στην καλή σου τύχη;", αναρωτιόταν κάποια χρόνια αργότερα, όταν είχε μετακομίσει ήδη στο Κάουνας. Η εικόνα του μουσάτου Γουόκαπ έγινε αφίσα από την ομάδα και τους οπαδούς της, που έβαζαν τη φάτσα του Τόμας στο σώμα πραγματικών ξυλοκόπων: "Ε, αφού ήμασταν ξυλοκόποι, αφήσαμε σχεδόν όλοι τέτοιες γενειάδες. Ήμασταν ένα μικρό κολέγιο, με το παρατσούκλι μας να παραπέμπει στα δάση των ΗΠΑ, ήμασταν κάτι σαν ατραξιόν και σίγουρα μια ενδιαφέρουσα ιστορία, όταν μπήκαμε στο τελικό του τουρνουά του NCAA" συμπλήρωνε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας.

Το όνειρό τους έμεινε στη μέση, αφού στον επόμενο αγώνα, έχασαν 76-75 από το Notre Dame, με ένα φόλοου του Πφλούγκλερ, 1.5 δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη κι ενώ πριν είχαν αστοχήσει ο Ντιμίτριους Τζάκσον και ο Ζακ Όγκαστ! Στο Notre Dame έπαιζε και ο Στιβ Βαστούρια που ήταν συμπαίκτης φέτος του Γουόκαπ στη Ζαλγκίρις. Ο νέος άσος του Ολυμπιακού είχε αστοχήσει στην τελευταία επίθεση της δική του ομάδας (22'' πριν από το τέλος).

"Μας κόστισε πολύ αυτή η ήττα στο τέλος, γιατί δεν σου παρουσιάζεται πολλές φορές η ευκαιρία να περάσεις στον τρίτο γύρο του NCAA. Είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία, δεν τα καταφέραμε κι αυτό μας πόνεσε" σχολίασε ο Γουόκαπ, που κάπως έτσι αποφάσισε και να... ξυριστεί: "Ίσως γιατί δεν μου έβγαιναν τα σουτ και είπα να αλλάξω λίγο τα γούρια" εξήγησε.

Θαυμασμός για (το μούσι του) Σπανούλη

Στο Κάουνας πάντως το άφησε, ξανά. Βρήκε άλλωστε και συμπαίκτες που είχαν γενειάδες σαν τη δική του. Όπως είπε μάλιστα, ζηλεύει τον Αρτούρας Μιλάκνις γιατί "τα γένια του μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα δικά μου". Βγάζει όμως το καπέλο στον... Βασίλη Σπανούλη, επειδή, λέει, έχει το πιο "άγριο μούσι στην Ευρωλίγκα!". Τι εννοεί; "Σκεπάζει σχεδόν όλο το πρόσωπό του, μέχρι χαμηλά στο λαιμό του. Σίγουρα θα μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έχει εξίσου καλό".

Έχει ακούσει πολλά κοπλιμέντα ο Βασίλης στη ζωή του. Ότι θα εκτιμούσαν και το... μούσι του, ενδεχομένως να μη το φανταζόταν ποτέ. Ο Γουόκαπ, πάντως, θαυμάζει τη γενειάδα, ενός άλλου παίκτη που πέρασε από την Ελλάδα (Αρτούρας Καβαλιάουσκας), αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή ήθελε να αφήσει μουστάκι, αλλά προτίμησε να κρατήσει τα γένια γιατί εκτός των άλλων "είναι και τρέντι".

News 24/7

24MEDIA NETWORK