Τόμιτς - Μποντιρόγκα: το ξύλο που έμεινε στην ιστορία

Όταν η ένταση της κερκίδας μεταφέρεται στο παρκέ. Το Contra.gr θυμάται τι συνέβη στον επεισοδιακό ημιτελικό του ΣΕΦ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το "κροσέ" του Τόμιτς στον Μποντιρόγκα, η γενίκευση της σύρραξης και η αποβολή επτά παικτών.

Τόμιτς - Μποντιρόγκα: το ξύλο που έμεινε στην ιστορία

του Γιάννη Ζωιτού

Μέχρι τη 18η Μαΐου του 2002 και το β' ημιτελικό του πρωταθλήματος τίποτα (τουλάχιστον γνωστό) δεν χώριζε τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα με τον Μίλαν Τόμιτς. Περισσότερα μάλιστα τους ένωναν. Σέρβοι στην καταγωγή και μπασκετικοί πρόσφυγες πολέμου, λέγεται μάλιστα ότι είχαν έρθει παρέα με τον Ντράγκαν Τάρλατς στις αρχές των 90s στην Ελλάδα για να δοκιμαστούν στην ΑΕΚ - προτού ο μεν φύγει για την Τεργέστη, οι δε καταλήξουν ως ελληνοποιημένοι στον Ολυμπιακό.

Όσα όμως δεν φέρνει ο χρόνος όλος τα φέρνει η ώρα, η στιγμή. Μια τέτοια στιγμή μετέτρεψε τους δύο παίκτες σε πυγμάχους και τη σάλα του ΣΕΦ σε ρινγκ, αρένα με άγρια θηρία διψασμένα για αίμα.

NewSports             19/5/2002
O¤YM¦IAKOª - ¦AO.
NewSports 19/5/2002 O¤YM¦IAKOª - ¦AO. INTIME

Λάζαρος Παπαδόπουλος από τους "πράσινους" και Στεφάν Ρισασέ από τους "ερυθρόλευκους" είχαν προ δευτερολέπτων κάνει την αρχή, μετά από μια αγκωνιά του πρώτου στην προσπάθεια να προστατεύσει την μπάλα στο αμυντικό ριμπάουντ. Ίσως η φωτιά αυτή να έσβησε γρήγορα, αφού άμεσα επενέβησαν πυροσβεστικά οι ψυχραιμότεροι για να τους χωρίσουν.

Ακολούθησε παρόλα αυτά η γεμάτη γροθιά του Τόμιτς στο πρόσωπο του Μποντιρόγκα και η αντίδραση του δεύτερου που απάντησε με τον ίδιο τρόπο, εξέλιξη που προκάλεσε γενίκευση της σύρραξης. Παίκτες, προπονητές, συνοδοί ακόμη και κάποιοι οπαδοί (που δεν έχασαν την ευκαιρία να εισβάλουν εν τω μεταξύ στο παρκέ) έγιναν μια μάζα ατόμων που αντάλλασσαν χτυπήματα. Ο σώζων εαυτόν...

Τόμιτς - Μποντιρόγκα: το ξύλο που έμεινε στην ιστορία
INTIME SPORTS

Η αφορμή που όπλισε το χέρι του πλέι μέικερ του Ολυμπιακού αναζητείται 14 χρόνια μετά. Η "έκρηξη" στο ΣΕΦ ωστόσο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το αποκρουστικό αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που ακολούθησε μετά το 1-0 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Αντιπαραθέσεις για τα μέτρα τάξης, ενέδρα, πέτρες, υψηλοί τόνοι και αναβολή του παιχνιδιού για πέντε ημέρες είχαν συνθέσει το σκηνικό μεταξύ των δύο ημιτελικών.

Όταν η τάξη επιβλήθηκε δια της... βίας από την αστυνομία και επτά παίκτες (Ρισασέ, Τόμιτς, Φέμερλινγκ, Φορντ, Παπαδόπουλος, Μποντιρόγκα, Καλαϊτζής) έφυγαν πρόωρα για τ' αποδυτήρια έχοντας αποβληθεί, ο Ομπράντοβιτς προσπαθούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί και ο Κουτλουάι με μπανταρισμένο χέρι (από την επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού) κοιτούσε αποσβολωμένος.

Τόμιτς - Μποντιρόγκα: το ξύλο που έμεινε στην ιστορία
INTIME SPORTS

Το παιχνίδι πάντως συνεχίστηκε με όσους είχαν απομείνει, ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή στα 4:37 που απέμεναν για τη λήξη και με το 80-76 (2-0 στη σειρά) προκρίθηκε στους τελικούς.

Τόμιτς - Μποντιρόγκα: το ξύλο που έμεινε στην ιστορία
INTIME SPORTS

Δείτε στιγμιότυπα από το παιχνίδι και όλη τη συμπλοκή

News 24/7

24MEDIA NETWORK