Ο Τσιμίκας αθωώνει τους παίκτες του Κόβατς στο βίντεο

Η ήττα 2-3 από την Μπάγερν δεν φέρνει μαζί της υπαρξιακά ζητήματα για τον Ολυμπιακό. Αντιθέτως, η θεσπέσια εμφάνιση του Κώστα Τσιμίκα συνεχίζει να αυξάνει, δυνητικά, το ποσό που θα ζητήσουν οι 'ερυθρόλευκοι' από τους επίδοξους μνηστήρες.

Ο Κώστας Τσιμίκας ήταν εντυπωσιακός στο ματς απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου
Ο Κώστας Τσιμίκας ήταν εντυπωσιακός στο ματς απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου EUROKINISSI SPORTS

Στη φάση που φέρνει το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στην ιστορία του σε ομίλους Champions League, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος κοντρολάρει την πάσα από την απίθανη μεταβίβαση του Ίλια Ίβιτς. Δίπλα του, όμως, είναι ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Ο οποίος έχει ανέβει δίπλα του από τη δεξιά πλευρά, για να δημιουργήσει αριθμητικό πλεονέκτημα. Ως τότε, δεν ήταν ένας συνειδητοποιημένος μπακ, σε αντίθεση με τον Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος μοιάζει να διαθέτει τα στοιχεία του μάλλον κορυφαίου αριστερού ακραίου στην ιστορία της ομάδας και να του λείπει μόνο το θράσος, το οποίο αντικαθιστά με σεμνότητα. Και τρομερή αυτοσυγκέντρωση.

Υπήρχε εποχή που ο Γεωργάτος βαριόταν τόσο πολύ να παίζει συμβατικά, ώστε γινόταν να περάσουν παιχνίδια που δοκίμαζε μόνο μπαλιές με εξωτερικό φάλτσο. Ο Τσιμίκας δεν έχει φτάσει εκεί. Αλλά μπορεί να ανεβαίνει ταχύτατα στην αδύναμη πλευρά της αντιπάλου του, ακόμα κι αν είναι η Μπάγερν Μονάχου, και έχει τη δυνατότητα να κάνει τρία πράγματα: να κοντρολάρει σωστά μια διαγώνια μπαλιά, να προσποιηθεί σπάζοντας το κορμί του ώστε να πάρει την παράλληλο της περιοχής και να βγάλει μία σέντρα η οποία θα βρει το κεφάλι του παίκτη που σημαδεύει.

Στο γκολ με το οποίο ο Γιουσέφ ελ Αραμπί βάζει μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, ο Τσιμίκας τα κάνει όλα ακριβώς όπως πρέπει στο τοπ επίπεδο. Το μόνο που γίνεται, υποθετικά, λάθος, είναι ότι η μπάλα ανοίγει προς τα αριστερά του, κάνοντας δυσκολότερη υπόθεση τη σέντρα του. Ωστόσο, είναι εξαιρετική. Και ο Ελ Αραμπί την λαμβάνει ακριβώς στο σημείο που πρέπει για να κάνει την κεφαλιά και να σκοράρει για ακόμα ένα παιχνίδι ως βασικός.

Ο Τσιμίκας έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο με 71 σωστές μεταβιβάσεις σε σύνολο 93 και άπειρα χιλιόμετρα πάνω κάτω στην αριστερή πλευρά. Είναι ο παίκτης που δίνει την μπάλα στον Λοβέρα για το σουτ που κοντράρει, στην τελευταία καλή στιγμή του Ολυμπιακού στο ματς. Εκείνος που ανεβαίνει στο 94', ενώ έχει βγάλει με κόντρα σουτ του Κουτίνιο, το οποίο θα καρατομούσε οποιαδήποτε πιθανότητα (ελάχιστη, για εκείνο το σημείο) αποτελέσματος, για να κερδίσει το κόρνερ και να το εκτελέσει με ψυχραιμία, σημαδεύοντας το κεφάλι του Σεμέδο, προκειμένου ο Ολυμπιακός να επεκτείνει το εντός έδρας αήττητό του σε 11 παιχνίδια.

Ο Κώστας Τσιμίκας μέσα από τους αριθμούς της UEFA
Ο Κώστας Τσιμίκας μέσα από τους αριθμούς της UEFA UEFA.COM

Βεβαίως, η Μπάγερν, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να έχει πετύχει 21 γκολ από την έναρξη της σεζόν, 2 το βράδυ της Τετάρτης σε ένα παιχνίδι που ο Σεμέδο ουδείς μπορεί να πει ότι τα πήγε άσχημα απέναντί του -είναι ακόμη νωρίς, αλλά το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε μία περίοδο έχει ο Λιονέλ Μέσι με 73 το 2011-12 (ενώ η Wikipedia δίνει τον Ιρλανδό Τζίμι Τζόουνς με 74 την περίοδο 1956-57) και αναλογικά ο 'Λέβα' είναι στο κυνήγι του- αντέταξε το κράμα του κυνισμού με την ποιότητα ώστε να πάρει ό,τι ήθελε, δηλαδή τη νίκη που ενδεχομένως της διασφαλίζει την πρώτη θέση στον όμιλο. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν κινδύνευσε από μία ομάδα που μέσα στην έδρα της έπαιξε επιθετική άμυνα και επιθετική... επίθεση και που μάλλον ξέρει ότι, αν πρόκειται να διεκδικήσει την πρόκριση στο Europa League, με Μπάγερν και Τότεναμ κολλητά εκτός έδρας, θα είναι με τον Ερυθρό Αστέρα τελευταία αγωνιστική, αν οι Σέρβοι δεν πάρουν πάνω από ένα βαθμό στα δύο δικά τους εντός έδρας με τις ίδιες ομάδες. Ωστόσο δεν χρειάστηκε περισσότερες από δύο τελικές προσπάθειες στο πρώτο μισάωρο του δεύτερου ημιχρόνου, για να πάρει διαφορά δύο γκολ και αγχωτικά να την κρατήσει στο τέλος.

Από τη μεριά του, ο 23χρονος αριστεροπόδαρος ακραίος αμυντικός έβγαλε ακόμα ένα ευρωπαϊκό ματς με λευκό παθητικό. Από τα δεξιά, η Μπάγερν δεν δημιούργησε όσο θα ήθελε και οι αλλαγές ποδοσφαιριστών, που βρίσκονταν σποραδικά στο χώρο, δεν έγιναν επιπλέον ερωτηματικό στο κεφάλι του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Τσιμίκας έχει ήδη 9 συμμετοχές φέτος στην Ευρώπη, δεν έχει χάσει λεπτό και έχει δύο κίτρινες κάρτες από τα παιχνίδια των προκριματικών, ενώ τώρα, με 30 χιλιόμετρα διανυσμένα σε τρία ματς, δεν έχει ακόμη βγει η κάρτα από το μπλοκάκι του διαιτητή για τη σημείωση της φανέλας με το νούμερο 21, αν και, αυτονοήτως, ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος να αμύνεται έτι περαιτέρω από ό,τι να επιτίθεται.

Για το διεθνή ακραίο, τέτοιες εμφανίσεις σημαίνουν πως μπαίνει σε κατηγορία για παίκτες που κοστίζουν πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Στον Ολυμπιακό, αυτήν τη στιγμή, είναι τουλάχιστον πέντε: ο Ζοσέ Σα, ο Σεμέδο, ο Γκιγέρμε και ο Ποντένσε. Αν, στα χνάρια του Γεωργάτου, φτάσει να τον θέλει μία πλήρη ποδοσφαιρικής ικανότητας και... lifestyle ομάδα όπως η Ίντερ, θα φανεί μελλοντικά. Το σίγουρο είναι πως όταν ο Νίκο Κόβατς βάλει τη φάση της αμυντικής αμέλειας στο βίντεο και τη δείξει στους παίκτες του, δύσκολα θα μπορέσει να τους προσάψει κάτι σοβαρό γι' αυτό που έγινε στην αριστερή πλευρά της επίθεσης του Ολυμπιακού, πριν από την κεφαλιά του Ελ Αραμπί.

Πρέπει να παίζει επιθετικά η Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK