Τζος Άνταμς: Πριν κάνει πόστερ τον Μπουρούση, είχε νικήσει τον θάνατο

Ο πιο θεαματικός παίκτης στην Ισπανία είναι ο Τζος Άνταμς. Το κάρφωμα πάνω από τον Γιάννη Μπουρούση έμεινε στην ιστορία, όπως κι η επιβίωσή του από ένα τρομακτικό ατύχημα στις ΗΠΑ.

Ο Τζος Άνταμς καρφώνει. Το κάνει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ισπανία
Ο Τζος Άνταμς καρφώνει. Το κάνει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ισπανία

Πριν από λίγες μέρες, η Liga Endesa έδωσε το βραβείο του πιο θεαματικού παίκτη της χρονιάς στον Τζος Άνταμς. Όχι άδικα, καθώς ο 27χρονος γκαρντ των 188 εκατοστών έχει προσφέρει σε αυτόν τον έναν χρόνο της θητείας του στην Ισπανία "άρτο και θεάματα". Τα τρομερά φυσικά προσόντα του Αμερικανού, που λέγεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπασκόνια και της Βαλένθια, και το ανεξάντλητο ρεπερτόριό του στα καρφώματα, τον μετέτρεψαν σε ατραξιόν της φετινής ισπανικής λίγκας. Πίσω του ο Άνταμς κουβαλάει ένα τρομακτικό ατύχημα, για το οποίο είχε ξαναγράψει το Contra.gr, όταν υπέγραφε συμβόλαιο στην Αναντολού Εφές.

Πρώτα, όμως, ας δούμε για ποιον λόγο ο Άνταμς έγινε ο θεαματικότερος παίκτης του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος. Να οι 7 καλύτερες φάσεις του, όπως τις διάλεξε η Liga Endesa:

Ο τρόπος με τον οποίο απογειώνεται ο Άνταμς, όπως βλέπουμε και στο βίντεο, είναι μοναδικός. Μοιάζει να έχει ελατήρια στα πόδια. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι νιώθει σαν να... πετάει και πολλές φορές αυτό κάνει! Το επιτόπιο άλμα του έχει μετρηθεί στα 100-105 εκατοστά (!) και όταν βρει διάδρομο προς το καλάθι, του δίνει και καταλαβαίνει. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να έχει διάδρομο. Η τελευταία φάση του βίντεο το αποδεικνύει, καθώς ο Άνταμς σε ματς Μάλαγα-Γκραν Κανάρια (τον περασμένο Δεκέμβριο) βρίσκει ξαφνικά μπροστά του τον Γιάννη Μπουρούση, που δεν είναι δα και... αμελητέα ποσότητα. Κι όμως. Ο τρομερός Αμερικανός σηκώνεται με όλη του τη δύναμη και καρφώνει πάνω από τον βετεράνο Έλληνα άσο.

Δείτε το ξανά σε ισπανική μετάδοση, όπου ο σπίκερ χάνει τα λόγια του. Λογικό είναι...

Η αλήθεια είναι ότι ο Άνταμς έκανε τέτοια καρφώματα από μικρό παιδί. Στο γυμνάσιο Chaparral, όταν πρωτόπαιξε στην ομάδα μπάσκετ, όλοι τον κοιτούσαν με δέος. Και αργότερα, στο Πανεπιστήμιο Γουαϊόμινγκ, έκανε φάσεις σαν αυτή στον αγώνα εναντίον του UNLV:

Δεν ήταν μόνο ένας παίκτης που κάρφωνε με μανία. Πέραν των τρομερών προσόντων του στο ανοιχτό γήπεδο, είχε μια γενικότερη έφεση στο σκοράρισμα. Στην τελευταία σεζόν στο κολέγιο είχε μ.ο 26.4π, 5.4ρ και 4.8ασ. Ένας γκαρντ που έβγαζε τεράστια ενέργεια και ήταν φόβητρο όταν σηκωνόταν να καρφώσει ή να κόψει τους αντιπάλους του. Το τεράστιο άλμα του τον βοηθούσε να προστατεύει και το καλάθι της ομάδας του. Όλα αυτά πάντως δεν έφταναν για να επιλεγεί στο ντραφτ του 2016. Προσπάθησε να βρει δουλειά στους Ντένβερ Νάγκετς παίζοντας στο Summer League, αλλά τελικά συμφώνησε με τη ρωσική Αβντοτόρ Σαράτοφ.

Αργά το βράδυ της 13ης Αυγούστου 2016, γυρνούσε στο σπίτι με το αυτοκίνητό της μητέρας του. Ήταν κουρασμένος, όπως εξομολογήθηκε αργότερα, όταν τον πήρε ο ύπνος. Ξύπνησε από τον θόρυβο της πρόσκρουσης. Το αμάξι του είχε κάνει τούμπα, ο ίδιος πονούσε σε όλο το κορμί του. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διέγνωσαν κατάγματα στον Ο5 και Ο6, το στέρνο του είχε μετατοπιστεί, ενώ χρειάστηκαν 25 ράμματα για να κλείσει μια τεράστια πληγή στο μέτωπό του! Καθώς τον πήγαιναν στο χειρουργείο, του είπαν ότι γλίτωσε την παράλυση για εκατοστά, αλλά ο ίδιος ρωτούσε με αγωνία: "Θα ξαναπαίξω μπάσκετ;"

Οι γιατροί δεν έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση. Ούτε αυτοί ήταν σίγουροι. Και ο νεαρός Άνταμς, που μόλις είχε υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, πέρασε ένα δράμα, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να πατήσει ξανά στα πόδια του και να χτυπήσει την μπάλα στο παρκέ. Η οικογένειά του συγκέντρωσε 50.000 δολάρια, κινητοποιώντας όλη την κοινότητα του Τσάπαραλ και ο Άνταμς όχι μόνο ξανάπαιξε μπάσκετ, αλλά έγινε και πιο δυνατός απ' όσο ήταν πριν από το ατύχημα!

Με την ομάδα του Τσάπαραλ είχε κερδίσει τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Πολιτείας το 2012. Το δικό του φόλοου, στην εκπνοή του τελικού, με ένα (τι άλλο;) απίστευτο άλμα έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 69-67. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους και γι' αυτό όταν ανάρρωσε πλήρως, του επιφυλάχθηκε μια πολύ θερμή υποδοχή στο κλειστό, όπου εκτός των άλλων, επιχείρησε τη μεγάλη επιστροφή!

"Έκανε μια τεράστια προσπάθεια. Και για να ανακτήσει τις φυσικές δυνάμεις του, αλλά και για να βελτιώσει τις τεχνικές αδυναμίες που είχε πριν τραυματιστεί. Δούλεψε πάρα πολύ σε όσα υστερούσε και έγινε καλύτερος μπασκετμπολίστας", έλεγε ο Νικ Γκρέιαμ, ο γυμναστής που δούλεψε μαζί του για μήνες, στη διάρκεια της αποθεραπείας του. Ο Άνταμς κάθισε 10 μέρες στο νοσοκομείο και βγαίνοντας, σκεφτόταν μόνο την ημέρα που θα επανερχόταν στα γήπεδα. Η πρώτη προπόνηση μετά το ατύχημα έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν περίμενε ότι θα γυρίσει τόσο γρήγορα. Αυτός όμως ήταν αποφασισμένος.

Όσο καιρό πάλευε με τον εαυτό του, έκανε και μαθήματα σε νέα παιδιά, μετά την προπόνηση διάβαζε τη Βίβλο και γενικά είχε βρει μια εσωτερική ηρεμία, που τον βοήθησε να επιστρέψει δριμύτερος. Τον Ιανουάριο του 2017 ήταν έτοιμος να ξαναμπεί στα γήπεδα σε φουλ-δράση. Έμοιαζε με ένα θαύμα...

Δείτε το βίντεο που περιγράφει ο ίδιος το ατύχημα (μόνο η φωτογραφία του κατεστραμμένου αυτοκινήτου τρομάζει), σκηνές από το νοσοκομείο, τις προπονήσεις αλλά και το περίφημο καλάθι στον τελικό του γυμνασιακού πρωταθλήματος:

Η Σαρατόφ τον περίμενε να αναρρώσει κι εν τέλει ο Άνταμς αγωνίστηκε στη Ρωσία για 12 αγώνες, πριν μετακομίσει στην Τουρκία, όπου έπαιξε σε Αναντολού Εφές και Μπεσίκτας. Αυτό που είχε δουλέψει στους 5 μήνες της αποθεραπείας του το επιβεβαίωνε μέσα στο γήπεδο. Το ατύχημα έμοιαζε με μακρινή ανάμνηση και ο Άνταμς κάρφωνε με την ίδια ευκολία.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν στόχος του Ολυμπιακού, όμως στόχευε στο ΝΒΑ, μέσω Κίνας. Τελικά, έπαιξε στη θυγατρική ομάδα των Ράπτορς, πριν επιστρέψει (πέρσι το καλοκαίρι) στην Ευρώπη και φορέσει τη φανέλα της Μάλαγα: "Λατρεύω την Ισπανία, μου αρέσει πολύ το πρωτάθλημα και θέλω να συνεχίσω να παίζω εδώ".

Σε 27 αγώνες με τη Μάλαγα, ο Άνταμς είχε 12.2π (43.8%δ, 36.5%τρ, 80%β), 2.1ρ και 2.2ασ. Δεν είναι μόνο ένας πολύ θεαματικός παίκτης. Μπορεί να είναι καλός και σε ματς, όπως αυτό εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν πέτυχε 20 πόντους. Δείτε:

Το ατύχημα που λίγο έλειψε να του στερήσει τη ζωή τον έκανε να εκτιμήσει τα μικρά, καθημερινά πράγματα. Πιο πολύ όμως του έδωσε δύναμη να επιστρέψει στα γήπεδα, για να κάνει πτήσεις και καρφώματα που ξεσηκώνουν την εξέδρα και κρατάνε τον ίδιο στον... αέρα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK