Βασιλειάδης: "Να βρεθεί μία λύση στην κόντρα FIBA-Euroleague"

Στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, Εθνική ομάδα Νέων, βρέθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, όπου μεταξύ άλλων σχολίασε τον "πόλεμο" μεταξύ FIBA και Euroleague και τόνισε πως η Εθνική είναι πάνω από όλα.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Mετά την επίσκεψη των «χρυσών» Νέων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε αρχικά: "Το ελληνικό μπάσκετ προσφέρει χαρά στον ελληνικό λαό, σε στιγμές δύσκολες. Αυτή η σταθερότητα που υπάρχει δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται και στην ομοσπονδία και στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει καλά και ελπίζουμε να κλείσει ακόμη καλύτερα, γιατί έχουμε και τους άνδρες μπροστά μας. Είναι μία σταθερά στον ελληνικό αθλητισμό το μπάσκετ και ο τρόπος που λειτουργεί -θα μου επιτρέψετε να πω- είναι ενδεχόμενα και υποδειγματικός για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού".

Σε ερώτηση για το αν προτιμά μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, απάντησε: "Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα. Σε όποιον αρέσει ο αθλητισμός, δεν μπαίνει σε τέτοια διλήμματα. Και τα δύο το ίδιο, για μένα. Εξαρτάται ανά περίοδο ποιο σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά και πιο όμορφα και πιο περήφανος. Το ποδόσφαιρο, τον τελευταίο καιρό, κάνει κάποια βήματα προς την ομαλότητα. Θα το δούμε. Το μπάσκετ δεν έχει αυτά τα ζητήματα. Έχει κι αυτό τα προβλήματά του, αλλά όχι τέτοια ζητήματα".

Συνεχίζοντας, σχολίασε ζητήματα σχετικά με το χρόνο συμμετοχής των νεαρών κάνοντας λόγο για πιθανές παρεμβάσεις και αναφέρθηκε στο ζήτημα των Εθνικών ομάδων: " Έκανε τον σχολιασμό που έπρεπε να κάνει και με βάση τις εμφανίσεις του. Βασικά, εκφράσαμε όλοι -και ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- τον προβληματισμό για να μη χαθεί αυτή η φουρνιά. Είναι μεγάλο ζήτημα ο χρόνος συμμετοχής των Ελλήνων παικτών.

Είμαστε σε μία διαβούλευση με την ομοσπονδία για το πώς μπορούμε να βρούμε λύση, και θεσμικά, γι' αυτό το ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί παράγουμε εξαιρετικούς παίκτες και είναι κρίμα αυτοί οι παίκτες να μην παίζουν. Δεν είναι φαινόμενο μόνο στις μεγάλες ομάδες αυτό, αλλά δυστυχώς είναι και στις μικρότερες. Ενδεχόμενα να πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Ένα δεύτερο ζήτημα που πρέπει να δούμε, και ήδη έχει ανοίξει ο διάλογος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το πόσο ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να βλέπει τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ. Νομίζω πως η πρωτοβουλία να υπάρχουν προκριματικά και μέσα στη σεζόν να δίνουν οι Εθνικές ομάδες μπροστά στο ακροατήριό τους, στον κόσμο τους αγώνες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση σε αυτή την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε FIBA και Euroleague. Η άποψή μου είναι πως ο κόσμος έχει ανάγκη να βλέπει την Εθνική, όχι μόνο μια φορά το χρόνο σε κάποια φιλικά. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η τελευταία φορά που οι Έλληνες φίλαθλοι είδαν την Εθνική τους σε επίσημο αγώνα μας πάει αρκετά χρόνια πίσω.

Είναι ενα ζήτημα. Νομίζω όμως πως έχει ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η θέση μας είναι αυτή, όσο μας "πέφτει" λόγος. Στηρίζουμε αυτή την άποψη. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, για να δημιουργείται και η έννοια της ομάδας, η αίσθηση της ομάδας. Να μην είναι μία μάζωξη μια φορά το χρόνο. Η λύση θα βρεθεί, όπως έχει βρεθεί και στο ποδόσφαιρο. Αρκεί να υπάρχει θετική διάθεση από όλους".

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπερθεμάτισε σχετικά: "Νομίζω πως, επί της ουσίας, έδωσα την απάντηση. Η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ' όλα. Καταλαβαίνω και τους προβληματισμούς της Euroleague στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό αθλητικό προϊόν, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να στερούμε και τη δυνατότητα στις Εθνικές ομάδες να υπάρχουν, να παράγουν και να δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να παίζουν και κυρίως να έρχονται σε επαφή οι αθλητές με το κοινό τους με τη φανέλα της Εθνικής. Είναι πολύ σημαντικό. Σας λέω ότι έχει ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος που επιτέλους έπρεπε να γίνει. Θα πρέπει όμως ξεκάθαρα να καταστεί σαφές ότι η Εθνική είναι πάνω από όλα".